Din cauza creșterii aberante a tarifelor la energie electrică și gaze, destule familii britanice au petrecut iarna asemenea multor români în anii 80: cu temperaturi de 8-10 grade în case. Pur și simplu, financiar nu și-au permis mai mult.
Artistul urban John Doh a pictat această memă ironic-amară pe un zid din orașul Cheltenham.
(Europe's five best cities for street art.)
Un difuzor subțire ca hârtia
Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au prezentat un difuzor audio flexibil, sub formă de peliculă, care poate transforma orice suprafață într-o sursă audio de înaltă calitate și cu un consum de energie foarte mic.
Dispozitivul ar putea, de asemenea, să folosească ultrasunetele pentru a detecta unde se află un om într-o cameră și să-i urmărească apoi mișcările, la fel cum fac liliecii cu ajutorul ecolocației.
Acum imaginează-ți cum și unde s-ar putea folosi un astfel de difuzor. Unii l-ar putea lipi pe capotă și să dea drumul la Paraziții (manele?) în trafic, de pildă.
NOTĂ: Dacă vezi mai jos textul acesta, scris cu litere mărunte și palide, dă click.
Newsletterul nu s-a terminat, e doar fracționat de email.
Electronic Arts România: Oferim acțiuni ale companiei fiecărui nou angajat. Cine dorește poate lucra două săptămâni pe an de oriunde în lume
Am discutat cu doamna Anca Lăzăroiu, Talent Acquisition Manager în cadrul Electronic Arts (EA), și am ajuns la concluzia că să fii dezvoltator de jocuri într-o companie importantă este o meserie tare tentantă. Dovadă că vin și străinii să se angajeze la București.
VK: Vă rog să faceți o scurtă prezentare a EA Romania: număr de angajați, jocuri la care a contribuit/pe care le-a dezvoltat, jocuri la care echipa lucrează în prezent, media de vârstă, orice alte date pe care le considerați relevante.
Anca Lăzăroiu: Cu o istorie de peste 16 ani în România, Electronic Arts a ajuns astăzi la peste 1.900 de angajați și colaboratori, fiind una dintre cele mai mari companii dezvoltatoare de jocuri video, experiențe interactive și tehnologie din țară.
Colegii noștri contribuie, alături de alte studiouri, la dezvoltarea celor mai apreciate jocuri video la nivel global, cum ar fi EA SPORTS™ FIFA și NHL. De asemenea, asigurăm procesul de QV (Quality Verification) pentru o mare parte din jocurile EA, printre care se numără: Apex Legends™, Battlefield™, Madden, UFC Mobile, NBA Mobile.
Echipele din spatele fiecărui joc sunt diverse, fiind formate din programatori, game designers, producers, project managers, technical animators, graphic designers, UX experts, QA analysts, technical artists, cyber security specialists, system administrators și multe alte roluri.
VK: Cum este organizată activitatea EA Romania din punct de vedere departamental?
AL: În studioul din România suntem organizați în echipe multidisciplinare, care acoperă zone variate, de la game development până la servicii corporate și care urmăresc structura globală de business a Electronic Arts. De exemplu, departamentele noastre sunt integrate în: EA SPORTS (unde sunt dezvoltate EA SPORTS FIFA™ și NHL), Core Technology Organization (din care fac parte echipele EA Digital Platform, EA IT, EA Security și Frostbite), Development Technology & Services (unde găsim echipele de Quality Verification & Standards, Studios Technology Group, DTS Operations și Studios Data & Insights/Analytics), Marketing Commercial Publishing, Corporate (de unde fac parte departamentele Financiar, IT, People Experience și Workplace Experience).
Suntem un grup dinamic, creativ, divers și multicultural, împărtășim valorile companiei și dorința de a dezvolta și utiliza tehnologie de ultimă oră pentru a bucura gamerii din întreaga lume. Ne unesc viziunea comună asupra excelenței și pasiunea noastră de a aduce la viață cele mai apreciate jocuri video la nivel mondial.
VK: Care este portretul ideal al candidatului young & fresh la angajare?
