Celebra stradă Damrak din Amsterdam, care leagă gara centrală cu Dam Square, la o distanță de 40 de ani. Imaginea din 1970 ne aduce aminte de Bucureștiul nostru de azi (sau de Cluj?), cu blocaje de trafic, cu trotuarele ocupate de mașini și cu trecători strecurându-se printre ele.
Poate te întrebi de ce olandezii erau în 1970 la fel de nebuni indisciplinați ca românii în 2021 (vezi mașinile care au încălecat refugiile de tramvai)? După cel de-al Doilea Război Mondial, economia olandeză era în plină expansiune, ca și consumerismul, iar urbaniștii vedeau automobilele ca fiind esențiale pentru orașul viitorului. Aceste mentalități s-au schimbat pe măsură ce dezavantajele automobilelor au devenit evidente. Aproximativ 400 de copii au fost uciși în 1971 în accidente de circulație, ceea ce a dus la proteste publice. Apoi a venit criza petrolului din 1973, care a repus în discuție dependența de mașini. Guvernul olandez a răspuns la toate aceste provocări prin subvenționarea masivă a infrastructurii pentru biciclete. Și a rezolvat problema.
Bonus: o fotografie comparativă, de pe strada Haarlem:
Dacă vreo municipalitate din România nu știe de unde să pornească pentru a face orașul mai prietenos, poate porni de la acest studiu.
Idei despre metavers. Te vei imersa curând și tu
Jocurile video și concertele virtuale ne oferă deja oportunități de a experimenta lumile digitale alternative, componente ale metaversului. Acest repertoriu s-ar putea extinde în curând într-un vast univers virtual în care să lucrăm, să facem cumpărături și să socializăm cu alte persoane din întreaga lume - sau, mai precis, cu avatarele lor digitale - scrie WSJ/$.
Realitatea augmentată (AR) și realitatea virtuală (VR) - două tehnologii care ar putea constitui cea mai mare parte a metaversului - vor deveni o piață de 95 de miliarde de dolari până în 2025.
Cererea pentru aceste tehnologii vine în principal de la industriile creative, cum sunt jocurile, evenimentele live și divertismentul video. AR și VR devin tot mai mult părți integrante ale platformelor pe care le folosim pentru a consuma conținut. Alte industrii precum sănătatea, educația și imobiliarele pot găsi, de asemenea, modalități de a exploata oportunitățile AR și VR.
Tehnologiile imersive vor permite firmelor mai mici să producă conținut de calitate superioară la costuri mai mici. Există deja tehnologia necesară pentru a procesa imagini la 360 de grade în câteva ore - ceea ce până de curând dura zile întregi - și este la îndemâna realizatorilor de filme cu bugete mici. În același mod în care smartphone-urile și aplicațiile au democratizat fotografia și au scos-o din zona profesioniștilor, ne putem aștepta ca AR și VR să deschidă noi căi creative pentru noi toți.
Seul va deveni prima capitală cu prezență solidă în metavers. Municipalitatea va transfera informații și interacțiuni cu servicii publice precum cultura, turismul sau reclamațiile cetățenilor pe o astfel de platformă virtuală.
(Pe larg, într-un studiu McKinsey)
__________
Poate că departamentele de marketing ar trebui să înceapă traininguri pe tema metavers. Lucrurile se mișcă foarte repede.
O bibliotecă digitală imensă, cu romane românești începând de la 1844
Pe site-ul Revistei Transilvania, descoperim Muzeul Digital al Romanului Românesc. Majoritatea volumelor scanate, începând cu mijlocul secolului al XIX-lea, pot fi citite în format PDF, aici și aici. E un proiect încă în dezvoltare.
Un detaliu: adepții stângii vor descoperi încântați cărțile marxistei și feministei Sofia Nădejde (1856-1946).
Idei de cadouri de Crăciun: Tastatura Canyon Interceptor Gaming
Dacă ai un gamer în familie, îi vei face o bucurie de Crăciun când îi vei dărui această tastatură Canyon.
Aș spune că e fascinantă și pentru nejucătorii care privesc bătăliile de pe ecran, datorită atmosferei pe care o creează prin cele 21 de tipuri diferite de iluminat, inclusiv trei variante de faruri laterale. Producătorul spune că a creat șase combinații pre-programate de configurare de iluminat pentru o selecție a celor mai populare jocuri. Evident fiecare dintre aceste combinații poate fi reprogramată în funcție de nevoile personale.
La capitolul taste, stă foarte bine: 104 butoane mecanice, traseul cheii de 4,0 mm, acționarea de declanșare 2,0mm cu forță 60 plus/minus 10g. Funcție anti-ghost și anti-blocaj NKRO.
Tastele rezistă la 60 de milioane de apăsări.
Tastatura gaming CANYON CND-SKB8-US Interceptor cu 104 taste mecanice poate fi comandată aici.
Cine vrea să fie milionar?
Cam toată generația Z (până în 24 de ani) din SUA visează la asta. Aproape 60% dintre investitorii generației Z în criptomonede cred că acestea îi va transforma la un moment dat în milionari. Dacă li s-ar da 2.000 de dolari, este de trei ori mai probabil ca aceștia să investească în cripto decât cei din generațiile anterioare. Speranțele legate de monedele digitale descentralizate vin pe fondul unui pesimism accentuat legat de creșterea costului vieții.
Podcasturi cu scriitori. Ce-ar fi să încerci?
