Justin Aversano a fotografiat în ultimii ani peste 100 de gemeni. Prima fotografie din colecție este aceasta de deasupra, realizată în 2017. Anul trecut, în octombrie, fotografia #83 din colecția Twin Flames (foto jos) transformată în NFT, la pachet cu 100 de printuri, a fost achiziționată cu 1,1 milioane de dolari în licitație la Christie’s New York.
Nu știu dacă NFT-urile (vezi și un clip explicativ spre finalul acestei ediții) sunt de mare viitor, o bulă umflată artificial sau o modalitate de a spăla bani. Doar consemnez știri, pentru că presa internațională tratează pe larg și din multiple unghiuri subiectul, iar destui marketeri ciulesc urechile când aud de aceste Non-fungible token.
Altfel, dacă ești pasionat(ă) de fotografie, de civilizația contemporană a imaginii, lista 33 Best Photography Blogs to Follow in 2022 (de unde am luat și povestea fotografului Aversano) e aur curat.
Noul președinte sud-coreean a câștigat alegerile și cu ajutorul avatarului său
Noul președinte sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a câștigat alegerile și datorită voturilor tinerilor, încântați de un avatar al său, construit pe baza softurilor de inteligență artificială, și cu care echipa de campanie a produs zeci de videoclipuri virale. Unii analiști spun că varianta digitală și falsă a lui Yoon, avatarul adică (foto), este mai fermecătoare decât ar putea fi vreodată omul real.
Cum s-a construit copia deep fake a candidatului: Yoon a fost filmat gesticulând cu un ecran verde, chroma, ca fundal și înregistrat rostind 3.000 de propoziții. Pe baza acestor date (imagine plus sunet) echipa de tehnicieni a reușit să creeze o copie digitală perfectă a lui Yoon care putea să spună orice doreau programatorii și echipa de campanie. Producția unui clip fals (în care Yoon răspundea întrebărilor alegătorilor, de exemplu) dura cam 30 de minute, ceea ce e colosal.
În campanie, au fost create peste 80 de clipuri cu avatarul Yoon, devenite virale, înregistrând peste 14,5 milioane de vizualizări. Rezultatul: popularitatea candidatului în rândul tinerilor coreeni a crescut cu peste zece procente.
Contracandidatul Lee Jae-myung a criticat utilizarea acestei clone AI ca fiind frauduloasă și o amenințare la adresa democrației. Dar când sondajele au început să urce pentru Yoon, Lee și-a creat și el un avatar. Prea târziu însă.
Știrea amplifică temerile legate de tehnologia deep fake - crearea de clipuri video sau audio complet false pe baza AI și a înregistrărilor existente pe net, în care personalități fac afirmații scandaloase, de exemplu clipul fals în care Obama spune despre Trump că e un dipshit. Această tehnologie poate aduce prejudicii grave de imagine și oamenilor obișnuiți, vezi site-urile pornografice.
Pentru detalii despre clona lui Yoon, ai acest clip.
De acum, poți citi Civilization și într-o aplicație mobilă, deocamdată valabilă doar pentru iPhone și iPad. Dacă folosești Android, te poți înscrie pe o listă de așteptare. Promisiunea e că vom avea această variantă a aplicației foarte curând. Așadar, click pe Get the app, dacă te tentează ideea.
Stolichnaya se rebranduiește
Vodca Stolichnaya își schimbă numele în Stoli pentru a se distanța de asocierea cu Rusia, potrivit firmei cu sediul în Luxemburg care deține acest brand. Vodca este distilată în Letonia. (foodandwine.com)
Pune-te în locul adversarului. Start with the why
Marillyn Hewson, CEO Lockheed Martin, se afla într-o vizită la un client din străinătate când președintele ales de atunci, Donald Trump, a scris pe Twitter „Costurile F-35 sunt scăpate de sub control. Banii contribuabililor vor fi cheltuiți mai bine când voi prelua funcția”. Prețul acțiunilor companiei s-a prăbușit, cu un minus de 4 miliarde de dolari la capitalizare într-o singură zi. Hewson a făcut ceea ce era normal: a ieșit în fața presei și a explicat că se ocupă de costuri. S-a întâlnit cu Trump și i-a spus: "Vă garantez personal că vom menține costurile la un nivel scăzut".
Ea a crezut că problema a fost rezolvată, dar Trump a recidivat într-un alt tweet: "Pe baza costului enorm și a depășirilor de costuri ale Lockheed Martin F-35, am cerut Boeing să stabilească prețul unui F-18 Super Hornet comparabil!". CEO Marillyn Hewson și-a adunat consilierii și și-au dat seama că nu au privit problema prin prisma administrației Trump. „Chiar atacă programul F-35 sau încearcă să le transmită contribuabililor un mesaj cum că se concentrează pe apărare și că banii lor vor fi bine cheltuiți?" - s-au întrebat. Soluția: Lockheed Martin trebuia să ajungă pe aceeași lungime de undă cu Trump în această problemă. O altă întâlnire a avut loc, iar presa a scris după aceea că Marillyn Hewson s-a transformat din „dușman” al lui Trump în prieten, iar președintele i-a lăudat capacitatea de negociere.
Acesta este un exemplu foarte bun de ce mindset-ul Start with the why (Descoperă motivul și începe analiza cu acesta) este atât de eficient și în afaceri, și în relațiile personale. Pune-te în locul celui cu care ai neînțelegeri de moment: Ce încearcă el să facă sau să transmită?
Din cartea CEO Excellence: The Six Mindsets That Distinguish the Best Leaders from the Rest, care va apărea săptămâna viitoare.
