Compania aeriană spaniolă Air Nostrum, care operează zboruri sub umbrela Iberia Regional de la baza sa din Valencia, a comandat 10 dirijabile britanice pentru transport persoane Airlander 10. Dirijabilele hibride, fiecare cu câte 100 de locuri, ar putea reduce emisiile poluante cu 90%, față de actualele avioane de pasageri. Primele zboruri în Europa sunt planificate pentru 2026.
Cele mai valoroase branduri din lume
Apple Inc. și-a recâștigat titlul de cel mai valoros brand din lume, potrivit unui studiu realizat de Kantar, detronând rivalul Amazon de pe primul loc pentru prima dată în ultimii trei ani.
Valoarea brandului producătorului iPhone a ajuns la 947 de miliarde de dolari în acest an, în timp ce Amazon a coborât pe locul al treilea. Apple s-a clasat ultima dată pe primul loc în topul celor mai valoroase mărci în 2015.
Louis Vuitton, brandul de modă deținut de LVMH SE, a devenit primul brand de lux care a ajuns în Top 10 după ce a înregistrat o creștere de 64% a valorii, până la 124,2 miliarde de dolari, în ciuda faptului că unii clienți au devenit mai rezervați în achiziții după pandemie.
Tesla Inc. a urcat 18 poziții până pe locul 29, datorită creșterii interesului pentru vehiculele electrice.
Sondajul realizat de Kantar încearcă să cuantifice impactul brandului asupra valorii de piață a unei companii și a capacității de a genera vânzări.
Apple a bifat aproape 800 de milioane de abonați în 2021 la servicii care includ divertisment și cloud, iar filmul său CODA (Child of Deaf Adults) a devenit în acest an primul film produs de un serviciu de streaming care a câștigat un Oscar la categoria Best Picture. Chiar și așa, prețul acțiunilor sale a scăzut cu 25% până acum, în 2022. (bloomberg.com)
La mulți ani, Nike!
Apropo de branduri uriașe. Compania Nike, numită după zeița greacă a victoriei, împlinește 50 de ani de la înființare. Valorează azi de peste două ori mai mult decât Adidas (companie inițiată în 1924), cel mai apropiat rival în materie de îmbrăcăminte sportivă.
Nike a fost înființată de Phil Knight, un fost alergător de la Universitatea din Oregon, și de Bill Bowerman, antrenorul său, care a început prin a turna cauciuc în aparatul de făcut vafe al soției sale pentru a construi o nouă talpă pentru pantofi de alergare.
A știut să atragă talente; John Hoke, directorul de design al Nike, care lucrează în cadrul companiei de 30 de ani, era un puști când i-a scris o scrisoare lui Knight în care îi propunea un nou design pentru încălțăminte. Puștiul nu a fost ignorat și mai târziu a imaginat modele emblematice.
Prima reclamă TV Nike de acum 40 de ani:
The New York Times a publicat un documentar fascinant despre această aniversare.
Sleepfluencer
Adevărul e că unii rămân și la maturitate blocați mintal la vârsta fragedei copilării.
Personajul poveștii de față: Jakey Boehm, australian, 28 de ani, fost dezvoltator web, actualmente tiktoker și sleepfluencer.
Câștig lunar verificat de Business Insider: 34.000 de dolari.
Număr de urmăritori pe TikTok: 400.000.
Jakey Boehm deschide, în dormitorul său, TikTok Live în fiecare seară la ora 23 și se culcă. Urmăritorii încearcă să-l trezească oferindu-i diverse cadouri (funcția de monetizare a TikTok), cadouri care-i trimit bani în cont.
El a scris un cod care citește chat-ul din livestream-urile sale și a atribuit o distracție diferită atașată fiecărui cadou pe care îl primește. De exemplu, dacă îi faci cadou o pictogramă cu o șapcă, un aparat din cameră emite un zgomot gen agenții FBI îți bat la ușă să te aresteze; un cadou sub formă de rață va declanșa un măcănit. Cu cât este mai costisitor cadoul, cu atât mai puternică și mai de durată este acțiunea care nu-l lasă pe sleepfluencer să doarmă.
O mostră de comandă via TikTok Gift, aici.
Cum arată studioul în care încearcă să doarmă live:
The Reuters Institute și University of Oxford au publicat Digital News Report 2022. Are și o secțiune despre România.
De unde își iau românii știrile:
Echipamentele care livrează știri românilor:
Doar o treime dintre români mai au încredere în știri:
Raportul, aici.
Cum stai cu memoria?
Există computere de vis, foarte puternice, care își încântă stăpânii la fiecare pornire și în fiecare clipă de funcționare. Dacă ești gamer, creator de conținut multimedia sau îți dorești pur și simplu ce e mai bun în acest moment în materie de PC-uri, notează pe un post-it: Memorie Kingston FURY Beast DDR5. Și lipește-l pe perete în fața ta. Vei avea în față idealul în materie de memorii pentru viitorul tău computer. (Visezi la unul, nu?)
Lansată la finalul lunii trecute, Kingston FURY Beast DDR5 face echipă perfectă cu procesoarele Intel de Generația a 12-a compatibile pentru noi recorduri de viteză, performanță și fiabilitate.
