Constructorul de automobile de lux Bugatti a dezvăluit proiectul primei sale incursiuni în domeniul imobiliar rezidențial - un zgârie-nori de 42 de etaje în Dubai, Bugatti Residences.
Bugatti este cea mai recentă marcă auto care se extinde în domeniul rezidențial; Bentley semnează un zgârie-nori de 61 de etaje în Miami Beach, iar Aston Martin a proiectat o casă în New York, ca parte a serviciului său Automotive Galleries and Lairs, lansat în 2019.
Forma clădirii și interioarele Bugatti Residences se inspiră din moștenirea mărcii de mașini de lux, care a fost înființată în 1909.
Una dintre fițele proprietarilor va fi să își urce cu liftul automobilul din garaj până în penthouse, pentru a-l admira, din living, ca pe o operă de artă.
Marș triumfal al Generației Z către burnout
În climatul economic actual, cei din Generația Z (născuți începând cu 1996-1997) muncesc foarte mult și se forțează până în pragul epuizării - indică un studiu al ADP Research Institute realizat în 17 țări reprezentative de pe patru continente.
Acești tineri sunt cei mai predispuși să facă ore suplimentare neplătite.
Angajații cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au tendința de a munci opt ore și 30 de minute în plus pe săptămână „gratis", începând programul mai devreme, rămânând până târziu sau lucrând în timpul pauzelor. Spre comparație, persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani prestează în plus pe săptămână șapte ore și 28 de minute, iar cei peste 55 de ani, doar cinci ore și 14 minute.
Mulți dintre angajații Gen Z și-au început activitatea în timpul pandemiei, iar alții au experimentat concedieri sau disponibilizări când încă nu aveau 20 de ani. Mulți dintre ei au văzut, de asemenea, cum companiile au redus numărul locurilor de muncă, creșterea salarială și promovările pentru a supraviețui incertitudinii economice continue.
Astfel, ei simt că trebuie să își demonstreze valoarea în fața angajatorului prin acumularea de ore suplimentare, cu efecte ca epuizarea pe viitor.
Raportul spre download, aici.
Un site poate util, pune-i semn
Site-ul iLovePDF.com oferă peste 20 de instrumente de editare a PDF-urilor, toate gratuite și fără niciun fel de cereri de autentificare. Fiecare instrument are propriul link independent.
Versiunea gratuită a iLovePDF are și alte limitări, de pildă diferite limite de dimensiune a fișierelor.
Pentru a avea acces la caracteristici mai avansate, îți trebuie un abonament, care costă 7 dolari pe lună sau 48 de dolari pe an.
BINE DE ȘTIUT
Verifică de două ori și preia o dată
Am ales câteva exemple de deraieri ale utilizării inteligenței artificiale generative în zona culturală ca argumente pentru o posibilă recomandare: viitoarele noastre ieșiri în public cu diverse prezentări și mesaje (corporate sau nu) să fie construite cu și mai mare atenție atunci când sunt bazate pe informații, date, imagini preluate de pe Internet. O verificare și mai riguroasă a oricărei informații pe care o dăm mai departe devine astfel obligatorie.
Soluțiile AI produc o cantitate imensă de conținut, aflat uneori la limita absurdului și preluând dezinvolt informații fake din arhiva mondială online.
Totodată, publicul consumator poate avea reacții negative neașteptate față de utilizarea de către branduri, chiar punctuală, a producției AI în loc de cea 100% umană, obișnuită până acum.
De asemenea, AI produce, cu talent, un fals spectaculos, cu viralizare rapidă.
Spre finalul textului vei găsi un exemplu bun în acest sens: Maratonul Pisicilor din Kuala Lumpur. Nu știm câți, dar sigur, dacă urmărim reacțiile, au existat unii care au crezut că știrea e reală.
Așadar:
Mona Lisa expandată
Cum vă povesteam, Photoshop a primit o funcție nouă, Firefly, prin care putem adăuga, extinde și elimina conținut din imagini cu ajutorul unor indicații text simple (prompts).
Cuiva i-a venit ideea să lărgească, folosind Firefly, celebrul tablou al lui Leonardo:
Moda s-a răspândit, preluată de diverse conturi de Twitter. Mai multe tablouri celebre au fost expandate, iar efectul a fost neașteptat: valuri de amuzament și ironii.
Observația de bază a criticilor: a extinde arta în acest mod este complet inutil și prostesc, deoarece artistul a avut o rațiune când a încadrat imaginea din pictură în acel mod.
Dar cu artiștii umani ce (mai) facem?
Importanta editură britanică Bloomsbury, cea care a publicat cărți de succes precum seria Harry Potter, a băgat mâna adânc în punga cu bugetul pentru situații de criză, după ce a publicat o carte cu această copertă care a stârnit scandat în mediul artistic:
Problema: editura menționează Adobe Stock pentru ilustrația acestui lup, imagine marcată ca fiind generată AI.
„Bloomsbury este una dintre cele mai importante edituri din lume", spune, de pildă, artista independentă Kala Elizabeth. „Își pot permite să angajeze ilustratori adevărați în loc să cumpere stocuri Adobe, de unde provine acest conținut AI.”
Cu alte cuvinte, editura Bloomsburry e meschină, zgârcită și nepăsătoare față de artiștii reali.
Inflație de cărți tehnice fake
Chris Cowell, un softist din Oregon, a petrecut mai mult de un an scriind o carte tehnică. Cu trei săptămâni înainte să o lanseze, o altă carte pe același subiect, cu același titlu, a apărut pe Amazon.
Cartea, intitulată Automating DevOps with GitLab CI/CD Pipelines, la fel ca și cea a lui Cowell, era semnată Marie Karpos, persoană despre care nu există nicio informație pe net.
Cartea pare scrisă în mare parte sau în întregime folosind un software precum ChatGPT. Editorul cărții, o firmă din Mumbai, a listat zeci de cărți pe Amazon cu subiecte la fel de tehnice, fiecare cu un autor diferit și recenzii de cinci stele de la aceiași cititori din India.
Aceste cărți sunt probabil doar vârful unui iceberg în creștere rapidă de conținut scris de inteligența artificială care se răspândește pe Internet, deoarece noile programe de limbaj permit oricui să genereze rapid teancuri de proză pe aproape orice subiect. De la recenzii de produse la rețete, la postări pe blog și comunicate de presă, autorii umani de materiale online sunt pe cale să devină mai degrabă excepția decât norma.
Cine ne garantează că lucrările tehnice ale firmei din Mumbai conțin informație corectă? Nimeni.
Un exemplar perfect de grafoman AI
Autorul SF Tim Boucher a produs peste 90 de povestiri folosind ChatGPT și Claude AI.
Boucher susține că a câștigat aproape 2.000 de dolari vânzând 574 de exemplare online ale celor 97 de lucrări.
Fiecare carte din serie are între 2.000 și 5.000 de cuvinte - mai aproape de un eseu decât de un roman. El folosește Midjourney pentru a crea imaginile și ChatGPT și Claude pentru a genera text și a găsi idei.
Maratonul Pisicilor din Malaysia
Un producător de conținut generat AI a urcat online o serie de imagini de la Annual Cat Racing Competition, Kuala Lumpur. Nu e exclus, cum spuneam, ca destui grăbiți (sau, pur si simplu, aflați într-un moment de oboseală) să creadă că a fost un eveniment real.
Și acesta e doar începutul. Va mai dura până când domeniul AI va fi reglementat (și cu ce rezultate, vom vedea), iar bolile copilăriei ChatGPT sau Midjourney vor fi depășite.
Iar până atunci, cel puțin în situațiile în care sunt implicate brandul personal sau cel comercial, e indicat să nu preluăm entuziast chiar tot ce regurgitează inteligența artificială.
(Pentru acest text au fost folosite informații din The Verge, Mashable, The Washington Post, The Register, The Guardian ș.a.)
_________________________________________________________
Rubrică susținută de Rompetrol.
Iiyama WQHD. Cum să absorbi cu 77% mai multă informație vizuală
Brandul premium iiyama se remarcă în rândul producătorilor de electronice prin cel puțin două calități: este japonez și are o tradiție de peste o jumătate de secol în această industrie.
Ajung, iată, și în România monitoare produse de iiyama, precum PROLITE XUB2792QSU-B5, pe care vi-l prezint astăzi.
Este un monitor de 27'' (68,5 cm), IPS, mat, cu rezoluție WQHD.
