Nu ai avut cu ce să deschizi și ai pus o poză banală cu o maimuță - poate vei spune. Fotografia nu e deloc banală însă, e portretul doamnei Yakei, prima femelă de macac japonez care a devenit regină peste o comunitate de 677 de supuși - maimuțe de zăpadă, cum le numesc niponii. (Le știm din imaginile amuzante, când se îmbăiază tacticoase în izvoarele termale.) Yakei, 9 ani, și-a învins în luptă mama, pentru a deveni șefa femelelor, iar apoi s-a luptat și cu trei masculi dominanți, pe care i-a învins de asemenea. Din 1952, de când a fost înființată rezervația de macaci, este prima dată când o femelă preia conducerea comunității maimuțești, organizată într-o ierarhie strictă. Viitorul doamnei Yakei depinde acum de cum controlează relațiile amoroase cu masculii selectați, care ar putea să-i uzurpe tronul în orice moment. Cam shakespeariană povestea, nu? (nytimes.com)
Sursa foto: Takasakiyama Natural Zoological Garden
Cinci cărți SF recomandate de un filosof
Unele romane SF par să extrapoleze pe baza științei existente un viitor posibil și compatibil cu ceea ce știm astăzi. Adică, o lume viitoare plauzibilă, posibilă - sau poate nu atât de plauzibilă, dar care totuși s-ar putea întâmpla.
Eric Schwitzgebel, profesor de filosofie la University of California și scriitor de succes (aici, avem blogul lui, The Splintered Mind), a selectat cinci volume SF pe care le recomandă ca reușite în a combina natural povestea science fiction cu interogații filosofice care te pun pe gânduri - bineînțeles dacă îți convine activitatea asta. Ai citit vreuna din cărți?
Un start-up promițător pentru investitori. Și cam sinistru
Unii din cei mai mari investitori au indicat 25 de startup-uri direct-to-consumer cu șanse semnificative de creștere în 2022. Printre acestea găsim Eterneva, o companie care transformă în diamante cenușa sau părul rudelor sau ale animalelor de casă decedate. Operațiunea costă 3.000-18.000 de dolari și durează 10-12 luni.
Lista cu celelalte startup-uri de viitor, aici.
Pentru copywriteri și alți producători de conținut, #destudiat
„Există două tărâmuri magice. Unul este tărâmul triburilor prietenoase, al cultivatorilor de cereale, în timp ce celălalt este patria vânătorilor agresivi care se războiesc și trădează pentru un câștig cât de mic. Poți ghici care tărâm se numește Grataka și care se numește Lamoniana?"
Nu e greu. Tribul prietenos trăiește în ținutul Lamoniana - veți spune cei mai mulți.
Sunetele care formează cuvintele transmit creierului înțelesuri subtile (fonosemantică). În cazul nostru, /g/ și /k/ din „Grataka” sunt sunete tari, care, împreună cu ritmul abrupt și vocalele scurte, fac ca acest cuvânt să sune neprietenos. Iar cetățenii din Lamoniana par a fi oameni de treabă datorită sunetelor moi /l/, /m/, /n/, vocalelor lungi și ritmului polisilabic din numele țării lor.
Un curs scurt și bun despre rolul fonemelor în copywritingul de succes, aici.
Aplicație pentru muzicieni
Musescore este o platformă gratuită cu ajutorul căreia compozitorii își pot nota și publica partiturile muzicale, iar cei ce exersează la un instrument le pot folosi. Are o funcție de redare interactivă care face ca exersarea pieselor noi să fie mult mai ușoară. Nu am testat-o, nu sunt în target, dar cum o mulțime de copii/tineri sunt pasionați de muzică, s-ar putea să le folosească.
