În 1958, Robert Wylie Lloyd, fost președinte al celebrei case de licitații Christie's, părăsea această lume. British Museum primea o parte din moștenirea sa, o colecție de 20 de picturi semnate Joseph Mallord William Turner, dar cu o clauză aparte: tablourile nu vor putea fi expuse mai mult de două săptămâni pe an și nu vor fi niciodată împrumutate.
Domnul Lloyd nu a pomenit nimic în testamentul său despre Non-Fungible Token (nici nu avea cum pentru că nu vedea în viitor), astfel că muzeul londonez vinde acum tablourile lui Turner sub formă de NFT, printre care și această acuarelă, The Colosseum, Roma (1820). Prețurile variază între 799 și 4.999 euro pe bucată NFT.
British Museum a mai vândut anul trecut NTF-uri sub formă de copii digitale după lucrările pictorului japonez Katsushika Hokusai.
Dacă te tentează ideea unei achiziții de NTF englezești, startup-ul francez LaCollection te așteaptă cu brațele deschise.
Mi-a plăcut cum s-a lansat în afaceri de la zero: antreprenorul care a înființat La Collection nu avea nicio conexiune în lumea artei, așa că a trimis propuneri de colaborare, via LinkedIn, către zeci de muzee din lumea întreagă. British Museum i-a răspuns la neobișnuitul mesaj și așa a pornit afacerea comună. (sursa)
Este o perioadă tristă pentru proprietarii de Tesla
Aceștia nu mai au voie să comande mașinilor lor să tragă pârțuri. Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi spune că funcția "Boombox" a Tesla (care permite șoferilor să redea sunete înregistrate prin difuzorul exterior frontal al mașinii) este ilegală și trebuie dezactivată. Bineînțeles, Musk s-a enervat. (sursa)
Un minireportaj pe tema flatulențelor rutiere, încă o dovadă că IQ-ul omenirii este în creștere (not):
Viitorii astronauți
16 români, 9 femei și 7 bărbați, s-au calificat în următoarea etapă de selecție a viitorilor astronauți europeni. În această a doua fază au ajuns 1.361 de europeni dintr-un total de 22.523 de înscriși. Dacă te interesează subiectul, The European Space Agency vine cu detalii.
Metaversul nu e neapărat ceva nou. Povestim o statistică actuală, apoi ne aducem aminte cum s-a dezumflat Second Life
Date actuale. Tranzacțiile imobiliare virtuale, în metaverse, au depășit 500 de milioane de dolari în 2021. Analiștii spun că această cifră se va dubla în 2022. Un teren din jocul Sandbox a fost cumpărat recent pentru 450.000 de dolari, datorită metavecinătății cu Snoop Dogg. Designerul de lux Philipp Plein a cumpărat o proprietate în Decentraland pentru 1,4 milioane de dolari. Aceasta va deveni în curând Plein Plaza. Firma imobiliară Republic Realm a făcut recent cea mai mare achiziție de teren virtual din istorie, de 4,3 milioane de dolari.
Să ne întoarcem în istoria recentă. În 2006, Ailin Graef (pseudonim în joc: Anshe Chung) a ajuns milionară dezvoltând proprietăți imobiliare pe o platformă virtuală numită Second Life. Datorită unui articol în BusinessWeek, a devenit imaginea oportunităților economice în era digitală. Second Life avea o „populație" de aproape 2 milioane de persoane. Peste 3 miliarde de dolari au fost cheltuite pe tranzacții în joc în decurs de un deceniu.
Dar apoi a început să se clatine. Nu mai erau prea multe de făcut în Second Life, odată ce senzația interesantă de a-ți personaliza avatarul și de a te plimba stângaci printr-un peisaj de desene animate a dispărut. Era nevoie de calculatoare mai puternice și de o lățime de bandă mai mare decât aveau majoritatea oamenilor la acea vreme. Securitatea era slabă. Mai multe lumi virtuale concurente au intrat în joc, divizând comunitatea deja limitată.
Astăzi. Avem PC-uri și smartphone-uri puternice, lățime de bandă generoasă, 5G, Fortnite adună de la utilizatori miliarde de dolari, s-a schimbat o generație, ca și obiceiurile de consum digital.
