Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso pe numele său întreg, cunoscut de noi drept Pablo Picasso, a influențat întreaga artă plastică românească în a doua jumătate a secolului trecut, printr-o expoziție care a trecut miraculos dincolo de cortina de fier comunistă în 1968 și a ajuns într-un București dornic să se emancipeze față de imperialismul sovietic.
La 50 de ani de la dispariție, Picasso se întoarce triumfal în capitala României. Detalii, într-un text pe care îl vei găsi mai jos.
Avocații și juriștii de top își cumpără creiere AI
Grupul Thomson Reuters (6,6 miliarde$ venituri în 2022) a anunțat că va cumpăra cu 650 milioane$ compania Casetext, un start-up din California care a dezvoltat asistentul bazat pe inteligență artificială CoCounsel, destinat profesioniștilor din domeniul juridic.
„CoCounsel procesează zilnic două miliarde de cuvinte pentru clienții noștri. Această activitate ar avea ca echivalent 16.500 de avocați care nu ar face altceva decât să citească documente juridice opt ore pe zi” - citim într-o prezentare.
Asistentul AI CoCounsel este alimentat de GPT-4 și poate executa cu o viteză fenomenală:
- revizuirea documentelor
- cercetare juridică
- pregătirea depozițiilor
- analiza contractelor
Pregătește așadar dosarele care ajung în instanță și contractele între entități. Nici vorbă să pledeze în locul avocaților umani, așa cum probabil sunt tentați unii să înțeleagă.
Casetext are drept clienți peste 10.000 de organizații, a primit de la OpenAI acces timpuriu la platforma GPT-4 (interesant, nu?) și lucrează la digitalizarea avocaturii din 2013.
Cumpărătorul Thomson Reuters funcționează cu patru divizii: Legal, Reuters News Agency, Tax & Accounting și Government.
Dacă te interesează și ai o afacere, poți cere acces gratuit, de probă, la tehnologia Casetext. Oricum, abonamentele au un preț convenabil.
Să fie vacanța elevilor și studenților de vină?
ChatGPT și-a domolit creșterea - mai precis, scade de-a binelea - și și-a redus șansele de a deveni site-ul cu cel mai mare trafic din lume. Cu alte cuvinte, Google nu este în pericol de a fi eclipsat de site-ul OpenAI - devenit un fenomen cultural.
Mașina zburătoare Alef are aprobare de decolare pentru teste
În domeniul proiectelor mai mult sau mai puțin utopice de automobile zburătoare se învârt miliarde de dolari, dar în afară de un PR entuziast al potențialilor producători, rezultatele practice au întârziat.
Însă zilele acestea, prima mașină zburătoare, electrică, a primit o certificare specială de navigabilitate limitată (teste) din partea Administrației Federale a Aviației din SUA, ceea ce înseamnă că poate, legal, să se ridice de la pământ..
Este modelul Alef, prezentat în toamna trecută, capabil să se deplaseze pe șosele dar și să aterizeze și decoleze vertical și pentru care producătorul primește deja precomenzi la prețul de 300.000$ bucata. Livrările ar urma să înceapă în 2025.
Deocamdată, autoritățile nu au definitivat legislația privind deplasarea în aer a acestor vehicule hibrid și nu e clar de ce tip de brevet va avea nevoie șoferul-aviator pentru a decola.
În acest domeniu al zborurilor neconvenționale, putem să ne aducem aminte de entuziasmul privind livrările de cumpărături online cu dronele, entuziasm care s-a cam stins, cel puțin în SUA, pentru că autoritățile au limitat deplasările deasupra zonelor locuite, urbane. Anul trecut, în lume funcționau ceva mai mult de 2000 de drone pentru livrări (McKinsey), ceea ce e foarte puțin, totuși.
Întorcându-ne la Alef, un semn de posibil succes pe piață este prezența printre investitori a lui Tim Draper, care anterior a susținut Tesla și SpaceX, îmbogățindu-se astfel.
Noul Fiat Topolino pe care pot să-l conducă și puștii de 14 ani
Vehicul electric, de dimensiuni reduse (2,53 metri lungime), este gândit ca o alternativă la scutere pentru consumatorii din generația Z sau pentru toți cei care preferă să conducă pe patru roți în loc de două.
Este considerat un cvadriciclu, atinge o viteză maximă 45 km/h și, conform legislației italiene, îl pot conduce și adolescenții începând cu 14 ani. Autonomia este de 75 de kilometri și se încarcă complet în patru ore.
Prețul de pornire: 9890 euro.
Eveniment: Expoziția „Efectul Picasso” la MARe
Expoziția „Efectul Picasso”, evenimentul cultural al anului 2023 în artele plastice, se va deschide pe 25 septembrie la Muzeul de Artă Recentă (MARe) din București.
Puțină istorie, pentru a înțelege importanța acestei expoziții:
În 1965, regimul comunist din România a renunțat la impunerea realismului socialist în cultură, pentru a se emancipa față de Moscova.
