12 tendințe în designul grafic pentru 2023
Designerii reacționează la nesiguranța actuală generată de inflație, de accelerarea schimbărilor climatice și de război în feluri diferite. Unii înclină spre entuziasm și curiozitate pentru ceea ce urmează, deoarece tehnologia îi inspiră să exploreze necunoscutul. Alții reacționează la constrângeri și la sentimentul anti-sistem cu sfidare, prin stiluri care variază de la dorința de evadare la inovație rebelă.
Avem așadar ca tendințe în designul grafic: Mysticism, Risoprint reimagined, Punk revival, Retro line art, Airbrush surrealism, Folk botanical, 90s space psychedelia, Mixed dimension, Acid graphics, Experimental escapism, Complex compositions, Abstract gradient
Cum poți obține 20 de milioane de like-uri cu cățelul tău
Câinele din poză e destul de banal, în schimb stăpânul său e un celebru component al trupei coreene BTS după care leșină puberii din lumea întreagă. Această poză a adunat peste 20 de milioane de like-uri pe Instagram.
Ai aici un top 20 mondial al pozelor care au obținut cele mai multe inimioare pe această rețea socială.
Cu ce poți să te mai joci
Aplicația mobilă Piggy promite crearea facilă și distractivă de prezentări interactive, pagini web, albume foto. N-am apucat să o instalez, dar mi-a atras atenția prin numărul mare de voturi pe care le-a primit de la utilizatori.
Aplicație mobilă pentru amatorii de teatru
Pe platforma Theatrum.ro găsim listate sute de spectacole de la 54 de teatre din România, din 24 de orașe, între care spectacolele a 26 de teatre din București.
Theatrum.ro este accesibilă acum și sub formă de aplicație mobilă, cu notificări, recomandări personalizate și link-uri către casele de bilete online. Varianta Android și varianta iOS.
Intel NUC 13 Extreme, nume de cod Raptor Canyon, pentru gameri și creatori pretențioși
Intel deschide șampania pentru ideea foarte bună pe care a avut-o acum 10 ani, când a lansat NUC, adică Next Unit Computing, o linie de computere small form (mici și puternice) care se dovedește, iată, de mare succes.
Recent a anunțat cel mai puternic computer din serie, Intel NUC 13 Extreme.
Target: cei care așteaptă performanțe de ultimă generație în jocuri și creare de conținut.
Vine cu procesoare desktop Intel Core i9 (sau i7 și i5, la alegere) din a 13-a generație cu opt nuclee de performanță (P-cores), 16 nuclee eficiente (E-cores), 32 de fire de execuție și o frecvență turbo maximă de până la 5,8 GHz.
Aceste procesoare de 125 W oferă aproape de două ori mai multă putere de bază decât generația anterioară, pentru streaming, editare video sau competiții de gaming.
În kit, descoperim un spațiu destinat plăcilor grafice cu slot triplu, de 12 inci și suport pentru până la trei unități SSD NVMe PCIe Gen 4 (M.2 2280).
Șasiul reproiectat optimizează fluxul de aer pentru a reduce zgomotul și accelerarea în timpul jocului intens și a sarcinilor grele de lucru, menținând în același timp amprenta compactă caracteristică NUC.
Intel NUC 13 Extreme este cu 70% mai mic decât un turn de jocuri tipic de 50L.
Ca să recapitulăm, înainte de a ne uita la filmul de prezentare:
Pentru Gaming
Pentru a susține jocurile intense la FPS-uri ridicate, Intel NUC 13 Extreme are 16 benzi PCIe 5.0 și suport DDR5 pentru viteze de 4800+ MHz.
Pentru Streaming
La Intel NUC 13 Extreme găsim inclusiv suport pentru transcodare 4K60 și cele mai recente codecuri video. Cu până la 16 nuclee E, streamerii pot efectua sarcini solicitante, cum ar fi transcodarea video în fundal.
Pentru Creație
Procesoarele Intel Core din a 13-a generație fac posibilă crearea de conținut imersiv cu până la trei display-uri 4K60 simultane, plus conectare rapidă și viteză de transfer datorită Intel Kille Wi-Fi 6E (disponibil pentru prima dată pe un mini PC Intel NUC Mini) și două porturi Thunderbolt 4.
