Proiectul Worldcoin de scanare în masă a ochilor a început ieri, oficial, la Londra
Organizația Worldcoin a fondatorului OpenAI/ChatGPT, Sam Altman, și-a propus să scaneze ochii unui miliard de oameni cu ajutorul unui dispozitiv biometric sferic (vezi foto), denumit The Orb.
Cei care acceptă să fie scanați vor primi un jeton cripto cotat pe Binance plus o identitate digitală (WorldID) care va certifica, printre altele, că nu sunt roboți (sic!).
Scanarea se va desfășura în 35 de orașe din 20 de țări. (România nu este prinsă în program.)
Pentru unii, a privi fix într-un dispozitiv de scanare a irisului pentru a câștiga bani digitali sună ca un roman SF distopic devenit realitate.
Worldcoin insistă însă asupra faptului că scanările sunt necesare pentru a discerne în viitor între oameni și roboți, pe fondul unui boom al tehnologiei de inteligență artificială.
Worldcoin a declarat că a înregistrat deja două milioane de persoane în ultimele șase luni, în timpul fazei beta de testare, cu o rată de 40.000 de utilizatori pe săptămână.
„În cazul în care va avea succes, credem că Worldcoin ar putea crește oportunitățile economice, ar putea scala o soluție fiabilă pentru a distinge oamenii de inteligența artificială online, ar permite procese democratice globale și, în cele din urmă, ar arăta o cale potențială către venitul universal de bază finanțat de AI" - explică fundația lui Sam Altman.
Și de aici, suntem liber la scenarii.
Episoade fără de sfârșit din South Park în care vei putea juca și tu
A fost anunțat un nou instrument, numit AI Showrunner, care ne-ar putea permite să creăm la nesfârșit episoade originale ale serialului preferat.
Această aplicație este considerată deocamdată prea periculoasă pentru a fi lansată public, așa că producătorii au prezentat doar o demonstrație bazată pe scenariul South Park.
Ei au lansat un episod AI de 22 de minute, numit Westland Chronicles, pe tema grevei actuale a actorilor și scenariștilor, un protest motivat parțial de amenințarea AI asupra industriei.
AI Showrunner, care face parte dintr-un proiect mai amplu intitulat The Simulation, nu doar că îi permite utilizatorului să creeze episoade originale ale unor show-uri TV, ci îi oferă și posibilitatea de a intra, personal, în emisiune.
Tastând un mesaj de una sau două fraze, software-ul poate genera un întreg episod, creând în același timp un personaj bazat pe aspectul și vocea utilizatorului.
AI Showrunner poate crea dialogurile, animația, vocile și editarea.
Un demo de 11 minute, aici.
Un mouse premium ultraperformant: Logitech MX Anywhere 3S
Când lucrezi, regula este să te înconjori cu cele mai performante echipamente. De data asta, vă propun un mouse produs de Logitech, companie elvețiană la origine, astăzi multinațională, legendară prin produsele sale premium, de calitate fără cusur.
Logitech MX Anywhere 3S lucrează până la 70 de zile la o încărcare completă. Dacă se întâmplă să rămână fără energie, un singur minut de încărcare asigură până la trei ore de lucru. Știe să se încarce și în timp ce lucrezi, cu ajutorul cablului USB-C inclus în pachet.
Este precis (8k DPI) și lucrează pe orice suprafață, inclusiv pe sticlă (minimum 4 mm grosime), așadar e potrivit și pentru deplasări.
Rotița Magspeed asigură o defilare pe ecran foarte rapidă de până la 1000 de linii pe secundă, atunci când ai de parcurs documente de întindere mare.
Și este silențios. Nu-i vei deranja pe cei din jur cu sunetul click-urilor, pentru că nu se aud, iar tu te vei concentra mai bine. Știe să se descurce multi-device și cu sistemele de operare diferite. Controlezi, prin Bluetooth, până la trei dispozitive cu Windows, macOS, Linux, ChromeOS, iPadOS, Android – cu un USB receiver achiziționat separat.
Dacă te avantajează, personalizezi butoanele, setezi viteza și îți optimizezi fluxul de lucru cu aplicația Logi Options+.
Logitech MX Anywhere 3S ediție 2023 va ajunge foarte curând în magazinele noastre, prin ASBIS, distribuitor oficial Logitech.
Până atunci, pune un bookmark și un reminder, pentru că în mod sigur, cu acest mouse, treci la alt nivel.
După sculptură/Sculptură după. Suntem invitați la Cazarma U Timișoara
Unele clădiri istorice aflate în suferință își găsesc câteodată miraculos rostul. Este cazul Cazarmei U din Timișoara care a prins din nou viață în Capitala Culturală Europeană.
În așteptarea renovării, uriașa construcție, fără uși și ferestre, s-a transformat într-o spectaculoasă galerie de artă care găzduiește expoziția „După sculptură/Sculptură după”, proiect al Fundației Triade și Attila Kim & Architects.
Găsești aici detaliile privind vizitarea. Dacă treci prin Timișoara, nu rata acest spațiu. Va fi o experiență.
Proiectul expoziției de sculptură a devenit posibil și datorită susținerii Unicredit Bank.
Despre inteligența naturii. Tuturor ne place alcoolul
O echipă internațională de cercetători a constatat că fructele sălbatice întâlnite în pădurile tropicale din Costa Rica care conțin mai mult alcool tind să fie răspândite mai mult de mamifere. Este un mecanism eficient de adaptare care asigură extinderea arealului și conservarea speciilor vegetale.
Fructele nu produc alcool direct. În schimb, ele conțin diferite tipuri de zaharuri care atrag drojdiile din aer. Prin fermentație, zaharul se transformă în alcool. Alcoolul din fructe atrage animalele, care le mănâncă fructele îmbibate bahic și apoi răspândesc semințele prin fecale.
Dispersia semințelor e esențială pentru că, astfel, plantele tinere din aceeași specie nu mai concurează pentru resursele aceluiași teritoriu restrâns, ci cuceresc alte zone. (phys.org)
Cea mai mare clădire din lume este plină de diamante
Noua clădire de birouri din Surat, orașul indian unde se prelucrează 90% din diamantele lumii, a depășit Pentagonul ca dimensiune, fiind recunoscută drept cea mai mare structură de acest tip din lume.
Construită pe o suprafață de 670.000 de metri pătrați, Surat Diamond Bourse (SDB) a devenit locul de muncă a 65.000 de tăietori, șlefuitori și traderi de diamante.
Dacă îți dorești un refresh. Sau, în fine, dacă vrei să visezi cum că ar fi posibilă o workation:
Tabelul este alcătuit pentru turiștii americani, dar dacă elimini zborul cu avionul, celelalte costuri rămân valabile și pentru europeni.
SCURTE
Playlist. The best new indie music this week.
__________________________
Vacanță. Ce ascultă, ce citește Obama:
_______________
Infografic. Probabil cea mai dură închisoare din lume se găsește în El Salvador.
_________________________
Natura. Erupții vulcanice în Islanda. (video)
___________________
Guvern. Prea-lăudatul robot Ion, consilier guvernamental, este scos forțat la pensie. De altfel, nu a lucrat vreodată.
_______________________________
Video. Aplicația Luma AI a fost folosită în acest clip pentru efecte vizuale 3D (aici, le avem decupate)
___________________
Adaptări. Omulețul luminos verde va fi afișat mai mult timp la trecerile de pietoni din Anglia pentru că britanicii sunt din ce în ce mai „grași și mai bătrâni". În prezent, pietonii au la dispoziție 6,1 secunde pentru a traversa ambele benzi ale unui drum normal. Acest timp va urca la 7,3 secunde. (theweek.co.uk)
___________________
Bucătărie. 22 de rețete roz, inspirate de Barbie. Bonus: idei pentru Barbie Party.
______________________
Cocktail. Și, spre echilibru, aveți aici și rețeta Oppenheimer’s Signature Martini.
_______________________
Lifestyle. Opt obiceiuri sănătoase care pot adăuga vieții 24 de ani. Le știm, acum le recapitulăm doar.
_____________________
Istorie. Ideea de inteligență artificială a fost conceptualizată pentru prima dată în anii 1600 de Gottfried Wilhelm Leibniz, matematician și filosof german. Leibniz credea că este posibil să se creeze o mașină care să gândească precum o ființă umană.
Istorie. Interviu cu creatorul bombei atomice
Reporter: Privind acum în urmă, credeți că utilizarea bombei de către țara noastră a fost necesară?
Robert Oppenheimer: Cred că opinia pe care am învățat-o de la mai mulți, dar mai ales de la generalul Marshall și de la colonelul Stimson, secretarul de război, a fost aceea că va trebui să luptăm pentru a ne croi drum spre insulele (japoneze, n.m.) principale și că asta va implica un măcel de americani și japonezi pe scară masivă.
Decizia (de a lansa bomba, n.m.) a fost luată cu bună credință, cu regret, și pe baza celor mai bune dovezi pe care le aveau atunci pentru această alternativă. Cred că bomba a fost o ușurare enormă.
FILM
Festivalul de film de la Lucarno, de la începutul lui august, a anunțat lineup-ul premierelor mondiale selectate. Cap de afiș, noul film al lui Radu Jude Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii.
_____________________
Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem | trailer oficial (2023). La cinema în România, din 11 august: