Oamenii pe care îi vezi în această imagine nu există în realitate, ci doar în servere, fiind creați sintetic, AI. Însă pot munci din greu pentru tine, fără să ceară un leu, ca modele, în reclame, jocuri, machine learning, clipuri video sau în orice alt proiect pe care îl ai în minte.
Vor fi 100.000 de oameni sintetici, disponibili în diverse ipostaze și înfățișări, utilizabili fără drepturi de autor sau limite.
Dacă aș lucra ca model (nu e cazul), m-aș gândi serios ce voi mai face peste doi-trei ani. (generated.photos)
Și un clip de prezentare a startup-ului:
Microsoft vă mulțumește pentru că ați testat DALL-E 2
Peste 1,5 milioane de oameni creează în fiecare zi peste 2 milioane de imagini cu DALL-E 2 (sistemul OpenAI cu inteligență artificială care generează imagini pe baza instrucțiunilor text pe care i le dai), inclusiv artiști și publicitari.
Branduri precum Nestlé și Heinz au testat DALL-E 2 pentru campanii publicitare, iar firme de arhitectură au folosit DALL-E 2 și instrumente asemănătoare pentru a conceptualiza noi clădiri.
Mai puțin cunoscut e faptul că Microsoft și OpenAI au încheiat un parteneriat strâns încă din 2019 pentru a accelera descoperirile în domeniul inteligenței artificiale.
Acum știm și obiectivul. Sau unul dintre ele.
Zilele trecute, Microsoft a anunțat că face o investiție majoră în DALL-E 2, integrând acest sistem în noua aplicație Microsoft Designer și în noul instrument Image Creator.
La ce vom folosi cele două noi produse:
Designer: utilizatorii vor putea alege din diverse șabloane pentru a începe să realizeze designuri specifice, cu dimensiuni definite, pentru platforme precum Instagram, LinkedIn, Facebook. Este o aplicație web asemănătoare cu Canva.
Image Creator va fi lansat în Bing și Edge în următoarele săptămâni. Image Creator generează tentative artistice în funcție de solicitările formulate prin text, cu ajutorul DALL-E 2, dar cu contexte suplimentare precum stilul artistic sau locația.
Image Creator va crea în curând imagini limitate doar de imaginația dumneavoastră, a explicat un oficial Microsoft. (techcrunch.com)
15 exemple de campanii reușite pe Facebook
Indiferent de discuțiile despre scăderea popularității sale, despre erorile grave în funcționare și despre comunicarea dezastruoasă, Facebook rămâne cea mai folosită platformă de socializare din lume, cu aproximativ 2,93 miliarde de utilizatori activi lunar. Iar dacă și creativii își fac treaba genial, rezultatele livrate nu dezamăgesc. Vezi aici exemple.
Sonic Avatars te invită weekendul acesta la RADAR Metavers
RADAR - Festivalul de New Media Art se deschide astăzi, vineri. A crescut față de ediția de anul trecut și în acest weekend ne propune instalații pe tema Metavers.
Unul dintre expozanți este Ștefan Damian, sound-designer și compozitor, explorator în spațializarea sunetului și algoritmi de sinteză sonoră.
El ne propune proiectul Sonic Avatars care îi invită participanții să-și înregistreze propria amprentă sonoră într-un ambient muzical abstract, să imprime acesteia o mișcare în spațiul sonor descris de șase difuzoare cu ajutorul unui senzor și să asiste apoi la un spectacol muzical autonom, în care avatarele se transformă.
Nu ai înțeles? Experiențele nu se povestesc, se trăiesc.
Cum RADAR se desfășoară în trei clădiri concomitent, ai aici detalii de orientare.
Festivalul RADAR este prezentat de UniCredit, instituție care sprijină și încurajează consecvent comunitățile artistice.
Pe ce cărți se uită copilul tău?
Adrian Ghenie este de departe cel mai bine cotat pictor român. În prima jumătate a anului, tablourile sale vândute la licitații au strâns 39,3 milioane de dolari.