De pildă, artiștii plastici au abandonat în lucrările lor subiectele propagandistice impuse, precum muncitori eroici, scene de șantiere sau agricultori fericiți în cooperative.
Din 1965 până în 1971, când Ceaușescu s-a întors din China și Coreea de Nord fascinat de spectacolele omagiale pe stadioane cu mii de figuranți și a replicat în țară ce văzuse la Phenian, în România a adiat un aer de relativă libertate.
În 1968, o importantă expoziție Picasso a fost organizată la Muzeul Național de Artă din București, imediat după celebrul discurs la la balcon al liderului român împotriva intervenția trupelor sovietice în Cehoslovacia, țară care deviase de la linia stalinistă.
Prezența lucrărilor lui Pablo Picasso la București a avut un efect extraordinar asupra artiștilor autohtoni. Horia Bernea, Sorin Ilfoveanu, Constantin Piliuță și mulți alții au găsit inspirație în viziunea genială a artistului născut la Malaga, în Andaluzia.
La expoziția din toamnă, vor fi expuse 46 de lucrări de Pablo Picasso de la Muzeul Picasso din Paris alături de 50 de lucrări ale artiștilor români inspirați de artistul spaniol.
„Expoziția pune în oglindă creația lui Picasso și pe cea a artiștilor români influențați de opera acestuia. Muzeul de Artă Recentă a reușit să identifice o parte dintre aceste lucrări ale artiștilor români și să le împrumute în expoziție, iar pe unele să le recondiționeze și să le aducă în starea potrivită de a fi expuse la un asemenea eveniment.
Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Picasso, sunt expoziții comemorative în toată lumea, iar cea de la București este cea mai mare din Europa Centrală și de Est – explică Anca Ungureanu, Head of Marketing & Communication UniCredit Bank.*
Biletele pentru intrarea la „Efectul Picasso” s-au pus deja în vânzare, iar pe site-ul MARe găsim și alte informații interesante despre eveniment.
_______________________
*Expoziția „Efectul Picasso” este organizată de MARe în parteneriat cu UniCredit Bank.
Ce spui de un ventilator care purifică aerul în același timp?
Nu știu cum va fi prin alte părți, dar în sudul României, inclusiv în București, prognoza meteo arată că urmează numeroase zile cu temperaturi de 36 de grade cel puțin până la final de august .
Un ventilator prinde bine la casa/biroul omului, dar ce spui dacă gadgetul de care vorbim astăzi nu doar răcorește ci și purifică aerul?
Înalt de 104 centimetri, Midea Bladeless DC Fan & HEPA Air Purifier atrage atenția prin designul modern și prin faptul că este silențios. Când e setat pe primele cinci viteze din cele zece disponibile, nici nu se aude.
Este potrivit și pentru spații mari: la viteză maximă, Midea răcorește chiar și persoanele aflate la 7-8 de metri.
Poți alege dintre cele patru moduri de ventilație: Normal/Natural/AI Smart Wind/Ion Wind.
De asemenea, modul de oscilație permite utilizarea staționară, unidirecțională, sau cu rotație de 60 de grade, la alegere.
A doua funcție a ventilatorului Midea este cea de purificare a aerului. Ventilatorul curăță, concomitent, aerul din încăpere, prin tehnologia cu ioni de plasmă și filtrele HEPA, care îndeplinesc standardele stricte de certificare din California.
Pune-ți un reminder - acest produs va fi disponibil în curând la eMAG, în magazinele specializate și în hypermarketurile din toată țara.
Midea este un brand distribuit de ASBIS.
Ce haine doriți să purtați, vă rog, la Tokyo sau Osaka?
Japan Airlines a lansat serviciul "Any Wear, Anywhere", prin care pasagerii pot închiria haine la sosirea în Japonia.
Transportatorul aerian principal al țării speră că prin această ofertă îi va încuraja pe oameni să își facă bagaje ușoare, astfel ca avioanele sale să consume mai puțin combustibil care emite gaze cu efect de seră (avioanele contribuie cu 3,5% la schimbările climatice provocate de om). În plus, încearcă să reducă deșeurile de haine prin parteneriatul cu firma Sumitomo Corp. care va furniza haine nevândute.
Cum funcționează:
Călătorii își stabilesc online garderoba pentru călătoria în Japonia, alegând până la opt seturi de haine business sau business casual la prețuri cuprinse între 28 și 49 de dolari fiecare.
Ținutele sunt livrate la hotel, iar călătorii le pot păstra timp de până la două săptămâni.
Însă scepticii se tem că unele dintre beneficiile ecologice ale serviciului, care va fi în regim de testare până în august 2024, ar putea fi contrabalansate de impactul livrării hainelor închiriate și de faptul că turiștii își vor umple spațiul eliberat în bagaje cu săbii de samurai și sticle de sake ca suveniruri. (morningbrew.com)
Fotbal feminin și marketing inteligent
Este 10 iulie 1999 și suntem pe celebra Rose Bowl Pasadena, acolo unde Brandi Chastain, celebra jucătoare de fotbal din echipa Statelor Unite ale Americii scrie istorie în finala Cupei Mondiale de Fotbal Feminin împotriva echipei Chinei.
