Doamna din fotografie este contemporană cu noi (vezi stânga jos).
Acest portretul înfățișând-o ca nobilă vikingă este generat de noua aplicație AI Time Machine, dezvoltată de firma israeliană MyHeritage, cea care a dezvoltat și softul - îl știi - care animă personaje trecute dincolo și le face să clipească. Poți să folosești și tu AI Time Machine, dar trebuie să încarci pe site mai multe fotografii diferite.
Top 200 de parole pe care să nu le folosești vreodată
Uite, astea cinci, folosite de zeci de mii de persoane, pot fi sparte de meseriași într-o secundă:
Intră aici și vezi dacă îți găsești parola de Facebook (kidding).
Posibili unicorni europeni. Spre ce se îndreaptă economia digitală
Sifted Intelligence a publicat Europe's rising 100 - un raport care enumeră 100 de companii tinere business-to-business de succes, cu potențailul ca într-o bună zi să intre în clubul startup-urilor europene cu valoare de peste 1 miliard de dolari. Avem un mix de companii aflate în diferite stadii de maturitate, concepute pentru a elimina sarcinile repetitive, a îmbunătăți automatizarea, a combate amenințările de securitate cibernetică etc.
Locurile 14-25:
Și ne întoarcem la AI generated images
Anul acesta, au apărut trei generatoare de imagini bazate pe AI, care au cucerit piața: Dall-E, Midjourney și Stable Diffusion. Sunt variații pe aceeași temă de funcționare: introduci un text, iar în câteva secunde sistemul construiește o imagine. Un exemplu: tastezi „a portrait of an alien with Kodak Professional Portra 400 film stock, shot by Annie Leibovitz” și gata, obții o grafică uluitoare:
Dall-E a fost dezvoltat de OpenAI, o companie finanțată inițial, printre alții, de Elon Musk. De asemenea, a primit o investiție de un miliard de dolari de la Microsoft. Aplicația are 1,5 milioane de utilizatori care produc 2 milioane de imagini pe zi.
Stability AI (Stable Diffusion) a atras luna trecută noi investiții de 101 milioane de dolari.
Midjourney înregistrează deja profit, iar una dintre imaginile sale a fost coperta revistei Economist:
Un semn al unei posibile evoluții: traficul web al platformelor AI generatoare de imagini versus marile site-uri de fotografii stoc.
După doar un an
Acum un an, investitorul @Tristan0x vânduse tot din casă și băgase toți banii în NFT și în platforma cripto Solana. Azi, Solana a pierdut 90% din valoare, iar NFT-uri s-au dus spectaculos în cap. (Bine, unii au făcut bani serioși - Nike cu venituri de 185 de milioane de dolari din NFT sau Gucci cu 11 milioane de dolari - și nu cred că se vor opri aici.)
Discuțiile de pe reddit sunt #decitit.
Noi unități de măsură
Pe măsură ce se creează și se stochează tot mai multe date digitale, e nevoie mai multe unități de măsură pentru a ține pasul cu aceste cantități uriașe, în expansiune.
Cea de-a 27-a Conferință generală privind greutățile și măsurile a introdus vineri patru noi prefixe în Sistemul internațional de unități de măsură.
Astfel au apărut ronna (27 de zerouri după prima cifră), quetta (30 de zerouri) - în partea superioară a intervalului de măsurare, și ronto (27 de zerouri după virgulă) și quecto (30 de zerouri), în partea inferioară a tabelului. (npr.org)
Reguli stabilite de Elon Musk pentru angajații Tesla, XSpace și Twitter
Exodul angajaților Twitter continuă în toată lumea, unii utilizatori au ajuns să posteze chestii interzise pentru că nu prea mai e cine să modereze tweet-urile, dar regulile mi se par ok.
1. Reduceți frecvența ședințelor
Potrivit lui Musk, „întâlnirile excesive sunt flagelul marilor companii".
Pentru a face ședințele mai eficiente, Musk sugerează să fie convocate mai puține, cu excepția cazului în care există o problemă urgentă de rezolvat.