Site-ul artnet a publicat zilele trecute un amplu articol/interviu cu Ghenie, din care am extras acest fragment:
„Tatăl său era dentist și lucra cu mama sa, tehnician dentar. Ghenie a descris un mediu casnic ascetic, parfumat cu antiseptic. A fost fascinat de biblioteca părinților săi cu volume medicale, ale căror imagini este posibil să fi plantat semințele timpurii ale esteticii sale.
O carte în special l-a marcat: un volum antic care conține fotografii alb-negru ale primelor experimente de chirurgie reconstructivă pe soldați după Primul Război Mondial. Era oribil, spune Ghenie. Arătau ca Frankenstein.
Și alte experiențe i-au influențat înclinația pentru grotesc. Un profesor de la Universitatea din Cluj și-a dus studenții într-o morgă murdară pentru a-i învăța despre amplasarea mușchilor în corpul uman. Își amintește că a asistat la disecția unui cadavru și a privit cu o fascinație morbidă și dezgust un raft cu capete fără trup.”
Puterea minciunilor în online. Cazul Alex Jones
Alex Jones, conspiraționist și podcaster/prezentator la radio Infowars, a fost condamnat să plătească 965 de milioane de dolari despăgubiri persoanelor prejudiciate de minciunile sale răspândite online privind atentatul de la școala Sandy Hook.
Atentatul de Sandy Hook au avut loc la 14 decembrie 2012, când Adam Lanza, în vârstă de 20 de ani, a împușcat și ucis 26 de persoane. Douăzeci dintre victime au fost copii între șase și șapte ani.
Ce a făcut Jones? Timp de ani de zile, el s-a folosit de influența sa semnificativă pe internet pentru a promova o teorie a conspirației conform căreia atentatul din 2012 de la școală a fost o farsă și că familiile victimelor erau actori. Aceste minciuni au instigat la amenințări cu moartea și hărțuire la adresa părinților care și-au pierdut copiii în atentat.
Are Jones de unde plăti 1 miliard de dolari? Alex Jones a adunat sume imense răspândind minciuni despre tragedia de la Sandy Hook (și nu numai) - între 100 de milioane și 1 miliard de dolari, conform unui angajat -, din vânzarea de mărfuri (suplimente alimentare, cărți și echipamente de supraviețuire) pe site-ul Infowars, profitând de traficul adus de tragedie. Într-o singură zi, în 2020, când Jones a fost interzis pe YouTube, Apple, Facebook și Spotify din cauză de instigare la violență, a făcut vânzări de 810.000 de dolari. Și în prezent site-ul este potopit cu promoții.
Ticăloșii găsesc întotdeauna populații întregi de naivi pe care să le exploateze și manipuleze. (bloomberg.com)
Caravana Vodafone merge în mediul rural cu servicii, tehnologie și educație digitală
Am trecut după o pauză de vreo doisprezece ani pe Șoseaua București- Târgoviște, prin Mogoșoaia, Buftea, Crivina, și am constatat că zona a crescut și se că simte clar o prosperitate care nu exista în trecut.
Zona e una specială pentru că aprovizionează Bucureștiul cu legume, comuna Băleni (8.500 de locuitori) fiind cea mai cunoscută dintre aceste localități de agricultori. Această comună, Băleni, a fost aleasă drept punct de plecare pentru unitatea mobilă „Bună ziua, schimbare!” organizată de Vodafone (care a depășit stadiul de furnizor de comunicații și se transformă într-o companie de tehnologie), împreună cu un partener financiar.
Este un camion (tir) special preparat, modular, cu un spațiu în care au loc demonstrații, teste de produse/servicii și workshop-uri. Caravana va merge apoi prin țară pentru a continua prezentările și demonstrațiile în alte localități rurale.
Conceptul de unitate mobilă a fost dezvoltat „pentru a facilita accesul comunităților rurale din România la tehnologie, precum și la educație digitală”.
Cei care locuiesc în urban au acces la o abundență de produse și servicii tech. Însă în multe dintre comune ajung mai greu și parțial aceste atribute ale civilizației și astfel s-a născut această idee a Vodafone.
Ce vor vedea, testa și deprinde vizitatorii unității mobile:
Un expert/trainer îi va consilia pe vizitatori, îi va asista la testarea produselor și serviciilor și le va prezenta măsuri personale de siguranță pe internet.
Un stand cu produse electronice de pe platforma easytech sunt pregătite pentru a fi testate și cumpărate, inclusiv în rate fără dobândă: aspiratoare robot, trotinete electrice, ceasuri smart, telefoane, purificatoare de aer.
Sunt prezentate oferte de pachete Vodafone de servicii de telecomunicații și tehnologie: telefoane și accesorii, abonamente care includ servicii mobile, broadband fix și TV.
Trainerii vor oferi informații de educație digitală, adaptată pe grupe de vârstă, de la cele elementare (cum să plătești facturi pe telefon, de pildă) până la cybersecuritate. (P)
Pe cine pariezi în materie de VR, pe Meta sau pe Google?
În timp ce Meta încearcă să-i convingă pe consumatori să-și pună căștile VR pentru a intra în metavers, Google continuă să experimenteze un alt tip de realitate virtuală: proiectul său de chat video holografic cunoscut sub numele de Project Starline.
Anunțat anul trecut, Project Starline constă într-o cabină de apeluri video care utilizează imagini 3D, camere de înaltă rezoluție, senzori de adâncime și un ecran inovator pentru a crea o experiență realistă pentru interlocutorii din ambele părți ale ecranului - și totul fără a fi nevoie de o cască de protecție. Cei ce conversează se văd realist ca și cum ar fi fizic față în față.
Google a anunțat că extinde testele în lumea reală cu un program în cadrul căruia Starline va fi utilizat în birourile mai multor parteneri printre care Salesforce, WeWork, T-Mobile și Hackensack Meridian Health.
Acest clip explică cum lucrează Project Starline.
4 simptome care te anunță că suferi de burnout
Burnout este „o manifestare a stresului cronic", explică medicii. Organizația Mondială a Sănătății descrie burnout-ul ca fiind un fenomen la locul de muncă semnalat prin stări de epuizare, comportament cinic și eficacitate redusă.
„Începi să nu mai funcționezi la fel de bine, nu mai respecți termenele limită, ești frustrat, te irită colegii", sintetizează un cercetător în domeniu.
Patru semne anunță burnout-ul:
Insomnia. E un simptom comun al epuizării. Dintre lucrătorii medicali italieni suprasolicitați în timpul primului vârf al pandemiei, 55% au raportat că au avut dificultăți în a adormi, iar 40% au avut coșmaruri. Stresul cronic interferează cu sistemul neurologic și hormonal complicat care reglează somnul. E un cerc vicios: nu dormi pentru că ești epuizat, iar lipsa de somn îți agravează starea.
Epuizarea fizică. Un medic povestește că unul dintre simptomele cheie ale burnout-ului a fost oboseala accentuată. „Dormeam în fiecare zi după ce-mi terminam tura și mă întrebam: Ce este în neregulă cu mine? De fapt, era vorba de epuizare.”
Schimbări în obiceiurile alimentare. Cei atinși de burnout mănâncă fie mai mult, fie mai puțin decât de obicei. În cadrul studiului efectuat pe lucrătorii din domeniul sănătății din Italia, 56% dintre aceștia au raportat schimbări în acest sens. Oamenii ar putea mânca mai puțin pentru că sunt prea ocupați sau distrași sau s-ar putea să tânjească după „acele alimente de confort la care tuturor ne place să apelăm atunci când avem nevoie de ceva care să ne facă să ne simțim mai bine.
Durerile de cap și de stomac. Un studiu efectuat pe persoane din Suedia care sufereau de epuizare a constatat că 67% dintre acestea se confruntă cu greață sau indigestie și că 65% au avut dureri de cap. Epuizarea se poate dezvolta alături de depresie sau anxietate, ambele având simptome fizice. Depresia poate aduce dureri musculare, dureri de stomac, probleme de somn și modificări ale apetitului. Anxietatea aduce dureri de cap, greață și dificultăți de respirație. (nytimes.com)
Știi ce este acela un om fericit și nestresat?
Un posibil exemplu l-ar putea reprezenta cercetătorii care sunt plătiți pentru un studiu științific pe tema de ce nu ne putem gâdila singuri.
Cum au lucrat intens, respectivii cercetători au venit într-un târziu și cu o teorie care susține că „gâdilatul provoacă râsul datorită unei erori de predicție a creierului”. O atingere imprevizibilă (din partea altora) îl derutează, făcându-l să intre în frenezie. Când omul își atinge pielea singur, creierul este pregătit și nu mai e luat prin surprindere.
Atunci când o persoană se atinge, creierul trimite un mesaj la nivelul întregului corp care inhibă sensibilitatea la atingere.
De îndată ce te atingi, creierul nu te mai ascultă, explică un cercetător. Dacă nu ar face asta, ne-am gâdila cu toții în mod constant de fiecare dată când ne scărpinăm sau ne atingem degetele de la picioare. (Din respectabila revistă Wired.)
Micron ne aduce noi SSD-uri pentru creativi, gameri și pretențioși
Dacă în fiecare zi îți storci PC-ul de tot ce poate în materie de performanță, a sosit momentul să-i faci un cadou prin upgrade de top cu Crucial P3 Plus Gen4 NVMe SSD. Vine cu viteză impresionantă, cu citiri/scrieri secvențiale de până la 5000/4200 MB/s.
Crucial P3 Plus NVMe SSD oferă timpi de încărcare și transferuri de date de 8,9 ori mai rapide decât SATA6 și cu 43% mai rapide decât cele mai rapide SSD-uri Gen3.
Nu-ți ajunge niciodată spațiul? Pentru mulțimea ta de programe, fișiere, documente, fotografii, videoclipuri și jocuri, Crucial P3 Plus oferă spațiu generos până la 4TB.
SSD-urile NVMe Crucial P3 Plus Gen4 NVMe sunt construite cu tehnologie Micron Advanced 3D NAND de înaltă calitate și testate și validate la standardele exigente la care te aștepți de la una dintre cele mai mari companii tech din lume.
De asemenea, tehnologia Gen4, software-ul de gestionare a SSD pentru optimizarea performanței și actualizările de firmware îți oferă confortul de a ști că arhiva ta digitală e în loc sigur.
Desigur, siguranța că ai integrat în PC o componentă de mare calitate vine și din blazonul Micron. Este unul dintre cei mai mari producători de memorii și stocare din lume, care pune la punct unele dintre cele mai avansate tehnologii de memorie și stocare de mai mult de 40 de ani.
Crucial P3 Plus Gen4 NVMe SSD este disponibil la vânzare prin partenerii ASBIS Romania, de pildă la PC Garage.
Dimensiunile ideale ale imaginilor de pe site-ul tău
Cum aproximativ 70% din traficul internet are loc pe mobile, optimizarea imaginilor de pe site-uri a devenit și mai importantă, viteza de încărcare fiind un criteriu important pe care Google îl ia în calcul.
Care sunt dimensiunile ideale ale imaginilor urcate pe site-uri:
Câteva sfaturi accesibile și nespecialiștilor, aici.
SCURTE
Turism. Cais do Sodré din Lisabona, Wat Bo Village din Siem Reap (Cambodgia), Barrio Yungay Santiago de Chile sunt câteva dintre cele mai cool cartiere din lume, într-un top de încredere. Foto: Barrio Logan, San Diego.
_____________
Religie. Pe TikTok, hashtag-urile #ChristianTikTok, #Diwali și #Islam au fost inserate de miliarde de ori. Călugărițele, imamii și călugării budiști sunt printre cei mai harnici influenceri. Video BBC, 4:49.
_______________________
Muzică. Piesa Face It Alone aparținând Queen, uitată, pierdută, descoperită și lansată după vreo 33 de ani, poate fi ascultată acum.
__________________
Comerț. În SUA mai există aproximativ 700 de mall-uri, față de 2.500 în anii 1980. În 10 ani ar putea rămâne doar 150. Cauza: comerțul online. (Și elevii lor unde se duc când chiulesc de la școală?)
__________________
Relaxare. 10 filme scary pentru cei care nu vor filme horror.
______________
Social Media. Există și influenceri veniți din muzica clasică, de pildă violonista franceză Ester Abrami. Pe TikTok a adunat deja 378.000 de urmăritori.
M3GAN - official trailer. În cinematografe, în ianuarie.
Spirited — official teaser | Apple TV+. De Crăciun.