AL: Pentru studenții care vor să descopere mai multe despre industria de gaming, Electronic Arts Romania oferă diverse programe de internship, cu specializări în programare, producție, project management, graphic design, game design, data analytics, etc. Perioada de internship durează 6 luni și se desfășoară începând cu luna iulie, programul fiind unul flexibil. Anunțăm și promovăm aceste roluri în lunile martie-aprilie, pe siteul nostru de cariere și pe canalele noastre de social media.
De asemenea, candidatii entry level pot găsi, în cadrul Electronic Arts Romania, roluri potrivite experienței și aspirațiilor lor profesionale. Motivația, întrebările adresate intervievatorilor și înțelegerea rolului pentru care aplică sunt câteva aspecte care fac diferența. Dorința lor de a învăța, curiozitatea, creativitatea și pasiunea pentru această industrie ne impresionează de fiecare dată.
Toate rolurile noastre sunt prezentate pe ea.com/careers.
VK: Dar profilul candidatului care are deja experiență în programare/gaming?AL: În cadrul Electronic Arts Romania avem deschise multiple roluri care se adresează candidaților cu experiență. Aceste roluri implică un anumit nivel de cunoștințe tehnice, oferind, pe lânga oportunitățile de învățare continuă și de creștere profesională, posibilitatea de a contribui la dezvoltarea de jocuri video și experiențe interactive care aduc bucurie milioanelor de gameri la nivel global.
Experiența în industria de gaming nu este însă obligatorie pentru toate rolurile. Cu toții am fost, la un moment dat, nou veniți în această industrie. Varietatea experienței profesionale a colegilor noștri și lucrul în echipe diverse reprezintă valori fundamentale ale EA. Candidații trec print-un proces de evaluare, atât a competențelor tehnice, cât și a celor soft. Expertiza tehnică, gândirea analitică, creativitatea, sunt câteva dintre ariile pe care le evaluăm în procesul de selecție.
Acest proces este unul bi-direcțional și, ca angajator, încercăm să oferim cât mai multe detalii despre rol, echipă, să facilităm candidaților contactul cu cât mai mulți dintre colegii nostri, astfel încât să poată să ne cunoască cât mai bine și să ia o decizie informată.
VK: Care sunt rolurile pentru care persoanele interesate își pot depune CV-ul?AL: Misiunea noastră este să creăm un mediu de lucru în care oamenii să își poată atinge potențialul. Oferim oportunități multiple de evoluție în carieră și sprijin constant pentru învățare și dezvoltare.
Toate rolurile noastre (posturile, n.m) sunt prezentate pe site-ul nostru de cariere: ea.com/careers.
Acestea variază de la roluri tehnice, pe diferite niveluri de senioritate (1-2 ani, 3-5 ani, 5+ ani), diverse specializări (C++, DevOps, C#.net, Java), roluri de project management (care imbina abilități de people management și project management), roluri în data analytics (pentru specialiști SQL), roluri in Cyber Security, roluri în zona creativa (Producers, Game Designers, UX Designers), până la roluri din zona corporate (în Departamentul Financiar, HR, Workspace Experience).
Suntem deopotrivă interesați de candidați din România (București, Iași, Cluj sau orice alt oras), dar și din străinătate, și oferim pachete de relocare domestice și internaționale. Echipa noastră actuală include colegi care ni s-au alăturat din Australia, Egipt, Finlanda, doar pentru a enumera câțiva dintre ei.
VK: Ce pachet de beneficii oferiți angajaților?
AL: Politica de beneficii Electronic Arts România este foarte largă. Pe lângă beneficiile considerate de bază, cum ar fi asigurarea de sănătate, care în cazul nostru este una premium, oferim opțiuni care pun accent pe echilibrul vieții personale și profesionale, pe încurajarea unui stil de viața activ, cum ar fi, de exemplu, decontarea, parțial sau integral a abonamentelor la cluburi sportive sau pentru echipamente de sport.
Și, pentru că timpurile pe care le trăim sunt tot mai complexe, am completat beneficiile clasice cu unele din sfera mental wellbeing, oferim de exemplu coaching individual, acestea fiind disponibile tuturor angajaților noștri.
