Compania Teague, cu sediu în Seattle (orașul oamenilor deștepți), fondată în 1926, creează noi produse și experiențe pornind de la tehnologiile emergente și de la aspirațiile umane pentru o lume mai bună - după cum citim în prezentare.
Proiectează viitorul, așadar.
Printre clienții săi întâlnim nume precum Google, Toyota, Intel, Starbucks, Amazon sau JW Marriott.
Teague a câștigat recent premiul pentru design la categoria Experimental oferit de publicația de business Fast Company cu proiectul Un concept speculativ care imaginează viitorul vieții umane pe Lună, centrat în jurul unui habitat modular.
Imaginea de sus este parte din acest proiect.
Lista laureaților pentru design Fast Company, aici.
________________________
Bonus: un clip istoric care surprinde bucuria națională din India, după ce sonda spațială Vikram lansată de această țară a aselenizat cu succes în zona nevăzută a Lunii.
Nu inteligența artificială te va înlocui, ci o persoană care folosește inteligența artificială în avantajul său profesional
Potrivit unui sondaj IBM, 87% din cei 3.000 de manageri intervievați se așteaptă ca AI generativă să îmbunătățească performanța angajaților, mai degrabă decât să îi înlocuiască.
Managerii au estimat că 40% din forța lor de muncă va trebui să se recalifice în următorii trei ani pentru a se adapta la schimbările pe care AI le va aduce în economie. Asta înseamnă aproximativ 1,4 miliarde din cei 3,4 miliarde de angajați la nivel global.
Potrivit raportului, companiile care își recalifică cu succes angajații vor vedea o creștere a veniturilor de 15% în comparație cu cele care nu adoptă o astfel de măsură.
O altă constatare semnificativă este că angajatorii pun un accent mai mare pe competențe precum gestionarea timpului și abilitățile de comunicare îmbunătățite prin utilizarea unor instrumente precum ChatGPT.
De interes pentru orice manager, indiferent de nivel
OpenAI a publicat un ghid de „fine tuning” pentru personalizarea ChatGPT 3.5 cu instrucțiuni specifice unei afaceri/companii, prin antrenarea cu date interne precum materiale de marketing, documentații de produse, FAQ etc.
E ca și cum ți-ai seta preferințele pe o aplicație de dating - glumesc unii.
Toată treaba costă suplimentar, iar unii sunt sceptici privind securitatea datelor împărtășite cu ChatGPT.
În fine, poți consulta ghidul aici.
O nouă funcție în Midjourney
MidJourney, instrument de creare a imaginilor generative AI binecunoscut, a lansat o nouă funcție prin care putem selecta porțiuni specifice din imagini și să le modificăm cu ajutorul unor indicații text (inpainting). De exemplu, acestui model fashion îi poți schimba ținuta, foarte ușor, aproape instantaneu.
Exemple de utilizare a noii funcții, aici.
Copiii care fac sport sunt mai inteligenți
Copiii care practică sporturi organizate și petrec mai puțin timp la calculator sunt mai inteligenți, potrivit unui studiu finlandez publicat în Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, studiu care a analizat efectele dietei și ale activității fizice asupra a 504 elevi de școală primară timp de doi ani.
Cercetătorii au descoperit că acei copii care au petrecut mai mult timp jucând în echipe sportive organizate și citind au avut abilități de gândire mai bune.
De asemenea, cercetătorii au constatat că acei copii care au petrecut mai mult timp la calculator fără supravegherea unui adult au dovedit o capacitate de gândire mai slabă. Și o altă concluzie: copiii care mănâncă mai puțină carne roșie și o cantitate mai redusă de mezeluri au abilități de gândire mai bune decât cei care consumă aceste alimente în cantități mai mari.
Un alt studiu internațional din 2016 a constatat că 81% dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani erau inactivi din punct de vedere fizic.
Festivalul NOVA ne invită să trăim experiențe artistice imersive și interactive
Cea de-a 4-a ediție a NOVA Festival, eveniment dedicat artei și noilor tehnologii, se desfășoară în perioada 16-30 septembrie, în București.
În cadrul acestei ediții, publicul va avea acces la patru instalații complexe, cu componente imersive și interactive, destinate să pună vizitatorii față în față cu multiple fațete ale sinelui, prin explorarea spațialității, mișcării și propriului corp.
Detalii despre cele patru instalații, aici.
Festivalul NOVA este un proiect al Asociației Prezent Continuu, proiect prezentat de UniCredit Bank.
Dispute politico-geografice generate de noul show al lui MrBeast
Superstarul miliardar Youtube a lansat un nou clip care a adunat deja 91 de milioane de vizualizări în patru zile. E o competiție sportivă, cu un premiu de 250.000$ la care participă reprezentanți ai tuturor statelor din lume. Răutăcioșii au verificat harta lui MrBeast și au constatat erori jenante - de pildă că participă Hong Kong-ul dar lipsește Taiwanul, iar Crimeea face parte din Rusia.