Valoarea unor proprietăți imobiliare virtuale și posibilitatea de a le transforma rapid în bani adevărați rămân însă 100% incerte. Entuziasmul pare să se bazeze pe ideea fixă, dar larg răspândită, cum că valoarea unei proprietăți crește permanent în timp și pe refuzul de a pune întrebarea dacă toate acele cifre pomenite la început nu sunt altceva decât PR. (sursa)
4 site-uri care oferă fotografii free stock
Pentru producătorii de conținut și antreprenorii care au nevoie de imagini generice, patru adrese utile, altele decât cunoscutele Pixabay și Unsplash:
Burst, powered by Shopify. Găsești o serie de categorii populare din care poți alege: animale, artă, oameni, afaceri, familie, modă, frumusețe, tehnologie etc.
Ai libertate totală în utilizarea imaginilor.
Negative Space. Poți selecta imaginile și în funcție de culoarea predominată.
Stocksnap.io. Dacă ai răbdare să cauți, găsești imagini de înaltă calitate. Mențiune clară cum că fotografiile pot fi folosite și în scopuri comerciale.
FOCA. Este creația designerului și fotografului Jeffrey Betts. Cuprinde zeci de mii de imagini proprii, care pot fi descărcate gratuit și utilizate inclusiv în scop comercial.
Cum să-ți menajezi cu stil ochii și coloana cervicală cu monitorul Dell S2421HN FHD
Laptopurile premium au ajuns la performanțe excelente. Dar fiind prin definiție ultraportabile, au în cele mai multe cazuri ecrane cu diagonala de 13-15 inci. Când lucrezi așezat(ă) la birou, aceste dimensiuni sunt cam frustrante pentru ochi, plus că e destul de dificil să urci ecranul laptopului la nivelul ochilor, astfel încât să nu stai cu capul aplecat și cu gâtul încordat.
Soluția este un monitor extern, de calitate, cu o diagonală generoasă, la care să conectezi notebook-ul. (Sau desktopul, dacă i-ai făcut un upgrade și simți nevoia unui monitor mai bun.)
Un model pe care îl recomand este Dell S2421HN, de 23,8 inci, Full HD (1920 x 1080 la 75 Hz), IPS, LED. Este reglabil pe înălțime, așa că îl adaptezi cum ți se pare mai confortabil. Datorită designului atent lucrat, se încadrează și în cele mai pretențioase interioare. Are un sistem ingenios de direcționare și protecție a cablurilor pentru ca acestea să nu stea răvășite pe birou. Unghiul de vizionare este excelent, de 178 de grade, la care adăugăm funcția ComfortView, de reducere a luminii albastre dăunătoare.
Vine cu două porturi HDMI astfel că utilizatorul să poate jongla rapid cu dispozitivele conectate. Îl poți cerceta virtual, aici:
Cum trăim vremurile muncii hibride, evident că acest monitor Dell este potrivit nu numai pentru exceluri și strategii, ci și pentru relaxare, de pildă pentru maratonul de seriale și filme din weekend.
Îl găsești aici și nu uita să îți îndrepți din când în când cervicala.
#destudiat
Sponsorizat
UniCredit Bank și Trans Sped sprijină companiile care vor interacționa cu ANAF exclusiv prin mijloace electronice
Începând cu 1 martie, toate companiile active pe teritoriul României vor interacționa cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanță, respectiv prin înrolarea în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanțelor.
În acest sens, UniCredit Bank vine în întâmpinarea antreprenorilor cu o dublă ofertă: pachete de cont curent și opțiunea de certificate digitale calificate gratuite. Clienții persoane juridice IMM pot beneficia de unul până la trei certificate digitale gratuite în funcție de pachetul tranzacțional ales din oferta curentă a băncii: GeniusIMM sau Creativ.
În egală măsură, clienții companii cu cifra de afaceri mai mare de un milion de euro care au deja cont curent sau aleg să își deschidă unul pot beneficia de până la trei certificate digitale calificate gratuite. Acestea au o valabilitate de trei ani și pot fi utilizate atât în relația cu UniCredit pentru semnarea anumitor documente bancare, cât și în relația cu instituțiile statului (precum Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Oficiul Național al Registrului Comerțului).
Certificatele digitale sunt acordate de UniCredit Bank în parteneriat cu Trans Sped și sunt emise la solicitarea companiei pentru persoana fizică desemnată în scris de către reprezentantul legal al companiei. Potrivit specificațiilor produsului Trans Sped, acestea sunt utilizate și recunoscute în UE și în SUA, precum și în toate țările care aplică legislația europeană sau nord-americană.
Cum se făcea cercetarea medicală în evul mediu
Anul 1524.
Chirurgul italian Gregorio Caravita i-a oferit Papei Clement al VII-lea (în imagine) un ulei medicinal pe care l-a preparat ca antidot pentru otravă. Papa avea motive întemeiate să se teamă că va fi asasinat prin otrăvire, așa că a decis să testeze uleiul asupra unor deținuți condamnați la moarte.
Au fost aleși doi corsicani - judecați pentru furt și crimă. Medicii le-au oferit prăjituri de marțipan pline cu otravă mortală. Când au început să se zvârcolească de durere, Caravita l-a uns pe unul dintre ei cu uleiul său. Prizonierul tratat a supraviețuit. Ca recompensă pentru serviciile sale, prizonierului i s-a comutat pedeapsa cu moartea în cea de sclav de galeră pe viață.
Prizonierul netratat? S-a chinuit patru ore până să moară.
Experimentele au fost continuate după aceeași metodă de medicul Papei, de farmacistul papei și de un senator roman. Cine scăpa cu viață ajungea sclav pe galeră.
E doar un episod din „cercetarea științifică” a secolului XVI, povestit în cartea The Poison Trials scrisă de istoricul specializat în medicină și știință Alisha Rankin.
Cât de divizată a ajuns societatea americană
Cele două mari tabere politice par a se urî cu patimă.
În 1960, 4% dintre democrați și tot 4% dintre republicani declarau că nu ar fi de acord ca ai lor copii să se căsătorească cu cineva din partidul rival. Astăzi, situația este total diferită: 45% dintre democrați nu doresc ca progenitura lor să se căsătorească cu un/o republican(ă). În cazul republicanilor, această cifră este de 35%. (sursa)
SCURTE
Cele 32 de filme ale lui Spielberg, de la cel mai prost la cel mai bun.
___________________
Instagram plătește slab. Doi dintre publisherii activi cu video pe Instagram declară că această platformă plătește, dezamăgitor, cam o treime din cât oferă YouTube. Pentru fiecare reclamă care apare într-un videoclip eligibil, creatorul clipului păstrează cel puțin 55% din veniturile rezultate, conform termenilor Instagram.
______________
O australiancă aflată în trafic și-a îndoit mașina într-un accident pe care l-a provocat într-o criză de râs în timp ce asculta podcastul Tony and Ryan. Podcastul a fost lansat acum zece săptămâni, a depășit 4 milioane de descărcări și are 1,4 milioane de urmăritori pe TikTok. (Știrea asta o fi advertorial?) Dacă te interesează, ai aici un episod în care Toni imită o cățelușă care naște. În fine, în cazul acesta sunt off target și mă abțin să comentez.
____________________
Dintr-o sută de kilograme de baterii uzate (de toate tipurile) sunt recuperate 65 de kilograme de materiale utile. Altfel, bateriile aruncate la groapa de gunoi contaminează grav solul și apele.
Vineri este ziua internațională a bateriilor și ECOTIC a publicat o hartă cu punctele unde acestea pot fi predate. E momentul să faci curățenie prin debara, magazie, sertare etc.
______________
Pentru art directori și nu numai: o carte de istorie a artei și a culturii pop, descifrată prin intermediul culorilor și nuanțelor.
________________
Încă o sută de ani de acum încolo, unii manageri vor rămâne excesiv de proști și vor continua să trimită email-uri cu informații sensibile care se pot întoarce oricând împotriva lor. Un recent exemplu: executivi ai IBM i-au numit, în corespondența internă, pe angajații mai în vârstă „dinobabies” și i-a caracterizat drept „o specie care trebuie să dispară”. Aceste afirmații scrise au ajuns probă în justiție. (Business Insider)
_____________
Există influenceri și în muzica clasică, de pildă violonista franceză Ester Abrami. Pe TikTok a adunat deja 356.000 de urmăritori.
___________
La olimpiadele de iarnă din 1988 și 1992 a apărut o nouă disciplină sportivă, cu statut demonstrativ, ski ballet pe numele său. Ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat: ski baletul nu a interesat prea multă lume și a dispărut. Povestea, în The New York Times.
_______________
Mâncare. Țuică. Endorfine. Rețete: plăcinta ciobanului și pui cacciatore.
NOPE - Official Trailer. În cinematografe, în iulie.
Jurassic World Dominion. Official Trailer. Vedem vara asta.