Discover more from Civilization
„Mâna” unui embrion de reptilă gecko. Fotografia a câștigat locul I la Nikon Small World - 2022 Photomicrography Competition.
Ovi D. Pop din Oradea a ocupat locul I pentru România la World's Top 10 Street Photographers 2022. Colecția e de văzut.
O minciună bine spusă bate adevărul în social media
O minciună bine pusă la punct obține mai mult angagement în social media decât un conținut veridic. Unele caracteristici ale rețelelor sociale și ale algoritmilor acestora contribuie la răspândirea dezinformării.
Twitter are factor semnificativ de amplificare a dezinformării, în mare parte din cauza funcției sale care permite oamenilor să distribuie sau să „retweet" cu ușurință postările. Acesta este urmat de TikTok, platforma video deținută de chinezi, care utilizează algoritmi machine learning pentru a crește implicarea utilizatorilor în viralizare.
Cu cât există mai multe mecanisme de viralitate pe platformă, cu atât mai mult se amplifică dezinformarea. Dacă te interesează subiectul ai aici raportul: integrityinstitute.org.
Decentraland a devenit cam pustiu
Cineva, familiarizat cu afacerile NFT și cripto, a scris recent pe Twitter că Decentraland, compania care vinde proprietăți virtuale în metavers, are doar 30 (treizeci) de utilizatori activi pe zi, în ciuda evaluării sale de piață de 1,2 miliarde de dolari.
Decentraland s-a grăbit să corecteze pe blogul său cum că are de fapt 8.000 de utilizatori activi zilnic.
Greșit. De fapt, 8.000 sunt vizite în metaversul Decentraland, iar numărul mediu de unici pe zi ar fi de 1.866. De fapt, și această cifră e discutabilă. (kotaku.ro)
Great Hesitation în industria tech
Amazon, Meta și alte mari companii de tehnologie au intrat în perioada pe care economiștii o numesc acum Marea Ezitare, în condițiile în care din ce în ce mai multe voci vorbesc de o recesiune iminentă. Managerii marilor companii de tehnologie cu capitalizare mare se află într-un joc de așteptare anxios, îngheață angajările și caută să reducă cheltuielile, în pregătire pentru furtuna care va lovi.
Companiile B2C ar putea fi puternic afectate. Producătorii de PC-uri și alte dispozitive, cei care care vând direct consumatorilor, sunt în pericol, acum că inflația mușcă din puterea de cumpărare.
Unele firme, cum ar fi Facebook, au început deja „concedierile silențioase", o tactică tot mai des folosită de organizații pentru a reduce numărul de angajați fără costuri de concediere și fără publicitate negativă.
„Nimeni nu știe foarte clar cât de gravă va fi situația" - afirmă un expert de la un fond de investiții în tehnologie. (businessinsider.com)
Un încălzitor deștept pentru casa ta
Când pleci de la serviciu sau când știi că vin copiii de la școală, deschizi aplicația AENO de pe telefon și dai drumul la încălzire în casă. Un scenariu perfect posibil, vedem imediat cum.
Prețul energiei a crescut foarte mult, astfel că ne străduim să găsim cele mai convenabile soluții pentru a trece iarna.
Cum tehnologia evoluează, azi îți prezint și recomand Convectorul electric AENO.
Funcționează pe bază de infraroșu plus convecție și dacă te uiți pe etichetă vei vedea că are un consum de energie mult mai mic, de la 60 până la 700W, față de radiatoarele sau caloriferele electrice clasice. Este eficient în camere de până în 30 de metri pătrați.
Producătorul spune că acest încălzitor aduce economii de aproximativ 50% față de soluțiile obișnuite de încălzire a locuințelor, inclusiv încălzirea centrală sau încălzirea prin pardoseală.
Designerii au realizat o operă de artă: Convectorul AENO, indiferent cum e instalat – pe podea sau prins pe perete, se asortează chiar și în cele mai pretențioase interioare.
Este realizat din materiale de calitate, precum aluminiul anodizat și sticlă temperată emailată ultra clară.
Iar funcția care îmi place mult este posibilitatea de a-l controla de pe mobil. Prin aplicația mobilă setezi: pornire/oprire; temperatura din cameră; crearea unui program de încălzire (o temperatură în timpul zilei, alta pe timpul nopții); statistici privind consumul de energie.
Îl găsești la Altex.
Robotește lumea
Anul trecut au fost instalați în lume peste jumătate de milion de roboți industriali. Nu cer salariu, concediu, ci doar din când în când un pic de ulei la încheieturi și eventual o actualizare de soft.
Cea mai mare piață de roboți industriali din lume continuă să fie în Asia. 74% dintre toți roboții noi puși la treabă în 2021 au fost instalați în această regiune - o creștere de la 70% în 2020. China a crescut anul trecut numărul de roboți industrali cu 51%, adică cu 268.195 de unități. (therobotreport.com)
Ceva nu e bine
„SUA sunt liderul mondial în ceea ce privește încarcerarea propriilor cetățeni (în închisori, n.m.). Ne situăm înaintea El Salvadorului, care are cea mai mare rată de omucideri din lume, și a Cubei, un regim autoritar care întemnițează oamenii pentru „periculozitate precriminală". În SUA există aproape de două ori mai mulți deținuți decât avocați. Sunt mai mulți americani în spatele gratiilor decât cei care servesc în armată sau lucrează ca polițiști și pompieri cu normă întreagă” - spune @profgalloway
Să vedem în cât timp apare afacerea asta și în România
Un absolvent al unei școli de afaceri de la University of California a imaginat în teza de absolvire un serviciu de personalizare a băuturilor (vin, bere, apă) îmbuteliate în doze de aluminiu. Și așa a apărut startup-ul Eliqs (de la Elixir) pentru nunți și petreceri.
A obținut în vară o finanțare de 5,7 milioane de dolari și acum desfășoară o campanie de promovare.
Clienții au posibilitatea să aleagă din două servicii:
Pot personaliza un pachet de 12 doze folosind unul dintre șabloanele companiei (ușor de utilizat pe Instagram), adăugând text și fotografii. Pachetul costă aproximativ 50 de dolari.
Sau să ceară un design complet personalizat. Aceste comenzi pot varia de la 36 la peste 500 de cutii, cu prețuri începând de la aproximativ 2,15 dolari pe cutie, plus o taxă de design de 95 de dolari. (marketingbrew.com)
Credit direct de pe telefon de la UniCredit. Adio dosar cu șină
Nu te mai lupți cu traficul, nu-ți mai iei liber, nu-ți mai aștepți rândul, nu mai pierzi timp, nu mai umbli cu dosare și hârtii. Știi tu tonele alea de hârtii cu care apoi nu știi ce să faci. Și mai mult decât atât, nu mai plătești comision de analiză. E ușor, e rapid, e convenabil.
Știrea bună a zilei e că de acum poți obține un Credit de Realizări Personale de la UniCredit Consumer Financing direct de pe telefonul mobil, accesând aplicația de Mobile Banking.
Tot pe mobil vezi și banii când se aprobă creditul.
Ce trebuie să faci: să-ți deschizi un cont curent (dacă nu ai deja unul) și să-ți instalezi aplicația Mobile Banking UniCredit. De aici, totul devine mai ușor, mai rapid, mai ieftin, 100% digital, în obținerea creditului, cu comision de analiză zero, care îți aduce din start o economie de 420 de lei.
Vezi detalii aici.
Cum ne descurcăm cu scumpirea berii
În privința consumului de bere, comportamentul românilor din lunile de vară a fost mai relaxat, iar schimbările în obiceiurile de cumpărături au fost mai puțin corelate cu creșterea inflației. În special în rândul tinerilor (18-24 ani) cea mai frecventă măsură de eficientizare a bugetului a fost cumpărarea la bax, pentru un preț per produs mai mic – 38% dintre respondenți. Odată cu încheierea verii însă, oamenii au început să se mute către magazinele tip discounter, în proporție de 30%. (Studiu realizat de Data Intelligence din cadrul agenției Leo Burnett Bucharest)
Motivele pentru care oamenii intră pe platformele de socializare conform unui studiu global la care au participat vreo 200k utlizatori.
(Via Alexandru Negrea)
Ajutor de la Apple AirTag
Brelocul AirTag a fost creat de Apple pentru a ne găsi lucrurile rătăcite de care l-ai atașat, gen portofelul sau cheile. Are avantajul că nu e foarte scump.
Unii mai practici îl folosesc acum pentru a localiza membrii de familie atinși de demență.
Multe aplicații de urmărire a pacienților cu Alzheimer funcționează doar dacă aceștia au telefoanele la ei. Persoanele cu demență uită de obicei telefoanele când pleacă de acasă, dar au tendința de a lua mereu cu ele cheile și portofelele, ceea ce ușurează funcționarea AirTags.
Doamna Hirschboeck, profesor la Universitatea din Minnesota, are probleme cu soțul ei, Paul, atins de demență. Un asistent social i-a sugerat niște pantofi cu GPS, concepuți pentru persoanele suferinde, pentru a urmări deplasările soțului ei, dar aceștia costă peste 300 de dolari perechea, plus abonamentul lunar de funcționare. Ar fi o loterie, pentru că Paul nu poartă întotdeauna aceiași pantofi, spune soția, dar mereu își pune cheile și portofelul (de care poate fi atașat brelocul AitTag) în buzunar când iese în oraș.
Datorită AirTag, doamna Hirschboeck nu mai trebuie să se plimbe cu mașina prin cartier în căutarea soțului. Acum, ea verifică aplicația Find My de pe iPhone-ul ei.
„Chiar dacă nu-l localizez chiar în timp real, spune ea, știu încotro a luat-o cu câteva minute în urmă”. (wsj.com)
De ce easybox a devenit un bun prieten al casei
Nu sunt neapărat prepper din specia aceea care își burdușește cămara cu conserve, dar o rezervă de baterii reîncărcabile și din cele de unică folosință plus o lampă electrică de camping pe acumulatori ar putea să-mi prindă bine pe viitor. Am mai pus în coșul de cumpărături online un cablu de date/alimentare pentru telefon, un mouse de rezervă, o memorie externă și am dat comanda, joia trecută pe la 12.00. Vineri dimineață la ora 07.31, am primit email și SMS cum că produsele au ajuns la easybox-ul preferat de lângă casă
Easybox a devenit un bun prieten. Ne-a eliberat de stresul „ce facem că nu e nimeni acasă când vine curierul” sau „cât de mare o fi coada la ridicat comenzi online din magazin”. Easybox îți livrează ce ți-ai comandat de pe net la orice oră din zi și din noapte foarte simplu și comod.
La 3-5 minute de mers pe jos
Rețeaua easybox pusă la punct de compania de curierat Sameday s-a dezvoltat frumos. În România avem acum la dispoziție peste 3500 de easybox-uri în care primești cumpărăturile online, indiferent de categoria de produse, fie că sunt fashion, IT&C, accesorii, home & deco, carte, beauty, pharma, produse sportive, hobby.
Rețeaua easybox este prezentă în 333 de localități, dintre care 190 sunt orașe. Cum în România sunt 256 de orașe, easybox acoperă așadar 72% din mediul urban.
Ca accesibilitate, în orașe, găsești un easybox la 3-5 minute de mers pe jos.
Îmi place și pentru că există POS integrat, așadar poți plăti comanda când o ridici dacă ții neapărat să alegi această modalitate.
Pentru cei care nu au folosit până acum easybox, un scurt ghid de utilizare: când comanzi online, vezi dacă magazinul îți dă opțiunea livrare prin easybox (peste 30% dintre magazinele online din România folosesc acest sistem pentru livrarea comenzilor); dacă da, selectează-l pe cel mai aproape de casă sau birou; când sosește comanda, vei primi un SMS cu un cod din cifre și litere și un cod QR; ajungi la easybox în termenul de ridicare specificat, tastezi codul sau scanezi codul QR și se deschide automat sertarul în care se află coletul. Comod, simplu și prietenos
Și cum orașele sunt din ce în ce mai poluate, mi se pare important că o livrare la easybox are o amprentă de CO2 cu 95% mai mică decât una clasică.
Sistemul dezvoltat de Sameday se extinde acum și în Bulgaria și Ungaria, unde au fost instalate peste 700 de easybox și astfel a apărut cea mai extinsă rețea de automate de livrare din Europa de Sud-Est
CONCURS. Și cum easybox sărbătorește aceste realizări, avem și un concurs. Răspunde al întrebarea: Dacă easybox ar fi o pungă uriașă de cumpărături, care ar fi magazinul online de unde ai comanda ce îți dorești? Înscrie-te până mâine, miercuri, 19 octombrie 2022, ora 23.59, pe sameday.ro/easybox_premiaza, numește acest magazin online pe care l-ai alege să-ți livreze comanda în easybox și poți câștiga una din cele 3 trotinete electrice.
Succes.
Dacă faci comunicarea în engleză, ai un nou instrument AI, pe numele său Hoppy Copy.
Logodnica virtuală
Un vlogger indian specializat în editare imagine, fondator al canalului Youtube PiXimperfect (4,2 milioane abonați) le-a trimis neamurilor un selfie, chipurile dintr-un citybreak, alături de noua lui prietenă, pentru a scăpa de veșnica întrebare „tu când te însori, maică”.
Toată lumea bucuroasă, numai că fata nu există în realitate, ci a fost creată de vlogger cu un soluția AI DALL-E. (petapixel.com)
Și un clip în care explică cum a procedat.
SCURTE
Turism. Topul pub-urilor londoneze în care mănânci cel mai bine.
_________________
Gaming. Marele învingător al Gaming Video Awards 2022 este Bogdan Techeș, care a obținut titlul de Creatorul de conținut al anului în urma câștigării categoriilor Cel mai bun conținut de kids friendly, Cel mai bun video de gaming și Cel mai bun conținut de MOBA.
____________________
Picant. Dacă ai 25 de minute pe care dorești să nu le mai ocupi cu chestii banale și triste, uită-te la acest episod cu cele mai iuți sosuri din lume și vedete de pe un canal Youtube cu 11,7 milioane de abonați.
______________
Cocktail. Cum îți sună The income tax?
________________
Marketing. Regele mondial al ketchup-lui, Heinz, a lansat, în pregătirea Halloween, Tomato Blood Costume Kit. E o cutie în care găsești o sticlă de sânge-ketchup, trusă de machiaj, dinți de vampir și altele asemenea.
__________________
Web. Cum arată site-ul provizoriu al unui boutique hotel din Stockholm.
________________
Natura. Un cățel care aleargă cu 60km/oră când e cazul.
___________________
Economie. Cum arată inflația. (video)
______________
Marketing. Exemple de branduri deștepte.
______________
Pet. Bere cu aromă de curcan pentru câini. 15$ pachetul de patru.
________________
Carte. Urmărește editura aceasta și pagina aceasta de Facebook. Pare promițătoare întreprinderea. Nu te lua după denumire, e derutantă. Nu știu nimic despre, am descoperit-o întâmplător.
_____________
Bucătărie. Cum să tai ceapa ca un chef pentru sosuri sau supe. Până acum ai făcut-o greșit.
_______________________________
Vulcani. O erupție filmată cu drona. Cam toate postările de pe acest cont sunt interesante.
_____________
Călătorii. Un clujean despre Timișoara.
_____________
Roboți. Cel mai bun portar din English Premiere League.
______________
Cinema. 29 de filme care vor apărea pe piață. Unele vor ajunge și la noi, probabil.
Despre stele Michelin, de la New York la Istanbul
Eleven Madison Park din New York este singurul restaurant vegan din lume cu trei stele Michelin. Webdesignerii ar putea să se inspire din site-ul acestei instituții pe tema cum poți sugera atmosferă rafinată apelând la minimalism.
Mai aproape de noi și mai convenabil de vizitat, Istanbulul are selectate 53 de restaurante în Ghidul Michelin 2022.
Restaurantul Turk Fatih Tutak a primit două stele Michelin, iar alte patru restaurante, câte o stea Michelin. Ai aici lista cu restaurante marcate de celebrul ghid; când mai treci prin Constantinopol să știi unde mergi să te desfeți.
Jordu Schell este un maestru al măștilor de monștri. Concepe creaturi pentru filme, televiziune și jocuri video. Jordu ne conduce prin studioul său (video, 09:18):
Vă mulțumesc pentru vizită.