În fine, în câteva zile lumea va uita aceste controverse, iar vedeta online își va mai alimenta conturile cu niște milioane bune.
Elon Musk: L'état, c'est moi
Influența lui Elon Musk este extinsă.
Există puține precedente în istorie când un civil a devenit arbitru al unui război între națiuni (în acest caz, Ucraina-Rusia, în care rețeaua sa de sateliți, Starlink, asigură comunicațiile esențiale pentru trupele ucrainene).
Statul american este dependent de Musk într-o varietate de domenii, de la viitorul energiei și al transporturilor la explorarea spațiului. SpaceX este în prezent singurul mijloc prin care NASA transportă echipaje în spațiu.
Planul guvernului de a orienta industria auto către mașinile electrice presupune creșterea accesului la stațiile de încărcare de-a lungul autostrăzilor. Dar acest proiect se bazează pe inițiativele unei alte întreprinderi a lui Musk, Tesla. Stațiile sale sunt eligibile pentru subvenții de miliarde de dolari, dacă Tesla le face compatibile și cu alte standarde de încărcare.
Guvernul se bazează pe Musk. Actuali și foști oficiali de la NASA, de la Departamentul Apărării, de la Departamentul Transporturilor, de la Administrația Federală a Aviației și de la Administrația pentru Securitate și Sănătate în Muncă au declarat autorului articolului că influența lui Elon Musk a devenit inevitabilă în activitatea lor, iar mai mulți dintre ei îl tratează ca pe un fel de oficial neales. Comportamentul lui Musk este ca a lui Ludovic al XIV-lea: „L'état, c'est moi".
Chiar și Pentagonul i-a transmis autorului articolului că îi va acorda un interviu pe tema Ucrainei doar dacă își dă acordul Elon Musk.
Puterea lui Musk continuă să crească. Preluarea Twitter, pe care l-a redenumit „X", îi oferă un forum critic pentru discursul politic înainte de următoarele alegeri prezidențiale.
Musk a devenit o figură hiper-expusă a culturii pop, iar virajele sale bruște de la altruism la vanitate, de la strategie la impulsivitate, au fost subiectul a nenumărate articole și a cel puțin șapte cărți semnificative, inclusiv o biografie în curs de apariție scrisă de Walter Isaacson.
(Dintr-un articol excelent documentat publicat de The New Yorker).
Smartwatch pentru copii CANYON Cindy KW-41. Înlocuiește smartphone-ul, are buton SOS și vine la un preț excelent
În curând începe școala, iar copiii trebuie să se descurce zilnic câteva ore fără părinți.
Pentru ei este potrivit un smartwatch multifuncțional, care vă va da un plus de siguranță. Să vedem ce știe să facă și cum se prezintă:
- Funcționează independent și fără conexiune la smartphone, pe bază de SIM 4G
- Poți suna copilul și el, la rândul său, poate să vă telefoneze. Permite și mesaje, evident. Veți fi astfel în contact permanent
- Durată generoasă a bateriei între două încărcări
- Vine cu un buton SOS dedicat și cameră foto integrată
- 512 MB memorie internă
- Smartwatch-ul CANYON Cindy KW-41 are șapte jocuri educative preinstalate
- Îl găsești în trei culori din care să alegi: albastru, roz și galben
- Garanția este de 24 de luni.
Și un clip de prezentare:
Îl găsim la Altex, la un preț bun.
Cea mai bună bibliotecă din lume funcționează la Barcelona
Biblioteca Gabriel García Márquez din Barcelona, deschisă anul trecut și specializată în literatura latino-americană, a fost desemnată cea mai bună bibliotecă publică nouă din lume de către Federația Internațională a Asociațiilor de Biblioteci.
Juriul a apreciat nu numai arhitectura clădirii – cu accent pe protejarea mediulu, dar și abordarea inovatoare în a încuraja populația locală să folosească această resursă, interacțiunea dintre personal și comunitatea cartierului, flexibilitatea spațiilor și a serviciilor.
Am optat pentru un model care face din bibliotecă o extensie a propriei locuințe, cu fotolii și spații care invită oamenii să se simtă ca acasă - explică directoarea bibliotecii.
Instituția, cu accent pe învățare și socializare, are de 800 de locuri, dar în unele zile a găzduit până la 1.300 de persoane concomitent.
Mai ales copiii și persoanele în vârstă petrec ore întregi în bibliotecă.
Biblioteca va deschide și o „cameră a simțurilor" destinată copiilor cu nevoi speciale și dificultăți de învățare.
Cum arată această minune, aici:
Și lumea nu a mai fost la fel
Până la anul 1454, când germanul Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg a inventat tiparul, cărțile, sub formă de manuscris, erau rare, exorbitant de scumpe, misterioase. Timp de 11 ani, Gutenberg a publicat o serie de Biblii tipărite, mult mai accesibile decât în varianta caligrafiată de călugări.
Din acel moment, lumea nu a mai fost la fel. Nu numai Biblia a putut fi citită și discutată și de alți oameni în afara elitelor restrânse, dar o mulțime de alte scrieri s-au răspândit în masă.
Avem câteva link-uri astăzi:
- O biblie Gutenberg (au mai rămas doar câteva) digitalizată și pe care o poți consulta pe ecranul computerului.
- O Biblie evreiască din secolul al XIII-lea.
- O Biblie grecească din secolul X, frumos ilustrată.
British Library trece în domeniul public un milion de imagini, unele vechi de 400 de ani
„Am lansat peste un milion de imagini pe Flickr Commons pentru ca oricine să le poată folosi și remixa. Aceste imagini au fost preluate din paginile unor cărți din secolele XVII, XVIII și XIX, digitalizate de Microsoft, care ne-a oferit cu generozitate imaginile scanate, permițându-ne astfel să le redăm în domeniul public. Imaginile acoperă un amestec surprinzător de subiecte: hărți, diagrame geologice, ilustrații, satiră comică, scrisori, peisaje, picturi și multe altele” - anunță British Library.
O selecție de 115 de imagini din cele un milion, aici.
De ce nu putem spune că Beethoven a fost cu adevărat surd
Delir acum aproape 200 de ani, în seara zilei de 7 mai 1824, la Theatre am Karntnertor din Viena.
Spectatorii aplaudau frenetic, băteau din picior, doamnele își aruncau batistele spre scenă, urale.
Tocmai avusese loc premiera Simfoniei a IX-a.
Autorul, Ludwig van Beethoven, așezat în primul rând, stătea însă imobil și taciturn, imun la entuziasmul general.
Nu mai auzea de ani buni niciun sunet și, cu spatele către public, nu avea cum să priceapă că noua lui creație e un imens succes.
O artistă coboară de pe scenă și îl întoarce pe maestru cu fața spre spectatori.
Nu cred să existe locuitor al Europei care să nu fi ascultat Simfonia a XI-a de Beethoven, cel puțin partea cunoscută drept „Oda bucuriei”. E imnul Uniunii Europene și mai înainte, prin anii 1950-1960, a funcționat și ca imn subversiv al tuturor germanilor, pe atunci despărțiți tragic în două țări artificiale, RDG și RFG.
Dar să ne întoarcem la poveste.
Cum se poate explica totuși faptul că Ludwig van Beethoven a reușit să compună această capodoperă, și alte câteva, fiind complet surd?
Compozitorul a început să aibă probleme cu auzul încă de la 25 de ani. Surzenia a evoluat treptat, iar după 50 de ani nu mai auzea absolut deloc.
Creierul uman este cea mai complexă și fascinantă mașină biologică.
Cei antrenați de mici în domeniul muzicii pot „auzi” notele în minte.
Beethoven, geniu, era capabil de o performanță și mai uimitoare: să „audă” o orchestră întreagă, plus corul, plus soliștii, și să pună notele pe hârtie pentru fiecare.
Așa a compus unele dintre cele mai importante creații ale sale, printre care și Simfonia a IX-a, la vârsta când sunetele reale din jur deveniseră inexistente.
________________________
Duminică, 27 august, începe Festivalul Internațional George Enescu, ediția 2023.
Rompetrol este partener principal al Festivalului.
SCURTE
AI. LinkedIn se oferă să mă ajute să-mi scriu postările. Ai accepta o astfel de asistență?
___________________
AI. O aplicație care îți recomandă filme. Merge cam greu, dar poate fi utilă.
____________________
Media. Cei mai importanți 40 de podcasteri din SUA.
_______________
Social Media. O escortă din Brazilia, și în același timp influenceriță, cu 111.000 de urmăritori pe Instagram, e gata să joace rolul de surogat de soție perfectă pentru 30K$. Acceptă „misiuni” de genul „mă uit cu tine la TV la fotbal și discutăm fazele după, fără să mă plictisesc și să te bat la cap cu mai lasă fotbalul ăsta”. Evident, nu e singurul scenariu pe care e gata să-l pună în practică. Chiar nu are rost ca subiectul să scandalizeze, social media are din plin și astfel de zone. (indy100.com)
____________________
Lansări. O altfel de muzică. Îți va plăcea.
___________________
Muzică. Fiecare oră și minut afișate pe acest ceas corespunde titlului unei melodii. Dai clip pe oră și verifici pe Spotify dacă așa e.
FILM
Flora and Son — Official Trailer | Apple TV+