Artistul digital Refic Anadol a strâns vinerea trecută 65.000 de spectatori, în Barcelona, la spectacolul său imersiv Living Architecture cu proiecții pe fațada Casa Batlló, proiectată de Gaudí. A folosit, cum altfel, imagini generate AI.
…și un clip cu ediția Living Arhitecture de anul trecut (același loc, același concept) - de la 01:40.
Cele mai aglomerate aeroporturi din lume.
Poate faci escală în vreunul și trebuie să-ți rezervi mai mult timp.
Playlistul acesta îți va fi de folos când se va pune problema, poate, să trezești la viață lumea blazată, epuizată și fără chef
Alex Daly, fostă jurnalistă WSJ, este stăpâna startup-ului specializat în comunicare daly.nyc (cu Tinder printre clienți) și maestră în organizarea de petreceri cu lume deșteaptă. Ea și-a întrebat prietenii cu ce piesă dau startul petrecerilor proprii. A ieșit acest playlist.
Bineînțeles, e muzică (deloc pretențioasă) pentru oameni care au punctat câte ceva în viață.
Topul aplicațiilor de business după creșterea numărului de utilizatori
Câte folosești? (Businesses at Work 2023)
Premiu Pulitzer pentru podcast
La categoria Audio Reporting, câștigătoarea celebrului premiu american pentru presă în 2023 este jurnalista Connie Walker cu podcastul Stolen: Surviving St. Michael's.
Connie Walker investighează trecutul tulbure al tatălui ei și ajunge la povestea abuzurilor asupra a sute de copii indigeni internați forțat în școli speciale pentru educarea băștinașilor din Canada, guvernate de stat și biserică.
Poți asculta podcastul premiat aici.
Bine de știu
Cum să te simți mai bine în relația cu computerul și smartphone-ul. Reguli logice dar foarte adesea ignorate
Una din trei persoane care lucrează la computer câteva ore zilnic suferă de dureri de spate din cauza poziţiei incorecte şi a lipsei de mişcare.
Din aceleași motive, copiii și adolescenții pot dezvolta deviații ale coloanei vertebrale greu de corectat, prin terapii adesea îndelungi și costisitoare.
Câteva schimbări destul de simple în comportament ne relaxează spatele, ne scutesc de vizita prea timpurie la ortoped și ne oferă mai multă energie:
1. Dacă simți uneori că te doare spatele iar mușchii dorsali par contractați, sugestia e să iei pauze de două minute la fiecare 20 de minute petrecute în faţa calculatorului şi să faci puţină mişcare. Găsești pe Youtube o mulțime de idei de stretching, ușor de memorat și executat.
Pare cam greu să te ridici atât de des după ce te-ai obișnuit să stai cu orele în fața ecranului și te vei plânge că te întrerupi tocmai când începuse să se lege ideile, însă doar așa vertebrele vor rămâne sănătoase, la locul lor.
Varianta a doua de pauză: 10 minute de mișcare ușoară și relaxată la fiecare 50 de minute de lucru la computer.
2. Ultrabook-urile de un kilogram și cu ecran de 13 inci au fost proiectate pentru a-ți ușura deplasările. Dacă lucrezi și acasă/la birou pe un astfel de ultrabook, înseamnă că stai cu orele cu capul plecat spre ecran și soliciți nesănătos coloana cervicală care îți poate da chinuitoare dureri de cap pur fiziologice. Soluția: ia-ți un monitor suplimentar bun, cu diagonală mare, la care să cuplezi laptopul. Nu costă o avere, vei vedea mai mult și mai bine, iar gâtul va spune „mulțumesc”. Distanța ideală a monitorului față de ochi este de un braț.
Încearcă să conectezi la laptop și o tastatură. Vei constata diferența.
3. Nu mai trebuie explicat de ce mobilierul este important. Poziția ideală a spătarului scaunului este înclinat pe spate cu 10-20 de grade – cam ca scaunul șoferului într-un automobil cu interiorul bine realizat. Unghiul acesta reduce solicitarea pentru articulațiile lombare.
Sub masă/birou spațiul trebuie să fie liber pentru a-ți mișca din când în când picioarele, liber, a dezmorțeală și bună circulație.
4. Nu uita să respiri. Dacă te uiți la o persoană care lucrează concentrată la calculator, vei observa în 90% dintre cazuri că respiră total superficial. Dacă face asta ore întregi, într-un spațiu închis, se va simți obosită și va încerca posibile dureri de cap. Cea mai eficientă respirație când stai cu orele pe scaun este cea abdominală, prin care mușchiul diafragmă coboară.
5. Încearcă să-ți impui să te uiți pe smartphone ținându-l cât mai la nivelul ochilor. Convinge-i și pe cei mici, care stau cu ochii în telefon și când merg pe stradă, că poziția „face down”, cu gâtul cocârjat, este dezastruoasă pentru coloană.
Cum spuneam, deși acestea sunt niște sugestii elementare, vei constata, uitându-te în jurul tău, că sunt puțini cei care le respectă.
______________________________________
Rubrică susținută de Rompetrol.
Un japonez de top: G-MASTER G2770HSU-B1 Red Eagle
Cu o experiență de 50 de ani în producția de display-uri, compania japoneză iiyama ne propune un monitor de gaming cu 24” sau 27” diagonală (la alegere), Fast IPS, full HD. Să vedem cu ce iese în față.
