Compania Hallmark i-a comandat lui Salvador Dali pentru Crăciunul 1960 un set de 10 felicitări. Artistul a cerut în avans aproximativ 140.000 de dolari (la valoarea de azi a monedei) și a produs 10 desene, bineînțeles în maniera sa avangardistă. Reacția familiilor americane conservatoare care au primit felicitările nu a fost prea entuziastă, din contră, astfel că managementul Hallmark le-a retras. Astăzi, felicitările au devenit rarități apreciate de colecționari. Sus, avem reprezentarea Celor trei magi, iar aceasta este Sfânta Familie:
Ce or fi zis bietele gospodine din 1960, când au primit asemenea „bizarerii”? :)
A venit și vremea podcasturilor create de inteligența artificială (AI)
Stavros Korokithakis folosește instrumente AI pentru a crea un podcast cu povești care induc somnul. Nu scrie el poveștile, ci un soft AI. Muzica e compusă de asemenea de inteligența artificială.
Nu (mai) e nimic ieșit din comun; îți aduc aminte de articolul din The Guardian scris de un soft AI (nimeni nu s-a prins de asta) sau de marketing content redactat de asemenea de roboți AI. Scenariul viitorului apropiat: vei cumpăra un software care va stabili ce-i place mai mult copilului și pe baza acestor preferințe și a personalității lui îi va crea povești unice.
Poveștile de adormit din podcastul grecului sunt aici - cea mai recentă este intitulată Cei trei urși care au devenit cancelari ai Germaniei. Stavros explică în amănunt cum a procedat și ne arată inclusiv liniile de cod.
5 premiere din 2021 care vor rămâne în istorie
Vânzările de vehiculele electrice le-au depășit pentru prima dată pe cele diesel în Europa, în septembrie, potrivit The European Electric Car Report.
SpaceX a lansat în spațiu primul echipaj civil. Miliardarul Jared Isaacman a condus misiunea spațială Inspiration4 cu scopul de a strânge fonduri pentru St. Jude Children’s Research Hospital. Capsula SpaceX Crew Dragon și echipajul său format din patru persoane civile, fără statutul de astronauți profesioniști, au orbitat Pământul timp de trei zile.
Primul tren de mare viteză în Tibet. Linia de cale ferată electrică a costat 5,6 miliarde de dolari și leagă capitala tibetană Lhasa de orașul Nyingchi. Cu o lungime de 400 de kilometri, șerpuiește prin 47 de tuneluri și pe 121 de poduri. Cea mai mare parte a liniei se află la altitudinea de 3.000 de metri, astfel că trenul este echipat cu un sistem automat care menține nivelul de oxigen în interiorul vagoanelor sale.
Cel mai mare brand de bijuterii din lume lansează prima sa colecție de diamante create în laborator. Pandora a anunțat că nu va mai folosi diamante extrase prin minerit în bijuteriile sale și a lansat primele sale pietre prețioase sintetice. Colecția Pandora Brilliance a debutat în Marea Britanie și este așteptată să ajungă pe alte piețe în 2022. Decizia este justificată de protecția mediului și de etica economică.
O operă de artă 100% digitală s-a vândut cu milioane de euro. Everydays: The First 5000 Days, realizată de artistul Mike Winkelmann, cunoscut și sub numele de Beeple, a fost vândută la licitație cu 69,3 milioane de dolari la Christie's. Este un colajul de fotografii digitale sub formă de NFT, fiind prima lucrare digitală oferită de o mare casă de licitații. A fost de asemenea prima dată când Christie's a acceptat criptomonedele ca formă de plată. (nytimes.com)
Roboții somelieri
Sunt oameni bogați care investesc în colecții de vinuri deosebite. Pierd sau câștigă, în funcție de fluctuațiile pieței. Alții își dovedesc prosperitatea prin crame automatizate care le învață preferințele și le sugerează ce vin se potrivește la un anumit fel de mâncare. Somelierii virtuali, bazați pe inteligența artificială, se răspândesc rapid, pentru că și piața vinului este uriașă.
Chiar și pentru consumatori obișnuiți, ca noi, au apărut aplicații mobile care ne spun ce vin ne-ar plăcea.
Cele mai bune procesoare de jocuri din lume pentru desktop
În octombrie, Intel anunța a 12-a Generație de procesoare, cea care va da o nouă viață computerelor personale în materie de performanță – o remarcabilă creștere față de generația anterioară, în jocuri și multitasking.
Familia Intel Core 12th Gen va include 60 de procesoare și peste 500 de modele.
Pentru cei foarte grăbiți, acest clip rezumă principalele noutăți aduse de Intel Core 12th Gen. Mai departe, noi vom mai sta o vreme la povești.
Așadar, noua arhitectură hibridă de la Intel integrează două familii de nuclee - una responsabilă cu performanța (P), iar cealaltă cu eficiența (E), într-un singur procesor, pentru ca toate elementele din universul tău de jocuri să funcționeze impecabil, ca vântul și ca gândul, cu un turbo boost maxim de până la 5,2 GHz.
Remarcăm și tehnologia Intel Thread Director care gestionează sarcinile de lucru, prioritizându-le și trimițându-le către nucleul cel mai potrivit să le rezolve.
Intel Core 12th Gen face totodată tranziția la memoria DDR5 și la conectivitate PCIe 5.0 pentru a îmbunătăți experiențele de joc și a ușura activitatea creatorilor de conținut
Noua familie de procesoare include cel mai bun procesor de gaming din lume, Core i9-12900K, care oferă creșteri semnificative de performanță gen-over-gen, cu până la 25% mai multe FPS pe Troy: A Total War Saga, cu până la 28% mai multe FPS pe Hitman 3 și cu până la 23% mai multe FPS pe Far Cry 63. Îmbunătățite de Intel Killer Wi-Fi 6E pentru 75% mai puțină latență în timpul jocului în multitasking 4, nucleele P de înaltă frecvență asociate cu nucleele E pentru descărcarea sarcinilor paralele permit cu până la 84% mai multe cadre pe secundă pentru jocuri, streaming și înregistrări simultane.
Desigur că gamerii sunt cei mai încântați de apariția acestor noi tehnologii, însă și creatorii de conținut vor fi super mulțumiți, pentru că viteza de lucru crește substanțial: editarea foto este cu până la 36% mai rapidă, editarea video cu până la 32% mai rapidă, modelarea 3D cu până la 37% mai rapidă.
Închei cu un nou clip sugestiv despre performanță:
Dacă te bate gândul să treci la Intel de Generația a 12-a, poți trimite întrebări direct la ASBIS, distribuitor Intel în România.
Limbile asiatice sunt la modă
Duolingo, aplicația mobilă pentru studiul limbilor străine, a publicat raportul său pe 2021, din care reiese că numărul celor care învață limbi asiatice, mai ales japoneza sau coreeana, continuă să crească:
Japoneza a depășit italiana la nivel global și a devenit a 5-a cea mai populară limbă de studiu. Este limba cu cea mai rapidă creștere în SUA și în Marea Britanie.
Coreeana, care se menține ferm pe locul 7 în topul celor mai populare limbi de studiat în întreaga lume, are cea mai rapidă creștere în Brazilia, Franța, Germania, India și Mexic, iar în Japonia este a doua limbă cu cea mai rapidă creștere.
Chineza, care a fost a 10-a cea mai populară limbă de studiu în 2020, a depășit rusa și portugheza și a ajuns pe locul 8 la nivel mondial. Este, de asemenea, una dintre primele 5 limbi cu cea mai rapidă creștere în Mexic și Brazilia. Raportul, aici.
Valoarea token-ului Audius, rival Spotify, a crescut cu aproape 1000% în 2021 Audius, un serviciu descentralizat de streaming de muzică tokenizat, bazat pe blockchain, pe care oricine își poate încărca compozițiile, a integrat colecția sa de muzică cu milioane de piese pe platforma de gamification DeFi Land.
Utilizatorii DeFi Land pot asculta Audius în timp ce se joacă și învață concomitent despre finanțele descentralizate pe acest site play-to-earn.
