Un tablou pictat de un câine cu o singură ureche (foto), pe nume Van Gogh, tocmai s-a vândut cu 10.000 de dolari la o licitație caritabilă pentru salvarea animalelor. Tabloul a fost cumpărat de compania Pedigree.
Van Gogh, vorbim de acest cățel, nu de celebrul pictor olandez, și-a croit drum în inimile internauților cu pânzele sale colorate și povestea sa emoționată.
El și-a pierdut urechea în lumea crudă a luptelor de câini, dar acum a fost adoptat și duce o viață fericită.
Rusia vrea să fabrice un smartphone cu Android. Google nu comentează
De la invazia Ucrainei, Rusia s-a confruntat cu un exod al companiilor tech, printre care Samsung și Apple, cele mai populare mărci de smartphone-uri din lume. Ca răspuns, Rusia și-a dublat declarațiile privind autosuficiența tehnologică („fabricăm noi tot ce ne trebuie, ca să nu mai depindem de alții”), inclusiv prin crearea unui model evoluat de smartphone Android.
Telefonul ar urma să fie produs de National Computer Corporation, una dintre cele mai mari companii IT din Rusia, cu obiectivul ambițios de a vinde 100.000 de mobile și tablete Made in Russia până la sfârșitul acestui an. Investiția în proiect: 10 miliarde de ruble, echivalentul a 132,9 milioane de dolari – ceea ce nu e totuși o sumă colosală.
Știrea vine la doar câteva zile după ce Departamentul de Comerț al SUA a interzis exporturile în Rusia de telefoane care costă mai mult de 300 de dolari. Unii experți spun că un smartphone rusesc va avea dificultăți în a învinge concurenții ieftini din China și ar putea întâmpina probleme cu utilizarea Android din partea Google.
Karen Kazaryan, director general al Internet Research Institute, crede că proiectul smartphone-ului rusesc este mai degrabă „un PR stunt”. (wired.com)
Cele mai potrivite orașe pentru creativi
De la designeri și creatori de jocuri și până la muzicieni și coregrafi, toată această industrie creativă are un impact uriaș asupra economiei.
ONU estimează că economia creativă va ajunge la o evaluare globală de 985 de miliarde de dolari în 2023 și ar putea reprezenta 10% din PIB-ul global înainte de 2030.
Cum să-ți transformi telefonul tău vechi într-un copac verde
Până la 90% dintre componentele unui telefon pot fi reciclate. Pe lângă plastic și sticlă, sunt recuperate aur, litiu, cupru, siliciu, alte metale rare și minerale esențiale. Fiecare telefon recondiționat sau reciclat ajută natura, prin limitarea mineritului, de pildă, și a poluării.
Fabricarea unui smartphone nou necesită, în medie, 44 kg de materii prime (70 de materiale), a căror extragere are un impact semnificativ asupra mediului.
Ai un telefon vechi, pe care nu-l mai folosești, uitat într-un sertar? Sau mai multe?
Informațiile următoare sunt pentru tine:
În fiecare an, mai mult de 1,5 miliarde de telefoane mobile sunt fabricate în întreaga lume, însă doar 1-2% dintre cele uzate sunt reciclate anual la nivel global. Din cele peste 16 miliarde de telefoane din lume în 2022, se estimează că aproximativ 5 miliarde au devenit deșeuri electronice în ultimul an - fiind ținute în casă și nefolosite sau aruncate direct la gunoi - deci constituind o sursă de poluare.
Ce poți face cu un telefon vechi
Dacă ai un telefon pe care nu-l mai folosești, Orange te ajută să-l transformi într-o faptă bună pentru natură. Vino cu el în orice magazin Orange, unde va fi reciclat sau recondiționat prin programul de economie circulară „Re”.
Dacă telefonul este încă funcțional, primești prin Buy-Back (recumpărare) un voucher de reducere de minimum 10 euro pe care îl poți folosi pentru achiziționarea unui dispozitiv nou împreună cu un abonament.
Dacă nu mai funcționează, îl poți lăsa la reciclat în cutiile speciale de colectare din orice magazin. Tot acolo poți lăsa și încărcătoare, tablete sau căști vechi.
Rezultate bune
În 2022, prin Buy-Back, Orange a colectat aproape 300.000 de telefoane
Din cantitatea totală, aproximativ 85% dintre produse sunt trimise la reciclare, iar restul sunt recondiționate și repuse în circulatie.
Din 2013, Orange are o secțiune online dedicată comercializării telefoanelor recondiționate. Acestea trec printr-un control riguros al calității înainte să fie repuse în vânzare și au garanție 12 luni. Telefoanele recondiționate au un preț atractiv, sunt o alegere mai prietenoasă cu mediul și presupun un consum mai scăzut de noi resurse.
Cu fiecare telefon contribuie la pădurea „Re”
Fiecare telefon pe care îl aducem în magazinele Orange până pe 15 martie contribuie direct și la apariția unui hectar de Pădure „Re”, pe care Orange o va planta pe 18 martie, la Moara Domnească. Vor fi plantați peste 5.000 de puieți de salcâm.
Orange va face împădurirea în parteneriat cu Plantăm fapte bune în România, o inițiativă a Asociației EcoAssist, care își propune reîmpădurirea României. Până în prezent, asociația a facilitat plantarea a peste 2.500.000 de puieți pe 620 de hectare situate în localități din 35 de județe ale țării.
Cu toții am devenit preocupați de problemele mediului. Acum putem face ceva concret în acest sens.
Caută telefoanele vechi prin casă, vino cu ele în orice magazin Orange și contribui direct și la plantarea unei păduri.
Carte. Despre influenceri și autenticitate în Social Media
A apărut un sistem de valori care a erodat granițele dintre viața intimă a indivizilor și comercial, cerându-ne să ne privim pe noi înșine ca pe niște produse perpetuu pregătite pentru piață. Relațiile noastre devin monetizabile, iar activitățile noastre zilnice se transformă în niște potențiale experiențe de shopping.
Ne confruntăm cu precaritatea economică în ceea ce privește cariera în general. Asta exercită o mare presiune asupra oamenilor obișnuiți, care trebuie să răspundă la întrebarea existențială: Ar trebui oare să încerc să-mi fac un nume în social media, fie și numai pentru a avea o plasă de siguranță în cazul în care nu voi reuși să-mi construiesc cariera pe care mi-o doresc?. Chiar și oameni care lucrează în domenii pretențioase precum cel financiar se întreabă: Ar trebui să postez mai mult pe LinkedIn sau să încerc să devin o personalitate pe LinkedIn?.
Există, de asemenea, ascensiunea așa-numiților influenceri experți, a căror deviză este Ascultați, o să vă spun sincer și direct. Nu poți avea încredere în instituții, dar poți avea încredere în mine.
(The Influencer Industry: The Quest for Authenticity on Social Media de Emily Hund)
Periuțele de dinți sonice AENO vin cu un raport performanță-preț foarte, foarte bun
Parcă v-am mai spus că un dinte valorează cel puțin 1000 de euro (costul unei înlocuiri stomatologice de calitate), iar unul artificial nu va fi niciodată asemenea celui natural.
Această „avere” personală merită așadar îngrijită cât mai eficient. Iar eficiența în zilele noastre înseamnă utilizarea unei periuțe electrice, mai ales una deșteaptă care vine la pachet cu propria aplicație mobilă.
Brandul AENO, pe care îl recomand, ne propune o serie de modele cu un raport performanță - preț foarte, foarte bun.
Periuțele electrice sonice AENO sunt de zece ori mai eficiente în comparație cu o periuță manuală - spune producătorul, în sensul că îndepărtează mult mai multă placă bacteriană de pe suprafața dinților și de-a lungul liniei gingivale, fără a deteriora gingiile sau smalțul.
Vin cu patru moduri principale de periaj: Soft, Clean, Massage, White.
Din aplicația mobilă AENO, care îți oferă încă opt moduri suplimentare de periere, îți personalizezi și reglezi fin modul de funcționare.
Apropo de aplicație (cu care periuța comunică prin Bluetooth), aceasta reacționează față de utilizator cu un sistem de feedback care îți spune cât de eficient ți-ai curățat dinții, plus că îți sugerează când trebuie să schimbi zona dentară de periat. Leneșii nu au nicio șansă, pentru că periuța îi trage de mânecă dacă nu își curăță dinții eficient.
Și apropo de eficiență, datorită vibrațiilor de înaltă frecvență la o viteză de 46.000 de mișcări pe minut, se formează o spumă fină oxigenată din pasta de dinți care pătrunde în locurile greu accesibile și îndepărtează placa bacteriană.
Odată încărcată, periuța AENO funcționează 90-100 de zile. Grăbiții de dimineață o pot folosi în siguranță și la duș.
Potrivite și pentru implanturi și aparate dentare, periuțele de dinți sonice AENO se găsesc la Auchan și PC Garage, precum și în hipermarketurile Carrefour.
Dedicație de 8 Martie.
(Felicitări, Cramele Recaș!)
Ziua Internațională a Femeii este o ocazie de a sărbători și de a prezenta munca și realizările doamnelor din toate domeniile.
O temă din acest an de 8 Martie este #EmbraceEquity, cu trimitere, printre altele, la lumea vinului, în mod tradițional o industrie dominată de bărbați.
Cotidianul britanic The Independent a alcătuit o colecție a celor mai bune vinuri creație a femeilor, printre care și un brand al cramelor Recaș. Felicitări!
