Foto: Cornelia Deigner, Finalist, 2022 Dog Photography Awards.
Va dispărea internetul așa cum îl știm? Google spune că e posibil
Cetățeanul Reynaldo Gonzales acuză Google că este complice la moartea fiicei sale (ucisă într-un atac terorist la Paris) pentru că a permis organizației fundamentaliste ISIS să urce videoclipuri de recrutare pe YouTube.
Procesul Reynaldo Gonzales versus Google se află pe rolul Curții Supreme a SUA. Primele pledoarii sunt programate pe 21 februarie.
Dacă Gonzales câștigă, marile platforme online ar fi declarate responsabile pentru tot ceea ce postează utilizatorii. Internetul ar fi bulversat și o cantitate uriașă de conținut online ar fi cenzurată de către giganții tech, de teama justiției.
Mai mult, susține Google, utilizatorii înșiși ar putea fi trași la răspundere fie și numai pentru că au dat like sau share la postări controversate.
Deocamdată, internetul funcționează datorită „scutului de protecție" care protejează Google de procese, adoptat de Congres sub forma Secțiunii 230 din Communication Decency Act.
Dacă Google este atât de vocal în legătură cu acest proces, probabil că riscul unei distopii (un internet super cenzurat) este destul de mare. (wsj.com$)
Ai putea fi perceput ca depășit dacă te mai duci la ședințe purtând sacou sau, Doamne ferește, costum clasic. Stilul deep casual devine epidemic
În ultimul deceniu a avut loc pe nesimțite o schimbare vestimentară. A început cu cei din Silicon Valley, cu blugii lor inspirați de Steve Job și cu pantofii de sport All Bird cu aspect ortopedic. Moda s-a instalat definitiv când lumea s-a ascuns în timpul Covid, participând la ședintele casnice Zoom în pantaloni de trening și papuci îmblăniți.
Acum?
A apărut un stil pe care putem să-l numim deep casual: haine fără croială definită, pantaloni cu cordon/șnur pe care trebuie să-l înnozi, tricouri supradimensionate, „adidași” de orice fel și bluze/hanorace cu glugă. Este stilul relaxat, aproape neglijent, care se răspândește în lumea business-ului deoarece trecerea la practici de lucru mai flexibile este însoțită, normal, de îmbrăcăminte mai flexibilă.
Vezi articolul complet și poze în standard.co.uk.
Samsung Innovation Report 2022 vine cu informații interesante despre sustenabilitate la nivel de individ și companii
#decitit
Angajamentul Samsung de a deveni o companie cu zero emisii de carbon până în 2030 mi se pare de admirat, având în vedere volumul uriaș de tehnologie pe care îl produce.
Este un obiectiv cu termen strâns pentru că nu mai este timp. Nu trebuie să facem cine știe ce studii (e de ajuns, de pildă, să observăm că nu prea mai avem zăpadă în munți), pentru a constata că ne îndreptăm spre un dezastru climatic dacă nu luăm urgent măsuri. Și oamenii, mai ales cei tineri, devin din ce în ce mai preocupați de situație.
Astfel:
48% dintre tinerii Gen Z acordă prioritate acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice
63% din europeni iau în considerare sau cred în rezolvarea provocărilor climatice
peste 70% dintre europeni declară că sunt dispuși să accepte un preț cu 5% sau mai mare pentru alimente care provin din surse durabile
86% dintre consumatorii globali încearcă să evite produsele care dăunează biodiversității.
Sunt date culese din cea de-a treia ediție anuală a Samsung Innovation Report 2022, apărut ieri.
Innovation Report este un catalog digital ce analizează tendințele care construiesc realitatea în care trăim și care vor influența considerabil viitorul.
Ediția din acest an este dedicată sustenabilității și prezintă diverse metode prin care fiecare dintre noi – atât la nivel de companie, cât și indivizi - poate contribui la un viitor mai bun.
Totodată, această ediție își propune să accelereze procesul de schimbare și adaptare (al oamenilor și companiilor deopotrivă) și să reamintească celor din comunităţile locale de puterea colectivă pe care o au, exemplificând pașii pe care îi pot îndeplini pentru un viitor mai bun.
Te invit să descarci Samsung Innovation Report 2022. Este excelent alcătuit și editat și oferă informație interesantă.
Un SUV electric așteptat cu nerăbdare în America
SUV-ul General Motors Hummer EV sună ca o contradicție imposibilă: o versiune alimentată cu baterii a unuia dintre cele mai faimoase mașini mari consumatoare de benzină din toate timpurile.
Dar modelul este cât se poate de real, iar versiunea Edition 1, complet echipată, la un preț pornind de la 106.000 de dolari, va oferi o autonomie de cel puțin 480 de km, potrivit producătorului.
Alte automobile electrice care vor apărea anul acesta, pe businessinsider.com$.
Cum să devii mai creativ
Non-time este un concept aplicat de minți luminate, precum Steve Jobs sau Albert Einstein, pentru a fi deosebit de creativi.
Steve Kotler, autorul The Art of Impossible, spune că Non-time poate fi definit drept o perioadă de timp în care creatorii iau o pauză de la bombardamentul informațional și senzorial al lumii, visează ore în șir și permit astfel subconștientului să găsească asociații de idei revoluționare. Altfel spus, hărnicia și munca neîncetată cam ucid creativitatea. De altfel, Steve Jobs era cunoscut pentru perioadele de „pauză”, în care nu făcea nimic în afară de a gândi, și care i-au permis să reinventeze, sub formă de smartphone, telefonul mobil și să creeze multe altele. (sursa)
De ce o anumită rețea socială de top ar putea fi interzisă în SUA. În 2016, rușii au ajuns până acolo încât au organizat, via social media, mitinguri pro-Trump pe teritoriul american
Guvernul rus a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 într-un mod amplu și sistematic.
O componentă a efortului Rusiei a constat într-o campanie a Internet Research Agency (IRA) din Sankt Petersburg.
La mijlocul anului 2014, IRA a trimis angajați în Statele Unite într-o misiune de colectare de informații, iar ulterior a folosit conturi de social media și grupuri de interese pentru a semăna discordie între alegătorii americani (război informațional), utilizând conturi Facebook, Instagram, Twitter. Alte platforme folosite: Reddit, Tumblr, LinkedIn, Vine, Gab, Meetup și chiar Pokemon Go.
Mass-media din SUA au citat, de asemenea, tweet-uri de pe conturile controlate de IRA și le-au atribuit reacțiilor unor persoane reale din SUA.
Campania a evoluat de la un program generalizat, conceput în 2014 și 2015 pentru a submina sistemul electoral american, la o operațiune țintită care, la începutul anului 2016, l-a favorizat pe candidatul Trump și a denigrat-o pe candidata Clinton.
Rușii au redistribuit sau promovat conținut pro-Trump și anti-Clinton de pe conturile de socializare controlate de IRA. În câteva cazuri, angajații IRA s-au prezentat ca fiind persoane din SUA pentru a comunica cu membri ai campaniei Trump în încercarea de a solicita asistență și coordonare cu privire la mitingurile politice organizate de IRA în interiorul Statelor Unite. Această activitate a inclus un protest în Houston, în mai 2016, în care protestatarii și contramanifestanții s-au confruntat în stradă.
În anii care au urmat alegerilor din 2016, cercetătorii și autoritățile americane au depus eforturi pentru a înțelege campaniile de influență străină și pentru a anihila eforturile Rusiei și ale altor țări, cum ar fi China și Iranul, de a interveni în alegerile din SUA. (Concluzii din Report On The Investigation Into Russian Interference In The 2016 Presidential Election)
Din istoria prostiei omenești: furculița a fost considerată cândva imorală, neigienică și o unealtă a diavolului
Cuvântul furculiță derivă din latinescul furca.
Primele furculițe de masă au fost folosite de clasa conducătoare din Orientul Mijlociu și din Imperiul Bizantin. În 1004, Maria Argyropoulina, nepoata împăraților bizantini Vasile al II-lea și Constantin al VIII-lea, s-a căsătorit cu fiul dogelui din Veneția. A adus cu ea ca zestre o mică ladă cu furculițe de aur cu două vârfuri, pe care le-a folosit la banchetul de nuntă. Venețienii au fost șocați, iar când Maria a murit trei ani mai târziu de ciumă, un prelat a stabilit că a fost pedeapsa lui Dumnezeu pentru că a mâncat cu drăcoveniile de furculițe. În următorii patru sute de ani, europenii s-au ferit înspăimântați să mai folosească aceste unelte diabolice. (smithsonianmag.com)
Și de ce te-ai electrocuta singur, totuși?
Imaginează-ți că ești doar tu cu tine, acasă, pe canapea și ai zece minute libere. La ce te-ai gândi?
De obicei, oamenii nu știu ce să facă cu astfel de pauze. Noroc cu telefonul și cu imaginile pe care le derulează pe ecran.
Acum zece ani, psihologi de la Universitatea din Virginia și Universitatea Harvard au invitat voluntari să petreacă un timp doar cu gândurile lor, într-o cameră goală. Nu aveau la dispoziție decât un dispozitiv cu șocuri electrice. Rezultatele au fost uimitoare: 67% dintre bărbați și 25% dintre femei au ales să-și aplice șocuri electrice intenționat, mai degrabă decât să stea o perioadă scurtă de timp singuri, cu gândurile lor.
Cercetările ulterioare, în mai multe țări și mai multe culturi, au confirmat că preferăm o sursă externă de divertisment decât să ne gândim, fără stimuli, la lucruri plăcute.
Am deraiat puțin de la esența articolului din Psyche, captivat fiind de rezultatele experimentului cu șocuri electrice. E util să ții minte asta pentru a nu te mai mira excesiv în fața diverselor bizarerii comportamentale ale semenilor.
SCURTE
Un livrator de mâncare cu tăiței, Tokyo, 1935. Dintr-o colecție de imagini istorice colorizate.
_____________________
Cinema. Premiera filmului Dacii în 1966.
______________________
Muzică. Playlist cu artiștii care vor urca pe scenă la Festivalul Coachella 2023.
________________
Auto. Lista mașinilor electrice disponibile în România.
______________
Bucătărie. Dacă nu ai preparat niciodată paste, sau ai încercat dar au fost de nemâncat, în 15 minute înveți de la un maestru (via PressOne):
…sau poate preferi crostini cu usturoi:
____________
Mâncare. Cele mai cunoscute mese din literatură, reconstituite în fotografii. De pildă, din romanul Pe Drum de Jack Kerouac, 1957 (înghețată și plăcintă cu mere):
_________________________
Games. 33 de titluri mult așteptate în 2023.
Noul Intel Xeon Scalable de generația a 4-a. Performanță de top și cele mai multe acceleratoare încorporate
Mai mult ca niciodată, pentru a performa pe piață, organizațiile trebuie să bifeze mai multe sarcini concomitent: să se extindă, să reducă costurile și să ofere noi servicii și implementări, atât astăzi cât și în viitor. Toate aceste imperative devin posibile cu ajutorul unor platforme scalabile.
În acest sens, noile procesoare Intel Xeon Scalable de generația a 4-a sunt concepute pentru a accelera performanța în cadrul sarcinilor de lucru din zonele inteligenței artificiale (AI), ale analizei de date, rețele, stocare și ale calculului de înaltă performanță (HPC). Aceste procesoare au cele mai multe acceleratoare încorporate dintre toate produsele similare de pe piață. Rezultatul: îndeplinirea strategiei de securitate încredere zero și deblocarea unor noi oportunități pentru colaborare în afaceri și insight-uri, bazate pe tehnologii de securitate avansate. Posibilitatea de extindere în mai multe cloud-uri și zone edge capătă cu Intel Xeon Scalable de generația a 4-a flexibilitate și cele mai multe opțiuni.
Câteva dintre performanțele procesoarelor Intel Xeon Scalable de generația a 4-a:
Intel Advanced Matrix Extensions (Intel AMX) accelerează inferența și instruirea pentru Deep Learning (DL) precum Natural Language Processing (NLP) și recunoașterea imaginilor.
Intel Advanced Vector Extensions (Intel AVX) pentru vRAN crește densitatea rețelei virtuale de acces radio (vRAN) de până la 2 ori, comparativ cu generația anterioară.
Intel Data Streaming Accelerator (Intel DSA) propune performanțe ridicate pentru stocare, rețele și sarcini de lucru cu un volum mare de date.
Extensiile vectoriale avansate Intel 512 (Intel AVX-512) suportă până la două unități FMA (fused-multiply add) și include optimizări pentru a accelera performanța în cazul aplicațiilor solicitante.
Intel In-Memory Analytics Accelerator (Intel IAA) îmbunătățește performanța analitică în timp ce descarcă sarcinile de la nucleele CPU pentru a accelera randamentul de interogare a bazelor de date și a altor sarcini de lucru.
Tehnologia Intel QuickAssist (Intel QAT) accelerează criptarea, decriptarea și comprimarea datelor, descărcând aceste sarcini de la nucleul procesorului pentru a contribui la reducerea consumul de resurse al sistemului.
În concluzie: Intel Xeon Scalable de generația a 4-a sunt concepute pentru a alimenta rețele cloud ready și vin cu acceleratoare integrate care oferă mai multă putere de calcul și eficiență energetică capabilă să reducă semnificativ costurile și să ajute la îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate.
Text scris la invitația ASBIS, distribuitor Intel în România.
SCURTE (continuare)
___________________
Băuturi. Ce este acela un mocktail? Este o băutură cu conținut zero de alcool care imită cocktail-urile cu alcool. Ai aici niște rețete create pentru Dry January.
_______________
Muzică. Dacă nu știi ce să mai asculți, uite 8 piese classic rock proaspete. O mostră:
_________
Cripto. Situația ieri (milkroad.com):
______________
Video. Istori--Științe. Vești din lumea oamenilor plătiți sa gândească. Descoperiri, invenții si teorii:
Ai părinți, unchi, mătuși care s-au născut între 1960 și 1970?
Poți să-i trollezi fin: Deci în ce an și ce lună sunteți/ești născut(ă)? Cam asta era muzica de pe vremea aceea. Cei mai tineri se vor distra, cei mai puțin tineri vor povesti lucruri incredibile din acele timpuri.
Aceeași chestie și pentru neamurile cu copilăriile/tinerețile între 1970/1980. Pentru calitate audio mai bună a antichităților muzicale, search pe Spotify.
PS: Avem, bineînțeles, și deceniul 1980-1990.
Cocktail informațional inteligent mixat pentru toate gusturile, dar mai ales pentru minți destupate. O placere sa-l savurezi!