Designul rafinat fără margini pe trei laturi face ca ProLite XUB2792QSU să fie perfect pentru configurațiile cu mai multe monitoare.
Tehnologia panoului IPS oferă o reproducere precisă și consecventă a culorilor cu unghiuri largi de vizualizare, iar rezoluția WQHD (2560 x 1440) înseamnă că XUB2792QSU poate găzdui cu aproape 77% mai multe informații pe ecran decât un afișaj Full HD.
Valorile ridicate de contrast și luminozitate oferă performanțe excelente pentru web design, arhitectură sau editare foto/grafică.
Vine echipat cu difuzoare (2 x 2W), hub USB cu două porturi, intrare pentru căști (e doar vremea video conferințelor, nu?), plus conexiuni HDMI.
Funcția de reducere a luminii albastre obositoare pentru ochi și anti-flicker, plus suportul ergonomic cu înălțime reglabilă pentru un confort optim al utilizatorului fac din acest monitor de 27'' o alegere excelentă atât pentru configurația cu mai multe monitoare, cât și pentru aplicațiile office. Și da, dacă vrei, stă și în poziție verticală.
Brandul iiyama este distribuit în România de ASBIS, ai cărui specialiști îți pot oferi detalii.
Venitul universal de bază, testat și în Anglia
Venitul universal de bază (universal basic income -UBI) este testat pentru prima dată în Anglia, unde treizeci de persoane vor primi 1 600 de lire sterline pe lună, fără nicio obligație.
Proiectul UBI prevede, într-un viitor incert, un venit garantat pentru toți membrii societății, conceput pentru a acoperi nevoile de bază, plătit indivizilor, nu gospodăriilor, acordat la intervale regulate.
Nu va exista o verificare a mijloacelor de trai sau cerințe pe care trebuie să le îndeplinească oamenii. Toată lumea primește această sumă, indiferent de cât câștigă.
Susținătorii UBI susțin că acesta ar putea simplifica sistemul de asistență socială și ar putea combate sărăcia.
UBI este, de asemenea, o modalitate de a proteja populația împotriva unor potențiale perturbări viitoare ale modului în care trăim și lucrăm - precum schimbările climatice, inteligența artificială și roboții.
Însă nu toată lumea vede cu ochi buni acest ajutor. Unii vorbesc de instaurarea unei forme de comunism, alții de o modalitate de control al elitelor conducătoare asupra cetățenilor de rând, precum acest exemplu de reacție dintr-o zonă conspiraționistă:
SCURTE
Călătorii. Cele cinci locuri unde poți testa bucătăria catalană autentică în Barcelona.
________________________
Mediu. Orașele cele mai poluate din lume se află, în majoritate, în India. Printre cauze: tradiția incinerării decedaților.
______________
Miroase, nu miroase. Preocupările legate de mediu și de creșterea costurilor cu energia electrică sau pasiunea pentru blugii autentici explică amploarea Mișcării No-wash. Adepții folosesc cât se poate de rar mașina de spălat rufe.
______________________
Univers. Cele mai bune fotografii ale Căii Lactee.
________________________
Auto. Un Bentley fabricat acum 95 de ani este scos la licitație. Preț estimativ: 650.000-700.000 de lire sterline.
Rețete. Salate rapide moldovenești: 1 și 2.
Invitație de seară la Muzeul de Artă Recentă
Pe 17 și 18 iunie, între orele 16.00- 21.00, Weekend Session ne invită la MARe -Muzeul de Artă Recentă de pe Bulevardul Primăverii din București să sărbătorim apusul pe terasă cu muzică, artă și vin rece.
Biletul de intrare la Weekend Session include acces în toate expozițiile MARe, tururi ghidate cu invitați speciali, 3 sesiuni muzicale, 1 sesiune de poezie si dans contemporan, proiecții de film semnate de tinerii absolvenți UNATC, 1 sesiune de mindfullness și ateliere pentru copii.
Detalii & rezervări pe www.weekendsessions.ro
Weekend Session este un eveniment prezentat de UniCredit Bank, instituție care sprijină consecvent proiecte artistice semnificative.
FILM
Teenage Mutant Ninja Turtles: #MutantMayhem, la cinema din 2 august.
Nu pricep treaba cu lasoul. Ce-l împiedică pe vițelul ăla să pască iarbă în plus de pe alte pășuni, private, dacă vrea și dacă poate?