ABBA cântă în continuare și face peste 2 milioane de dolari pe săptămână
Unul dintre cele mai riscante pariuri din istoria muzicii pop, investiția a 175 de milioane de dolari în producția spectacolului ABBA Voyage, se dovedește un succes colosal.
Într-o sală de 3000 de locuri din estul Londrei, aproape întotdeauna plină 99%, cei patru membri ai formației suedeze cântă sub formă de avataruri tridimensionale - holograme. Arată de 28 de ani, deși Agnetha Fältskog, de pildă, este trecută bine de 70.
Este unul dintre cele mai scumpe show-uri produse vreodată, cu 291 de difuzoare care oferă un sunet surround. Toată aparatura cântărește 600 de tone. Au fost montate 500 de lumini mobile mapate în 30.000 de puncte din arenă pentru a crea iluzia unei trupe reale.
În 15 luni, spectacolul ABBA Voyage a generat deja peste 150 de milioane de dolari.
Ideea spectacolului tech ABBA Voyage a pornit de la Simon Fuller, producătorul emisiunii de talente American Idol și fost manager al trupei Spice Girls. Fuller a fost inspirat de holograma lui Tupac Shakur care a „cântat” la festivalul Coachella în 2012, precum și de imaginea holografică a lui Michael Jackson de la Billboard Music Awards 2014.
Ceea ce a făcut Fuller a depășit însă ca realizare improvizațiile anterioare, uneori plictisitoare, cu holograme ale unor artiști dispăruți precum Frank Zappa, Amy Winehouse și Whitney Houston.
Planurile sunt ca ABBA Voyage să stea pe afiș la Londra timp de mai mulți ani, iar producătorii săi sunt în discuții pentru a exporta spectacolul în Las Vegas, New York, Singapore și Sydney.
Artiștii bătrâni sau plecați dintre noi pot trăi astfel veșnic pentru fanii lor.
Foto de deschidere: Membrii formației ABBA au fost clonați virtual și cu ajutorul acestor costume cu senzori care le-au captat mișcările. Mișcările au fost combinate în computer cu ale unor dansatori mai tineri, pentru că la 70 de ani nu te mai miști ca la 28, nu?
(bloomberg.com, rollingstone.com)
Și un clip de promovare a show-ului:
Definiția adevăratului influencer
Echipa de fotbal Inter Miami a câștigat aproape 14 milioane de fani pe Instagram, din luna mai, de când a apărut informația că Lionel Andrés Messi Cuccittini vine în echipă. (Chartr.co)
Colaboratorul tău muzical în producția de conținut
Îți trebuie fond sonor/muzică pentru conținutul sau prezentările pe care le creezi? Entuziaștii AI ne recomandă Mubert. Această aplicație text-to-music conține milioane de mostre de la sute de artiști pe care inteligența artificială le folosește pentru a genera instantaneu sunete noi, libere de drepturi de autor. Ai de unde alege.
Și chiar dacă nu îți trebuie neapărat muzică, e distractiv să te joci cu Mubert, o aplicație de treabă - pentru test nu-ți cere înregistrare sau numărul cardului, precum alte aplicații.
Procentul americanilor mai degrabă îngrijorați decât entuziasmați de implicațiile inteligenței artificiale în viața de zi cu zi a sărit de la 37% în 2021 la 52% în septembrie 2023:
Dintr-un studiu Pew Research la care au participat 11.000 de persoane.
Dell OptiPlex 7410 AIO, un computer de cea mai nouă generație pentru copilul tău – elev, dar și pentru toată familia
În primul rând, acest computer este semnat de Dell, producător cu linii de fabricație impecabil puse la punct și cu o expertiză tehnică excelentă.
Un astfel de super brand garantează calitatea.
Remarcăm rapid și că este animat de procesoare Intel de Generația a 13-a, cu nucleu Raptor Lake, cea mai nouă tehnologie aflată pe piață, și de memorie DDR5, ceea ce înseamnă performanță.
Vei descoperi cu plăcere camera video integrată, de tip pop-up - doar trăim în epoca videocall-urilor cu prietenii și cei apropiați. Dacă îți permiți lucrul remote, e exact ce-ți trebuie.
Ecranul este full HD, cu o diagonală de 23,8 inci.
Te vei întreba unde este unitatea desktop, din moment de vedem doar monitorul. Ei bine, computerul propriu zis este „ascuns” în spatele monitorului și acoperit cu o carcasă capac.
Câștigi astfel loc pe birou, sub birou sau lângă birou.
Bazat pe un hardware de ultimă generație, Dell OptiPlex 7410 AIO este o investiție potrivită, pentru mai mulți ani, și pentru elevul/elevii din casă, dar și pentru întreaga familie. Poate fi achiziționat și în rate.
Îl găsim în diverse configurații, inclusiv cu ecran touch (un vis!), în stoc la PCGarage, distribuit de ASBIS.
Ce să-i explici copilului tău despre AI
Cel mai adesea, generația digital native îi depășește pe maturi în interesul pentru noutățile care apar pe internet. MIT Technology Review a intervievat o serie de profesori universitari despre riscurile la care sunt supuși copiii și adolescenții când se aventurează pe teritoriul inteligenței artificiale, altfel un instrument care, departe „de nu or să mai scrie ei înșiși niciun eseu, ci vor copia după ChatGPT” – așa cum sunau opiniile alarmate acum câteva luni -, poate fi foarte util în educație, dacă e folosit cu discernământ.
1. AI nu este neapărat prietenul copilului tău. Tonul prietenos pe care ChatGPT îl adoptă atunci când răspunde la întrebări îi poate face pe copii să uite cu ușurință că interacționează cu un sistem informatic, și nu cu un confident de încredere. Roboții chat au talentul de a deveni simpatici, dar ei nu fac decât să imite discursul uman pe baza unor date extrase de pe internet, uneori false și incomplete - explică Helen Crompton, profesoară la Old Dominion University, specializată în inovație digitală în educație.
„Trebuie să le reamintim copiilor să nu ofere unor sisteme precum ChatGPT informații personale sensibile, deoarece toate acestea ajung într-o uriașă bază de date", spune ea. „Odată ce datele dumneavoastră se află în baza de date, devine aproape imposibil de eliminat. Ar putea fi folosite de giganții tech pentru a câștiga mai mulți bani fără consimțământul dumneavoastră sau ar putea fi extrase chiar de hackeri.”
2. Modelele de inteligență artificială nu sunt înlocuitori pentru motoarele de căutare. Nu toate informațiile pe care le oferă chatboții sunt corecte sau de încredere. Acestea pot perpetua prejudecăți și stereotipuri potențial dăunătoare. Elevii ar trebui să trateze răspunsurile chatboților ca pe orice fel de informații pe care le returnează internetul: în mod critic.
Deși poate fi tentant să ne bazăm doar pe chatboți pentru a obține răspunsuri la diverse la întrebări, aceștia nu sunt un înlocuitor pentru Google sau alte motoare de căutare, este de părere David Smith, profesor de educație în domeniul bioștiințelor la Universitatea Sheffield Hallam din Marea Britanie. „Indiferent de răspunsul pe care vi-l dă, va trebui să îl verificați".
3. Inteligența artificială trebuie utilizată responsabil. Inteligența artificială generativă nu se limitează doar la text: există o mulțime de aplicații deepfake gratuite și programe web care pot insera fața cuiva pe corpul altcuiva, în câteva secunde. Copiii și adolescenții ar trebui să fie precauți în ceea ce privește încărcarea online a fețelor prietenilor, sau ale lor, în aplicații dubioase, de genul „vezi cum ai arăta dacă ai fi animal”.
Ar putea exista și repercusiuni juridice. De exemplu, instanțele au găsit adolescenți vinovați de răspândirea pornografiei infantile pentru că au trimis online materiale explicite despre alți adolescenți sau chiar despre ei înșiși.
4. Nu pierdeți din vedere la ce se pricepe de fapt AI-ul. Nu e cazul să înțelegem că inteligența artificială reprezintă doar un teritoriu periculos. Când este folosită în mod inteligent, poate fi un instrument extrem de util în educație. Elevii care se străduiesc să înțeleagă un subiect complicat ar putea cere ChatGPT să îl explice pas cu pas, să îl reformuleze sau să preia rolul unui profesor expert într-un domeniu pentru a le permite să își testeze propriile cunoștințe. Este, de asemenea, un instrument excepțional de bun la întocmirea rapidă a unor tabele comparative, de exemplu, ceea ce, altfel, ar necesita ore întregi de cercetare.
Alte utilizări benefice sunt solicitarea unui chatbot să explice cuvinte dificile sau să verifice gradul de pregătire înainte de un test.
De altfel, compania OpenAI, ceea care a creat ChatGPT, cu finanțare de la Microsoft, a publicat recent un ghid de utilizare a AI în educație, util deopotrivă pentru profesori și pentru părinți. Îl poți accesa aici.
________________
Text scris la invitația Rompetrol.
Ce cuvinte să nu rostești când vorbești în public sau îți spui părerea într-un meeting
1. Ori de câte ori folosești cuvântul „dar" („but”) ca o conjuncție, transmiți că ai îndoieli referitoare la prima parte a frazei pe care tocmai ai rostit-o, deși poate nu intenționezi asta - de exemplu când spui "Este o idee grozavă, dar...".
Soluția? Pur și simplu, oprește-te, pune punct după prima afirmație. Dacă trebuie să adăugi o conjuncție și o a doua frază, folosește „și". De exemplu: „Este o idee excelentă și putem să o analizăm mai atent".
2. „S-ar putea să spun o prostie." Când folosești un limbaj autoironic, de minimizare a propriei idei, diluezi încrederea celorlalți în tine și îi inviți să-ți respingă contribuția sau cererea.