G2770HSU Red Eagle oferă un timp de răspuns de 0,8ms, o rată de reîmprospătare de 165Hz și vine înarmat cu FreeSync Premium, astfel că nu vei avea de a face cu efecte fantomatice sau cu probleme de smearing.
Posibilitatea de a regla luminozitatea și nuanțele întunecate cu ajutorul Black Tuner oferă o performanță mai mare de vizualizare în zonele umbrite, iar tehnologia panoului IPS garantează o calitate superbă a imaginii. Te vei convinge.
Alegi unul dintre modurile de joc predefinite (inclusiv FPS și strategie) sau stabilești și bagi în memorie propriile setări.
Te joci cu prietenii și nu vrei să deranjezi? Conectează căștile, e simplu, vei găsi o ieșire integrată.
Specificațiile tehnice:
Te invit să vezi și un clip care concentrează calitățile G-MASTER G2770HSU-B1 Red Eagle:
Pentru a-l achiziționa, poți să te adresezi direct ASBIS, distribuitorul brandului iiyama în România.
Unde mergem: Romanian Design Week Market și Noaptea Muzeelor
Festivalul Romanian Design Week (RDW) se deschide astăzi, 12 mai, la ora 18.00, și ține până duminică, 28 mai.
Loc de desfășurare: Piața Amzei București. Intrarea este liberă.
Punctele principale de interes sunt, desigur, expozițiile tinerilor designeri români, dar îți sugerez să nu ratezi RDW Market. Vei descoperi produse create de designeri români, dar și noile produse marca RDW.
RDW Market este un spațiu situat la parterul pieței, cu magazine-capsulă și instalații interactive. Tot la RDW Market, Beans&Dots te invită la un pop-up Café cu prosecco și cafea pentru mici pauze relaxante în zilele de festival.
Programul RDW 2023, aici.
Și nu uităm de Noaptea Muzeelor, eveniment pe care l-am prezentat în ediția precedentă a Civilization, care se desfășoară sâmbătă spre duminică în întreaga România plus Republica Moldova. Lista orașelor și a avenimentelor Nopții, aici.
Ambele evenimente sunt prezentate de UniCredit Bank, instituție devotată sprijinirii proiectelor culturale și artistice semnificative din România.
Ce înseamnă că ai datorie digitală
Ca să nu te mai enervezi dacă nu-ți răspunde lumea imediat la email-uri și să dai în presupuneri paranoice.
Cu toții avem datorii digitale: volumul de date, e-mailuri și mesaje ne-a depășit capacitatea de a le procesa. Aproape 64% dintre angajați nu au suficient timp și energie pentru a-și duce sarcinile de lucru la bun sfârșit, fiind astfel de 3,5 ori mai predispuși să aibă dificultăți în a fi inovatori sau a gândi strategic. În același timp, raportul arată că angajații utilizatori de Microsoft 365 petrec în medie 57% din timp comunicând și doar 43% din timp creând. (Raportul Will AI fix Work?)
Nu-ți face prea multe griji dacă nu îndeplinești toate sarcinile 100% la timp. Peste șase luni sau un an, nici nu va mai conta, îți garantez.
Rețetă creată cu AutoGPT
Instrucțiunile au fost acestea:
Rezultatul:
SCURTE
Computere. iMac împlinește 25 de ani. Reclamă din 1998:
________________
Gânditori. Părerea lui Snoop Dogg despre inteligența artificială. Nu traducem pentru că am pierde toată poezia:
_________
Talente. Beatboxing la Britain's Got Talent (de la 02:40).
____________________________
Muzică. Cele mai vândute albume în Marea Britanie.
_________________________
AI. Cum crede MidJourney că arată profesorii, în funcție de specialitate.
____________________________
HR. Două dintre cele mai importante newslettere B2B, fiecare cu peste 1 milion de abonați, își înființează propriile agenții de recrutare.
______________________
Muzică. Poate să adune o piesă cântată în japoneză 55 de milioane de vizualizări și 1 milion de like-uri pe Youtube? Cântărețul nipon imase ne demostrează că e posibil. Era total nepriceput la muzică în 2020 atunci când și-a cumpărat prima chitară. Un an mai târziu a urcat un clip pe TikTok care s-a viralizat și astfel japonezul a ajuns, peste noapte, vedetă internațională.
________________________
Spațiu. Noi fotografii cu Pământul făcute din satelit.
___________________
Auto. Cercetători ai unei universități din Australia au pus la punct un test de sânge care indică dacă o persoană nu a dormit în ultimele 24 de ore. Un șofer care are mai puțin de cinci ore de somn/24 ore este la fel de periculos în trafic precum unul care a băut.
____________________
Călătorii. O hartă pe care poți hașura țările pe care le-ai vizitat. Mie mi-a ieșit așa:
_____________________
Foto. Plantațiile de măslini din Spania.
Cele mai urâte coperte de viniluri din istorie
Până să avem streaming de muzică pe computer, smartphone sau televizor, fanii rock și metal scotoceau prin rafturile cu viniluri ale comercianților (nu și la noi) și adesea cumpărau un album orientându-se după cât de bizară, șocantă sau atractivă era coperta.
Loudersound.com a ales cele mai proaste/groaznice astfel de coperte de albume rock și metal din istorie.
În imagine, coperta albumului Insult to Injury scos în 1989 de trupa Whiplash.