Acest ochi gigantic, considerat de mulți creepy, privește uneori noaptea trecătorii prin fața complexului The Venetian din Las Vegas. Este un imens ecran digital exosferic, care acoperă cea mai tehnologizată sală de spectacole din lume, The Vegas Sphere, cu un diametru de 157 de metri, cam cât 1,5 lungimea unui teren de fotbal.
Va fi inaugurată în septembrie cu un concert U2. Construcția a durat aproape cinci ani și a înghițit 2,3 miliarde de dolari.
Și încă un instantaneu: cum se vede Sfera, de data asta afișând un peisaj selenar, de pe principalul bulevard al Las Vegas-ului.
Surse foto: cazino.org, instagram.com/fernandogalvanreyna.
AI Baby Generator
Una dintre cele mai stranii aplicații AI peste care am dat livrează poze ale unui posibil viitor copil al unui cuplu. Potențialii părinți urcă fotografiile lor, selectează niște opțiuni și obțin AI Baby Photo.
Pachetul minim de acces în aplicație este de 9 dolari.
_______________
Pe același principiu (oamenii plătesc dacă e vorba de emoții și distracție), aplicația AIPetPhotos îți costumează (10$) cățelul sau pisicul în diverse personaje.
Ghidul tău AI pentru vacanțe și city break
Copilot2trip îți oferă în câteva secunde răspunsuri elaborate la întrebări despre destinații de călătorie, inclusiv informații practice precum prețurile. Te poate scăpa de căutări personale pe net, atunci când ești sub presiunea timpului:
Comici vestiți ai inteligenței artificiale
Mai multe publicații importante au difuzat recent știri potrivit cărora inteligența artificială nu va reprezenta un pericol pentru omenire. Sursa acestei vești liniștitoare? O grămadă de capete de roboți umanoizi conectați la chatboți simpli.
Știrile au pornit de la un panel din cadrul unei conferințe a Națiunilor Unite de la Geneva, numită AI for Good, unde mai mulți umanoizi au apărut alături de creatorii lor. Reporterii au fost invitați să le pună întrebări roboților, printre care s-a aflat și Sophia, roboata fabricată de Hanson Robotics, care a căpătat notorietate pentru că a apărut în talkshow-uri TV și chiar, în mod bizar, a obținut statutul legal de persoană în Arabia Saudită.
Întrebările cheie au avut ca temă distrugea omenirii și furtul locurilor de muncă de către AI. Răspunsurile roboților au fost generate de tehnologia chatbot, oarecum similară cu cea care alimentează ChatGPT.
În ciuda limitărilor binecunoscute, răspunsurile roboților au fost preluate ca și cum ar fi fost opiniile semnificative ale unor entități autonome și inteligente. (wired.com)
De ce e o idee foarte proastă să postezi online foto cu cartea de îmbarcare
Sunt încă destui care fotografiază și postează online boarding pass-ul, bucuroși că pleacă în sfârșit în vacanță.
Pe boarding pass figurează întotdeauna numele pasagerului și codul PNR din șase cifre, unic pentru rezervarea respectivă. Cu PNR și numele de familie al pasagerului, un hacker poate avea acces complet la informațiile despre rezervare, la numărul de telefon, adresa de e-mail, datele de contact în caz de urgență și alte informații confidențiale, precum frequent flier number.
Cu toate aceste informații, este ușor pentru oricine să îți schimbe rezervarea. E nevoie doar de un nume și de PNR pentru a modifica sau anula online zborurile, fără parolă.
Numărul de călător frecvent, numele și PNR sunt valoroase pentru furtul de identitate, permițând fraude precum achiziții neautorizate. Hackerii pot folosi tehnici de inginerie socială, pretinzând că sunt reprezentanți ai companiei aeriene pentru a vă păcăli să dezvăluiți mai multe date personale. De asemenea, pot crea încercări de phishing țintit, folosind informațiile din cartea dvs. de îmbarcare, ceea ce vă poate determina să faceți click pe link-uri malițioase sau să partajați date sensibile. (travelandleisure.com)
Ce echipamente de salvare, hi-tech, de ultimă generație a primit Salvamont de la Vodafone
Salvamontul primește peste 14.000 de apeluri anual, dintre care peste 6.000 sunt alarme privind victime ale unor accidente montane care necesită intervenția echipelor de salvare.
Sfat nesolicitat, dar care îți poate salva viața: când pleci pe munte instalează aplicația Salvamont (Android și iOS). Este un ghid complet de informare și orientare montană cu opțiunea SOS; când pornești pe traseu, dai click pe butonul Tracking din aplicație. Astfel, dispeceratul Salvamont îți poate afla poziția/traseul dacă se pune problema să ceri ajutor sau să fii dat dispărut. Și chiar dacă s-a terminat bateria de la telefon sau ai ajuns într-o zonă fără semnal, ultima ta poziție înregistrată de aplicație poate orienta căutările de salvare.
Aplicația este unul dintre rezultatele parteneriatului de 19 ani dintre Vodafone și Salvamont România, un exemplu de bune practici, în care mediul privat și societatea civilă schimbă în bine lumea în care trăim.
Cea mai nouă știre este că Salvamont a primit noi echipamente de salvare, hi-tech, de ultimă generație.
Bazate pe înaltă tehnologie și inteligență artificială, echipamentele au fost achiziționate pentru că numărul de incidente care au loc în peșteri parțial inundate, canioane, pe cursurile râurilor montane și pe lacuri este în continuă creștere.
Astfel, salvatorii au de acum în inventarul de intervenție:
Detectorul subacvativ Aquaeye VodaSafe
Aparatul, mic, compact, ușor de utilizat, bazat pe AI, folosește un sistem de tip sonar digital pentru a scana în doar câteva secunde zona de căutare pe o rază de 50 m sub apă. Face diferența dintre corpuri umane și obiecte aflate în apă.
AquaEye poate scana un hectar de apă în mai puțin de patru minute. Funcționează 12 ore cu o singură încărcare și plutește.
Robot Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device)
Înecul este a treia cauză principală de deces accidental la nivel mondial. Acest robot operat de un om de pe mal este de șase ori mai rapid față de un salvator care se deplasează cu o barcă, iar pregătirea pentru misiune durează un minut. Asigură plutirea pentru patru persoane. Rezistă la valuri de până la trei metri, poate fi lansat din elicopter și este propulsat de două motoare.
Drona subacvatică
Este folosită pentru a inspecta apele până la o adâncime de 150 de metri. Are opt motoare, braț robotic, camera video cu transmisie live.
Scubajet
Este un sistem de tractiune pentru salvator în locurile greu accesibile de sub apă sau pentru zonele în care nu poate intra o ambarcațiune.
Sistemul modular tip lego permite diferite configurații în funcție de misiune, are mai multe tipuri de motoare, elice și baterii.
În prezent, 80% dintre echipele Salvamont România folosesc drone - tehnologie pusă la dispoziție, de asemenea, de Vodafone, în misiunile de salvare montană, reducând astfel de până la zece ori timpul necesar pentru căutare și salvare - cum funcționează această tehnologie, vezi aici.
În România există 42 de echipe de salvare montană, organizate în 26 de județe, iar în 17 județe se operează deja cu drone și tehnologie oferite de Vodafone, restul fiind în curs de echipare.
TikTok la egalitate cu The Guardian
În Anglia au apărut unele dintre primele ziare din lume, în secolul al XVII-lea. Asta mai contează însă doar ca istorie.
Știrea proaspătă este că Tiktok a fost, pentru al doilea an consecutiv, sursa de știri cu cea mai rapidă creștere în Marea Britanie.
Una din zece persoane cu vârsta de peste 16 ani (10%) a declarat că a folosit aplicația video pentru știri în 2023, plasând-o pentru prima dată înaintea BBC Radio 1 (8%) și Channel 5 (8%) și la egalitate cu The Guardian (10%).
Utilizarea aplicației deținute de chinezi a crescut vertiginos din 2020 - când 1% dintre adulții din Marea Britanie foloseau Tiktok pentru știri. (pressgazette.co.uk)
Smida Jazz Festival ne așteaptă în Apuseni
Pe 18, 19 și 20 august se vor aduna mulți oameni de treabă să asculte muzică de calitate la Smida Jazz Festival.
Pe lângă lineup-ul muzical subînțeles, ideea bună a festivalului este existența unui lineup cultural, încurajat de UniCredit Bank, și care reunește creativi interesanți.
Marius Chivu a făcut o selecție personală dintre piesele artiștilor ce vor concerta anul acesta pe cele două scene ale festivalului.
Misiunea Apollo. Infografice
Ieri, 20 iulie, s-au împlinit 54 de ani de când primul om a pus piciorul pe Lună.
O serie de infografice excelent realizate despre cosmos, aici.
Bonus. Din ce e formată Luna: 50% material de pe Terra, 50% material dintr-o protoplanetă.
Cum să dai o nouă viață computerului tău cu Crucial DDR5 Pro sau Crucial DDR4 Pro
Pentru gamerii, creativii și profesioniștii care au nevoie de viteză și putere, Crucial DDR5 Pro este o soluție de memorie plug-and-play care poate îmbunătăți instantaneu performanța sistemului, fără să fie nevoie de overclocking și de alte intervenții.
Memoria Crucial DDR5 Pro are viteza fulminantă și lățimea de bandă generoasă necesare pentru a susține procesoarele multi-core de ultimă generație. Reduci semnificativ lag-ul sistemului în timpul sarcinilor de lucru solicitante, cu suportul Intel XMP 3.0 și AMD EXPO pe fiecare modul.
Specificații:
5,600MT/s - 1.75x the data rates of DDR4-3200; Up to 2x the bandwidth of DDR45 enabled by: 2x the burst length of DDR4, 2x the banks and bank groups of DDR4, On-module power management, integrated circuit (PMIC7), Two independent 32-bit channels per module (64 bits total), Improved refresh schemes; Available in 2x16GB density kits; On-die ECC (ODECC) for long-term stability; Intel XMP 3.0 and AMD EXPOTM supported for easy performance recovery.
Știm, există un remediu simplu pentru calculatoarele lente din organizații: mai multă memorie. Concepută pentru a ajuta sistemele DDR4 să funcționeze mai rapid, memoria Crucial DDR4 Pro Desktop este una dintre cele mai simple și mai accesibile modalități de a îmbunătăți performanța sistemului la locul de muncă.
Astfel, utilizatorii pot încărca programele mai rapid și pot rula cu ușurință aplicații cu utilizare intensivă a datelor, sporind în același timp capacitățile de multitasking ale desktop-ului. Crucial DDR4 Pro Desktop Memory este totodată foarte ușor de instalat.
Specificații:
3,200MT/s — 1.5x the data rates of DDR4-2,133MT/s; Intel XMP 2.0 supported for easy performance recovery; Downclock capable for systems that only support 2,933 or 2,666MT/s; Available in 2x16GB and 2x32GB density kits; Game at higher frame rates, multitask better, improve productivity; Heat dissipation; Low-profile, satin black heat spreader; Backed by our limited lifetime warranty.
____________________
Brandul Crucial aparține Micron, unul dintre cei trei producători globali de memorii, cu 45 de ani de experiență în domeniu.
Pentru informații privind produsele Micron, adresează-te experților ASBIS, distribuitor al acestui producător în România.
Cum ne vom răci casele
Pe măsură ce planeta devine tot mai fierbinte, numărul aparatelor de aer condiționat, mari consumatoare de energie, va crește cam peste tot în lume.
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat o peliculă iridescentă, pe bază de plante, care poate diminua încălzirea clădirilor și a automobilelor.
Cercetătorii au folosit particule de dimensiuni nanometrice realizate din celuloză pentru a crea acest efect iridescent, iar apoi le-au combinat cu un alt strat de celuloză de culoare albă într-o peliculă flexibilă. Peliculele sunt realizate în diferite culori și texturi și ar putea fi folosite pentru a acoperi mașinile sau pentru a vopsi pereții unei case. Deși nu vor înlocui complet aerul condiționat, vor reduce semnificativ facturile de energie electrică.
SCURTE
Marketing. Altos Tequila a lansat un nou serviciu de livrare urgentă de lime pentru situațiile când pasionații de margarita constantă că le lipsește acest ingredient. Margarita a fost încoronată drept cocktailul preferat al britanicilor.
_______________________
Rețete. Dovlecei crocanți ca în tavernele grecești.
______________________________
Concurs. Ambasada S.U.A. invită liceenii cu vârste cuprinse între 16-18 ani să participe la o competiție de clipuri video pe tema „Demnitate, libertate și dreptate pentru toți”.
________________
Film. Barbenheimer.
________________
Muzică. Cele mai bune 10 albume folk din anii 60.
________________________
Gaming. Poate ți-a scăpat: în vizită la unul dintre cele mai plăcute locuri de muncă din lume, Electronics Arts.
_______________________
Sport. Ieri a început Cupa Mondială la fotbal feminin 2023.
_____________________
Istorie. Ce muzică se auzea în magazine, pe plaje și în alte locuri publice acum 50 de ani:
________________
Istorie. Bucureștiul pe la 1930 (video).
__________________________
Eveniment. Institutul Național al Patrimoniului, prin Direcția Patrimoniu Digital, ne invită la vernisajul expoziției 𝐒𝐚𝐥𝐮𝐭ă𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐑.𝐒.𝐑 - 𝐈𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐧𝐨𝐬𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐬𝐭, joi, 27 iulie 2023, ora 18.00, la Casa de târgoveț - Centrul Național de Informare și Promovare a Patrimoniului, Calea Șerban Vodă, nr. 33, București. (detalii)
_______________________
Neuroștiințe. Un infografic care îți va plăcea, la rezoluție înaltă: 12 metode pentru a deveni mai smart.
_______________________
Vedete. Taylor Swift stimulează economia americană cu turneul „The Eras Tour” - constată banca națională a SUA. Concertele artistei au declanșat un boom în industria hotelieră.
Bonus: efectele concertelor ei se văd din satelit.
Fashion. Șosete albe cu sandale
Multă vreme, purtarea șosetelor albe în afara sălii de fitness sau a clubului de tenis a fost considerată un fel de faux pas în materie de modă. În această vară, însă, se pare că dacă nu le combini cu sacouri, fuste sau rochii lungi și nu le porți mai întâi la birou și apoi la orice eveniment social, se pare că ai rămas lamentabil în urmă.
Utilizatorii TikTok au creat un microcosmos fascinant în care șosetele albe sunt în trend. Marile branduri de modă strecoară în colecții acest accesoriu umil (și totuși atrăgător) de câteva sezoane, iar trendsetterii digitali îi combină cu mocasini Chanel, adidași albi sau sandale Prada. În 2023, este imposibil să ignori prezența șosetelor albe.
(elpais.com)
FILM
Au început să apară trailerele unor filme cu premiera în 2024.
Ne reauzim curând. Să vină răcoarea!