Galaxia Phantom, M74, se află la 32 de milioane de ani-lumină de Pământ, în constelația Pești. Această imagine spectaculoasă a galaxiei a fost obținută prin combinarea datelor livrate de cele două telescoape spațiale ale NASA/ESA, James Webb și Hubble. (esa.int)
O poveste cu artă creată de inteligența artificială
Această grafică poartă titlul de „Théâtre D'opéra Spatial” și a luat premiul cel mare la categoria Artă Digitală la Colorado State Fair’s fine art competition (SUA). Lucrarea a fost înscrisă sub semnătura lui Jason Allen, managerul unei companii producătoare de jocuri.
A ieșit imediat scandal, deoarece toate celelalte lucrări concurente erau create de artiști plastici în carne și oase, spre deosebire de „Théâtre D'opéra Spatial” care a fost generată de un soft de inteligență artificială numit Midjourney. Câștigătorul Jason Allen, departe de a avea dexterități în artele digitale, nu a făcut altceva decât să dea instrucțiuni soft-ului AI sub formă de cuvinte și instrucțiuni tastate într-o fereastră precum cele de chat. Apoi a printat ce a produs Midjourney și s-a prezentat nonșalant în competiție.
Astfel, Midjourney livrează combinații grafice pe baza instrucțiunilor primite. (Dacă te interesează subiectul și ai 13 minute, vezi aici cum funcționează aplicația. Sau poate chiar te gândești să devii creator de artă AI.)
Experimentele de artă generată AI îi determină pe mulți să spună că meseria de grafician este în pericol, din moment ce e ușor să obții, neetic, oricând, o imagine complexă, fără efort, doar tastând câteva cuvinte de genul „robot/mănâncă/ sandviș/noaptea/lună”.
De cealaltă parte, entuziaștii AI art spun că respectivele unelte software sunt o extindere binevenită a creativității umane. (Motherboard)
Acest text este elementar, destinat celor nefamiliarizați cu conceptul de artă AI. O colecție de lucrări executate cu Midjourney, găsești aici. Apropo de completarea creativității, sunt destui cei care după ce generează AI o grafică, o completează cu programe grafice uzuale.
Iar aceasta este proiectul unei biserici mai moderniste, schițat tot cu Midjourney, de către Shere Marinescu.
Elon Musk nu are ce să-i facă
Aseară, pe când scriam la newsletter, am luat o pauză și m-am uitat ce mai face Elon Musk, pe Twitter, unde un cont urmărește fiecare mișcare a avionului său personal. Musk (sau cineva din familie/anturaj) tocmai aterizase la Teterboro New Jersey venind de la Providence Rhode Island. Cu 17 ore înainte plecase din Los Angeles.
Să ne reamintim povestea.
Contul Twitter @ElonJet a fost creat de Jack Sweeney, 20 de ani, și urmărește mișcările avionului privat al celui mai bogat pământean în întreaga lume.
@ElonJet este unul dintre cele 15 conturi de urmărire a zborurilor pe care Sweeney le-a creat, gestionate de roboți pe care i-a programat să analizeze datele de zbor publice și să posteze pe Twitter de fiecare dată când un avion selectat decolează sau aterizează. Printre VIP-urile monitorizate, aproape toate din domeniul tehnologiei, îi găsim și pe Bill Gates și Jeff Bezos.
Elon Musk i-a oferit lui Sweeney 5.000 de dolari pentru a șterge trackerul, dar studentul i-a răspuns politicos că fără 50.000 de dolari nu mișcă un deget:„Există vreo șansă să mărim suma la 50.000 de dolari? Ar fi un sprijin grozav pentru facultate și mi-ar permite, eventual, să îmi iau o mașină, poate chiar un Model 3.”
E clar că nu s-au înțeles. Poate de asta voia Musk să cumpere Twitter? (sic!)
King of reach pe Instagram: Reels
Cel mai popular tip de conținut pe Instagram în luna iulie a fost reprezentat de postările cu imagini (42,2%).
Reels se află pe primul loc după numărul de like-uri primite (35,4%) și de reach estimat (33,8%).