Dacă te gândești să îți donezi online ziua de naștere
Noutăți de Râmnicu Vâlcea, de pe șantierul Centrului multifuncțional pentru copii cu sindrom Down și autism, aflat în amenajare:
„Am scăpat de urâțenia de gresie jerpelită, au fost turnate șapele, au fost nivelate, izolate - ce mai, podelele au fost pregătite pentru parchet. Pereții au primit zugrăveală albă, lucitoare - în sfârșit s-a schimbat lumina-n centru. Instalăm de două ori mai multe surse de lumină, să ne vedem cât mai bine unii pe ceilalți. Dar, mai ales, să-i vedem bine pe copii.
Boiler, avem acum și boiler în grupurile sanitare, să nu se spele copiii pe mâini cu apă ca de la Polul Nord. Pregătit ușile și parchetul pentru montaj.”
Viitori beneficiari:
Maria Vlăsceanu este mamă și părinte de copil special. „În urmă cu 10 ani, când Teodora mea a venit pe lume sub semnul sindromului Down, nu știam, atunci, că în fața mea se afla provocarea vieții mele și că, în același timp cu ea, mă născusem și eu ca părinte special.”
Alina Dina-Tanasie este psiholog, profesor, psihoterapeut în formare și părinte de copil cu autism. „De 8 ani am plecat într-o călătorie neplanificată, grea și plină de transformări. La 26 de ani m-am trezit ca picată din cer. Atunci am aflat diagnosticul. Acești 8 ani au însemnat un proces întreg de acceptare, a mea și a copilului meu.”
Poți ajuta acest centru, donându-ți de ziua de naștere.
____________
UniCredit Bank susține activitatea Centrului multifuncțional pentru copii cu sindrom Down și autism Râmnicu Vâlcea.
Xenotransplant
În septembrie 2021, o echipă de medici din Baltimore a transplantat doi rinichi de porc editați genetic în corpul unei persoane aflate în moarte cerebrală ireversibilă, într-o simulare a viitoarelor transplanturi clinice. Noii rinichi au susținut fluxul sanguin și chiar au produs urină până la încheierea studiului, 77 de ore mai târziu. Rezultatele experimentului au fost publicate joi.
Procedura în care se folosesc organe non-umane poartă numele de xenotransplant. Experții spun că xenotransplantul va deveni o opțiune valabilă în următorii zece ani. (Scientific American)
Îți trebuie: Docking station Canyon CNS-TDS05DG, 5 porturi, USB-C
Dacă prietenul tău pentru lucru și relaxare este un laptop MacBook Pro sau MacBook Air, dispozitivul de astăzi îți va fi de folos. E musai să-l ai. E o completare perfectă. Docking station Canyon CNS-TDS05DG este un hub elegant cu carcasă din aluminiu, de dimensiuni reduse, care vine cu cinci porturi obligatorii pentru a te mișca cu dezinvoltură în era aceasta a multimedia și a abundenței de conținut digital. Mai multe porturi înseamnă mai multe opțiuni, nu? Portul HDMI e dedicat conținutului video de înaltă calitate în format 4K. Thunderbolt 3 îți permite să transferi date, să încarci alte dispozitive și să rulezi videoclipuri la viteză optimă. Continuăm cu portul USB-A 3.0, cu o rată de transfer de date maximă de până la 5Gb/s. În fine, vei avea la îndemână și cititoare de carduri carduri SD și TF.
E un factotum, semnat Canyon, un brand care pe propune echipamente de calitate, accesibile ca preț. Îl găsești aici.
SCURTE
Cele mai bune zece discursuri din istoria omenirii. (Time)
_______________________________
Vrei să vezi ce ai înăuntru? Complete Anatomy este o platformă virtuală 3D care demontează în amănunt corpul uman. Poate fi folosită și în învățământ, dar și de medici pentru a le explica pacienților unde îi doare și de ce, precum și viitoarele proceduri. Nu e foarte scumpă, funcționează în Windows, iOS, Android și poți cere un test.
_________________________
#deascultat. Un playlist chill out dacă te delectezi cu vin alb. Blues dacă savurezi bourbon.
____________________
Cât de mult trăiesc animalele.
