Colecția de fotografie Mihai Oroveanu
Zeci de mii de fotografii cu români și România, datate începând cu anul 1865, sunt reunite în colecția Mihai Oroveanu, fost director al Muzeului Național de Artă Contemporană. O selecție a ajuns online.
E ca într-un film fantastic: te uiți printr-un vizor fermecat și îți vezi strămoșii.
S-ar prea putea ca zoom-ul tău să nu fie cel mai bun
Sus sau jos? Bifează în fotografie varianta de încadrare pe care o folosești când intri în video call, de business sau personal.
Dacă ai ales varianta de sus, nu e ok.
Magicianul francez Rémi Larousse spune că o imagine în care apare doar fața (talking head) nu este suficientă pentru o comunicare plăcută și eficientă. Apelurile video ar fi mai puțin epuizante, susține el, dacă ne-am arăta cu toții partea superioară a corpului, pentru că ne-am putea citi reciproc limbajul corpului și mesajele ar fi mai ușor de înțeles. Aceasta este doar una dintre lecțiile de comunicare la distanță pe care le putem învăța de la magicieni. (qz)
Cum să nu te epuizeze lucrul de acasă
Până la urmă nu e chiar așa rău să lucrezi de acasă. Scapi de corvoada ținutelor office sau smart casual (poți sta toată ziua în pantaloni jogger sau pijama), iei pauză oricând simți nevoia, nu mai pierzi ore bune în trafic etc.
Însă, pentru a nu ajunge un zombi epuizat și cu cearcăne, prima regulă pe care trebuie să o respecți dacă lucrezi de acasă este stabilirea programului. Altfel riști să muncești non stop (timpul curge altfel acasă în comparație cu biroul), iar șefii au talentul de a te convinge că e nevoie să stai zi și noapte la computer.
Stabilește o oră, să zicem 17.00 sau 18.00, când închizi laptopul până a doua zi și îți vezi doar de viața ta și a familiei.
De asemenea, în niciun caz nu lucra în pat. Patul este locul unde îți încarci bateriile și te relaxezi.
Dacă lași munca să invadeze și acest spațiu, atunci nu vei mai dormi niciodată liniștit(ă). (Forge)
Apropo de izolarea socială din timpul pandemiei
Creierele a nouă exploratori polari au fost măsurate la revenirea acasă după 14 luni de misiune la o stație de cercetare izolată din Antartica. Oamenii respectivi au stat zile în șir fără să iasă din containerele de oțel care formează stația și nu au avut alte contacte sociale în afară de colegii de misiune.
Comparând scanările RMN efectuate celor 14 temerari înainte și după lunga perioadă de izolare, medicii au constatat că regiunea din encefal în care se formează noi amintiri s-a diminuat cu 7% în medie pe parcursul expediției.
Pe lângă reducerea creierului, exploratorii polari au obținut rezultate mai slabe la două teste de inteligență, legate de orientarea în spațiu și de atenția selectivă.
Psihologii nuanțează și spun că există o diferență însemnată între singurătate (care poate face ravagii fiziologice), caz în care persoana se simte izolată și tânjește după contacte sociale, și solitudine, situație în care persoana singură este mulțumită de a fi ea cu sine însăși.
Blog despre coronavirus
Am stat ceva să mă gândesc dacă să dau acest link, pentru că știrile despre coronavirus ne bombardează stresant din toate direcțiile. Dar dacă totuși vrei o sursă de informații credibilă și care evită senzaționalul sau optimismul fals, blogul pe această temă al platformei de publishing Medium s-ar putea să ți se pară ok.
Bun. Un curs concentrat de Social Media sub formă de infografic.
Stonehenge
Unul dintre monumentele omenirii pe care vreau tare mult să-l văd este complexul megalitic de la Stonehange, construit acum 4500 de ani. Nu vom reuși vreodată să descifrăm toate misterele acestei construcții incredibile, dar experții în acustică de la Universitatea din Salford - Manchester au făcut o descoperire interesantă.
Ei au reconstruit în laborator Stonehenge la scara de 1:12, inclusiv cu blocurile de piatră lipsă, și au stabilit că pe vremea când complexul era întreg, vocile și sunetele produse în interiorul cercurilor de piatră erau amplificate, zgomotele din afară fiind estompate.
În timpul ritualurilor, efectul asupra oamenilor trebuie să fi fost copleșitor. (Journal of Archaeological Science)
O aniversare
S-au împlinit zilele trecute 75 de ani de la lansarea comercială, în SUA, a pixului. Ideea unui stilou cu bilă în loc de peniță este mai veche, însă abia în 1945 un astfel de produs a ieșit pe piață, cu un succes instantaneu. Explicația: este un instrument de scris mult mai curat față de stiloul clasic sau toc.
O poveste interesantă pe BBC Future.
Samsung SmartThings Find. Rece, rece, cald
Dacă folosești telefon, tabletă, smartwatch sau căști Samsung, descarcă actualizarea Samsung SmartThings Find. În caz că rătăcești unul dintre aceste device-uri le poți localiza ușor.
„Localizarea dispozitivului pierdut este acum mult mai ușor de efectuat prin intermediul indicațiilor integrate direct pe hartă și prin capacitatea de a „apela” acest dispozitiv pentru a-l găsi mai repede. Când pierdeți un device, puteți pur și simplu să deschideți SmartThings Find de pe smartphone sau tabletă și să selectați dispozitivul pe care doriți să îl localizați. Smartphone-ul va arăta apoi locația exactă a dispozitivului pe hartă. Atunci când utilizatorul se află în apropierea dispozitivului pierdut, acesta poate opta ca dispozitivul să fie apelat sau doar localizat, utilizând funcția Search Nearby bazată pe tehnologia AR 8 - grafică color care crește în intensitate atunci când utilizatorul se apropie de device.
Muzică experimentală
Compozitor specializat în sunete bizare. Poți să-l consideri plecat de pe fix, dar în definitiv și Gaugain a fost considerat nebun la viața sa, iar acum un tablou de al său valorează zeci de milioane.
Opere de artă benigne, te relaxează și te distrează.
Contul de Facebook al artistului.
Sper că ți-a plăcut. Pe curând.