Marius Chivu intervievează confrați scriitori în seria de podcasturi All U Can Read. Adună astfel povești interesante din alte zone față de cele cu care podcasturile ne-au obișnuit.
Poate merită să le încerci, aici, poate descoperi că îți plac.
All U Can Read este un proiect prezentat de UniCredit Bank.
Cafea de bioreactor. Ai bea?
Un centru de cercetare din Finlanda produce o băutură care are gustul și aroma unei cafele veritabile. Cafeaua artificială a fost obținută din culturi de celule preluate de la plante reale, într-un bioreactor umplut cu lichid nutritiv. Cercetătorii spun că în patru ani, cafeaua de bioreactor va fi pe piață.
Cafeaua se adaugă cărnii și fructelor de mare pe lista alimentelor cultivate din celule în mediu artificial. Piața mondială a cafelei a atins 102 miliarde de dolari anul trecut. Cererea este în creștere, astfel că fermierii defrișează păduri pentru a obține noi terenuri. A apărut totodată temerea că încălzirea globală ar putea restrânge zonele în care cafeaua premium poate fi cultivată. (sursa)
SCURTE
The Marine Traffic Website. Harta lumii cu vapoarele aflate în călătorie pe oceane, mări, fluvii, în timp real. Ai lenevit în vară pe malul mării și te-ai întrebat unde se duc navele pe care le vedeai la orizont. Acum poți să afli.
_________
Netflix hub pe Spotify. Ai coloanele sonore din filme și seriale de succes plus podcasturi. O mostră: piesele din Narcos.
________
Poți scrie despre ce s-a întâmplat, dar vei avea un mai mare succes dacă scrii despre impactul a ceea ce s-a întâmplat.
Lectura nu te face neapărat să scrii mai bine, ci scrisul (exercițiul de a scrie). Elimină 20% din cuvintele din textul abia scris și acesta va deveni mult mai bun.
O listă cu reguli pentru a reuși să scrii texte memorabile.
_____________
Nissan Motor va investi 17,6 miliarde de dolari în următorii cinci ani în dezvoltarea și producția de automobile electrice. Deși Nissan a fost unul dintre pionierii acestui sector atunci când a lansat modelul Leaf în 2010, doar 2% din vehiculele sale nou vândute sunt electrice.
_____________________
Podcasting Business School - dacă ești activ în domeniu.
_______________
Salariul mediu anual la Twitter este de 205.000 dolari. Bonus: salariile la Amazon.
__________________
Câini care seamănă cu celebrități.
______________
Jack Dorsey a părăsit funcția de CEO al Twitter. Locul lui a fost luat de CTO.
Poate nu ai apucat să o vezi, deși s-a viralizat. Desigur, reclamele tonice, cu oameni care arată perfect, cu gura până la urechi tot timpul, în case perfecte, au rostul lor. Dar dacă creativii au cu adevărat talent, le reușește și un clip sincer. Și cam trist. (E în germană. Deschide-l în Youtube și activează traducerea subtitrată, în caz că nu pornește automat.)
#deCraciun
Bonus: Kidness. The Greatest Gift (Amazon); Saving Simon (Apple); Nothing’s Stopping Us (Tesco).
În 45 de secunde
Cu un talent uriaș, Paul McCartney compune linia principală a piesei Get Back în 45 de secunde. Cum a sunat la final, poți asculta aici.
The Beatles: Get Back este un documentar în trei părți difuzat zilele acestea de Disney+, regizat și produs de Peter Jackson (a mai regizat trilogia The Lord of de Rings, printre altele). Documentarul povestește geneza albumului Beatles din 1970 Let It Be, care avea titlul preliminar Get Back, și se bazează pe imagini filmate în acel an.
_______________
Și pe aceeași temă, cele mai bune 20 de piese compuse de George Harrison, de la a cărui moarte s-au împlinit 20 de ani.
The Grand Tour: Carnage à trois. Trailer oficial. (O nebunie, la propriu.)
(aici)
Computerul este un instrument muzical
Ce se întâmplă când un neamț deștept muncește 40 de ani în a armoniza computerul cu orchestrele simfonice, muzica cu tehnologia? Apar niște capodopere.
Este inclus în Top 100 genii în viață. Din 1980, a compus muzica pentru 150 de filme, printre care The Lion King, seria Pirates of the Caribbean, Gladiator, Inception, Interstellar. Are în vitrina personală un Oscar, patru premii Grammy, două Globuri de aur.
Acesta este germanul Hans Zimmer, 64 de ani.
„Un computer este un instrument muzical la care trebuie să exersezi la fel de mult ca în cazul pianului, viorii sau violoncelului, spune într-un recent interviu. Dacă mă întrebi care este instrumentul meu, la ce cânt, îți spun că este computerul.”
Pentru cei pasionați de muzică produsă pe calculator, interviul cu Hans Zimmer este aici.
Billie Eilish, câștigătoare a cinci premii Grammy, este vocea temei muzicale a celui de-al 25-lea film James Bond, No Time To Die. Hans Zimmer a fost mastermind-ul și pentru această coloană sonoră:
O altă mostră de măiestrie a lui Zimmer este tema muzicală din Dunkirk, care exploatează pofta creierelor noastre pentru iluzie sonoră prin două canale de sunet destul de simple, dar care sporesc tensiunea poveștii de pe ecran:
(din #84)