Soluția: enunță pur și simplu ideea fără a o califica drept posibil ridicolă. (clearrock.com)
Warner Music semnează un contract cu avatarul german Noonoouri
O cântăreață pop virtuală bazată pe inteligență artificială a devenit prima creație de acest gen care a obținut un contract cu o casă de discuri importantă.
Se numește Noonoouri și s-a născut în 2018 la Munchen, fiind gândită de germanul Joerg Zuber. O echipă de 15 oameni se ocupă acum de ea.
Noonoouri a lansat oficial un single de debut după ce a semnat cu gigantul Warner Music. Drepturile de autor vor fi împărțite între casa de discuri, un DJ care a contribuit la piesă și creatorul personajului.
Noonoouri a lucrat și ca influencer, prezentând ținute Dior. Are 400.000 de urmăritori pe Instagram.
Vocea este sintetizată pe computer, iar la mișcările sunt generate pe baza datelor livrate de un motion capture suit purtat de un om.
Pe Youtube, Noonoouri are trafic modest, iar un comentator răutăcios a sfătuit-o chiar: You have a hidden talent. Keep it hidden. (msn.com)
Sigle-ul lansat de avatară:
Vei vedea cum văd creativii români viitorul în arhitectură, artă și design
DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri: 505.
DIPLOMA Show marchează a X-a ediție a festivalului cu o serie de noutăți și evenimente, printre care și o campanie aniversară ce aduce în fața publicului larg 10 alumni DIPLOMA Show în 10 locuri din Capitală, într-o expunere inedită.
Intrarea este liberă, dar trebuie să îți revendici locul aici.
DIPLOMA Show 2023 este singurul festival dedicat noii generații de artiști, arhitecți și designeri români și prezintă lucrări semnate de absolvenți ai facultăților vocațional-creative din România, arte vizuale, arte decorative, arhitectură și design, selectate de către un Board Creativ, format din peste 70 de profesori universitari, galeriști, artiști, manageri culturali, arhitecți, designeri, curatori și antreprenori în industriile creative
SCURTE
How to. Canva este acum disponibilă/integrată pe ChatGPT. Această actualizare face designul grafic mai ușor. Primul pas: descarcă plugin-ul Canva din ChatGPT Plugin Store. Vezi acest thread. Un tutorial mai elaborat, aici.
____________________________
Muzică. Miley Cyrus a depășit săptămâna asta 20 de milioane de vizualizări pe TikTok cu scurte povestiri despre clipurile pe care le-a făcut în 20 și ceva de ani în seria Used To Be Young. Un gen de autobiografie. Nostalgia vinde.
_________________________
Natura. 17 dintre cele mai bune fotografii cu animale din acest an.
_______________________
Rețele sociale. Cel mai urmărit cont LinkedIn este cel al Amazon, cu peste 32 de milioane de followers. Pe locul doi, Google, cu 31 de milioane, iar locul trei este ocupat de TED Conferences, cu 23,7 milioane. Niște modele de urmat de zona business.
____________________
Online. Știai că există posturile de radio românești Floare de Lotus, Petrecaretzu, Holy Doctor? O listă cu radiourile online, aici. Platforma a colecționat 65.000 de posturi din peste 200 de țări, gata să le dai click.
____________
Timp liber. Zeci de ingrediente și rețelele de cocktailuri de la un meseriaș în domeniu. Pune un bookmark, nu se știe niciodată când vei avea nevoie. Sau poate experimentezi chiar în weekend-ul acesta?
_______________
Logica. Poți să deschizi acest lacăt cu cifru?
Răspunsul, la finalul newsletterului.
____________________
Social Media. Instagram for business oferă sfaturi de administrare a direct mesaging în relațiile cu clienții.
________________
Dileme. Coșmarul cu AI e că adesea nu vom mai ști dacă un clip spectaculos e real sau fake, generat de vreun soft.
De pildă, clipul acesta cu buldogul francez skater, care a adunat 3 milioane de inimioare și 34.000 de comentarii, este real sau creat pe computer? Peisajul pare ușor artificial, mi se pare.
Jocul acesta, EA Sport WRC, arată excepțional în trailer
Electronic Arts a prezentat EA SPORTS WRC, jocul oficial al Campionatului Mondial de Raliuri FIA, pentru PlayStation 5, Xbox Series X|S și PC prin EA App, Epic Store și Steam.
Jucătorii care precomandă jocul vor primi cinci VIP Rally Passes pentru acces la conținut suplimentar disponibil după lansare, serii de design-uri pentru mașini și îmbrăcăminte și până la trei zile de acces preliminar începând cu 31 octombrie 2023.
Trailer oficial:
FILM
Creativi din toată lumea produc deja o cantitate impresionantă de scurt metraje generate AI, din ce în ce mai bune, pe măsură ce și tehnologia evoluează.
E posibil ca în curând să avem un festival al filmului AI. Un exemplu de trailer al unui film imaginar:
____________________
What happens later. Trailer oficial. La cinema, în noiembrie.
Răspuns lacăt: 3719