2. Părăsiți întâlnirile inutile
Similar cu prima regulă, dacă un angajat consideră că nu poate contribui cu nimic la o ședință, atunci ar trebui să i se permită să plece. „Nu este nepoliticos să pleci, este nepoliticos să obligi pe cineva să rămână și să-și piardă timpul."
3. Nu folosiți „lanțul de comandă" pentru a comunica. „Comunicarea ar trebui să meargă pe cea mai scurtă cale." Nu este obligatoriu ca angajații de la bază să comunice problemele prin intermediul lanțului de comandă, în loc să abordeze direct o persoană.
„Orice manager care încearcă să impună comunicarea prin lanțul de comandă se va trezi în curând că lucrează în altă parte." (Click pe imagine pentru a citi toate regulile.)
Orange folosește soarele pentru a proteja mediul
Desigur, plantarea de copaci o dată de an și reciclarea hârtiei în birouri sunt acțiuni utile de protecție a mediului în zona corporate, dar, dată fiind urgența în combaterea schimbărilor climatice generate de activitatea umană, deja e nevoie de inițiative cu impact mai substanțial.
Un bun exemplu în acest sens vine de la Orange România, care a lansat un program bine structurat, de patru ani, de creștere a utilizării energiei verzi în complexa rețea a companiei. Astfel, Orange își va reduce impactului asupra mediului prin folosirea acestei surse alternative de energie.
Prima etapă a proiectului se derulează până în 2024 și prevede dotarea cu panouri solare a 300 de site-uri de rețea, alături de patru centre de interconectare comunicații și centre de date, urmând ca numărul acestora să continue să crească în a doua etapă, până în 2026.
Primul centru de interconectare comunicații inclus în program este cel din Constanța.
Pe acoperișul acestuia au fost instalate și date în funcțiune 216 panouri solare (foto) cu o putere totală de 118kWp. Producția anuală de energie estimată pentru aceste panouri solare este echivalentă cu consumul anual al aproximativ 110 gospodării cu un consum mediu lunar de 100 kWh/gospodărie. Soluția implementată în Constanța poate genera o reducere de până la 80% a consumului orar de energie pe parcursul zilei pentru acest centru de interconectare comunicații.
Totodată, în prima etapă a programului vor fi instalate panouri solare și pentru 300 de site-uri de rețea din zona de sud a țării, regiune în care condițiile meteorologice permit maximizarea eficienței energetice a instalațiilor solare.
Astfel, pe fiecare site de rețea vor fi instalate 12 panouri, fiecare cu o putere totală de 6,4kWp, ceea ce se traduce printr-o producție anuală de energie echivalentă cu consumul anual al aproximativ 450 de gospodării ce au fiecare un consum mediu lunar de 100 kWh/gospodărie. Acest proiect Orange este un bun exemplu de acțiune concretă de trecere la resurse alternative de energie pentru reducerea amprentei de CO2.
Bursă pentru un artist new media tânăr
Aflat la cea de-a treia ediție, festivalul NOVA se desfășoară în perioada 22 noiembrie – 17 decembrie, la București. Pe lângă anunțarea celei mai ample ediții de până acum, prin numărul de artiști expozanți și al evenimentelor conexe, organizatorii lansează, împreună cu UniCredit Bank, și un program de burse de dezvoltare artistică - NOVA GROW. Acesta se adresează tinerilor artiști pasionați de rolul noilor tehnologii în procesul creativ actual.
Câștigătorul bursei din cadrul acestei prime ediții va beneficia de o rezidență educațională la DDTLab, laboratorul de cercetare din Trbovlje, Slovenia, în perioada 21-30 aprilie 2023. Costurile de transport și de cazare sunt acoperite integral de către organizatori. În plus, artistul va avea șansa de a expune o lucrare proprie în cadrul Speculum Artium Festival, unul dintre cele mai proeminente festivaluri de new media din Europa Centrală, organizat în același oraș, în septembrie 2023.