Printre beneficiile majore pe care le oferim, mai puțin întâlnite pe piața locală, se află si Restricted Stock Units (RSUs) - practic oferim acțiuni Electronic Arts fiecărui nou angajat. Atunci când acestea se vestuiesc, pot fi vândute sau păstrate pe termen nelimitat.
Și da, oferim și beneficiile pe care te aștepți să le găsești într-o companie de tech: bonus anual de performanță, jocuri EA, discount la achiziționarea de console și o varietate de workshop-uri și evenimente de profil.
Pentru ca acordăm prioritate vieții și bunăstării angajaților noștri, pachetul de beneficii include și concedii de maternitate/paternitate, zile libere pentru evenimente fericite, cum ar fi căsătoriile sau nașterea unui copil, dar si concedii de compasiune pentru evenimente mai puțin fericite. Între Crăciun și Anul Nou, avem o perioadă de shut down complet, care se adaugă la concediul standard plătit, astfel încât toată lumea să se poata deconecta și să își petreacă sărbătorile de iarnă cu familia, prietenii și comunitatea lor.
VK: Orice altă informație suplimentară pe care puteți să o oferiți e binevenită.
AL: Sediul nostru din București este în clădirile AFI Park 2 și 3, foarte aproape de metrou, stația Politehnica. Ne mândrim cu facilități de top care ne fac să ne simțim bine și în siguranță la birou.
De curând am implementat și opțiunea ca fiecare angajat EA să poată lucra de oriunde din lume timp de două săptămâni în fiecare an, opțiune care completează politicile de lucru la distanță de pe teritoriul României sau hibrid ale EA, care depind de specificitatea fiecărui rol și echipă. Astfel, colegii noștri pot opta pentru lucrul predominant de acasă, sau de la birou, în funcție de preferințele fiecăruia, cât și în acord cu nevoile de business ale structurii din care fac parte.
Orice persoană curioasă să afle mai multe despre noi este invitată să ne contacteze pe email la rojobs@ea.com sau să aplice la unul dintre rolurile disponibile pe ea.com/careers.
Culori posibil la modă în toamnă. Da, în toamnă
Te gândești să lansezi un brand în această toamnă? O nouă campanie? Vrei ceva care să fie de sezon, dar atemporal?
Shutterstock propune, via New York, cinci palete proaspete.
Comunități online bizare: Cannamoms
Sub hashtag-ul TikTok #cannamom găsim peste 600 de milioane de postări ale unor comunități de femei care consideră că fumatul canabisului le-a ajutat să fie mame mai bune. Ele își împărtășesc experiențele de părinte fumat și luptă totodată împotriva stigmatului care vine odată cu folosirea marijuanei ca mamă, încercând, în același timp, să ocolească regulile și reglementările TikTok care interzic postările cu trimitere la consumul de droguri (nu fumează în fața camerei).
De pildă, Fran Symon din Michigan (46.000 de urmăritori) a fost concediată după ce a fost testată pozitiv cu marijuana la serviciu (deși în acest stat consumul e legal). Acum stă acasă și crește copilul încă foarte mic, iar postările sale sunt o formă de terapie după șocul concedierii. (inputmag.com)
Magazinele legale de marijuana par să aplice cu talent regula de aur din marketingul online „convinge-i pe consumatori să te promoveze online gratis”, iar statul e fericit să adune noi impozite după ce acelea pe tutun s-au subțiat în urma diminuării consumului.
Dacă treci vara asta prin Veneția. (De ce nu?)
Una dintre proprietățile importante ale României în Italia este Pavilionul național (foto) din Giardini della Biennale - Veneția. A fost construit sub coordonarea lui Nicolae Iorga și a intrat în patrimoniul național în 1938. Acest spațiu găzduiește de atunci proiectele cu care România participă la Bienala de Artă de Veneția, eveniment internațional important, inițiat în 1895, la care expun sute de artiști din zeci de țări. Bienala e un prilej ca fiecare țară să arate ce talente artistice avangardiste posedă și cât este de sofisticată în domeniu. La actuala ediție expun 213 artiști din 58 de țări.
