Mi se pare fascinant că peste 27 de ani Nigeria ar putea avea aceeași populație ca SUA, iar Angola ca Marea Britanie.
Mai multe informații, aici.
S-ar putea să ne întoarcem la metoda de educație a lui Socrate
Aplicațiile de inteligență artificială precum Historical Figures Chat sau ChatGPT ne-ar putea determina să revenim la metoda socratică de învățare (numită după filosoful grec Socrate, 469-399 î. Hr.), care se bazează pe dialogul dintre profesor și elevi. Profesorul ar urma să fie o interfață/soluție software, îndopată cu toată informația relevantă adunată pe internet, care să poarte competent o dezbatere.
Aceste noi tehnologii bazate pe AI ar putea face ca educația să evolueze și să aibă ca obiectiv deprinderea de a gândi, mai degrabă decât memorarea: cum să găsim răspunsuri, cum să facem corelații, cum să ne susținem în mod creativ ideile.
Este, desigur, un model ideal de dezvoltare a societății.
Realitatea e însă mult mai nuanțată, iar unii o percep ca fiind de-a dreptul dramatică.
Despre posibile dezvoltări ale educației, pe larg și fără entuziasme, aici.
11 minute bine utilizate de creatorii de conținut video
Supercreator.ai scoate capul din zecile/sutele de aplicații AI care promit să ușureze munca producătorilor de conținut. Este o aplicație mobilă care te ajută să creezi rapid videoclipurilor scurte, chiar și în trei minute. Descrii despre ce vrei să fie vorba în videoclip, iar AI va genera automat scenarii și elemente vizuale. Poți folosi și un link dintr-un articol sau blog pentru a genera povestea. Dacă vrei, te înregistrezi pentru a te suprapune în videoclipul generat de AI, iar aplicația îl editează automat, inclusiv cu subtitrări.
Acest clip de 11 minute explică în amănunt cum funcționează Supercreator.ai:
Și un exemplu de YT Shorts realizat cu această aplicație.
Deocamdată, este în variantă beta. Va genera probabil o cantitate apreciabilă de gunoi digital, dar pentru cei care s-au axat pe conținut video va fi utilă.
Toată lumea va parca perfect
Hyunday se pregătește să lanseze până în 2025 primul automobil cu sistemul e-Corner. După cum vedem, roțile se întorc la 90 de grade:
Așa începe
Cred că te-ai plictisit deja de știrile cu AI. Te invit să mai rabzi una, fie și pentru că vine cu o perspectivă nu prea bună pentru jurnaliștii profesioniști, în carne și oase.
Respectabilul trust de presă internațional CNET, specializat în tehnologie și consumer electronics, a început (după unele surse, din noiembrie) să publice articole scrise de roboți AI și marcate ca atare:
Articolul robotic, aici. Discuțiile pe tema respectivă, aici, inclusiv observația că Google nu sancționează experimentul și trimite trafic în mod obișnuit.
Retrospectivă. Cum a fost la Gala de premiere Internetics 2022
La care au fost decernate 44 de trofee pentru cele mai bune creații din Digital autohton din 2022. Un exemplu:
A fost o gală retro-future în care invitații și premiații au privit optimist spre viitor. Video 01: 27.
Internetics este un proiect The Institute având ca partener principal UniCredit Bank.
Ne pregătim pentru ediția 2023.
Trei noi procesoare performante pentru gameri și creativi semnate AMD
Zilele trecute a fost lansată seria de trei procesoare AMD Ryzen 7000 65W: AMD Ryzen 9 7900, AMD Ryzen 7 7700 și AMD Ryzen 5 7600. Vestea bună e că le găsim la PC Garage.
Producătorul spune că este „cel mai bun procesor pentru jocuri” al momentului.
Atunci când PC-ul tău are cel mai avansat procesor desktop pentru gameri din lume, te poți concentra pe ceea ce contează cu adevărat: să fii victorios pe câmpul de luptă digital. Fie că joci unul dintre cele mai recente titluri sau revezi un clasic, procesoarele AMD Ryzen din seria 7000 sunt o forță de gaming. Cu până la 16 nuclee, 32 de fire de execuție, frecvențe de accelerare de până la 5,7 GHz2, procesoarele AMD Ryzen 7000 Series oferă performanțe care schimbă jocul.
Dar această serie de procesoare este perfectă și pentru creativi.
Fie că faci randări 3D, exporți fișiere video masive sau vizualizezi un vis arhitectural, procesoarele AMD Ryzen din seria 7000 sunt exact ce-ți trebuie. Vin cu o conectivitate foarte bună, cum ar fi suportul de stocare PCIe 5.0 și WiFi 6E ultra-rapid,
Un avantaj pentru tine: noua serie de procesoare vin deblocate pentru overclocking, astfel că le poți regla cu ușurință, cu un singur click, cu Precision Boost Overdrive, sau manual, cu ajutorul utilitarului robust AMD Ryzen Master.5.
Produsele AMD sunt distribuite în România de către ASBIS.
Escapism. Tendințe în design pentru 2023
AdWeek identifică o seamă de teme de design la modă în acest an, dintre care cel puțin două sună bine:
SF: Brandurile se conectează la optimismul posibilităților viitoare din lumile nedescoperite și exploatează toate emoțiile pe care le-am simțit în copilărie când am învățat pentru prima dată despre Univers. Își imaginează Odiseea spațială de ieri ca pe o realitate de astăzi.
Nostalgie inocentă: Brandurile caută referințele pozitive, de pildă mâzgălelile care ar putea apărea pe marginea unui caiet. Această alegere de design le amintește clienților lor de zilele copilăriei cu puține responsabilități, creând un sentiment de siguranță.
Apropo de design, bucură-ți ochiul și pune-i semn pentru inspirație viitoare acestei colecții:
SCURTE
Marketing. 10 specialiști-stele în devenire recomandate de LinkedIn.
__________________
Muzică. Cele mai așteptate 23 de albume în 2023. Aici.
_______________
__________
Muzică. Există genuine rappers evrei? Bineînțeles. Și ne învață cum să filmezi un clip fără să plătești un cent pentru decoruri exclusiviste. Video, 08:47, un clip mai vechi, +18.
__________
Istorie. Grecia antică în 18 minute. Video. Un scenariu scris de un povestitor foarte, foarte bun.
_____________
Artă. 70.000 de fotografii de acum 100 de ani.
_________
Obiceiuri. Din punct de vedere al consumului de cartofi, România pare că face parte din zona slavă:
________________
Joc. Cât de bine te pricepi la imobiliare? Care e prețul acestei case?
_______________
Newsletter. De la bucătăria moleculară la politica zilelor noastre. #decitit
_________________
Cripto. Evoluția în acest an:
___________
Muzică. Jeff Beck, un chitarist genial, a murit săptămâna aceasta, la vârsta de 78 de ani. Un playlist cu 10 piese, înregistrate între 1966 și 2010, din care răzbate măiestria sa.
_________
Apple. Până în 2025, ar putea apărea un MacBook Pro cu ecran tactil.
_____
Corporativ. Poate ți-a scăpat postarea de pe Facebook:
_________
Muzică. WBGO. Jazz de la New York; Radio Reggae Brasil: KCRW Santa Monica
_____
Terapie. Carte de colora pentru adulți.
Compozitorul Serghei Rahmaninov ar putea fi urmașul lui Ștefan cel Mare
Una dintre cele mai surprinzătoare legende peste care am dat în ultima vreme: compozitorul ruso-american Serghei Rahmaninov (1873-1943), alungat din Rusia natală de către bolșevici într-un exil în SUA, ar putea fi unul dintre descendenții lui Ștefan cel Mare, ori printr-un fiu, ori printr-o fiică a domnitorului. Nu dau link către articole pe această temă, povestea e nesigură (nu există dovezi) și mulți o vântură doar pentru trafic.
O posibilă explicație a apariției legendei: familia Rahmaninov era una de moșieri, rafinat consumatoare de cultură, iar o descendență exotică dădea bine în arborele genealogic.
Trecem rapid peste poveste și postăm un concert al lui Rahmaninov, plus o captură cu ceva comentarii despre lume, viață și muzica simfonică - spre a înțelege de ce în unele părți ale lumii sălile de concerte sunt pline.
De ce japonezii sunt slim deși nu merg la sală
Cultura sălilor de sport răspândită în Occident lipsește în Japonia.
Și cu toate acestea, japonezii sunt lideri mondiali în longevitate iar proporția obezilor în totalul populației este sub 5%. În afară de alimentație, o explicație o găsim în stilul de a face mișcare al niponilor, pasionați de mersul pe jos.
În medie, un japonez face cam 6500 de pași pe zi. Bărbații între 20 și 50 de ani fac 8000 de pași iar femeile din aceeași categorie de vârstă, 7000 de pași.
Eficiența acestei forme de mișcare este demonstrată și de inițiativa autorităților din prefectura Nagano care au amenajat 100 de trasee de plimbare pentru locuitori. Rezultatul: numărul de accidente vasculare a scăzut semnificativ iar regiunea este în topul longevității. (sursa)
Poveste pentru copii și oameni mari: Elemental. În iunie.