Cei care își doresc să aplice pentru bursa NOVA GROW sunt invitați să trimită la adresa de e-mail contact@novanova.ro, până la data de 1 decembrie 2022, CV-ul, portofoliul de artist și un text prin care să argumenteze rolul acestei burse în dezvoltarea carierei lor artistice.
„Prin inițiativele culturale pe care le susținem, ne dorim să contribuim la creșterea comunităților creative din România și a tinerilor care au nevoie de sprijin la începutul carierei lor. Programul de burse NOVA GROW oferă posibilitatea unor artiști de a accesa resurse importante ale unor laboratoare performante din Europa și de a întâlni nume relevante din acest sector inedit al creativității care îmbină arta cu instrumente tehnologice de ultimă generație” - a explicat Anca Ungureanu, Director Identitate și Comunicare UniCredit Bank.
Recomand o stație de lucru hi-end de la Supermicro
Supermicro 5014A-TT este una dintre puținele stații de lucru desktop bazate pe procesoarele AMD Threadripper Pro. Aceste cipuri oferă un număr incredibil de până la 64 de nuclee.
O altă performanță a acestei stații de lucru este suportul pentru patru GPU-uri double-wide, pe care le susține cu o sursă de alimentare de 2000 de wați.
Sistemul vine, de asemenea, cu 10Gigatbit Ethernet pentru o viteză accelerată de prelucrare a datelor și de transfer.
De dimensiuni reduse, înalt de 53 de centimetri și lat de doar 22 de centimetri, acest turn, odată așezat pe biroul tău, îți va da un sentiment de putere.
Dacă ești creator de conținut multimedia, designer de produs sau dezvoltator AI, această stație de lucru îți va aduce un boost de producțivitate și idei noi. Iar clipul următor îți povestește sugestiv despre Supermicro 5014A-TT:
Posibilități de configurații plus informații detaliate poți obține de la experții ASBIS, distribuitor Supermicro în România.
Ce rețele sociale sunt potrivite pentru diverse industrii
Și demograficele fiecărei rețele.
Proporția locuitorilor care accesează zilnic internetul în UE (%, 16-70 de ani)
SCURTE
Infografic. Universul Social Media (MAU = utilizatori activi pe lună).
____________________
Comerț. Alibaba, gigantul chinez al comerțului electronic, a raportat o creștere de doar 3% a veniturilor trimestriale, sub așteptări, pe fondul actualei încetiniri economice. Alibaba a vândut de „doar” 29 miliarde$ în Q3.
___________________
Mâncare. Cele mai bune restaurante din SUA în 2022. Da, știu, e greu de ajuns, dar ne putem uita măcar în meniuri și cum arată interiorul/exteriorul.
______________
Cinema. Cele mai bune 70 de filme de Crăciun din toate timpurile.
________________
Turism. WayAway, o nouă aplicație de căutare bilete de avion.
_______________________
Fotbal. Americanii vor cheltui 1,8 miliarde de dolari pe pariuri FIFA World Cup.
_________________
Sărăcie. Peste 700 de milioane de pământeni nu au electricitate.
___________________
Artă. Cele mai frumoase cărți pentru copii (SUA).
________________
Muzică. 10 dintre cele mai subestimate albume din istoria rock-ului. Au apărut prea devreme pentru gustul publicului, nu au fost promovate cum trebuie sau au avut ghinion. Un exemplu:
_______________
Online. TikTok a lansat Audience Insights care oferă date demografice (vârsta, sex); categorii de interes; interacțiuni; dispozitiv.
____________
Foto. Mud Country. Povești despre Ungaria spuse de Moricz-Sabjan Simon.
_____
Cină. Spacy chicken piccata.
___________
Poate îți iei un cățel și nu știi ce nume să-i pui
Sau un pisoi:
…mai multe, aici.
Dacă te interesează ce avea înăuntru Titanicul (3D):
Missing. Trailer oficial. La cinema, în ianuarie.
Mulțumesc pentru vizită. Pe curând.