Richwood, Virginia de Vest. O lucrătoare în tipografie culege un text pentru ziarul de a doua zi. Complicata mașină, numită linotip, turna literele în plumb care erau apoi acoperite cu cerneală tipografică.
Din această arhivă interesantă.Cum ai putea arăta decent dacă n-ai fi cam urâtă/urât
Scuze pentru titlu, dar cam asta pare să transmită TikTok milioanelor de utilizatori care au încercat noul filtru Bold Glamour lansat săptămâna trecută. Aproape 16 milioane de tineri (fete și băieți) au produs, în câteva zile, videoclipuri trecute prin acest filtru.
Bold Glamour folosește tehnologii AI pentru a-ți înfrumuseța fața, de pildă îți face nasul mai subțire și buzele mai pline. Un exemplu, înainte și după:
Dacă vrei să afli mai multe, dă o căutare pe Youtube după sintagma Bold Glamour și găsești o serie de demo-uri.
Odată cu ascensiunea rețelelor sociale, sănătatea mintală a unor tineri suferă, din cauză că aceștia se compară cu perfecțiunea regizată a vedetelor și influencerilor, ceea ce duce la depresie sau mai rău. O statistică din Statele Unite (sursa), țară care a „inventat” social media:
Vești bune. Tratament eficient împotriva beției
Un grup de cercetători a descoperit că o injecție cu un hormon produs de ficat numit FGF21 ar putea fi un tratament eficient pentru intoxicația acută cu alcool, responsabilă pentru milioane de vizite la camera de urgență în fiecare an.
(Oamenii caută de milenii un antidot împotriva beției. Astfel, vechii greci credeau că ametistul îi poate proteja, așa că aceștia beau din potire sculptate din această piatră semiprețioasă.)
Respectivii cercetători au administrat șoarecilor o cantitate de alcool suficientă pentru a-i face inconștienți, adică i-a adus în stadiul beției crunte. Apoi au injectat unele dintre animale cu FGF21. În timp ce șoarecii care nu au primit acest hormon au avut nevoie de aproximativ trei ore pentru a-și reveni cât de cât și a se ridica în picioare, cei care au fost injectați cu FGF21 au reușit să realizeze această performanță în jumătate din timp. Hormonul nu modifică însă concentrația de alcool în sânge.
Oamenii de știință speră acum în dezvoltarea unui medicament uman care să decongestioneze camerele de gardă în timpul sărbătorilor cel puțin. (utsouthwestern.edu)
Top mașini care își pierd rapid valoarea
Motorul de căutare iSeeCars a realizat o statistică pe baza a 7,7 milioane de mașini noi și la mâna a doua vândute și a stabilit topuri ale modelelor după cum își conservă, respectiv își pierd valoarea la cinci ani de când au ieșit din fabrică.
Reiese că BMW este brandul cu cele mai multe modele care se devalorizează accelerat, opusul fiind Toyota.
Bine, topurile (click pentru mai multe categorii) sunt realizate pe baza datelor din piața americană, dar un grad de relevanță și pentru europeni cred că există.
5 aplicații de sănătate și fitness
Melany este un chat AI care acționează drept consilier de fitness și nutriționist.
Similar, Nara oferă, prin SMS, recomandări personalizate, sugestii de rețete și opțiuni alimentare mai sănătoase când mergi în magazine și restaurante. Deocamdată, funcționează doar în SUA și Canada. Dar cum aplicația este dezvoltată de Stripe, va ajunge rapid, cred, și în Europa.
Prana Wearable este un dispozitiv pe care îl legi ca pe o curea de mijloc. Te antrenează în trei aspecte esențiale ale respirației: respirația diafragmatică, postura corectă și modelele optime de respirație.
Habits promovează obiceiurile corecte prin calcularea impactului acestora asupra ta (sănătate, finanțe) și asupra mediului (consum de apă, emisii CO2). Doar pentru Android.
Spune-i lui littlecook ce ți-a mai rămas în frigider și îți va genera rețete bazate pe acele ingrediente. Doar pentru iPhone și iPad.
Fundația UniCredit caută proiecte educaționale de prevenire a abandonului școlar
Fundația UniCredit lansează inițiativa „Call for Education – Romania & Bulgaria” pentru a finanța proiecte educaționale în aceste două țări.
Organizațiile neguvernamentale care desfășoară astfel de proiecte sunt invitate să depună cererile de finanțare până pe 31 martie a.c.
Apelul pentru proiecte își propune să identifice și să sprijine ideile care să îmbunătățească nivelul educației din România și Bulgaria în favoarea elevilor de gimnaziu și liceu (grupa de vârstă 11-19 ani), realizate de organizații non-profit, cu accent special pe:
prevenirea abandonului școlar;
dobândirea de competențe adecvate pentru realizarea studiilor universitare;
dobândirea de competențe adecvate pentru a intra pe piața muncii.
Sunt binevenite proiecte inovatoare atât în domeniile de intervenție, cât și în metodologia operațională.
Finanțarea totală alocată de Fundația UniCredit pentru această initiațivă se ridică la 500.000 de euro.
Informații complete, aici.
Fundația UniCredit este implicată în proiecte care vizează combaterea abandonului școlar, creșterea capacității de inserție profesională și încurajarea participării la programe de studii universitare în întreaga Europă.
OpenAI pregătește și alte proiecte după uriașul succes ChatGPT
OpenAI, startup-ul care lucrează cu Microsoft la viitorul motor de căutare Bing bazat pe AI și a lansat platformele de succes ChatGPT și DALL-E, are și alte proiecte în pregătire dintre care a prezentat două:
Whisper este un model de recunoaștere automată a cuvintelor. Soluția transcrie vorbirea în text și poate identifica și traduce în engleză din mai multe limbi.
Sistemul a fost antrenat 680.000 de ore pe date supervizate multilingve și multitasking colectate de pe internet.
În exemplele de pe pagina de prezentare, Whisper transcrie un clip audio de aproape 30 de secunde de text rostit rapid, un clip K-pop și un clip în franceză.
Codex este un sistem de inteligență artificială care traduce limbajul natural (instrucțiuni în engleză) în cod. Codex se dovedește „cel mai capabil" în Python, dar este, de asemenea, competent în peste o duzină de limbaje de codare, precum JavaScript și Swift - afirmă OpenAI.
Sistemul interpretează comenzi simple introduse de un utilizator și poate fi folosit pentru „în esență, orice sarcină de programare", deși rezultatele sale pot varia.
OpenAI prezintă câteva exemple despre modul în care Codex funcționează, inclusiv utilizarea modelului pentru a programa un joc cu tematică spațială și pentru a da unui computer comenzi vorbite pentru a edita un document Word.
ASBIS îi invită pe profesioniștii IT&C la NVIDIA GTC23 - conferința de tehnologie dedicată erei inteligenței artificiale și a metaversului
Din zece știri tech publicate internațional, cam patru sunt despre inteligența artificială.
Zilnic, apar numeroase aplicații, servicii și startup-uri bazate pe AI.
Este subiectul principal al acestui an, pentru că într-adevăr AI va modifica civilizația umană, de la motoare de căutare la arhitectură, de la programare la medicină.
În perioada 20-23 martie, profesioniștii IT&C sunt invitați la NVIDIA GTC23 - conferința de tehnologie dedicată erei inteligenței artificiale și a metaversului.
Este un eveniment amplu, cu peste 400 de sesiuni, cu discuții pornind de la începuturile în AI până la cele mai avansate cercetări în HPC, cloud, metavers și multe altele, prezentate de cunoscuți experți din întreaga lume.
Sunteți invitați să experimentați cursuri practice, oportunități de networking și cele mai recente tehnologii NVIDIA pentru dezvoltatori sau accelerarea descoperirilor științifice, precum și multe altele.
Participarea la NVIDIA GTC23 este gratuită, pe baza datelor companiei la care lucrați. Detalii, aici.
Invitația pentru România este transmisă de ASBIS, distribuitor autorizat al tehnologiei NVIDIA.
Unul din șapte autoturisme noi este electric
Vânzările globale de mașini electrice au crescut cu aproximativ 60% în 2022, depășind pentru prima dată 10 milioane de unități, chiar dacă vânzările auto, în general, au fost slabe.
Ca urmare, unul din șapte autoturisme cumpărate la nivel global în 2022 a fost electric. În 2017, doar una din 70 de mașini vândute era electrică.
Vânzările de mașini convenționale cu motoare cu ardere internă au scăzut cu un sfert în ultimii cinci ani.
Cum comunicau greii din IT pe e-mail
Dacă îți place să scotocești prin e-mailurile din arhiva top managerilor tech, acest cont de Twitter este aur. Iată, de pildă, o comunicare a cofondatorului Google Sergey Brin despre o convorbire cu Steve Jobs din 2005. Șeful Apple aflase că Google dezvoltă propriul browser și era furios pentru că i-ar fi ademenit oameni-cheie de la Safari.
Cum să-ți transformi telefonul tău vechi într-un copac verde.
Până la 90% dintre componentele unui telefon pot fi reciclate. Pe lângă plastic și sticlă, sunt recuperate aur, litiu, cupru, siliciu, alte metale rare și minerale esențiale. Fiecare telefon recondiționat sau reciclat ajută natura, prin limitarea mineritului, de pildă, și a poluării.
Fabricarea unui smartphone nou necesită, în medie, 44 kg de materii prime (70 de materiale), a căror extragere are un impact semnificativ asupra mediului
Ai un telefon vechi, pe care nu-l mai folosești, uitat într-un sertar? Sau mai multe?
Informațiile următoare sunt pentru tine:
În fiecare an, mai mult de 1,5 miliarde de telefoane mobile sunt fabricate în întreaga lume, însă doar 1-2% dintre cele uzate sunt reciclate anual la nivel global. Din cele peste 16 miliarde de telefoane din lume în 2022, se estimează că aproximativ 5 miliarde au devenit deșeuri electronice în ultimul an - fiind ținute în casă și nefolosite sau aruncate direct la gunoi - deci constituind o sursă de poluare.
Ce poți face cu un telefon vechi
Dacă ai un telefon pe care nu-l mai folosești, Orange te ajută să-l transformi într-o faptă bună pentru natură. Vino cu el în orice magazin Orange, unde va fi reciclat sau recondiționat prin programul de economie circulară „Re”.
Dacă telefonul este încă funcțional, primești prin Buy-Back (recumpărare) un voucher de reducere de minimum 10 euro pe care îl poți folosi pentru achiziționarea unui dispozitiv nou împreună cu un abonament.
Dacă nu mai funcționează, îl poți lăsa la reciclat în cutiile speciale de colectare din orice magazin. Tot acolo poți lăsa și încărcătoare, tablete sau căști vechi.
Rezultate bune
În 2022, prin Buy-Back, Orange a colectat aproape 300.000 de telefoane
Din cantitatea totală, aproximativ 85% dintre produse sunt trimise la reciclare, iar restul sunt recondiționate și repuse în circulatie.
Din 2013, Orange are o secțiune online dedicată comercializării telefoanelor recondiționate. Acestea trec printr-un control riguros al calității înainte să fie repuse în vânzare și au garanție 12 luni. Telefoanele recondiționate au un preț atractiv, sunt o alegere mai prietenoasă cu mediul și presupun un consum mai scăzut de noi resurse.
Cu fiecare telefon contribuie la pădurea „Re”
Fiecare telefon pe care îl aducem în magazinele Orange până pe 15 martie contribuie direct și la apariția unui hectar de Pădure „Re”, pe care Orange o va planta pe 18 martie, la Moara Domnească. Vor fi plantați peste 5.000 de puieți de salcâm.
Orange va face împădurirea în parteneriat cu Plantăm fapte bune în România, o inițiativă a Asociației EcoAssist, care își propune reîmpădurirea României. Până în prezent, asociația a facilitat plantarea a peste 2.500.000 de puieți pe 620 de hectare situate în localități din 35 de județe ale țării.
În sfârșit, Donald Trump a găsit o tehnologie care îi place
Se apropie campania electorală și fostul președinte - care critică în mod regulat Big Tech și abia recent a învățat să trimită mesaje text - a prezentat planul său „Quantum Leap" pentru a îmbunătăți standardele de viață ale americanilor.
Planul prevede investiții masive în vehicule cu decolare și aterizare verticală, cunoscute și sub numele de mașini zburătoare. (politico.com)
———-
Diverse companii susțin că au investit deja miliarde de dolari în dezvoltarea acestor mașini zburătoare, văzute cel mai adesea drept viitoare taxiuri aeriene. Deși au existat promisiuni cum că „anul acesta le dăm drumul”, deocamdată aceste vehicule n-au trecut de stadiul unor teste izolate și articole de PR.
Câte flotări poți să faci?
Timp de zece ani, 1.104 pompieri au fost rugați să execute zilnic cât mai multe flotări și monitorizați medical de către o echipă de cercetători de la Harvard TH Chan School of Public health. Evident, unii voluntari s-au ținut de treabă, alții mai puțin.
Concluziile după un deceniu de monitorizare:
Bărbații de vârstă mijlocie care au fost capabili să facă mai multe flotări au avut cu 96% mai puține șanse de a dezvolta boli fatale precum insuficiența cardiacă, în comparație cu cei care abia au reușit un maximum de 10 flotări.
Până la finalul studiului, 37 de bărbați din cei 1.104 au prezentat o afecțiune cardiacă, iar 36 dintre aceștia au fost cei care nu au putut executa, cu nici un chip, mai mult de 40 de flotări.
Rezultatele au arătat că flotările sunt o metodă cu costuri zero pentru evaluarea riscului de boli cardiovasculare.
Studiul s-a concentrat asupra „bărbaților de vârstă mijlocie cu ocupații active", motiv pentru care acest test nu ar trebui aplicat femeilor sau bărbaților foarte tineri sau mai în vârstă și aparținând unor profesii care presupun mai puțină mișcare. (geo.tv)
SCURTE
Statistici. Diversele modele de iPhone domină copios Top 10 cele mai vândute telefoane mobile la nivel mondial.
Scamatorii. Acest pisoi va ajunge departe în viață.
_________________
Producție de conținut. Contul TikTok desfundarea_scurgerilor (unclogging_drains) are 1,7 milioane de urmăritori, iau unele clipuri înregistrează sute de mii de vizualizări. Pasiunile oamenilor sunt dificil de ghicit adeseori.
__________________
Audio. Cele mai bune podcasturi din America.
______________
Istorie. Catedrala Notre Dame din Paris va fi redeschisă la sfârșitul anului viitor, după ample lucrări de reconstrucție/restaurare.
_______________
Social Media. Twitter a raportat o scădere cu 40% a veniturilor din publicitate.
_____________
Analytics. Autoritățile din Norvegia au decis că Google Analytics încalcă GDPR. Analytics va fi probabil interzis și în această țară (decizia finală, în aprilie), așa cum a fost deja interzis în Austria, Franța, Italia, Finlanda, Danemarca. (continuă mai jos)
________________
Editorial. De ce nu-i frumos să te iei de casele de marcat.
MEDIU
Pentru companii și instituții publice a devenit foarte simplu să trimită la reciclat, rapid și cu efort minim, deșeurile electrice și electronice, direct de la sediu.
Ce. Sunt acceptate la reciclat toate echipamentele uzate, de la computere și imprimante până la aspiratoare și frigidere - aveți lista aici, precum și becuri, neoane, baterii.
Cum. Adunați deșeurile la un loc și sunați la 021 9641. Sau, și mai bine, trimiteți un email la logistica@ecotic.ro sau completați formularul de aici. O echipă va veni și va prelua, gratuit, deșeurile.
De ce. ECOTIC garantează reciclarea corectă, la standarde europene, a deșeurilor electrice și electronice predate.
ECOTIC este lider în domeniul colectării și reciclării deșeurilor electrice cu peste 320.000 de tone de deșeuri electrice și electronice colectate până în prezent și cu o infrastructură de 10.000 de puncte de colectare la nivel național.
SCURTE (continuare)
______________
Locuințe. Cum să-ți construiești o casă confortabilă din două avioane vechi.
____________________
Foto. Holi, festivalul culorilor în India.
_______________
Științe. O foarte bună lecție (11 minute) de matematică și fizică:
____________________
Sport. Un nou concept de minge de baschet, sub formă de rețea printată 3D și care nu mai trebuie umflată.
Cele mai bune interpretări acustice ale Led Zeppelin
Led Zeppelin a început ca o trupă de blues psihedelic în 1968. Nu a durat mult timp până când au dovedit că au o latură mai blândă, cu creații în genurile folk și country. Nu s-au ferit niciodată să se „deconecteze”, iar cele mai bune interpretări acustice Led Zeppelin sunt unele dintre cele mai bune din catalogul lor. Aici plus o mostră din 1970:
Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem | Teaser Trailer. Vine la cinema în august.