Pentru smartphone-ul tău: Canyon Power Bank PB-1001, baterie externă
inteligentă de 10.000 mAh
Cum ești mai mereu pe drumuri, o baterie externă pentru telefon, de capacitate mare, devine obligatorie. Azi îți propun una de 10.000 de mAh, inteligentă (simte ce și prin ce cablu încarcă) și care nu îîi va îngreuna rucsacul sau geanta, pentru că are doar vreo 200 de grame.
Canyon a lansat zilele trecute, prin intermediul distribuitorului său ASBIS România, Power Bank PB-1001, pentru smartphone-uri iPhone și Android.
Bateria poate încărca dispozitivele atât prin cablu (iPhone și Android), cât și prin tehnologie magnetică wireless (iPhone 12 și13). Puterea bateriei poate fi partajată cu mai multe dispozitive, chiar dacă au conectori diferiți.
De ce Power Bank PB-1001 este inteligentă
Bateria detectează automat, prin tehnologia Canyon Smart IC, toate tipurile de dispozitive încărcate și ajustează curentul de ieșire în funcție de cerințele unice ale dispozitivului. Totodată, pentru a evita orice probleme la încărcare – cum ar fi viteza redusă sau supraîncălzirea dispozitivului - datorate posibilelor neconformități ale cablurilor, tehnologia Canyon Smart IC detectează capacitățile de transmisie ale cablului și ajustează automat procesul de încărcare.
6 niveluri de protecție
Canyon Power Bank are cel mai înalt nivel de protecție împotriva supraîncărcării, supradescărcării, scurtcircuitului, supracurentului de intrare și ieșire, precum și împotriva temperaturilor ridicate. Bateria va putea fi achiziționată foarte curând de la retailerii online parteneri ASBIS.
LegitimId, serviciu românesc contra falsuri, poate certifica autenticitatea pentru orice, de la opere de artă la parfumuri
La Pavilionul României de la Expo Dubai este expus tabloul ”Picături de rouă”, semnat Dorin Apreutesei, alături de o copie, un print pe pânză care imită originalul, de aceleași dimensiuni. Ambele au cipuri integrate. Pentru a stabili care e originalul, e de ajuns să apropii telefonul mobil, cu NFC activat, și primești instant răspunsul. Tehnologia se numește LegitimId și asigură certificarea web în timp real pe bază de coduri unice impredictibile prin cipuri integrate în original (documente, diplome, piese sau subansamble, ambalaje, sigilii, opere de artă, parfumuri, haine etc). Identitatea digitală a originalului nu poate fi contrafăcută. Prezentarea LegitimId, aici.
De acum, îi vom înțelege mai bine pe vechii greci
O soluție de inteligență artificială creată de DeepMind, divizie a Alphabet (Google), permite restaurarea porțiunilor de text care lipsesc din inscripțiile grecești antice și oferă sugestii despre data la care a fost scris textul (într-o perioadă de 30 de ani) și la posibilele sale origini geografice.
Din cauza vechimii lor, textele grecești antice sunt adesea deteriorate, ceea ce face ca restaurarea să fie o provocare. Și pentru că sunt adesea inscripționate pe materiale anorganice, cum ar fi piatra sau metalul, datarea cu carbon nu poate fi folosită pentru a afla când au fost scrise.
Noul software, denumit Ithaca, este antrenat pe un set de date format din aproximativ 78.608 inscripții grecești antice, fiecare dintre acestea fiind etichetată cu metadate care descriu locul și momentul în care a fost scrisă (din câte știu istoricii). La fel ca toate sistemele de învățare automată, Ithaca identifică tipare în aceste informații, codificându-le în modele matematice complexe, și folosește aceste deducții pentru a sugera textul, data și originea.
Ithaca are o precizie de 62% când restaurează literele din texte deteriorate.
SCURTE
Dacă te interesează subiectul NFT, ai aici o listă cu influenceri (consistenți) și experți în domeniu, de la care te poți inspira sau învăța. Apropo, acest clip explică ce sunt NTF-urile:
___________________
Utilizatorii Wikipedia au ales cele mai interesante monumente din diverse țări
________________________
„În studenție ni se prezentase teoria ”McDonalds” - aceasta spune că nu există două state în care să existe McDonalds și care să fi intrat în război, una împotriva celeilalte. Era o excepție: Argentina cu Marea Britanie. E drept, în insulele Falkland nu exista niciun Mec deschis. Între timp se pare că teoria McDonalds continuă să funcționeze, nu în sensul că două state cu Mecuri deschise sunt în război, ci în sensul că Mecul pleacă din statul beligerant.” (Paul Ispas)
________________
Aventurile adjunctului lui Putin.
_______________
O fosilă de calmar cu zece brațe, veche de 328 de milioane de ani, a fost botezată Syllipsimopodi bideni, în cinstea președintelui american Joe Biden.
_________
Așa arată suprafața limbii umane, cu papilele gustative, fotografiată la microscop. Foto: David Spears ASIS FRPS/RPS SPotY
Alte fotografii din categoria știință/natură aici.
Îm place acest cube timer
Te ajută să măsori timpul, astfel încât să iei din când în când o pauză de la lucrul la birou, să nu arzi tigaia când gătești etc.
Funcționează simplu: așezi cubul cu cifra dorită în sus și acesta sună când intervalul respectiv de timp s-a scurs. De pildă, dacă vrei să tragi un pui de somn de un sfert de oră, așezi cubul cu cifra 15 în sus. Preț: 16 euro.
Uneori trebuie să experimentăm ceva neobișnuit pentru a ieși din rutina zilelor și a ne reseta un pic creierul. Cum este acest poem animat de două minute. Nu e nevoie de traducere, nu trebuie să „înțelegi” nimic, ci doar să-l lași să curgă: