Tanya Houppermans a fost desemnată câștigătoarea ediției 2022 a premiilor Mangrove Photography Awards, cu acest portret close-up al unui crocodil american înconjurat de mangrove în Grădinile Reginei din Cuba. Ar fi meritat și un premiu pentru curaj; chiar dacă a folosit teleobiectivul, să intri în apa în care viețuiesc astfel de creaturi e o probă pe care mulți dintre noi ar evita-o clar.
Contul de Instagram al Taniei, aici.
O idee: 12 ore doar cu tine însuți, fără social media sau e-mail
„Ideea de a face o plimbare de 12 ore mi-a venit în 2020, în timpul lockdown, într-un moment în care îmi pierdusem scopul și direcția. M-am gândit la drumeția mea solo din 2018 prin Antarctica, când am mers 12 ore în fiecare zi timp de 54 de zile la rând pentru a finaliza traversarea. În ciuda durității peisajului și a singurătății extreme, am trăit multe momente profunde de claritate și împlinire.
Dintr-un capriciu, în timpul lockdown am decis să fac o plimbare lungă în apropierea casei mele de pe coasta Oregonului. Mi-am pus telefonul pe modul avion și am pornit la drum fără o destinație anume în minte.
Faptul că am fost deconectat mi-a oferit spațiul necesar pentru a-mi examina convingerile limitative și pentru a mă reorienta către o viață mai bună. Cheia a fost schimbarea mentalității proprii.
Drumul de 12 ore este potrivit pentru toată lumea.
După acea plimbare pe coastă, am scris cartea The 12-Hour Walk și am împărtășit experiența de schimbare a vieții cu oameni din întreaga lume - oameni de toate vârstele și cu diverse niveluri de pregătire fizică. Lucrul comun pe care îl au toți este faptul că ajung la linia de sosire într-o stare mai bună decât cea în care au plecat” - Colin O’Brady, deținător de recorduri mondiale ca explorator și cu două ascensiuni reușite pe Everest.
Resurse: Site-ul 12hourwalk.com; aplicația mobilă iOS: aplicația mobilă Android.
Reîncepe. Un comisar FCC recomandă interzicerea TikTok în SUA
Brendan Carr, unul dintre cei cinci comisari ai Comisiei Federale pentru Comunicații, a recomandat administrației Biden să blocheze TikTok în Statele Unite. TikTok face eforturi de a calma temerile SUA cu privire la amestecul online al Beijingului; de exemplu, a mutat datele utilizatorilor locali pe serverele Oracle. Cu toate acestea, investigațiile recente ale Forbes și BuzzFeed News au adus dovezi că ByteDance (compania mamă) spionează americani și colectează ilegal date. (axios.com)
Ca să știm ce mai e în urcare pe piață
Când ai ceva timp, merită să dai click-uri pe lista aceasta de startup-uri din economia creatoare. Unele vor crește și vor schimbă regulile jocului pentru creatorii de conținut. Altele, firesc, vor muri.
Descrierea startup-urilor, aici.
Wordcraft, un partener creativ pentru scriitori și copywriteri
Google perfecționează Wordcraft, un prototip de instrument de scriere care îi poate ajuta pe creativi să producă noi povești.
Instrumentele de scriere alimentate de inteligența artificială nu sunt noi; Grammarly sau Jasper sunt două dintre ele. Dar Wordcraft e ceva mai diferit: utilizatorii îi pot cere să rescrie fraze sau să facă o propoziție mai amuzantă. De asemenea, acesta poate descrie obiecte dacă i se cere. Pe scurt, este un partener de scriere creativă bazat pe inteligență artificială. (theverge.com)
Pentru a testa Wordcraft, Google a inițiat un workshop cu 13 scriitori profesioniști. Deși scriitorii au apreciat Wordcraft ca generator de noi idei creative, au fost cu toții de acord că acest instrument nu va înlocui autorii umani prea curând.
#deascultat: Imago Mundi
Trupa Imago Mundi a lansat albumul DANsate care explorează colecția de muzică românească alcătuită de Bela Bartok, unul dintre cei mai valoroși compozitori și etnomuzicologi europeni.
Teme precum Jocul cu bâta, Brâul, Pe loc, Buciumeana, Poarga românească sau Mărunțelul invită la o călătorie sonoră prin Transilvania arhaică.
Poți asculta albumul pe Soundcloud sau pe Bandcamp.
Mic ghid elementar de supraviețuire iarna aceasta
Mai sunt doar câteva zile cu vreme ca de vară, apoi...
Apoi, în serile reci, deschizi sertarul, iei pliculețele cu scorțișoară și cuișoare, tai niște felii de măr sau portocală și pui vinul la fiert.
Pentru această operațiune de revenire la viață, îți recomand ceainicul electric AENO, cu o capacitate de 1,7 litri, deci tocmai potrivit și pentru familii numeroase dar și pentru ocaziile cu musafiri. Bine, nu e obligatoriu să-l umpli până sus, își face bine treaba și dacă fierbi doar două-trei cești de vin.
În fine, cum nu o să bem vin fiert zi de zi, fierbătorul AENO va lucra intens iarna aceasta la prepararea ceaiurilor dimineața sau a cafelei solubile.
Păstrează apa caldă mai multă vreme. Stratul interior în care turnăm lichide este fabricat din oțel de calitate deosebită, iar exteriorul, din plastic rezistent la căldură. Aerul dintre pereți permite menținerea temperaturii din interior pentru mai mult timp.
Baza ceainicului este rotativă, pentru confort. Ceainicul se oprește automat atunci când apa începe să fiarbă, când nu mai este apă sau este prea puțină sau când este scos din suport.
Are și filtru anticalcar pentru apa cu probleme, detașabil și lavabil.
Poți comanda acest ceainic electric AENO la Altex. Și nici nu costă mult.
Te-ai săturat de acele selfie-uri din vacanță, gen eu la?
Suvenirurile de vacanță iau de obicei forma unor fotografii în telefon, magneți de frigider sau brelocuri. Nu și pentru oaspeții de elită de la luxosul Hotel Métropole din Monte Carlo.
Ca parte a programului „Just For You" al hotelului, care oferă o serie de activități personalizate, vizitatorii pot comanda un portret realizat de pictorul francez David Djian, cunoscut și sub numele de Djiango.
Pentru doar 2.700 de dolari, oaspeții sunt invitați să pozeze pentru Djian. Artistul face fotografii ale clientului, apoi desenează o schiță preliminară a portretului pe iPad-ul său, pentru aprobare. (artnet.com)
Newsletterul pe care tocmai îl citiți, Civilization, a fost nominalizat aseară ca finalist la secțiunea Influență în cadrul Galei Business Day 12, într-o companie selectă media, formată din Upgrade100, Mindarchitect.ro, Vast & Curious și Smart Medianet.
Cuvântul anului 2022
Collins English Dictionary a anunțat cuvântul anului 2022. Acesta este „permacrisis", cu semnificația „perioadă prelungită de instabilitate și nesiguranță".
În același film, istoricul Adam Tooze definește situația economică globală actuală drept o „policriză", în care o serie de factori deprimanți s-au combinat. (qz.com)
Câți bani produc vedetele din cimitire. Top 13
Pentru prima dată în istorie, fiecare dintre primele cinci persoane din Topul Forbes 2022 ($) al celor mai bine plătite celebrități decedate, au câștigat mai mult de 100 de milioane de dolari fiecare. Cei 13 artiști, sportivi și animatori din acest top au câștigat în total suma record de 1,6 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 72% față de anul trecut:
J.R.R. Tolkien: $500 Million
Kobe Bryant: $400 Million
Kobe Bryant (d: 2020), regretata legendă a celor de la L.A. Lakers, a deținut o participație de 7% din producătorul băuturii energizante BodyArmor. Anul trecut, Coca-Cola a fost de acord să cumpere cele 70% din BodyArmor pe care nu le deținea deja pentru 5,6 miliarde de dolari. Moștenitorii lui Bryant a primit astfel 400 de milioane de dolari
David Bowie: $250 Million
Elvis Presley: $110 Million
James Brown: $100 Million
Michael Jackson: $75 Million
Leonard Cohen: $55 Million
Dr. Seuss: $32 Million
Jeff Porcaro: $25 Million
Charles Schulz: $24 Million
Juan Gabriel: $23 Million
John Lennon: $16 Million
George Harrison: $12 Million
SCURTE
AI. Eu sunt pe Windows, dar dacă tu folosești macOS, te poți înscrie pe lista early acces la Rewind, un nou motor de căutare.
______________
Cățel. Un sfert de milion de like-uri.
_________________
Hackeri. Băncile americane au plătit anul trecut peste un miliard de dolari infractorilor specializați în atacuri ransomware. Este mai mult decât dublul sumei pe care au dat-o în 2020.
________________
Turism. Cele mai exciting restaurante din Marea Britanie. Meniul restaurantului #14 din top.
__________
Căței. Un motiv important pentru care oamenii nu vor să se întoarcă la birou? Câinii. Una din cinci gospodării americane și-a luat un câine în timpul pandemiei, iar acum 75% dintre angajații de la birou spun că animalele lor de companie sunt un motiv important pentru care nu vor să se întoarcă la serviciu.
____________
Cocktail. 23 de rețete ușoare cu vodcă.
__________
Tech. Dronele (re)construiesc clădiri:
.______________________
Credit direct de pe telefon de la UniCredit. Adio dosar cu șină
Nu te mai lupți cu traficul, nu-ți mai iei liber, nu-ți mai aștepți rândul, nu mai pierzi timp, nu mai umbli cu dosare și hârtii. Știi tu tonele alea de hârtii cu care apoi nu știi ce să faci. Și mai mult decât atât, nu mai plătești comision de analiză. E ușor, e rapid, e convenabil.
Știrea bună a zilei e că de acum poți obține un Credit de Realizări Personale de la UniCredit Consumer Financing direct de pe telefonul mobil, accesând aplicația de Mobile Banking.
Tot pe mobil vezi și banii când se aprobă creditul.
Ce trebuie să faci: să-ți deschizi un cont curent (dacă nu ai deja unul) și să-ți instalezi aplicația Mobile Banking UniCredit. De aici, totul devine mai ușor, mai rapid, mai ieftin, 100% digital, în obținerea creditului, cu comision de analiză zero, care îți aduce din start o economie de 420 de lei.
Vezi detalii aici.
Invitație la jocuri noi
Weekend-ul următor (12-13 noiembrie) are loc a șasea ediție a Bucharest Gaming Week la Palatul Parlamentului. Gamerii au ocazia să experimenteze jocurile noi din tabelul de mai sus. Biletele costă 85 de lei (sâmbătă) și 75 de lei (duminică).
Avatar The Way of Water. Trailer oficial. Premiera în cinematografe, pe 16 decembrie.
12 hour walk e o idee geniala! multumim!