Casa Sotheby’s scoate la licitație un schelet foarte bine păstrat al unui dinozaur din specia Gorgosaurus, evaluat la 5-8 milioane de dolari. Recordul la licitațiile cu dinozauri îl deține un schelet de Tyrannosaurus rex, vândut în octombrie 2020 cu 31,8 milioane de dolari.
Gorgosaurus cutreiera vestul Americii de Nord în timpul Cretacicului târziu, în urmă cu aproximativ 76 de milioane de ani. Acest prădător carnivor era înrudit cu Tyrannosaurus rex, precedându-l cu aproximativ 10 milioane de ani, și avea caracteristici comune cu această specie, inclusiv un cap mare cu dinți zimțați și ascuțiți și membre frontale scurte, cu două degete. Paleontologii cred că ar fi putut cântări până la două tone și că vâna în haite. (artnet.com)
Persoanele sărace și cu nivel scăzut de educație ar fi avantajate în selecția naturală
Cercetători de la University of East Anglia School of Economics susțin că selecția naturală favorizează persoanele cu venituri mai mici și cu o educație mai slabă, deoarece, prin comparație, oamenii bogați și inteligenți au mai puțini copii.
(De obicei, apariția unui copil limitează temporar posibilitățile de evoluție profesională și, deci, de creștere a veniturilor.)
Următoarea generație din Marea Britanie ar urma astfel să aibă un nivel de educație mai scăzut cu 2 procente față de prezent. Societatea ar putea deveni și mai inegală în viitor, cu o proporție covârșitoare de persoane cu venituri mici și mai puțin educate. Adică, cele avantajate în selecția naturală pentru că au mai mulți copii.
Echipa de cercetători a analizat date culese de la peste 300.000 de persoane din Marea Britanie, preluate din UK Biobank - un proiect pe termen lung pe teme genetice, urmărite pe parcursul a două generații.
Pe de altă parte, alți cercetători, mai optimiști, invocă Efectul Flynn pentru a contrazice această predicție, cel puțin la capitolul educație. Conform acestei teorii, există o creștere continuă și liniară a inteligenței de când IQ-ul a fost măsurat pentru prima dată. Astfel, între 1942 și 2008, scorul mediu al IQ-ului unui copil britanic a crescut cu 14 puncte. (telegraph.co.uk)
Pe care sau care?
M-am saturat sa imi corectez copilul cu „pe care" atunci cand zice „baiatul care l-am vazut" doar pentru ca mi-e teama de sanctiunea care o va primi de la societate, nu pentru ca cred ca greseste.
Citiți și comentariile, sunt savuroase.
De pildă: Acum câțiva ani am citit un studiu făcut de universitatea din Tel Aviv despre originile și motivațiile regulilor kosher. Concluzia era interesantă. O treime din reguli aveau explicații medicale. O treime se puteau explica (parcă) prin influențe culturale. Pentru o treime nu s-a putut descoperi nicio logică sau explicație.
Cam așa funcționează societatea umană și în general sistemele complexe.
Aici.
De ce observăm în jurul nostru atât de multă nervozitate și atât de multe comportamente aberante
Raportul anual Global Emotions al Gallup măsoară experiențele pozitive și negative ale oamenilor din întreaga lume, oferind liderilor insight-uri asupra sănătății emoționale a societăților, pe care indicatorii economici tradiționali nu o surprind.
În 2021, oamenii din întreaga lume s-au simțit mai îngrijorați, mai stresați și mai triști decât oricând în ultimii 16 ani. De asemenea, au avut mai puține experiențe pozitive decât în 2020.
28% dintre oameni au declarat că au experimentat multă tristețe în ziua precedentă, cel mai mare procent înregistrat vreodată.
42% de persoane spun că au avut multe griji în ziua precedentă, în creștere față de 40% în 2020.
Poți să descarci raportul de aici.
Blenderul AENO TB3 a învățat să gătească
Gândește-te ce ai gusta în clipa asta: o ciorbă de pește, o supă cremă de ciuperci, orez cu lapte?
Sau ai bea un pahar cu lapte de migdale, ori un cocktail prospăt de țelină, mere și kiwi?
Sunt doar câteva dintre posibilitățile descrise într-o generoasă carte de bucate, pe care o găsești aici.
Cartea de bucate vine cu un bucătar electronic, în fapt o combinație interesantă, de blender și aparat de gătit, AENO TB3 pe numele său.
Așadar, acest blender știe nu numai să macine (inclusiv carne), ci și să gătească diverse feluri de mâncare ca într-o cratiță obișnuită. E simplu: pui îngredientele în vasul de 1,75 litri, setezi modul dorit, apeși „start” și aștepți până ce aparatul face toată treaba.
Are 8 moduri de funcționare, de la preparat lapte vegetal la supe.
Bolul este fabricat din sticlă rezistentă la căldură, astfel că nu emite substanțe nocive în timpul preparării mâncărurilor reci sau calde. Volumul acestuia este gândit pentru consumul unei întregi familii.
Cele opt cuțite din oțel inoxidabil macină temeinic cele mai dure alimente, inclusiv gheață, la viteze reglabile de până la 35.000 rpm.
Îmi place pentru că vine cu funcție de autocurățare: adaugi apă, puțin lichid de curățare și îi dai comandă să se autospele.
Da, poate fi programat să înceapă prepararea la o oră anume, după ce ai pus ingredientele în bol .
Blenderul AENO TB3 este foarte potrivit pentru cei cu timpul drămuit și preocupați să mănânce feluri sănătoase, proaspăt preparate pentru micul dejun, prânz și cină.
Utilizarea este ușoară, chiar și un copil poate pregăti, rapid, un smoothy. Dovada:
Îl găsești la prietenii de la PCGarage.
O jucărie Stanford pentru pasionații de istorie
Trăiești în timpul Imperiului Roman. Dacă punga îți permite să nu călătorești per pedes, ci călare, și pleci, pe 8 iulie, din Apulum (Alba Iulia, de astăzi), vei ajunge la Ierusalim pe 2 august.
O legiune, ai cărei soldați se pot deplasa în marș cu 60 de kilometri pe zi, ar parcurge aceeași distanță ceva mai rapid, în 23 de zile.
Curierii romani care folosesc stații de schimbare a cailor bine puse la punct dețin recordul de rapiditate: ajung cu veștile și scrisorile importante din Dacia la Ierusalim (sau invers) în doar 12 zile.
Te poți juca și tu calculând distanțe și costuri cu acest „google maps” al călătoriilor imaginare în Imperiul Roman, dacă dai click aici.
Să ne punem banii la adăpost
Ce ne interesează când ne plasăm economiile într-un depozit la termen?
Evident, dobânda pe care o primim și comisioane cât mai mici.
UniCredit Bank vine cu o ofertă bună în acest sens: dobândă fixă de 6% pentru depozitele la 12 luni și comision zero de deschidere și mentenanță. Oferta rămâne una competitivă și pentru maturități mai scurte: 5,5% pe an pentru depozite la 6 luni și 5% pe an pentru depozite la 3 luni. Tu decizi perioada de economisire și nu pierzi timpul pe la ghișee, pentru că poți să faci toate operațiunile online, inclusiv de pe mobil.
Vrei să vezi cât câștigi? Intră aici și găsești un calculator de dobânzi pentru un nou depozit deschis prin online sau mobile banking.
Un PDF care a valorat aproape jumătate de miliard de doalri
La începutul acestui an, blockchain-ul companiei Axie Infinity, specializată în video gaming bazat pe NFT, a fost compromis de hackeri. Pierderile în urma acestui atac cripto ar fi de peste o jumătate de miliard de dolari.