Stafia Clubhouse bântuie sub forma Anyone
Anyone, o nouă aplicație audio, creată de un start-up suedez, te pune să vorbești la telefon cu utilizatori necunoscuți.
Este o simplificare austeră a conceptului de social media: nu există urmăritori, like-uri sau chat.
Utilizatorii care se înscriu pe Anyone, definită drept The instant professional network, enumeră domeniile pe care le stăpânesc, ce ar dori să învețe și stabilesc subiecte pe care le-ar plăcea să le discute. Aplicația îi conectează prin apel telefonic pentru o conversație privată de 5 minute, bazată pe un topic ales.
De asemenea, te poți alătura evenimentelor live („switchboards") - un gen de speed networking. Utilizatorii sar de la o conversație la alta, în timp ce aplicația îi conectează cu persoane pe care le consideră relevante.
În fine, funcțiile sunt mai multe, iar deziluzia a venit abia după ce am scris acest text: am încercat să instalez Anyone și mi-a apărut mesajul cum că rețeaua nu e valabilă în România.
Fundația UniCredit caută proiecte educaționale de prevenire a abandonului școlar
Fundația UniCredit lansează inițiativa „Call for Education – Romania & Bulgaria” pentru a finanța proiecte educaționale în aceste două țări.
Organizațiile neguvernamentale care desfășoară astfel de proiecte sunt invitate să depună cererile de finanțare până pe 31 martie a.c.
Apelul pentru proiecte își propune să identifice și să sprijine ideile care să îmbunătățească nivelul educației din România și Bulgaria în favoarea elevilor de gimnaziu și liceu (grupa de vârstă 11-19 ani), realizate de organizații non-profit, cu accent special pe:
prevenirea abandonului școlar;
dobândirea de competențe adecvate pentru realizarea studiilor universitare;
dobândirea de competențe adecvate pentru a intra pe piața muncii.
Sunt binevenite proiecte inovatoare atât în domeniile de intervenție, cât și în metodologia operațională.
Finanțarea totală alocată de Fundația UniCredit pentru această initiațivă se ridică la 500.000 de euro.
Informații complete, aici.
Fundația UniCredit este implicată în proiecte care vizează combaterea abandonului școlar, creșterea capacității de inserție profesională și încurajarea participării la programe de studii universitare în întreaga Europă.
Antreprenor la 16 ani
Eric Zhu, 15 ani (stânga), intră zoom din toaleta liceului său și are în buzunar o adeverință care îi permite să plece de la ore oricând dorește. (A inventat niște „probleme urinare" pentru a o obține). Zhu și co-directorul său techc, Micah Johnson (dreapta), în vârstă de 16 ani, primesc deja cereri de la potențiali investitori.
Elev în clasa a X-a în Carmel, Indiana, Zhu a strâns astfel aproximativ 1 milion de dolari pentru compania sa, Aviato. Aceasta este o bază de date pentru startup-uri care ajută la automatizarea identificării de investitori și permite antreprenorilor să trimită videoclipuri de prezentare.
Pentru majoritatea adolescenților, învățământul la distanță stimulat de pandemie a fost dezastruos. În unele districte școlare din SUA, elevii au rămas în urmă cu un an de studiu întreg, potrivit cercetătorilor. Dar pentru Zhu și pentru alți adolescenți ambițioși și cu spirit antreprenorial, nenumăratele ore de izolare, împreună cu accesul nelimitat la computerele lor și supravegherea minimă a adulților, au avut un rezultat diferit.
Contul de LinkedIn al lui Eric Zhu, aici. (theinformation.com $)
În culturile care practică afecțiunea fizică minimă se înregistrează rate mari de violență
„Sâmbătă am fost la CNN pentru a vorbi despre provocările cu care se confruntă tinerii din America.
Tema: 63% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani din SUA sunt singuri (nu sunt nici căsătoriți, nici într-o relație serioasă) - în creștere de la 51% în urmă cu doar patru ani. În rândul femeilor, această cifră este de 34%.
Concluzia: nu creștem suficienți tineri viabili din punct de vedere economic și emoțional.
Înscrierea bărbaților la facultate în America a scăzut cu 10% din 2019, iar acum ei reprezintă doar 41% dintre studenți.
Ajustat cu inflația, bărbatul singur câștigă în medie mai puțin astăzi decât în 1990. Femeile singure câștigă aproximativ la fel. Un rezultat va fi lipsa formării de familii. Șaptezeci și unu la sută dintre femei spun că este foarte important ca partenerul să își întrețină familia; doar 25% dintre bărbați spun același lucru despre femei.
Crește o generație de bărbați care sunt parteneri neviabili. Ratele de căsătorie sunt în declin - la fel și sexul. Este o eroziune constantă a celei mai mari inovații a Occidentului, clasa de mijloc, a cărei fundație se bazează pe un cuplu care are ca obiectiv o relație profundă și plină de sens.
Există însă și o altă latură - cea emoțională. Prea mulți bărbați nu au abilitățile emoționale necesare pentru a forma relații semnificative. Acest lucru este valabil de mult timp, iar lumea noastră digitală, în care contactul de la om la om este limitat, amplifică aceste neajunsuri.
Afecțiunea, atât emoțională, cât și fizică, definește statutul de mamifer, de om. Cercetările arată că în culturile care practică afecțiunea fizică minimă se înregistrează rate semnificativ mai mari de violență.” (Profesor Scott Galloway)
Cine spune că suntem depășiți, minte
În timpul unei ședințe interne, Thomas Kurian, CEO Google Cloud, i-a criticat pe cei care spun că Google a ajuns târziu în competiția AI. El și-a mobilizat angajații spunând că această cursă este abia la început.
Monologul lui Kurian reflectă preocuparea maximă a Google de a-și dezvolta chatbotul Bard, „ridiculizat, cel puțin la nivel intern”.
Managerul general al OpenAI - compania care a creat ChatGPT - a numit anterior Google un „lethargic search monopoly", din care putem înțelege că declinul gigantului ar fi început. (Rivalul Microsoft are un parteneriat strategic cu OpenAI, în care a investit cel puțin 10 miliarde de dolari.)
(businessinsider.com $)
SCURTE
Tech. MIT, Council on Competitiveness (un think tank) și Silicon Catalyst (incubator de startup-uri) au tras alarma: ponderea Americii în domeniul celor mai puternice supercomputere din lume a scăzut foarte mult. Raportul, aici.
__________________
Artă. O femeie fericită pentru că face ce-i place. Video, 03:14.
________________
Muzică. Cele mai promițătoare piese lansate în ultima vreme selectate de Far Out Magazine. Alegi ce-ți place.
MEDIU
Pentru companii și instituții publice a devenit foarte simplu să trimită la reciclat, rapid și cu efort minim, deșeurile electrice și electronice, direct de la sediu.
Ce. Sunt acceptate la reciclat toate echipamentele uzate, de la computere și imprimante până la aspiratoare și frigidere - aveți lista aici, precum și becuri, neoane, baterii.
Cum. Adunați deșeurile la un loc și sunați la 021 9641. Sau, și mai bine, trimiteți un email la logistica@ecotic.ro sau completați formularul de aici. O echipă va veni și va prelua, gratuit, deșeurile.
De ce. ECOTIC garantează reciclarea corectă, la standarde europene, a deșeurilor electrice și electronice predate.
ECOTIC este lider în domeniul colectării și reciclării deșeurilor electrice cu peste 320.000 de tone de deșeuri electrice și electronice colectate până în prezent și cu o infrastructură de 10.000 de puncte de colectare la nivel național.
SCURTE (continuare)
__________________
Cuvinte. Dau o ladă de bere celui care găsește echivalentul corect în română sau engleză al „Kummerspeck”.
Rezolvarea, la sfârșitul newsletterului.*
__________
Modă. Era de așteptat să apară roboți pe catwalk. Povestea.
Venituri de 110 milioane pe an, cu plecare din clipuri Youtube
Chiar dacă a lansat doar 15 videoclipuri pe canalul său de YouTube în 2022, MrBeast a devenit youtuberul individual cu cei mai mulți abonați din lume - 125 de milioane. El a reușit o performanță similară pe TikTok, unde are acum peste 77 de milioane de urmăritori.
Videoclipurile lui MrBeast au generat o afacere internațională cu venituri de 110 milioane de dolari în 2022, de la ciocolată la lanțul MrBeast Burger.
Reiau clipul cu remake-ul Jocului Calamarului (378 de milioane de vizualizări):
Îți plac hipopotamii? Mergi în Columbia, s-ar putea să primești câțiva gratis
Patru hipopotami importați cândva ilegal de liderul cartelului de droguri Pablo Escobar au generat o populație actuală de 150 de exemplare în Columbia. Animalele sunt stricătoare și periculoase, iar locuitorii din zonele în care acestea viețuiesc se tem că guvernul le va proteja în loc să le reducă numărul.
Mai multe studii indică faptul că populația în creștere a creaturilor va devasta cursurile de apă și va alimenta un comerț ilegal cu pui de hipopotam. „Cu cât trece mai mult timp, cu atât mai mulți hipopotami vor trebui fie sacrificați, fie castrați, fie capturați", explică un specialist în conservare. (nature.com)
* Kummerspeck (germană) ar putea fi tradus prin „slănină de durere", adică exces de greutate corporală generat în urma supraalimentării emoționale (comfort food). Nu există echivalent în engleză și, cu atât mai puțin, în română. De aici.