___________________________
„Adidașii” virtuali nu se prea vând. Nike a achiziționat compania RTFKT, care creează, vinde și stochează bunuri virtuale, pentru o sumă nedeclarată. Patru zile mai târziu, Adidas a lansat 30.000 de NFT-uri într-o colaborare cu vedetele criptografice Bored Ape Yacht Club, Punks Comic și Gmoney. Pasionații de sneakers au întâmpinat aceste mișcări cu ridicări din umeri, dacă nu chiar cu un dispreț total, un semn că, în realitate, „adidașii” virtuali cam spulberă speranțele și visurile producătorilor de pantofi de a-și spori veniturile vânzând bunuri sublime, dar inexistente. (theinformation.com/$)
_________________
O profesoară de la una dintre cele mai vechi instituții de învățământ economic din SUA (Wharton School, 135 de ani de tradiție) și-a întrebat studenții cât câștigă anual, în medie, un muncitor american (răspuns corect: 45.000 de dolari). Un sfert dintre studenți au spus că peste 100.000 de dolari pe an.
___________
Știu că există facultate de scenaristică de film în România, dar nu am habar dacă avem și o școală serioasă care să te învețe tehnica scrierii romanului și a povestirii. Scriitorul George Saunders a lansat Story Club, un curs online despre cum să scrii literatură, sub formă de newsletter Substack. Abonamentul lunar e 6 dolari. Poți să-ți faci o părere citind înainte câteva postări, la liber.
___________________
Review: Snowrunner. Un joc care te duce dincolo de asfalt. Și te lasă acolo. Ține doar de tine să te descurci mai departe.
_______________
Vom avea și a doua serie Squid Game, confirmă Netflix.
___________
Cam oricine are în casă niște cartofi, șuncă și cașcaval, nu? O supă fierbinte pentru iarna de afară.
______________
Cum a crescut timpul pe care îl petrec americanii cu ochii în telefon în 24 de ore. 48 de minute în 2011, peste 4 ore în prezent. Cred că și la noi e la fel. (sursa)
Trei microobiceiuri care îți vor face bine
Nu avem nevoie de zahăr în ceai și cafea. Și așa, mulți dintre noi consumăm prea mult zahăr. După câteva săptămâni, papilele gustative se vor adapta astfel încât creierul nu ne va mai cere zahăr în cafea.
Când vorbești la telefon, ridică-te și mergi prin cameră. Te dezmorțești și îți vin idei bune. Studiile arată că mersul sporește creativitatea cu 60%.
Regula 20-20-20. Când lucrezi, setează cronometrul de pe telefon la 20 de minute. Ridică-ți ochii din ecranul computerului timp de 20 de secunde și privește un obiect aflat la 6 metri. Oboseala va întârzia.
Alte 49 de microobiceiuri sănătoase, aici.
Vezi și textul imediat următor.
Extensie pentru browser: Peak Culture Browse
Funcționează în Chrome, Edge, Brave. Este o extensie complexă, integrată cu Spotify, prin care îți monitorizezi îndeplinirea unor obiective. Un clip demo:
Editori, luați notițe
Doamna Xiran Jay Zhao (Canada) este scriitoare și creatoare de conținut online. A publicat recent romanul Văduva de fier (Iron Widow), trecut pe lista de bestsellers The New York Times. Doamna Zhao are un cont TikTok reușit (161.900 urmăritori), unde discută cu fanii și postează videoclipuri amuzante. Și-a amenajat un tron regal din exemplarele promoționale ale romanului, s-a așezat pe el și a postat selfie-ul pe TikTok. Pentru că internetul este plin de excentrici, unii au întrebat-o pe scriitoare dacă pot cumpăra cartea pe care s-a așezat cu posteriorul. Doamna Zhao a spus cum să nu și a postat cartea cu pricina pe eBay, unde s-a vândut cu aproape 4.000 de dolari.
Banii au fost donați pentru cercetări în domeniul cancerului.
Îți place un tablou? Vorbești cu robotul să îți facă o copie
Un student în anul al treilea la Northeastern University a programat un robot care copiază picturi celebre. Mai are de lucru, dar ideea e interesantă: