Amfiteatrul roman din Croația, construit în secolul I d. Hr., considerat cel mai bine păstrat astfel de edificiu din lume, este folosit și astăzi, după doua mii de ani de la inaugurare, pentru concerte, piese de teatru, reprezentații de operă, inclusiv pentru meciuri de fotbal. De altfel, jucătorii de fotbal sunt considerați de mulți ca fiind gladiatorii zilelor noastre, capabili să atragă mulțimi de peste zeci de mii de oameni. (sursa)
The Great Catspy
Este un trailer de un minut și jumătate al unui film imaginar, trailer creat în întregime cu ajutorul AI și finalizat în două zile. Faci ochii mari și nu-ți vine să crezi:
Calitatea video nu este încă excepțională, suferă mai ales la secvențele de mișcare rapidă, dar ne putem imagina cum va putea arăta un astfel de clip peste câteva luni, pentru că tehnologia evoluează rapid.
Producătorul (clipul a fost creat de un singur om) nu a folosit nicio cameră foto sau video la realizarea acestui trailer.
Toate cadrele au fost create doar cu indicații text și cu o versiune beta a aplicației Gen-2 de la #runwayml.
Au fost necesare aproximativ 500 de fotografii generate pentru a obține rezultatul final.
Editarea intensă a fost făcută în Adobe Premiere, muzica și efectele sonore au fost căutate și găsite pe MotionArray, vocile personalizate au fost generate cu Elevenlabs (fără clonare!), iar scenariul a fost pus la punct cu ajutorul ChatGPT.
Bonus: un alt clip realizat de un singur om, doar cu indicații text, fără cameră sau actori.
Partiful, o copycat după Facebook Events, dar mult mai veselă
Probabil că nu mulți dintre voi ați auzit de platforma Partiful, pentru administrarea evenimentelor – petreceri de zile de naștere sau întâlniri în club, de pildă. Dar veți auzi, probabil, destul de curând.
Din mulțimea de startup-uri sociale care tot apar, Partiful a reușit să se remarce și are milioane de utilizatori în lumea întreagă - New York, Los Angeles, Barcelona, Londra, Berlin, Johannesburg, Tokyo, Sydney. Se laudă cu creșterea numărul de evenimente create cu peste 1.000% de la an la an, din martie 2020, când a apărut.
Partiful permite crearea unei pagini cu toate informațiile de care participanții la un eveniment au nevoie, fiind inclusiv un loc pentru postat GIF-uri, fotografii, comentarii.
Organizatorii evenimentului și ai paginii obțin un link pe care îl pot partaja pe orice platformă. Invitații, care pot fi și prietenii prietenilor, confirmă participarea cu numărul lor de telefon, ceea ce le permite să primească actualizări și remindere.
Partiful facilitează automat și stabilirea de legături online post-eveniment între persoanele care au participat. Aici.
Europenii caută în continuare prețurile cele mai mici în magazinele alimentare
McKensey a publicat studiul State of grocery Europe 2023: Living with and responding to uncertainty. Veștile nu sunt bune, doar 23% dintre managerii magazinelor alimentare fiind de părere că în acest an situația (în primul rând, creșterea prețurilor la produsele alimentare) se va îmbunătăți.
Cumpărătorii din UE caută în continuare să facă economii când cumpără alimente:
Bine de știut
Cum ar putea arăta în viitor educația bazată pe inteligența artificială
Marți, 2 mai 2023, ar putea intra în istoria tehnologică a omenirii. În această zi, companiile din domeniul educației care se tranzacționează la bursele de la Londra și New York au văzut cum sute de milioane de euro s-au evaporat din valoarea lor de piață după ce Chegg, o puternică firmă americană care oferă ajutor online studenților pentru lucrări în scris și matematică, a declarat, neinspirat, că programul AI ChatGPT i-a afectat creșterea numărului de noi clienți.
Acesta poate fi considerat începutul emblematic al unei posibile și uriașe schimbări de paradigmă în educație.
Timp de zece ani, începând din 2013, domnul Geoffrey E. Hinton, eminent psiholog și specialist în computere, a lucrat la Google Brain, una dintre echipele de cercetare în inteligența artificială ale gigantului tech din Montain View. Este un guru în domeniu, fie și pentru că în 2018 a câștigat Turing Award, echivalentul unui Nobel în computer science.
La 75 de ani, și-a dat zilele trecute demisia, lansând totodată previziuni cvasidramatice despre inteligența artificială, de pildă cum că chatboții ar putea deveni mai inteligenți ca oamenii. Să ne mai aducem aminte că nu cu multă vreme în urmă, alte personalități au cerut o pauză de șase luni în dezvoltarea platformelor AI. Printre aceste personalități s-a aflat și Elon Musk, unul dintre primii investitori în OpenAI (retras între timp), care mai apoi s-a răzgândit și a anunțat și el, văzând succesul uriaș al ChatGPT și MidJourney, un proiect propriu de dezvoltare în domeniu.
Scenariile apocaliptice despre controlul omenirii de către machines nu sunt ceva nou: au apărut și fascinează în literatură și cinematografie de zeci de ani. Iar discuția despre pericolul ca omenirea să fie anihilată de către entități digitale dotate cu inteligență creată de om este inepuizabilă.
Inteligența artificială poate fi considerată precum dinamita sau energia nucleară – depinde cine și cum o folosește. Cum spune matematicianul român Raoul Savos, AI nu este nici periculoasă, nici dirty. Omul este periculos și dirty. Omul poate distruge foarte mult folosind AI în scopuri meschine.
Vă propun ca deocamdată să lăsăm deoparte temele dramatice (fără a le ignora sau ridiculiza) și să discutăm, fără pretenția de a epuiza subiectul, despre o transformare optimistă a educației în masă, devenită posibilă datorită AI.
Să ne imaginăm așadar un viitor apropiat în care fiecare elev primește o educație personalizată, printr-o relație individuală cu un profesor virtual ultracompetent, datorită faptului că este bazat pe AI și poate accesa cam toate cunoștințele omenirii. Ritmul și abordarea învățării ar urma să fie unice pentru fiecare elev, în funcție de profilul și de evoluția acestuia.
Modelul acesta ar fi echivalentul educației de lux pe care o primeau în trecut nobilii, când fiecare vlăstar avea o relație unu la unu cu profesori excepționali. Un tip de educație pe care nu și l-au putut permite foarte puțini, din cauza costurilor semnificative și a rarității pedagogilor cu adevărat buni.
Având în vedere progresele continue în domeniile LLM (large language models - un tip de algoritm AI care utilizează tehnici de învățare aprofundată și seturi masive de date pentru a înțelege, rezuma și genera conținut nou) și progresele inteligenței artificiale generative, omenirea și-ar putea permite în viitorul apropiat costurile adoptării în masă a unei astfel de educații eficiente, prin personalizare și adaptare la personalitatea copilului.
Veți spune că multe companii s-au străduit în ultimele decenii să ofere învățare personalizată și au cam eșuat. Așa este. Printre cauze: costurile ridicate ale producției de conținut și ale colaborării cu profesori de calitate.
Platformele LLM rezolvă problema prin cel puțin trei elemente esențiale:
- rezumă eficient conținutul, de pildă cel din cărți
- creează rapid și ieftin conținut nou cu ajutorul unor indicații simple
- au o capacitate de dialog om-mașină asemănătoare cu cea umană, la care se poate adăuga, eventual, o prezență video sintetică a profesorului AI.
Cei care au exersat limbi străine cu aplicații mobile pot înțelege mai ușor spre ce se îndreaptă instruirea: interactivitate, conversație, teste continue și adaptare în timp real la nivelul de cunoștințe dobândite.
Aflu că și elevii români folosesc deja platformele AI pentru la temele pentru acasă și cercetarea proprie. E vorba de generația digital native care absoarbe natural și dezinvolt tehnologia. De altfel, înainte de ChatGPT, copiii din ziua de azi foloseau deja aplicația mobilă Google Lens, opțiunea homework, pentru rezolvarea problemelor de matematică.
Va fi totul frumos și performant? Evident că nu. „Vreau să subliniez faptul că o mare parte din AI va automatiza, de asemenea, moduri foarte proaste de predare” – este de părere Daniel Schwartz, decanul Școlii doctorale de educație a Universității Stanford.
Rămâne acută și problema erorilor – deloc puține - pe care sistemele AI le generează. Un laborator universitar a demonstrat că AI poate produce texte coerente complet eronate. Cercetătorii au instruit un profesor virtual care a fost însărcinat cu rezolvarea și explicarea ecuațiilor de algebră într-un format chatbot. Chatbotul producea propoziții perfecte care prezentau tehnici de predare de calitate superioară, cum ar fi întărirea pozitivă, dar nu a reușit să ajungă la răspunsul matematic corect.
Avem de-a face cu bolile copilăriei AI, care vor fi depășite probabil.
Mai trebuie spus că primii ani de educație, adică în învățământul elementar și primar, profesorul uman nu poate fi înlocuit de la catedră. Competențele transferabile, precum gândirea critică, rezolvarea problemelor, lucrul în echipă și comunicarea necesită interacțiunea cu oamenii.
Nu cred că e cazul să ne imaginăm integrarea AI în învățământ sub forma unui film SF deprimant în care elevul alienat dezvoltă o relație acaparatoare cu tehnologia, limitând contactele reale, umane.
Altfel, nevoia de schimbare în educație e evidentă fie și numai dacă ne gândim că un profesor consumă mai puțin de jumătate din timpul său profesional în interacțiunea directă cu elevii/studenții.
Dar despre acest subiect vom mai vorbi.
________________________________
Rubrică susținută de Rompetrol.
Ce meserii vor fi sigure. Cu albastru
Pe larg, aici.
Invitație. Dell Technologies prezintă cele mai noi modele de servere și laptopuri business
Dell Technologies îi invită pe profesioniștii IT, miercurea viitoare, 10 mai, la lansarea noilor servere PowerEdge și a celor mai recente modele de laptopuri și all-in-one din familiile Latitude și Precision.
Atât PowerEdge .Next, cât și Latitude și Precision sunt proiectate ținând cont de nevoile companiilor.
Serverele PowerEdge sunt cunoscute pentru performanța lor ridicată, fiabilitate și scalabilitate, iar de această dată veți face cunoștință cu cel mai nou model de PowerEdge .NEXT, 16G. Concepută pentru a gestiona o gamă largă de fluxuri de lucru, de la partajarea și stocarea de bază a fișierelor până la sarcini mai complexe, cum sunt virtualizarea, analiza volumelor mari de date și învățarea automată, linia PowerEdge .Next este echipată cu procesoare puternice, memorie de mare viteză și opțiuni avansate de stocare, ceea ce o face ideală pentru medii de centre de date la scară largă.
Laptopurile Latitude sunt concepute pentru profesioniștii din domeniul afacerilor dintr-o varietate de industrii, în timp ce laptopurile Precision se adresează în primul rând profesioniștilor creativi, inginerilor și oamenilor de știință.
Atât laptopurile Latitude, cât și laptop-urile Precision, sunt cunoscute pentru fiabilitatea, durabilitatea și construcția de înaltă calitate. Acestea sunt, de asemenea, concepute pentru a fi ușor de întreținut și de actualizat, ceea ce le face o investiție rentabilă pentru întreprinderile și profesioniștii care necesită calcul de înaltă performanță.
Evenimentul de lansare a acestor noi echipamente va fi un prilej de a afla cele mai recente informații tech de la specialiștii Dell Technologies.
Evenimentul, rezervat exclusiv clienților B2B Dell Technologies, are loc la The TENT, din cadrul Clubul Diplomatic, Șoseaua București-Ploiești 2B, București.
Fiind un număr limitat de locuri, fiecare înregistrare (click aici) va fi evaluată înainte de a fi aprobată.
Cum să îți distrugi credibilitatea cu fotografii false
Organizația pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International este intens criticată pentru că în difuzarea online a rapoartelor sale a inclus fotografii trucate cu programe de inteligență artificială.
De pildă, deși analiza amplelor mișcări de protest antiguvernamentale din Columbia, din 2021, este bine documentată în privința victimelor - 38 de participanți uciși de forțele de ordine și mai multe femei violate de polițiști după ce au fost arestate -, ilustrarea cu imagini false, cum este cea de sus, a alterat credibilitatea organizației.
Amnesty International se apără, spunând că nu a folosit imagini reale din motive care țin de protecția demonstranților și a retras imaginile fake. (theguardian.com)
Cel mai cuminte festival din România, Weekend Session, la Muzeul Național de Artă al României
Să ne trecem în agendă, așadar.
Prima întâlnire Weekend Sessions din acest an are loc peste două săptămâni, pe 20 și 21 mai, găzduită de unul dintre cele mai frumoase muzee din București, Palatul Regal.
În cele două zile vei experimenta muzica acustică, proiecțiile de film, arta și arhitectura într-un mod diferit. Ai de unde alege: te vor scoate din banal artiști locali de jazz, indie sau pop, vei putea participa la programe mindfulness, vei explora colecțiile Muzeului Național de Artă al României într-un mod nou, alături de un invitat special. Copiii se vor bucura de ateliere de creație concepute special pentru ei.
Bilete, program și informații suplimentare, aici.
SCURTE
ebook. 500+ solicitări și conversații chatGPT pentru marketing și comunicare în social media. Nu am testat, dar review-urile sunt bune.
__________
Astronomie. După 45 de ani de la lansare, stațiile Voyager 1 and 2 încă străbat spațiul cosmic dar se pregătesc de încheierea misiunii. 18 fotografii dintre cele mai reușite pe care le-au făcut.
_____________________
Fast food. La Milano a apărut punga McDonald's care se transformă în masă.
______
Muzică. Cele mai bune albume indie din ultima săptămână.
______________
Medicină. Autoritățile americane au aprobat primele capsule care conțin bacterii benefice extrase din fecale umane. Administrarea intensă de antibiotice distruge microbionul intestinal, ceea ce provoacă zeci de mii de decese anual. Noile capsule pot rezolva problema.
______________
Animale. Vidrele-pet și apa antigravitațională. 4,4 milioane vizualizări într-o lună.
____________________
AI. Încă o aplicație cu care să compui muzică pentru clipurile tale.
________________
Capsulă a timpului. Un buncăr construit în 1960, în care ar fi urmat să se retragă regina și guvernul Danemarcei în caz de război atomic.
__________
Proiecte. Idei care ar putea schimba lumea.
_______________
Turism. Trasee de drumeție fabuloase.
____________________
Artă. O cântăreață-robot străbate San Francisco.
_______________________
Știință. Programul zilnic, foarte încărcat, al unei pisici.
FILM
Gran Turismo. Trailer oficial. Doar la cinema, în august.
Mă ajutați, vă rog, cu un sondaj scurt?