Bienalei de la Veneția 2022, abia deschisă, a adus o veste bună: pavilionul României este nominalizat în top 10 cele mai bune, alături de cele ale Franței (locul 1), Statelor Unite, Portugaliei sau Australiei.
Proiectul cu care România participă la actuala ediție este intitulat „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” – semnat de Adina Pintilie. Proiectul propune o experiență senzorială multimedia, pe platformă video, născută din cercetarea artistică de lungă durată a Adinei Pintilie asupra intimității și corporalității, inițiată și prin lungmetrajul „Touch Me Not”, câștigător al Ursului de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.
A doua parte a proiectului este expusă în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică, tot în Veneția. Este vorba de o poveste bazată pe realitate virtuală în care vizitatorul poate privi, atinge și vedea prin ochii subiecților Adinei Pintilie.
Bienala de artă de la Veneția este deschisă toată vara, așa că dacă ai drum la Veneția, programează-ți o vizită.
____________
Susținătoare tradițională a spațiului artistic, UniCredit Bank a sprijinit și anul acesta prezența României la Bienală.
Cum fac bani giganții tech. Infografice
De pildă, Alphabet (graficul următor), care are venituri anuale cât PIB-ul României.
86% din toate căutările pe internet se fac prin Google.
Găsești aici și infografice despre Meta, Amazon, Microsoft.
A-nviat Facebook
Facebook a câștigat în primul trimestru 2022 mai mulți utilizatori decât așteptările analiștilor, ceea ce a diminuat îngrijorările legate de migrarea tinerilor spre rețele mai proaspete precum TikTok.
Facebook a raportat 1,96 miliarde de utilizatori pe zi, o revenire pe creștere după primul declin din istorie în trimestrul precedent.
Veniturile în primele trei luni din acest an au urcat cu 6,6%, la 27,9 miliarde de dolari, și ar fi fost mai mari dacă nu ar fi existat războiul din Ucraina, a precizat compania.
Acțiunile Facebook scăzuseră cu aproape 50% în acest an, investitorii fiind din ce în ce mai îngrijorați de faptul că principalul motor de afaceri și profit al Meta - publicitatea în rețelele sale de socializare - își pierde din avânt. (bloomberg.com)
Tu să nu faci precum Fumio Sasaki
„Bruce Lee are în filmul Intrarea Dragonului o replică celebră: Nu te gândi. Simte! Pentru minimaliști am putea să o modificăm puțin, astfel încât să devină: Nu te gândi. Aruncă!”.
Este un fragment din cartea Adio, lucruri! Noul minimalism japonez, apărută acum trei ani la Humanitas și aflată încă în librării. Autorul, Fumio Sasaki, este echivalentul masculin al exaltatei Marie Kondo. Sfatul absurd de mai sus pe care ni-l dă în carte pare o glumă. Dar nu e. Sunt curios câți l-au aplicat și au ajuns apoi la concluzia că sunt cam prostănaci.
Dar deja nu mai contează asta; domnul Sasaki a făcut bani serioși cu sfaturile sale, pe care nu i-a aruncat pentru că s-a gândit un pic înainte.
SCURTE
Top 200 podcasturi internațional.
____________
14 exemple de site-uri ale unor branduri importante realizate în Wordpress.
_______________
Dacă folosești intens Zoom (project management, traininguri, educație etc), opțiunea de colaborare Whiteboard ar putea să te intereseze.
_______________
Pe computer poți scrie cel mult 95 de cuvinte pe minut. O stenodactilografă culege 300 de cuvinte pe minut (mai multe decât putem rosti în același interval de timp) pe o mașină. așa cum vedem în filmele americane în scenele de la tribunal. Un minidocumentar video.
_________________________
Poate ți-a scăpat: cel mai bun laptop de business al momentului și o imprimantă de ultimă generație pentru toată familia.
___________
Dacă ai copil puber (sau pe acolo), să știi ce ascultă.
________________
Țichindeal. Poveste.
__________________