Nu voi intra în detalii tehnice formulate în jargonul hardware (le vei găsi, dacă te pasionează, când vei da click pe link-ul de la finalul textului), dar merită spus că noua memorie Kingston se prezintă ca fiind cu 50% mai rapidă în comparație cu precedesoare DDR4.
Pe maeștrii în gaming amatori de setările extreme, pe cei care fac streaming live la 4K+, editează conținut video pretențios, inclusiv animație, sau pe profesioniștii care au nevoie de randare 3D, memoria Kingston FURY Beast DDR5 îi va trece la un alt nivel de rapiditate și satisfacție.
Vestea bună e că noile memorii Kingston au ajuns și la noi. Le găsești la PC Garage.
Iar pentru cei care vor să simtă vizual pulsul FURY Beast, Kingston a lansat și o variantă RGB:
Produsele Kingston sunt distribuite în România de către ASBIS.
Ce VIP-uri vin și ce se întâmplă la Techsylvania 2022
Ediția cu numărul 9 a Techsylvania are loc pe 28 și 29 iunie, la Cluj.
Techsylvania va avea loc în acest an într-un format hibrid: poți alege să urmărești evenimentul online, din confortul casei sau al biroului, sau să se alături in-person la activități și discuții.
Participă ca speakeri lideri ai unor companii globale de tehnologie precum Grab, Chili Piper, Superbet, MongoDB, LinkedIn, Pioneer, YouTube sau OLX Group.
Dintre temele originale, provocatoare și spectaculoase care vor fi dezbătute: „How to build a billion dollar from nothing”, „Reversing Aging”, „Surviving Crypto Winter”.
Un foarte cunoscut expert german în tehnologie, Christian Angermayer, a confirmat că se alătură line-up-ului fabulos din acest an de la Techsylvania. Fondator al Apeiron Investment Group, prezent în Topul Forbes 2022 și investitor de mare succes în Biotech, Fintech & Crypto și Deeptech, Christian Angermayer investește în științe inovative de top și a obținut primele milioane de euro co-fondând firma de biotehnologie Ribopharma împreună cu profesorii săi. În prezent, investește în cercetarea și dezvoltarea fericirii umane și a tehnologiilor care au un impact relevant în rezolvarea marilor probleme ale omenirii, precum inversarea procesului de îmbătrânire.
O mulțime de speakeri de top mondial vor face spectacol în acest an pe scena Techsylvania la Cluj: QuHarrison Terry este expert în Growth Marketing la Mark Cuban Companies și fost Head of Marketing la Redox, a primit de patru ori premiul Linkedin pentru voci de top în tehnologie și este autorul a două cărți de tehnologie extrem de populare. Bogdan Arsintescu este Director de Inginerie pentru Sisteme Grafice la LinkedIn și conduce echipa care construiește și operează LIquid, o inovație spectaculoasă în grafica datelor economice, a creat algoritmi de grafică în mai multe industrii. Aniela Crișan este Director de Inginerie la OLX Group, își pune amprenta asupra extinderii afacerii la nivel global prin tehnologie.
Printre ceilalți speakerii proaspăt anunțați se regăsesc și: Rishi Narang (Co-founder & CEO Pioneer, USA), Wui Ngiap Foo (Co-Founder & CEO ETHLAS, Singapore), Josh Little (Co-Founder & CEO Volley, USA), Alex Bangash (Co-Founder & GP Transpose Platform, USA), Alina Vandenberghe founder & CO-CEO Chili Piper, Sacha Dragic, founder & CEO Superbet Group, Mark Porter, CTO la MongoDB, Suthen Thomas, CTO la Grab, , Julie Xu (Senior Product Designer Carta, USA), Jan Matas (Co-Founder & CTO Deepnote, USA) și Rumen Iliev (Partner Launchub Ventures, Bulgaria).
Techsylvania 2022 continuă să ofere oportunități pentru companiile start-up cu maxim 10 angajați. Acestea pot să își prezinte ideile, conceptele și prototipurile și să găsească investitori în cadrul Startup Alley, un program găzduit de Google for Startups și care în 2020 a adus la Cluj investitori care gestionează fonduri de peste 3 miliarde de dolari.
Evenimentul va include și o serie de evenimente-satelit: sesiunea „Start-up local – ambiție globală” va prezenta cei mai importanți jucători autohtoni din ecosistemul de tehnologie pentru sănătate și va rezuma oportunitățile de finanțare oferite în 2022 – 2023 de EIT Health. Evenimentul „Back to office?” va aduce în atenție o abordare de coaching bazată pe soluții referitoare la una dintre provocările fundamentale ale industriei software, flexibilitatea colaborării fizice și la distanță. O altă sesiune va fi dedicată fondurilor europene și altor metode moderne de finanțare a inițiativelor de afaceri inovative din tehnologie.
Biletele la Techsylvania se vând la preț promoțional de 49 de euro până pe luni, 20 iunie, și se pot achiziționa de aici.
_____________
Techsylvania este proudly presented by UniCredit Bank.
Cum să investești în panouri solare
Startup-ul Legends Solar promite că vom putea cumpăra participații la fermele de panouri solare comerciale reale, în funcțiune.
Modul în care funcționează este simplu. Odată ce ai achiziționat un panou, începi să urmărești investiția pe software-ul de monitorizare Legend Rooftop, adică banii pe care îi generează și dacă ai dividende de ridicat.
Legends testează produsul în versiune beta cu investitori privați, dar intenționează să îl deschidă în curând pentru public. Deocamdată, poți solicita înscrierea pe o listă de așteptare.
Din istoria muzicii
Fix acum 25 de ani, pe 17 iunie 1997 fanii s-au revoltat la un concert Ozzfest în Columbus, Ohio, după ce Ozzy Osbourne nu a putut cânta din cauza unor probleme la laringe. Fanii furioși au spart geamuri, au dezrădăcinat copaci și au răsturnat o mașină parcată. (16 secunde de imagini de arhivă.)
The day in music, de unde am cules informația, e o jucărie interactivă interesantă pentru pasionații de întâmplări istorice în domeniu.
Topul mondial al celor mai accesibile și al celor mai scumpe restaurante cu stele Michelin:
(Matador)
E prea devreme? Digital Ski Coach
Acuș vine iarna. Cu cât ești mai bun la schi, cu atât mai plăcut devine acest sport. Platforma Carv permite utilizatorilor să-și analizeze cu precizie tehnica de schi. Lansate în 2016, inserțiile inteligente Carv se montează pe clăpar și analizează presiunea și mișcarea utilizatorului de 20 de ori pe secundă. Aceste date sunt apoi procesate de smartphone într-o aplicație care oferă feedback audio în timp real și sfaturi personalizate, pentru a-i ajuta pe schiori să progreseze.
Carv are peste 20.000 de membri din 58 de țări, care au înregistrat peste 150 de milioane de viraje până în prezent.
Știrea e că platforma tocmai a obținut o nouă finanțare de 5,1 milioane$ pentru dezvoltare.
O poveste de film: cum o saxofonistă americană a învins KGB-ul
În 1985, când comunismul încă nu picase, Merryl Goldberg și trei colegi muzicieni de la Boston Klezmer Conservatory Band (foto) au zburat la Moscova. Împreună cu saxofonul său și partiturile muzicale, Goldberg a luat cu ea un caiet cu spirală, plin cu note muzicale scrise de mână, care conținea informații ascunse, necesare celor patru pentru activități clandestine în Uniunea Sovietică.
Pe baza unui cod pe care ea însăși îl dezvoltase, în care notele muzicale înlocuiau literele alfabetului, Goldberg ascundea nume, adrese și alte detalii. Notele scrise de mână păreau, pentru un ochi neexperimentat, compoziții cât se poate de obișnuite.
Muzicienii americani s-au pregătit astfel să se întâlnească cu Phantom Orchestra, un ansamblu disident pe care Goldberg l-a descris ca fiind un amalgam de evrei cărora li s-a interzis să emigreze din URSS, activiști creștini și voluntari care urmăreau respectarea de către sovietici a drepturilor omului.
Merryl Goldberg și colegii săi au fost perchezionați și interogați de mai multe ori de-a lungul călătoriei, dar KGB-ului nu i s-a părut nimic subversiv în caietul cu „compoziții”.
(wired.com)
SCURTE
Video. Google spune că peste 1,5 miliarde de oameni urmăresc YouTube Shorts în fiecare lună, o cifră care rivalizează cu TikTok.
_______________
Gaming. Topul celor mai vândute (bune?) console de joc din toate timpurile.
___________
Hardware. Poate ți-a scăpat: stații grafice refurbished & more de la Server Config. Prețuri bune, garanție trei ani.
_________
Dronă. Venezia Imaginarium.
___________
Turism. În vizită la urși, cu ghid.
_________
Fast food. Cât de repede se mișcă angajații McDonalds.
____________
Companii. Cea mai concisă cerere de demisie din toate timpurile a devenit virală.
_________
Alcool. Colour Changing Martini.
__________
Această pictură de Adrian Ghenie, cu titlul On the Road to Tarascon 2 (2013), este un omagiu adus autoportretului lui Vincent van Gogh, The Painter on the Road to Tarascon (1888). Tabloul este expus zilele acestea, într-o companie ultra-selectă, la Hong Kong.
_____
Film. Una dintre cele mai influente publicații rusești, The Moscow Times, care și-a mutat mare parte din redacție la Amsterdam după invazia putinistă în Ucraina și este interzisă în Rusia, face un gest frumos: publică o listă cu șapte filme ucrainene de referință. Poate le găsești pe undeva.
__________
Back to the office? Miliardarul din domeniul imobiliar Stephen Ross spune că firmele care se străduiesc să-și convingă angajații să se întoarcă la birou ar putea vedea cum tendința se inversează în cazul unei posibile recesiuni. „Pe măsură ce intrăm într-o recesiune, oamenii se tem că ar putea să nu mai aibă un loc de muncă, iar acest lucru îi va aduce înapoi la birou", a spus Ross.