Clipul de prezentare:
Intel NUC 13 Extreme va ajunge pe piață în ianuarie. Informații suplimentare poți obține de la ASBIS, distribuitor Intel în România.
Cele mai urmărite pagini de pe LinkedIn
Avem aici lista. E posibil să fie utilă ca documentare, mai ales că sunt destui cei care nu prea înțeleg diferența dintre LinkedIn și Facebook, din punct de vedere al conținutului.
„Dacă suntem norocoși, Metaphor ar putea face ca internetul să nu mai semene atât de mult cu un panou uriaș cu reclame”
Din multitudinea de proiecte bazate pe AI a scos capul și Metaphor, un motor de căutare generativ.
„Căutarea pe internet nu s-a schimbat în ultimii 20 de ani. Construim un nou motor de căutare de la zero, folosind aceleași idei care au stat la baza lui DALL-E și Stable Diffusion. Acest motor înțelege limbajul - sub formă de indicații -, astfel încât să puteți spune ce căutați în toate modurile expresive și creative la care vă puteți gândi. Și, dacă suntem norocoși, ar putea face ca internetul să nu mai semene atât de mult cu un panou de reclame.” - spun inițiatorii în manifestul de prezentare.
Îl poți testa pornind de aici.
Cele mai bune proiecte din digitalul românesc au fost nominalizate și premiate săptămâna trecută la Gala Internetics 2022.
Lista completă a proiectelor și campaniilor câștigătoare o avem aici și constituie un catalog al reușitelor în online, bun de cercetat spre actualizare profesională personală.
UniCredit Bank este partener principal la Internetics.
Un articol care a fost citit pe nerăsuflate pentru că are ceva bârfă în el
Mogulul tech Elon Musk a devenit tată de gemeni în noiembrie. Mama, Shivon Zilis, este unul dintre managerii de top în imperiul celui mai bogat om din lume.
Musk are acum nouă copii cunoscuți public.
Cum a aflat presa
Musk (51 de ani) și Zilis (36 de ani) au depus o petiție în justiție pentru ca numele gemenilor să conțină și numele de familie al tatălui lor.
Gemenii s-au născut cu câteva săptămâni înainte ca Musk și Claire Boucher, muziciana cunoscută sub numele de Grimes, să aibă al doilea copil al lor prin intermediul unei mame surogat.
Doamna Zilis este o stea în ascensiune în imperiul lui Musk. Născută în Markham, Ontario, și-a luat licența în economie și filosofie în 2008 la Yale, unde a fost portar în echipa feminină de hochei pe gheață. După ce și-a început cariera la IBM, s-a alăturat fondului de capital de risc Bloomberg Beta, unde a fost resposabilă cu investiții în domeniul prelucrării datelor și al inteligenței artificiale.
În prezent, Zilis este director de operațiuni la Neuralink, compania lui Musk care a implantat experimental un cip cu bluetooth în creierul unei maimuțe. Un macac de nouă ani a devenit astfel capabil să se descurce cu un joc video. (businessinsider.com)
Ai fost concediat? Poți veni la noi
În timp ce majoritatea giganților tech îngheață angajările și dau mii de oameni afară (decizii care transmit acționarilor cum că managerii se ocupă de maximizarea profitului), o companie de social media continuă să facă angajări: TikTok.
Platforma video își menține obiectivul de a angaja aproape 1.000 de programatori la biroul său din Mountain View – California. Plusul de personal este necesar pentru ca TikTok să se asigure că datele utilizatorilor americani sunt supravegheate de o echipă cu sediul în Statele Unite. Autorități și cetățeni americani cer în continuare interzicerea TikTok pe teritoriul SUA, pe motivul că fiind chinezească, rețeaua nu prezintă încredere.
Unii analiști sunt de părere că, în cinci ani, veniturile TikTok le va depăși pe cele al Meta/Facebook și Youtube însumate.
Puiul crește în trei săptămâni
UPSIDE Foods, producător de carne cultivată din celule recoltate de la animale vii sau din ouă fertilizate, a devenit prima companie din lume care a primit o scrisoare „No Questions" din partea U.S. Food and Drug Administration (FDA). Documentul certifică faptul că puiul cultivat în bioreactoare de UPSIDE Food este sigur pentru consum.
„Este un moment decisiv în istoria alimentației și un pas important către o nouă eră în producția de carne. În curând, consumatorii din SUA vor avea șansa de a consuma carne delicioasă cultivată direct din celule animale" – spune un oficial al companiei.
Durata unui ciclu de producție, de la celulele plasate în mediul de cultură și până la recoltarea cărnii tocmai bună de pus pe grătar, este de trei săptămâni. Promotorii acestei industrii au ca argumente reducerea poluării și emisiei de carbon cauzată de ferme zootehnice și eliminarea cruzimii față de animale.
SCURTE
Harta. Ținuturile și populațiile/triburile/comunitățile native. Rotește.
_______________________
Chestii fine. În memoria Twitter (2006-2022), 100 dintre cele mai hazlii tweet-uri publicate de-a lungul vremii.
_____________________
Brand. Despre fonturile, designul sau UX/UI Starbucks. Studiu de caz pentru graficieni și marketeri.
_____________________
Cultură. Newsletter Timișoara 2023.
____________________
Turism. Dacă ai abonament la The New York Times, un articol excelent: 25 dintre cele mai bune experiențe de călătorie.
___________
Eco. Faircado este o extensie de browser germană care încurajează achiziția de second hand, fiind un consilier web în acest sens.
____________
Muzică. 28 de minute hipsterești: The Far Out Playlist. Poate îți place.
___________
Poveste foto. 1972 Rolling Stones Tour.
_____
Robot. Potrivește culorile.
Orange folosește soarele pentru a proteja mediul
Desigur, plantarea de copaci o dată de an și reciclarea hârtiei în birouri sunt acțiuni utile de protecție a mediului în zona corporate, dar, dată fiind urgența în combaterea schimbărilor climatice generate de activitatea umană, deja e nevoie de inițiative cu impact mai substanțial.
Un bun exemplu în acest sens vine de la Orange România, care a lansat un program bine structurat, de patru ani, de creștere a utilizării energiei verzi în complexa rețea a companiei. Astfel, Orange își va reduce impactului asupra mediului prin folosirea acestei surse alternative de energie.
Prima etapă a proiectului se derulează până în 2024 și prevede dotarea cu panouri solare a 300 de site-uri de rețea, alături de patru centre de interconectare comunicații și centre de date, urmând ca numărul acestora să continue să crească în a doua etapă, până în 2026.
Primul centru de interconectare comunicații inclus în program este cel din Constanța.
Pe acoperișul acestuia au fost instalate și date în funcțiune 216 panouri solare (foto) cu o putere totală de 118kWp. Producția anuală de energie estimată pentru aceste panouri solare este echivalentă cu consumul anual al aproximativ 110 gospodării cu un consum mediu lunar de 100 kWh/gospodărie. Soluția implementată în Constanța poate genera o reducere de până la 80% a consumului orar de energie pe parcursul zilei pentru acest centru de interconectare comunicații.
Totodată, în prima etapă a programului vor fi instalate panouri solare și pentru 300 de site-uri de rețea din zona de sud a țării, regiune în care condițiile meteorologice permit maximizarea eficienței energetice a instalațiilor solare.
Astfel, pe fiecare site de rețea vor fi instalate 12 panouri, fiecare cu o putere totală de 6,4kWp, ceea ce se traduce printr-o producție anuală de energie echivalentă cu consumul anual al aproximativ 450 de gospodării ce au fiecare un consum mediu lunar de 100 kWh/gospodărie. Acest proiect Orange este un bun exemplu de acțiune concretă de trecere la resurse alternative de energie pentru reducerea amprentei de CO2.
O pisică morocănoasă. Sălbatică, trăiește în regiunile reci din Asia, de pildă în Himalaya sau Siberia:
Puss In Boots: The Last Wish - trailer oficial. Lansare în ajunul Crăciunului.