Această imagine va rămâne în istoria civilizației digitale în dreptul anului 2023. Este creația artistului german Boris Eldagsen, care a generat-o cu ajutorul programelor de inteligență artificială.
„Fotografia” a fost declarată câștigătoare la categoria Open a prestigiosului concurs Sony World Photography Awards ediția 2023.
Boris Elgdagsen a refuzat premiul: „Imaginile generate AI și fotografia nu ar trebui să concureze între ele într-o competiție ca aceasta. Sunt entități diferite. AI nu este fotografie.”
Un oficial a declarat însă că Eldagsen le-a confirmat „co-crearea" imaginii cu ajutorul AI înainte de a fi anunțat câștigător. „După două decenii de fotografie, accentul meu artistic s-a mutat mai mult pe explorarea posibilităților creative ale generatoarelor AI"- ar fi explicat el.
„Categoria creativă Open a concursului salută diverse abordări experimentale ale realizării de imagini, de la cianotip și rayografii la practici digitale de ultimă oră” – au explicat, la rândul lor și diplomatic, organizatorii.
Scandalul e creat, rămâne să ne gândim cui folosește.
Dacă viralizezi online un produs, se vinde de la sine
Cu un preț de aproximativ 17 euro, o geantă în formă de banană a devenit unul dintre cele mai bine vândute produse din toate timpurile ale brandului japonez Uniqlo.
Fabricată din nailon, fără să aibă nimic special, este disponibilă în zece culori și poate fi purtată pe umăr sau în stil crossbody. Măsurând 28cm x 17cm, este înșelător de mică - o caracteristică crucială a atracției pe care o exercită.
Lansată inițial în aprilie 2022, geanta a devenit virală când utilizatoarea TikTok @caitlinphilimore a postat un videoclip de 43 de secunde în care își despachetează lucrurile din gentuța Uniqlo. Printre acestea se numărau: o cutie de balsam de buze, un pachet de biscuiți, un portofel, chei, un încărcător de telefon, o agrafă de păr, căști over-ear, un aparat foto, o sticluță de parfum. Clipul a fost vizionat de peste 700.000 de ori. Un an mai târziu, hashtag-ul #uniqlobag are peste 80 de milioane de vizualizări, sute de mii de femei încărcând videoclipuri similare pe tema uite câte lucruri încap în chestia asta a mea. (theguardian.com)
Sfârșitul unei ere
Numerele din aprilie ale Maximum PC și MacLife sunt ultimele tipărite ale acestor două reviste venerabile de calculatoare, ambele fiind înființate în 1996. De acum, vor fi disponibile doar în format digital.
Nici măcar nu au trecut 30 de ani…
Test: Cât de aproape de burnout ești
Burnout nu înseamnă doar simpla epuizare, merge dincolo de aceasta.
Există trei atribute de bază pentru recunoașterea burnout-ului:
- în primul rând, ne simțim obosiți la maximum și fără energia necesară pentru a lucra conștiincios.
- în al doilea rând, devenim cinici și avem atitudini negative față de activitățile noastre. De asemenea, experimentăm un sentiment de disociere față proiectele la care lucrăm și față de oamenii din jurul nostru, fie că este vorba de colegi, prieteni sau familie.
- în al treilea rând, bournout-ul ne face să ne simțim ineficienți. Avem sentimentul că realizăm semnificativ mai puțin decât de obicei. Simțim că nu ne putem aduna forțele pentru a fi mai productivi.
Cauza burnout: o cantitate copleșitoare de stres cronic, la serviciu și în viața privată.
La locul de muncă, poate fi generat de disperarea că rămânem în urmă cu un flux nesfârșit de e-mailuri, de conflicte permanente cu colegii sau de faptul că suntem îngropați într-un teanc de sarcini.
Stresul profesional generator de burnout depinde de următorii factori:
Volumul de muncă. Cât de suportabilă este cantitatea de muncă pe care o avem de făcut? Cu cât volumul de muncă ne depășește posibilitățile, cu atât este mai probabil să ajungem la burnout.
Valorile. Cu cât munca noastră se aliniază mai mult cu valorile personale, cu atât devenim mai implicați. Rețeta clară de burnout: activitatea ta să contrazică ceea ce crezi și simți.
Recompense. Este important nivelul de recompensă pe care îl primim de la locul de muncă - inclusiv recompensele financiare (salariu, bonusuri, opțiuni etc.) și cele sociale (dacă suntem recunoscuți pentru contribuțiile pe care le aducem). O recompensă insuficientă ne poate face să ne simțim ineficienți, unul dintre atributele de bază ale burnout-ului.
Controlul. Autonomia pe care o avem asupra locului și modului în care ne desfășurăm activitatea. Cu cât avem mai puțin control, cu atât este mai probabil să simțim burnout-ul.
Corectitudine. Sentimentul că suntem tratați în mod echitabil la locul de muncă în raport cu colegii noștri.
Comunitate. Relațiile profesionale contribuie enorm la minimizarea epuizării și la stimularea angajamentului. Cu cât relațiile noastre sunt mai slabe și cu cât ne confruntăm cu mai multe conflicte, cu atât este mai probabil să experimentăm burnout-ul.
Verificarea gradului personal de burnout
Notați cât de mult stres, pe o scară de la 0 la 10 (0 fiind stres neglijabil, 10 fiind stres extrem), generează fiecare dintre cei șase factori de epuizare. De exemplu, dacă vă este greu să vă conectați cu colegii după o perioadă lungă de lucru de acasă, ați putea acorda un punctaj de 8 pentru comunitate. În schimb, ați putea nota cu 2 puncte volumul de muncă, dacă aveți o cantitate de lucru gestionabilă.
Cu cât ne îndreptăm mai mult spre scorul de 60, cu atât situația este mai dramatică și trebuie să luăm măsuri. (hbr.org)
Să le dăm ce râvnesc, nu neapărat ce au nevoie
Hermès, brandul emblematic de lux, încasează anual de la clienții săi doar 12 miliarde de dolari, dar pe bursă valorează mai mult decât Nike, care se mândrește cu venituri anuale de 47 de miliarde de dolari.
Cel mai bogat om din lume nu face automobile electrice, rachete sau software de business, ci genți și poșete. Bernard Arnault, șeful suprem al LVMH, valorează acum mai mult decât Warren Buffett și Mark Zuckerberg la un loc.
El și-a făcut averea nu vânzând lucruri de care oamenii au nevoie, ci lucruri pe care și le doresc, la care râvnesc.
LVMH controlează cele mai prestigioase mărci de lux din lume, de la Tiffany & Co. la Loro Piana și Louis Vuitton.
Prețurilor iraționale, explicate prin strategia unei oferte/producții mult mai mici decât cererea, reprezintă cheia succesului în industria luxului. De pildă, proprietățile de pe plajă sunt rare și, indiferent de ciclul economic, sunt întotdeauna solicitate.
Și un alt exemplu: Hermès ar putea produce mai multe genți Birkin și totuși decide să nu o facă. Fraza miraculoasă s-ar putea să nu mai găsiți modelul acesta săptămâna viitoare dacă nu achitați acum 14.000 de dolari scoate rapid din portofel cardul de credit. (Profesor Scott Galloway)
Tinerii viitori antreprenori din Moldova sunt invitați la Romanian Creative Week la Iași
UniCredit Bank încurajează noile talente pe drumul lor spre a deveni antreprenori de succes, prin organizarea unui atelier de educație financiară și antreprenorială în cadrul Romanian Creative Week de la Iași.
În cadrul workshop-ul intitulat „Becoming an Entrepreneur”, tinerii viitori întreprinzători își vor exersa deprinderile de a-și transforma ideile de afaceri în business, cu ajutorul unor reputați profesioniști din domenii precum: financiar-bancar, juridic, marketing și comunicare.
Programul, cine sunt trainerii și înscrieri la workshop, aici.
Esențele tari se țin în recipiente mici. Intel NUC 13 Pro mini PC
Intel reușește miniaturizări remarcabile cu linia de ultimă generație Intel NUC 13 Pro mini PC, dotate cu o gamă de procesoare la alegere, de a 13-a Generație Intel Core (cea mai nouă), cu până la 14 nuclee (6P+8E) și până la 64GB memorie dual-channel DDR4-3200 SODIMMs.
Au rezultat computere care se integrează perfect într-un birou minimalist, neaglomerat de echipamente voluminoase.
Mi se pare important că Intel NUC 13 Pro îndeplinește competent rolul de personal computer performant pentru acasă și birouri, dar este destinat deopotrivă mediului corporate în zona de evenimente, promovare și administrare a activități digitale, inclusiv în industrie.
Astfel, pentru conferințe, mini PC-urile Intel NUC Pro au porturile, viteza și puterea de procesare video necesare pentru a susține tehnologia din sălile de evenimente profesionale, toate integrate într-o carcasă de dimensiuni reduse pe care o puteți instala la vedere.
Pe partea de susținere video a display-urilor de promovare de până la 4K, Intel NUC 13 Pro mini PC ne pune la dispoziție patru porturi Thunderbolt și două HDMI 2.1
De asemenea, obțineți rezistența și siguranța de care aveți nevoie în zona Edge, pentru consolele operatorilor, rețeaua IT din restaurante și alte locuri publice, calculatoarele mobile cu piedestal și alte cazuri de utilizare care necesită o funcționare robustă, 24/7.
Toate aceste multiple utilizări sunt posibile nu numai datorită configurației de top ci și posibilităților de conectare rapidă la alegere: prin cablu sau wireless, cu porturi până la 25 Gbps Intel Ethernet și Intel Wi-Fi 6E (Gig+).
Fiind semnate Intel, mini PC-urile NUC 13 Pro vin cu platforma Intel vPro Enterprise pentru sistemul de operare Windows. Astfel, acestea vor avea puterea de care au nevoie afacerile - pentru a contribui la îmbunătățirea productivității prin performanțe sporite, la consolidarea securității datelor și pentru a vă oferi un control mai mare asupra gestionării activității.
Instrumentele de monitorizare, precum Application Monitor, Player Failover și Advanced Features, facilitează munca administratorilor și dau siguranță în exploatare.
În funcție de nevoi, putem comanda Intel NUC 13 Pro mini PC și în variantă Kit, pentru configurare personală, sau placă de bază (104x102mm).
Găsim linia de mini PC Intel 13 Pro la eMAG.
Distribuitor Intel în România este ASBIS.
Și în Europa, Youtube se uită de sus la Netflix, Disney+ sau HBO
Într-o ediție anterioară, discutam faptul că Youtube a devenit cea mai accesată platformă de streaming pe smart TV-urile americane.
Un studiu despre piața media din Europa (streaming, games, music), în care a fost cuprinsă partial și România reconfirmă supremația Youtube și în Europa.
Una dintre concluzii: jumătate din Europa cotizează la Netflix, dar preferă să consume Youtube.
Și în social video, Youtube ia partea leului.
Alte date, în acest newsletter.
Dacă te interesează blockchain, crypto, web3, acest studiu (destul de optimist) este pentru tine.
Despre comunicarea violentă/nonviolentă
Adesea, nu ne recunoaștem propria violență, pentru că nu suntem conștienți de ea. Presupunem că nu suntem violenți deoarece viziunea noastră asupra violenței se reduce la bătaie, crime sau războaie – genul de lucruri pe care omul de rând nu le prea face.
Însă violența poate să fie „fizică” sau „pasivă” – violența în care suferința provocată este emoțională. Violența pasivă este mult mai perfidă decât violența fizică, pentru că generează furie în victimă, care, la rândul ei, uneori reacționează violent. (de aici)
SCURTE
Inginerie. Bicicletă cu roți pătrate.
_______________________
Dezastre. Cele mai criminale/nesănătoase 83 de feluri din meniurile fast food. (Dar atât de bune.)
_________________________
Zbor. Fiecare cu avionul lui. Și încă un clip de acum șapte ani.
_____________
Muzică. Cele mai bune albume indie și alternative de săptămâna trecută, selectate de Far Out. Cam siropoase și sterilizate - am testat vreo cinci dintre ele, la întâmplare. Dar nu te lua după mine.
____________
Online. Știi ce înseamnă Mascara, Corn sau Accountant în limbajul codificat algospeak?
_____________________
Bucătărie: Rețeta Coronation quiche, plăcinta care va fi servită invitaților la încoronarea lui Charles.
__________________
Gadget. Stress ball. Costă nu mai puțin de 25 de dolari. Punem pariu că se va vinde?
____________________
Reptile. Croczilla, cel mai mare crocodil din Florida.
____________
Social Media. Noua nebunie TikTok se numește Strike (Holster). Te uiți pe răspunderea ta.
Poate ți-a scăpat: piesa devenită virală interpretată de clonele AI ale lui Drake și The Weeknd
Un producător de conținut digital, gostwriter pe numele său, susține că a clonat pe bază de AI vocile celor două vedete și a creat astfel o piesă care s-a s-a viralizat rapid pe TikTok, Youtube și Spotify.
Până ieri la prânz, melodia AI mai putea fi ascultată, apoi a interzis-o Universal Music.
The Last Voyage of the Demeter | trailer oficial. Încă un film cu Dracula. În august, la cinema.
f tare baiatul cu bici cu roti patrate