Ceremonii în preajma Paștele Catolic (a fost celebrat duminica trecută) în Sevillia, Spania. Foto: Urban Street Photography.
DeepZen reînvie vocea actorilor dispăruți pentru producția de cărți audio
Compania londoneză DeepZen a dezvoltat un sistem de inteligență artificială care creează automat audiobook-uri narate de actori în viață sau dispăruți, fără să mai fie nevoie de înregistrări în studio. E unul dintre rarele proiecte utile în categoria deepfake.
Soluția ar putea fi revoluționară pentru micile edituri independente care nu au întotdeauna fonduri pentru a produce variante audiobook ale titlurilor lansate.
DeepZen a antrenat sistemul pentru ca vocile să redea emoțiile și intonațiile necesare, astfel încât audiobook-ul să nu pară înregistrat de un robot.
Marile edituri sunt încă reticente în ceea ce privește vânzarea de cărți audio citite de AI, însă DeepZen a semnat acorduri cu 35 de publisheri mai mici din întreaga lume și lucrează în prezent cu 25 de autori. Având în vedere că Asociația Editorilor Americani a constatat că vânzările de cărți audio au crescut cu 7% anul trecut (și vor continua să crească), DeepZen intră pe o piață cu un mare potențial neexploatat.
Știu la ce te gândești - dacă vocile sintetice ale DeepZen ar putea fi folosite în advertising, e-learning, gaming sau voiceover la evenimente.
Evident că da.
Grecia văzută din cer
(sursa: esa.int)
Ce prostii au mai făcut chatboții AI
The Daily Beast citează cercetători care au observat că Bard, chatbot-ul Google, produce informații greșite și care incită la ură.
Un primar din Australia se pregătește să dea în judecată compania OpenAI, care a creat ChatGPT, dacă chatbot-ul nu corectează informațiile false generate despre acesta, și care susțin că primarul ar fi făcut pușcărie pentru luare de mită.
...iar un profesor de drept din California a descoperit că ChatGPT l-a inclus pe o listă cu acuzați de hărțuire sexuală. Doar că acuzațiile nu au existat niciodată, iar chatbotul a inventat și un articol de presă fals pentru a-și susține teoria. (culese de Misreport)
S-a fâsâit și VR?
Adolescenții americani nu par prea atrași de realitatea virtuală (VR).
Este o veste deosebit de proastă pentru Silicon Valley, care a cheltuit mulți bani pe cercetarea și dezvoltarea în domeniu. Sau poate că.pur și simplu nu a sosit încă timpul VR, iar oamenii așteaptă altceva, de pildă conținut real interesant înainte de a plonja decis în lumi virtuale.
Dintre adolescenții care au deja o cască VR doar 4% o folosesc zilnic.
Un procent infim de 7% a declarat că intenționează să cumpere un astfel de dispozitiv în viitor.
După ce căștile Oculus Quest 2 (preț 400$) nu au reușit să îndeplinească țintele de vânzări, Meta (compania producătoare, mamă a Facebook) a concediat o mare parte din divizia Reality Labs VR. Între timp, Microsoft și-a închis recent platforma social VR.
Bonus: un joc pentru Oculus ca demo, pentru că puțini români au experimentat acest echipament:
Apple s-ar pregăti să lanseze la rându-i niște căști VR. Ar putea fi cel mai mare pariu al gigantului tehnologic din ultimul deceniu. Dacă se va întâmpla…
Dell Multi-Device Wireless Mouse pentru multitasking comod
Nu numai că arată foarte bine, dar Dell Multi-Device Wireless Mouse MS5320W este și foarte deștept pentru că îți permite să controlezi trei dispozitive: un desktop, un laptop și un 2 in 1. Sau două, dacă nu ai nevoie de al treilea. Sau orice combinație de trei PC-uri, de pildă două desktopuri și un laptop.
Ideea e că acest mouse Dell este wireless - vine cu conexiuni Bluetooth 5.0 plus 2,4 GHz, astfel că poți trece cu ușurință și rapid de la un dispozitiv la altul cu un simplu clic de buton.
De asemenea, butoanele de comandă rapidă poziționate intuitiv fac navigarea ușoară între paginile web și aplicații.
Bateria durează până la 36 de luni, cât este și garanția (primești rapid un produs la schimb dacă vei avea nevoie).
Răspunsurile rapide prin intermediul senzorului de 1600 DPI te ajută să navighezi comod, în special pe ecranul 4K de înaltă rezoluție. Senzorul său optic oferă o urmărire precisă și este ideal pentru utilizarea pe majoritatea suprafețelor de birou. Iar prin Dell Peripheral Manager stabilești un DPI preferat - la 1000, 1600, 2400 sau 4000, plus că îți personalizezi mouse-ul după cum vrei.
Îl găsești în colecția de noi periferice Dell a ASBIS, distribuitor al brandului în România.
Slumdog miliardari
Un artist indian folosește programul AI Midjourney pentru a genera imagini ale celor mai bogați și mai recunoscuți oameni din lume, „dacă ar fi săraci”. Galeria aici.
Recenzie super concentrată de carte care a generat vânzări uriașe
Bine, tema e general umană (relațiile dificile cu părinții sau cu rudele), cantitatea de emoțional este uriașă, dar reținem performanța.
Morning Brew semnalează că vânzările cărții Nonviolent Communication: A Language of Life: Life-Changing Tools for Healthy Relationships au crescut foarte mult după această recenzie concentrată (35 de secunde) pe Instagram.
„Îmbunățirea relației cu mama mea a presupus stabilirea unor limite, crearea unei distanțe pentru o perioadă de timp, procesarea rănilor pe care mi le-au provocat cuvintele ei, deprinderea de a-i primi dragostea în singurul mod în care ea știa să o ofere.
Una dintre cele mai utile părți ale acestui proces a fost să-i trimit cărți pentru a învăța mai multe despre terapia somatică și comunicare” - spune autoarea mini-recenziei.
Încălzire pentru Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2023
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) reia, din luna mai, reprezentațiile cu spectacolele „Faust” și „Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete, unele dintre cele mai apreciate spectacole românești din ultimele decenii.
Naționalul sibian a pus deja în vânzare biletele pentru reprezentațiile din lunile mai, iunie și iulie, atât pe site-ul www.tnrs.ro, cât și la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17.
Ediția cu numărul 30 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc între 23 iunie și 2 iulie.
Promotoare consecventă a miracolului artistic, UniCredit Bank susține și în acest an acest festival de prestigiu.
Cum să devii un bun poligraf
Noi cercetări efectuate de LieLab de la Universitatea din Amsterdam arată că îl/o poți prinde cu minciuna observând cu atenție cât de detaliată și bogată este povestea. Dacă descrierile sunt pline de detalii, povestea este probabil adevărată.
„Când o persoană oferă descrieri bogate despre cine, ce, când, cum și de ce, este probabil că spune adevărul. Dacă trece cu vederea aceste detalii, probabil că minte.”
Dacă acorzi atenție acestui singur semnal, este mai ușor să depistezi o minciună decât dacă încerci să iei în considerare mai mulți factori. Participanții la studiu care au folosit metoda detalii din poveste au putut detecta minciunile în aproape 80% din cazuri.
De unde ar fi pornit tradiția vopsirii ouălor de Paște
Unii istorici sunt de părere că ritualul de vopsire a ouălor datează de pe vremea vechilor persani, de acum 2500 de ani. Aceștia colorau ouăle pentru a marca sărbătoarea Nowruz, Anul Nou local. Multe familii persane încă mai respectă această tradiție și pregătesc ouă colorate în fiecare an.
Legătura dintre sărbătoarea creștină și vopsirea ouălor ar data din secolul al X-lea, când creștinismul s-a răspândit în Ucraina, iar tradiția de a colora ouă a fost asociată cu religia. Mai în sud, grecii vopseau ouă în roșu ca rememorare a vizitei Mariei Magdalena la mormântul lui Iisus.
În Anglia secolului al XIlI-lea, regele Edward I a ordonat ca 450 de ouă să fie decorate cu foiță de aur și dăruite curtenilor pentru a sărbători Paștele, moment din care vopsirea ouălor a început să fie o tradiție populară.
SCURTE
Bunătăți. Poate vrei să meșterești niște mâncare coreeană. Nu e greu, acum găsești ușor cam orice ingredient necesar, gen oțet de orez sau semințe de susan.
___________________
Online. Cum să transformi rapid clipurile video landscape în format vertical pentru TikTok și Instagram Reels.
______________
Muzică. Un DJ pe care să-l pui pe televizor (decoruri/fundaluri bine alese) când ai oaspeți.
________________
TikTok. Viral Rodeo remix. O posibilă dovadă că unii oameni se trag din maimuțe după pofta de a-i imita pe alții.
_________________
Muzică. Nu sună deloc rău trupa asta din Philadelphia. The War On Drugs - Harmonia's Dream (Live):
(Spotify)
_____________________
Electrice. A condus 25. Concluzii.
____________________
Cifre: Cheltuieli militare:
______________
Animale. Specii de urși aranjate după dimensiuni (video).
_____________
Pet. Cel mai mic câine din lume.
________________
Călătorii. Cât bacșiș trebuie să lași în diverse țări.
_______________
Influencer. Un nene prepară mese elaborate pentru un șoricel și a adunat astfel 351.600 de urmăritori plus 10 milioane de like-uri pe TikTok.
___________________
Muzică. Artistul britanic Fred again… (numele său de scenă) a adunat 445.000 de vizualizări pe Youtube în 24 de ore cu noua sa producție colaj de 26 de minute:
STILL: A Michael J. Fox Movie — Official Trailer | Pe Apple TV+ din 12 mai. Genul de chestie amuzantă americană care te face să uiți, pentru un moment, de problemele personale.
Pasionații de cărți pe teme de autodezvoltare le vor arunca după acest film:
Următoarea ediție va apărea miercuri, 19 aprilie.
Până atunci, să vă bucurați de sărbătoarea Paștelui.
Mi-a placut jocul cu Oculus, dar cred ca in Romania ar avea si mai mare succes daca Queen ar fi inlocuit cu o manea cu "dujmani" iar bilele acelea care vin spre tine sa fie inlocuite cu "dujmani" reali, pe care sa poti sa ii tai cu sabia. Si cu un dujmanometru afisat pe ecran, sa stii tot timpul cati ai rezolvat.
De senzatie ar fi. 😊