Publicația Rolling Stone a numit Audius „rival al Spotify”, ceea ce nu e puțin lucru. Audius este deținut și administrat de o comunitate mondială de artiști și dezvoltatori, spune că are 6 milioane de utilizatori pe lună și promite să ofere creatorilor o parte mai mare din veniturile din streaming decât orice alt serviciu similar.
În fine, dacă vrei detalii, le găsești aici. Știrea este că tokenul Audius a crescut în 2021 cu 932%, prețul său tranzacționându-se vineri la 1,60 dolari.
Poți asculta și tu Audius aici.
De văzut neapărat: proiectul Fading Border despre fenomenul migrației
Sunt puține familiile care să nu aibă cel puțin o rudă emigrată în ultimii 30 de ani. Peste patru milioane de români trăiesc în afara țării. Anul trecut au plecat din țară încă 192.631 de români, iar fenomenul va continua fără îndoială.
Dacă treci pe Calea Victoriei, cum vii dinspre Kiseleff, îți propun să faci dreapta în jos pe lângă Palatul Telefoanelor, pe strada Matei Millo. La numărul 5, vei da peste noua clădire Tandem. La parterul acesteia a fost reprodus pavilionul României la Expoziția Internațională de Arhitectură – la Biennale di Venezia, expoziție încheiată în noiembrie.
Spun reprodus, în sensul că vei vedea proiectul Fading Borders exact așa cum a arătat el la Veneția. A fost demontat, transportat cu bărcile prin lagună până la camioane și adus în România, unde a fost remontat.
Tema Bienalei de Arhitectură 2021 (amânată din 2020) a fost How will we live together? (Cum vom trăi împreună?), iar echipa României a ales să abordeze relația dintre fenomenul migrației, arhitectură și oraș.
Biroul de arhitectură POSTER a conceput proiectul curatorial Fading Borders care povestește realitatea migrației cu ajutorul a două proiecte de cercetare complementare, PLECAT și Shrinking Cities in Romania (Orașe românești în declin). PLECAT, proiectul jurnalistic realizat de echipa TELELEU (Elena Stancu și Cosmin Bumbuț), privește către emigranții români și fenomenul complex de conviețuire a acestora în cadrul diferitelor comunități locale din Europa.
Shrinking Cities in Romania este o cercetare a echipei IdeilaGRAM, asupra declinului orașelor românești în diverse forme: socio-cultural, economic, fizic sau demografic.
Expoziția este deschisă la fiecare sfârșit de săptămână (vineri, sâmbătă, duminică) până pe 13 februarie.
Prezența onorabilă și remarcată a României la Bienala de Arhitectură de la Veneția a fost posibilă și datorită sprijinului generos din partea UniCredit Bank. Este în tradiția Grupului UniCredit să ofere susținere proiectelor culturale substanțiale, a declarat Anca Ungureanu, First VP, Identity and Communication Director UniCredit Bank Romania. Este în pregătire deja și o prezență interesantă a României la Bienala de Artă de la Veneția de anul viitor, căreia îi acordăm de asemenea susținerea noastră.
O vizită de jumătate de oră la Fading Borders e un prilej de meditație privind evoluția țării, pentru că fiecare român plecat ne modifică, puțin câte puțin, destinul colectiv.
SCURTE
10 cărți cu povești despre tehnologie și afaceri, în engleză, pe care le poți face cadou sau citi.
________________________
Cum a crescut un dovleac de 600 de kilograme. Timelapse.
___________________
A creat o fereastră falsă care îi permite să călătorească pe glob.
______________________________
Bine ați venit la Tudum - site-ul oficial Netflix care spune poveștile din spatele poveștilor Netflix.
_______________________
Nu există un film numit Varianta Omicron, iar afișul care circulă pe rețelele sociale este un montaj - scrie Misreport. Multiple postări de pe rețelele de socializare distribuie un presupus poster al unui film științifico-fantastic despre un virus care distruge omenirea, numit Varianta Omicron, care ar fi fost filmat în anii ’60. Postările susțin că acesta este o dovadă că pandemia actuală a fost planificată. Însă afirmațiile sunt eronate: afișul a fost falsificat digital de un autor și comedian irlandez după un poster al unui film din 1974. (Verificat AFP)