După cele 90 de minute de joc și după alte 30 ale Golului de Aur, scorul este tot 0 la 0. Brandi Chastain aduce victoria echipei sale și în următorul moment își scoate tricoul. Rămâne în genunchi, în bustiera neagră și cu ochii spre cer, arătând parcă îngerilor că și ea este o mare campioană.
Lucram în redacția de știri, îmi amintesc momentul, imaginile sunt extraordinare, de altfel a doua zi media din toată lumea deschidea cu această imagine. Impactul este uriaș, organizatorii sunt în delir, temerile lor că se vor face de râs și că tribunele vor fi goale nu s-au adeverit. (continuarea)
File din civilizația humano-pisicească. Pisicile acelea care vă fac cu mâna din vitrină au o istorie de aproape jumătate de mileniu
Povestea păpușilor japoneze Maneki-neko, adică a celor sub formă de pisici aducătoare de noroc și prosperitate, care ne invită să intrăm în magazine sau restaurante, făcându-ne cu „mâna”.
Pisicile, ca animale de companie, au ajuns în Japonia probabil încă de acum câteva mii de ani. Din secolul al VIII-lea le găsim menționate în literatură și mitologie.
Ca și în restul lumii, pisicile erau utile pentru a prinde șobolani și șoareci.
În Japonia, populația de pisici domestice era relativ mică. Prețioase, unele pisici erau ținute în lesă pentru a nu se pierde dacă hălăiduiau în libertate.
În timpul perioadei Edo (1603-1868), picturile cu pisici erau vândute crescătorilor de viermi de mătase. Aceste imagini erau considerate suficient de puternice pentru a-i speria pe șobolani și șoareci.
Ca simbol al norocului, păpușile japoneze Maneki-neko înfățișând pisici au apărut cam din 1603, probabil în templele budiste. (theconversation.com)
SCURTE
Istorie. 10 minute cu scene de urmăriri auto dintr-un film de acum fix 50 de ani.
_____________________
Involuții. E momentul să lansăm (kidding) niște NFT-uri. Sau, vorba cuiva, să cumpărăm. (sursa):
________________________
Muzică. Cele mai groaznice piese din istoria rock (fake masterpieces), în viziunea Far Out.
De pildă, asta (nu trebuie neapărat să fii de acord, dacă îți place, e în ordine):
___________
Muzică. 22 de milioane de vizionări și peste 1,1 milioane de like-uri în cinci zile doar pe contul oficial Youtube, plus 44 de milioane de accesări pe Spotify, dar și acuzații de plagiat:
_____________
Show. Guiness World Record de 4 Iulie. Peste 1000 de drone în același spectacol aerian. Păcat că nu s-au abținut și au folosit și dăunătoarele artificii obișnuite - de ziua națională a SUA, poluarea atinge cote maxime din cauza artificiilor.
_____________________________
Film. La un moment dat, Umberto Eco a fost evacuat dintr-un apartament din cauza temerii că podeaua va ceda sub greutatea celor peste 30.000 de volume pe care le adusese în noua casă. Un documentar (via Mihai Iovănel):
__________________
Animale. Urși pe care i-am condamnat la moarte.
_____________________
Istorie. The Story Of Menstruation. Film educativ din 1946, realizat de Walt Disney.
____________________________
Istorie. Exact acum 66 de ani, în iulie 1957, Paul McCartney (15 ani) l-a întâlnit pentru prima dată pe John Lennon (16 ani) la o petrecere în grădină la biserica parohială St. Peter's, Woolton's Parish Church din Liverpool. A fost o întâlnire întâmplătoare, dar care a schimbat cursul istoriei muzicii. Beatleșii au vândut peste 600 de milioane de albume la nivel mondial.
_________________
Săgeți. Este infinit preferabil să fii atacat de străini pe Twitter, decât să te complaci în falsa fericire care ascunde suferința pe Instagram - postează Elon Musk. Probabil ca să-l enerveze pe Zuckerberg înainte de bătaia aceea planificată.
____________________
Meseriași. Meta tocmai a lansat în SUA Threads, o aplicație concurentă pentru Twitter-ul lui Elon Musk. Unii utilizatori cred că Threads va înlocui complet Twitter, în timp ce alții încearcă deja să plece. Dar aceștia din urmă spun că nu pot să-și șteargă contul Threads decât dacă șterg și Instagram.
______________________
Luxury Pig View. Un hotel din China oferă cazare în apartamente de 1230$ pe noapte din care poți vedea porci panda (vii).
_______________
AI. Cum arată americanii tipici din fiecare stat, în viziunea Midjourney.
_____________________
Climă. Recordurile de cea mai călduroasă zi de pe Pământ au fost depășite timp de trei zile săptămâna aceasta.
Multumiri! Cum spuneam, ma onoreaza:)!