Metodologie: au fost analizate 77,6 milioane de postări, realizate de 13,6 milioane de influenceri Instagram din lumea întreagă în iulie 2022. (sursa)
De testat: Editorul gratuit de grafică animată Motionity
Foarte apreciat de utilizatori pe Product Hunt, Motionity este un editor web de animație gratuit și open source. Cei care l-au folosit spun că este un amestec de After Effects și Canva, cu funcții precum Keyframing; Image and video filters (adjustments, blur, chroma key...); Trim and cut videos; Layer masking; Audio support; Search for images, videos, shapes and more; Text animation (typewriter, scale, fade...); Lottie support; Pixabay integration.
Este gratuit și nu cere înregistrare.
Telefonul te îmbătrânește
Biologi ai Department of Integrative Biology al Oregon State University au constatat că lumina albastră emisă de smartphone-uri, televizoare și, practic, de orice alt dispozitiv cu ecran face ca celulele să moară mai rapid, deci să îmbătrânim prematur. Cel puțin asta se întâmplă cu musculițele de oțet, care, credeți sau nu, au aceleași calități celulare ca și oamenii.
Există o rază de speranță: cercetătorii au folosit o lumină albastră „destul de" puternică asupra muștelor, iar oamenii sunt de obicei expuși la niveluri mai puțin intense de lumină albastră, astfel încât daunele aduse celulelor ar putea să nu fie atât de pronunțate. (fastcompany.com)
Sticla regală SAINT-GOBAIN GLASS, perfectă pentru aceste vremuri
Cât ți-a venit factura la energie?
Să recapitulăm așadar: Ludovic al XIV-lea al Franței a avut talent de antreprenor, de vreme ce a creat compania SAINT-GOBAIN GLASS, la 1665, pentru a nu mai depinde de venețieni în furnizarea de sticlă și oglinzi pentru Versailles.
Meșteșugul de producere a sticlei a fost rafinat de companie timp de 350 de ani, iar SAINT-GOBAIN GLASS ne propune astăzi sticlă de înaltă tehnologie, importantă pentru confort și eficiența energetică a caselor, birourilor și clădirilor publice.
În acest episod, Ludovic al XIV-lea ne prezintă performanta sticlă PLANISTAR SUN, aducătoare de multiple beneficii.
Pe timp de vară, sticla SAINT– GOBAIN GLASS cu control solar permite pătrunderea luminii naturale și, în același timp, reflectă două treimi din căldura solară, pentru a evita supraîncălzirea încăperilor.
Sticla SAINT-GOBAIN GLASS cu izolare termică reține căldura în interior și contribuie la reducerea facturilor de energie pe timp de iarnă. Astfel, puteți avea ferestre mari, fără a simți frigul în interiorul casei.
Aceste calități se văd în factura de energie, ceea ce contează în timpurile acestea. Astfel, PLANISTAR SUN de la SAINT-GOBAIN GLASS poate fi folosită pentru a crea interioare mai confortabile cu costuri de întreținere mai mici.
În plus, permite aducerea în încăperi a unei cantități generoase de lumină naturală, în orice anotimp.
Alte tipuri de sticlă de înaltă calitate SAINT-GOBAIN GLASS găsești aici.
Dar să-l ascultăm și pe Regele Soare:
AMD lansează procesoarele desktop din seria Ryzen 7000 pentru gameri și producători de conținut
Dacă vrei să îți asamblezi sau să actualizezi un desktop puternic, vestea bună e că AMD a prezentat zilele trecute gama de procesoare desktop Ryzen seria 7000, echipate cu noua arhitectură „Zen 4", care „marchează începutul următoarei ere de înaltă performanță pentru gameri, utilizatori pretențioși și creatori de conținut”.
Dispunând de până la 16 nuclee, 32 de fire de execuție și construite pe un nod TSMC de 5nm optimizat, procesoarele din seria Ryzen 7000 oferă performanțe remarcabile și eficiență energetică foarte bună.
Seria AMD Ryzen 7000 asigură o creștere a IPC (instrucțiuni simultane pe care procesorul le execută) de două cifre față de „Zen 3”.
Variantele AMD Ryzen 7000 pe care le vei putea comanda:
Noile procesoare desktop AMD vor sosi în magazine spre sfârșitul acestei luni. Până atunci, Lisa Su, CEO AMD ne prezintă entuziastă noul produs:
Detalii vei putea afla de pe site-ul ASBIS, distribuitor AMD în România.
