Complexul The Venetian din Las Vegas reproduce la scară 1:1 Veneția, inclusiv fresce celebre și canale cu apă adevărată pe care te poți plimba cu gondola.
Anul viitor va apărea lângă The Venetian o nouă minune: cea mai mare structură sferică din lume, îmbrăcată în exterior cu un ecran LED programabil de 54.000 metri pătrați, cel mai mare de pe Pământ.
În interior, sfera va găzdui de asemenea un ecran LED cu cea mai mare rezoluție din lume (16K x 16K) care va reda conținut video pentru 20.000 de spectatori. Va fi un cinema imersiv cum nu s-a mai văzut.
La asemenea dimensiuni ale ecranului, îți trebuie și o cameră video pe măsură.
Zilele trecute a fost trimisă pe Stația Spațială Internațională un sistem de camere de înaltă rezoluție care va fi testat timp de 60 de zile pentru setarea viitoare a unor camere video care să producă imagini pentru interiorul sferei din Las Vegas. (msgsphere.com)
De ce strânge Silicon Valley cureaua
În ultima lună, o mulțime de companii mari din domeniul tehnologiei - inclusiv Meta, Twitter, Lyft, Salesforce, Microsoft și Stripe - au anunțat concedieri. Un nou exemplu: Amazon se pregătește să concedieze aproximativ 10.000 de angajați.
Interesant este că recrutările de personal per total în economia SUA cresc: în octombrie, companiile au angajat 261.000 de lucrători noi, depășind așteptările analiștilor.
Prima concluzie: se pare că Silicon Valley va strânge cureaua mai mult decât alte industrii.
În ultimii 20 de ani, Silicon Valley a avut vântul în spate datorită adoptării rapide a noilor tehnologii precum internetul și smartphone-urile. Prin urmare, industria s-a descurcat mai bine decât economia în general în timpul și după recesiunea din 2008.
Dar internetul se maturizează și, prin urmare, marile companii de tehnologie nu mai au astăzi același potențial de creștere ca în 2012 sau 2002. Investitorii, simțind asta, cer din ce în ce mai mult ca firmele de tehnologie să se concentreze pe profituri mai degrabă decât pe creștere.
Iar acest lucru înseamnă că ar putea urma și mai multă durere pentru lucrătorii din Silicon Valley. (slate.com)
Sute de mii de înregistrări sonore, cărți, filme și partituri au intrat anul acesta în domeniul public
Asta înseamnă că le poți folosi cum crezi de cuviință: le poți copia, distribui, modifica, utiliza ca mix cu conținutul propriu. De pildă, au devenit libere de copyright o serie de filme de epocă cu Harold Lloyd, Buster Keaton, Rudolph Valentino sau Greta Garbo, dar și cărți semnate de Agatha Christie, William Faulkner sau Ernest Hemingway. Lista e aici.
Fotbalul în Evul Mediu contemporan
Familia regală din Qatar a dat un edict conform căruia punctele de vânzare a berii Budweiser (sponsor important FIFA) trebuie mutate din locurile convenite anterior „într-un perimetru de securitate, dar nu în interiorul stadioanelor" - scrie The New York Times.
Unde anume? Nu este clar, dar, în esență, cât mai departe de spectatorii veniți la meciuri.
Oficialii din Qatar susțin că prezența chioșcurilor cu bere ar putea „tulbura populația locală și, prin urmare, ar reprezenta o potențială problemă de securitate".
Fundamentaliștii, indiferent de religie, nu prea suportă să vadă lumea bucurându-se și relaxându-se în loc să se gândească la păcate.
Un adevărat panou de comandă: Monitorul Dell UltraSharp 4K USB-C de 43", care poate afișa conținut de la patru PC-uri
Monitorul Dell UltraSharp 4K USB-C este destinat campionilor creativității și ai afacerilor. Diagonala de 43” (109 cm) îți oferă o privire amplă asupra proiectelor și informațiilor și permite conectarea a până la patru PC-uri, al căror conținut îl afișează concomitent. Un adevărat panou de comandă pentru decizii rapide și competente, nu?
Informația este afișată clar, în detalii fine, datorită rezoluției UHD 4K, densității pixelilor (103ppi) și a adâncimii cromatice de 1,07 miliarde de culori.
Afișajul este conceput pentru confort sporit în timpul zilelor lungi de lucru. Ecranul, lipsit de scintilații, vine cu ComfortView, o funcție care reduce cu până la 60% emisiile dăunătoare de lumină albastră.
Designerii au făcut o treabă bună: monitorul are o bază mică pentru economisirea spațiului ocupat pe birou și suportă să fie înclinat, rotit, coborât sau urcat, în funcție de dorințele utilizatorului.
Funcția Easy Arrange din Dell Display Manager (DDM) îți permite să afișezi și să vizualizezi cu ușurință aplicațiile una lângă alta, pentru eficiență în multitasking.
O altă funcție care îți va plăcea este cea de restaurare automată: reține unde ai rămas, astfel încât aplicațiile revin în locul în care le-ai lăsat, chiar și după ce te-ai deconectat.
În privința conectivității, monitorul Dell UltraSharp 4K oferă cu generozitate:
1 port DP 1.4 (HDCP 2.2); 2 porturi HDMI 2.0; 1 port USB Type-C (mod alternativ cu DisplayPort 1.4, port USB 3.1 ascendent, Power Delivery până la 90 W); 1 ieșire audio 2.0 analogică (conector de 3,5 mm); 2 porturi USB A, USB 3.1 din prima generație (5 Gbps); 1 port USB 3.1 cu adaptabilitate pentru încărcare B.C de 2 A (maximum); 1 port USB Type-C descendent (15 W), USB 3.1 din prima generație (5 Mbps).
Monitorul Dell UltraSharp 4K USB-C de 43" este disponibil la ASBIS, distribuitor autorizat Dell.
Bursă pentru un artist new media tânăr
Aflat la cea de-a treia ediție, festivalul NOVA se desfășoară în perioada 22 noiembrie – 17 decembrie, la București. Pe lângă anunțarea celei mai ample ediții de până acum, prin numărul de artiști expozanți și al evenimentelor conexe, organizatorii lansează, împreună cu UniCredit Bank, și un program de burse de dezvoltare artistică - NOVA GROW. Acesta se adresează tinerilor artiști pasionați de rolul noilor tehnologii în procesul creativ actual.
Câștigătorul bursei din cadrul acestei prime ediții va beneficia de o rezidență educațională la DDTLab, laboratorul de cercetare din Trbovlje, Slovenia, în perioada 21-30 aprilie 2023. Costurile de transport și de cazare sunt acoperite integral de către organizatori. În plus, artistul va avea șansa de a expune o lucrare proprie în cadrul Speculum Artium Festival, unul dintre cele mai proeminente festivaluri de new media din Europa Centrală, organizat în același oraș, în septembrie 2023.
Cei care își doresc să aplice pentru bursa NOVA GROW sunt invitați să trimită la adresa de e-mail contact@novanova.ro, până la data de 1 decembrie 2022, CV-ul, portofoliul de artist și un text prin care să argumenteze rolul acestei burse în dezvoltarea carierei lor artistice.
„Prin inițiativele culturale pe care le susținem, ne dorim să contribuim la creșterea comunităților creative din România și a tinerilor care au nevoie de sprijin la începutul carierei lor. Programul de burse NOVA GROW oferă posibilitatea unor artiști de a accesa resurse importante ale unor laboratoare performante din Europa și de a întâlni nume relevante din acest sector inedit al creativității care îmbină arta cu instrumente tehnologice de ultimă generație” - a explicat Anca Ungureanu, Director Identitate și Comunicare UniCredit Bank.
Momentele în care faci nimic au rostul lor
„Mi-am dat seama că am greșit atunci când am socotit că timpul de inactivitate este timp pierdut. Timpul meu extraprofesional este atât de limitat, încât am vrut să profit la maximum de fiecare minut. De exemplu, mă uitam la un documentar despre tehnici de negociere în eliberarea ostaticilor în timp ce mă spălam pe dinți.
Iar dacă trebuia neapărat să spăl vasele, mă gândeam că aș putea să fac acel timp mai productiv. Așa că îmi puneam o carte audio sau un podcast, pentru a deveni mai informat.
Am încercat să-mi țin mintea ocupată în fiecare secundă, dar abordarea aceasta este greșită. Corect este să ai perioade de timp în care să faci nimic, fără să trăiești sentimente de vinovăție. Iar atunci când momente libere apar pe neașteptate - de pildă când îți moare telefonul la cafenea - rezistă tentației de a folosi timpul eficient. Profită de oportunitatea de a face absolut nimic. Rezervarea unui timp în care să nu „funcționezi” va crea condițiile să rămâi sănătos, creativ și productiv.” (pe larg)
Reguli pentru podcasting profesionist
Youtube are ambiții mari în podcasting, astfel că a publicat un ghid cuprinzător de 67 de pagini privind cele mai bune practici, de exemplu despre listele de redare - cum să le numești și cum funcționează acestea.
Câteva comparații Youtube / Spotify:
YouTube are peste 2 miliarde de utilizatori conectați lunar; Spotify înregistrează 456 de milioane.
YouTube Music a ajuns acum la 80 de milioane de abonați plătitori, în creștere cu 60% de la an la an. Spotify are 195 de milioane de abonați plătitori, în creștere cu 13% de la an la an.
Într-un an, YouTube a achitat 6 miliarde de dolari industriei muzicale (21 iulie-22 iunie); Spotify a plătit 7 miliarde de dolari (2021).
Editorul video care îți clonează vocea pentru a adauga la clip replici pe care nu le-ai rostit vreodată
Din același film.
Descript este un editor video pe care unii dintre voi îl folosesc deja cu plăcere pentru că face ca editarea înregistrărilor să fie la fel de ușoară ca și editarea unui document. Cea mai recentă actualizare a entuziasmat o mulțime de oameni. Noul Descript folosește inteligența artificială pentru a clona vocea utilizatorilor și a adăuga astfel noi replici la scenariu. Există peste 30 de funcții noi, care includ, de pildă, posibilitatea de a elimina fundalul și de a adăuga filmări b-roll de stoc.
Relația pe care Descript o construiește cu OpenAI ar putea oferi platformei video un avantaj. Startup-urile din OpenAI Startup Fund nu primesc doar un impuls de finanțare, ci și acces timpuriu la sistemele viitoare ale OpenAI. Echipa organizează un tutorial live joi, dacă vrei să înveți cum lucrează Descript.
Iar dacă râvnești să postezi niște reels pe Instagram, ai aici un tutorial bun. Pune-i semn.
SCURTE
Istorie. Pentru pasionații de computere. O colecție uriașă de proiecte de interfață utilizator/computer propuse între 1983 și 2002.
______________________
Muzică. Beyoncé este în topul nominalizărilor la Premiile Grammy 2023 (ceremonia are loc pe 5 februarie), cu nouă nominalizări, inclusiv pentru Albumul anului. Lista completă a nominalizărilor.
______________________________
Miros a succes. O pereche de sandale Birkenstock purtate de Steve Jobs (foto) s-a vândut zilele trecute la licitație cu 219.000$, evident cu un NFT atașat. Totuși, Jobs e cotat destul de slab printre colecționari, de vreme ce perechea de Black Nikes încălțată de Kanye West la Grammys 2008 s-a vândut anul trecut cu 1,8 milioane de dolari. (npr.org)
._____________________
Sport. Boneta frigiană (o purtau în antichitate și dacii) este mascota Jocurilor Olimpice 2024 Paris. Boneta a devenit simbolul libertății în timpul Revoluției franceze.
________________________________
Turism. Locuri în care să te prindă Crăciunul. Dacă nu anul acesta, poate în 2023.
________________________
Online. Meta a lansat în România programul Meta Boost – un hub de training online, gratuit și atractiv dedicat IMM. Platforma le permite IMM-urilor „să învețe, să rămână conectate și să progreseze”.
____________
Orange România a început să instaleze panouri solare în punctele sale de lucru. Primele 216 panouri furnizează deja energie verde la Constanța.
Statistici. Timpul zilnic mediu petrecut cu prietenii și cel petrecut singuri, în funcție de vârstă. (sursa)
John Wick: Chapter 4. Trailerul a adunat, doar pe Youtube, 31 de milioane de vizualizări într-o săptămână. In cinematografe, în martie.
Îți mulțumesc pentru vizită. Pe curând.
aaaa