Câteva luni mai târziu, au apărut rapoarte despre modul în care hackerii au pus în aplicare jaful: personalul companiei care dezvoltă jocul Axie ar fi fost abordat cu oferte false de angajare de la o companie inexistentă. Hackerii chiar au intervievat online doritori în vederea „angajării”. Un softist a descărcat un document PDF infectat cu oferta de muncă pe computerul său. A fost de ajuns ca un spyware să reușească să se infiltreze și să se răspândească în sistem. Americanii au identificat hackeri nord coreeni ca autori ai acestei scheme de phishing. (theverge.com)
Inteligența artificială va stabili offside-urile la World Cup 2022
FIFA va folosi camere cu inteligență artificială pentru a-i ajuta pe arbitri să stabilească dacă a fost offside sau nu la Cupa Mondială 2022.
Sistemul semiautomat este format dintr-un senzor instalat în minge, care transmite poziția acesteia pe teren, și din 12 camere de urmărire montate sub acoperișul stadioanelor, care folosesc învățarea automată pentru a urmări 29 de puncte pe corpul jucătorilor.
Software-ul va combina aceste date pentru a genera alerte automate atunci când jucătorii sunt în offside. Alertele vor fi trimise oficialilor dintr-o cameră de control din apropiere. Aceștia vor valida decizia și le vor spune arbitrilor de pe teren ce decizie să ia.
Dacă te interesează subiectul, iată un minidocumentar:
Meci electric între miliardarii Warren Buffett și Elon Musk. În China
BYD, firma chineză de vehicule electrice deținută parțial de fondul de investiții american Berkshire Hathaway a lui Warren Buffett, ar putea fi considerată cel mai mare producător de vehicule electrice din lume în prima jumătate a acestui an. Ar fi depășit astfel gigantul EV Tesla al lui Elon Musk.
Scorul: BYD a vândut 641.350 de vehicule electrice noi în prima jumătate a acestui an, iar Tesla „doar” 564.743. Vânzările BYD au crescut cu 315%, iar ale Tesla cu 46%.
Aceste cifre nu reprezintă totuși o comparație de la egal la egal. Multe dintre mașinile vândute de BYD sunt hibride și folosesc motoare pe benzină pentru a suplimenta energia bateriei. Tesla, pe de altă parte, vinde exclusiv mașini complet electrice. China consideră ambele tipuri de vehicule ca fiind „cu emisii zero".
Warren Buffett are 92 de ani și este al cincilea cel mai bogat om din lume. Elon Musk, 51 de ani, este cel mai bogat om de pe Terra. (yahoo.com)
Una dintre cele mai bune camere live din lume este instalată la Venice Beach Los Angeles. Camera se plimbă 180 de grade. Poți „derula” înapoi imaginea, pentru a prinde momentele interesante din ultimele ore. Are și sunet.
Valabil pentru mulți dintre noi
Dacă ai alerga 100 de metri cronometrat, s-ar putea să te lase mult în urmă cardiologii aceștia: 1 și 2.
Stereotipurile generează reclame ratate
Peste 80% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani sunt deranjați de reclamele online care reflectă stereotipuri, cum ar fi cele de gen, ca femeile în bucătărie sau bărbații care conduc mașini puternice.
Cele mai apreciate tipuri de reclame (63%) sunt cele cu conținut amuzant, care îi ajută pe oameni să se deconecteze, urmate de cele care prezintă direct specificațiile sau caracteristicile unui produs (56%), cele care promovează valori sau îndeamnă la acțiune (52%) și reclamele cu conținut emoționant care vorbesc despre realitatea cotidiană (43%). (Sondaj Zitec)
SCURTE
Arhitectură. 11 case reușite armonizate cu natura.
________________________
Cărți. Cele mai bune 10 romane în viziunea lui Stephen King. Și cele 10 filme horror preferate.
_________________________
Călătorii. Idei de vacanță în Statele Unite.
______________
Pisici. Cât de inteligente sunt norvegienele de pădure. (video. 2:39 minute)
__________________
Autism. Castelul din cărți de joc.
Muzică ce-ți dă reset. De data asta nu mai vin cu „vechituri” din secolul trecut, ci cu o piesă recentă:
Dacă ți-a plăcut, dă un share unui prieten. Mulțumesc.