Apartamente în București
Author: arch. Octavian Gugu
Collaborators: urb. arch. Ioana Daria Toghe, arch. Rareș Fotau
Proiect descris în Romanian design Week Digital Showcase, o colecție digitală de idei despre viitor și de proiecte recente, semnate de studiourile și designerii locali care au participat la festival de-a lungul celor 10 ediții. Merită să dai un click pe link.
Festivalul Romanian Design Week este organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank.
Licitație istorică pentru o colecție de artă de 1 miliard de dolari
Christie's a anunțat licitația pentru colecția de artă a co-fondatorului Microsoft, Paul Allen, în noiembrie. Prestigioasa casă de licitații a numit-o „cea mai mare și mai excepțională vânzare din istoria licitațiilor". Allen, decedat în 2018, la 65 de ani, a lăsat o colecție de 150 de opere de artă care acoperă o perioadă de 500 de ani, de la Botticelli la Roy Lichtenstein. În total, piesele valorează 1 miliard de dolari, iar toate încasările din licitație vor merge către cauze caritabile.
După ce a fondat Microsoft împreună cu Bill Gates în 1975, Allen a avut o revelație artistică în timpul unei călătorii la Londra, unde a descoperit la Galeria Tate peisajele marine ale lui Turner și arta pop a lui Lichtenstein. Filantrop renumit, Allen a lansat în 2000 Muzeul Culturii Pop. În 2003, a înființat institutul de cercetare științifică care îi poartă numele, specializat în neurologie și imunologie. Allen a ajutat la revigorarea orașului cu investițiile sale; de asemenea, a finanțat proiecte de artă publică și artiști locali. El a donat un total de 2,65 miliarde de dolari pentru diverse cauze caritabile, inclusiv pentru cercetare științifică, protejarea speciilor pe cale de dispariție și o serie de inițiative artistice.
Unele dintre cele mai bune reclame la mâncare de acum 30 de ani
Avem în top reclama la sosul „Chicken Tonight”, cam puerilă cu aceste personaje care dau din „aripi”. Însă se știe că cei mici au talentul de a-și influența părinții la cumpărături:
Alte reclame care au avut succes în epocă, aici.
Klarna numără pierderile
Fintech-ul Klarna („cumpără acum, plătește mai târziu"), evaluat la 6,7 miliarde de dolari, înregistrează o creștere dramatică a pierderilor în primul semestru 2022. Compania suedeză de plăți a generat venituri de 950 milioane de dolari, în perioada ianuarie- iunie 2022, plus 24% față de anul trecut. Însă în prima jumătate a anului 2021, Klarna a mai pierdut încă aproximativ 170 milioane de dolari.
Compania, care permite utilizatorilor să eșaloneze costul achizițiilor în rate fără dobândă, explică pierderile printr-un salt al cheltuielilor de exploatare și al creditelor neplătite de clienți.
Klarna nu mai este profitabilă din 2019. (CNBC)
SCURTE
Social Media. Truth Social, platforma online aparținând fostului președinte Donald Trump, a fost exclusă din Google Play, pentru că nu are „sisteme eficiente de moderare a conținutului generat de utilizatori". Evident, e încă o conspirație (glumă).
_________________
Advertising. Acum 25 de ani, Gorbaciov (funeraliile, mâine, sâmbătă), omul care a permis, voit sau nevoit, eliberarea a jumătate din Europa de comunism, juca într-o reclamă Pizza Hut:
________________________
Tomatina. Tradiționala bătaie cu roșii din Spania.
_____________
Camuflaj. O molie din Malaezia arată ca o frunză uscată, iar o insectă din Costa Rica a copiat întocmai planta pe care trăiește.
_______________
Dino. Relicvele celei mai vechi specii de dinozauri au fost descoperite în Zimbabwe. Creatura a trăit în Triasic, acum 201-252 milioane de ani
_________________
Foto. Wildlife Photographer of the Year 2022.
_____________________
Istorie. 1995. Lansare Windows (video). Recunoști personajele?
______________________
Epave. Titanic în 43 de secunde.
___________
Audio. Pe Spotify, găsim acum 5.290.396 podcasturi.
__________
Demografice. SUA înregistrează cea mai abruptă scădere a speranței de viață din ultima sută de ani (pandemia):
Vezi în infografic de ce nu e bine să dormi complet dezbrăcat(ă)
Arctic Monkeys - There’d Better Be A Mirrorball de pe albumul în pregătire The Car, așteptat pe 21 octombrie: