Fotograful britanic James Mollison s-a născut în Kenya și a rămas pasionat de expresivitatea animalelor.
Acest portret al unui cimpanzeu din Camerun, în vârstă de cinci ani, face parte dintr-o suită de fotografii ale unor maimuțe, tip pașaport :), care surprind emoționant asemănarea dintre noi și respectivele primate.
Remarcabilă este și seria de fotografii cu bufnițe, păsări fascinante care își pot roti capul cu 270 de grade în ambele direcții.
Un influencer sintetic chinezesc costă 1100 de dolari și muncește nonstop
La ora 4 dimineața, o mulțime de streameri harnici promovează produse și oferă reduceri insomniacilor pe Taobao, cea mai populară platformă de comerț electronic din China.
Însă cine se uită mai atent vede că mulți dintre acești influenceri livestream par ușor robotizați. Mișcarea buzelor lor se potrivește în mare parte cu ceea ce spun, dar există și momente în care au expresii nefirești.
Acești streameri nu sunt reali: ei sunt clone generate de AI (digital humans, cum spun chinezii) ale unor persoane reale. Pe măsură ce tehnologiile care creează avataruri, voci și mișcări realiste devin mai sofisticate și mai accesibile, popularitatea personajelor deepfakes a explodat pe platformele de comerț electronic din China.
Livestreaming-ul este canalul de marketing dominant în retailul digital din China. Influencerii reali pot vinde online cantități uriașe de bunuri în câteva ore. Dar sunt scumpi, mai ales pentru brandurile mai mici. Este mult mai ieftin să automatizezi promovarea cu influenceri creați pe computer.
Generarea unei clone de bază de inteligență artificială costă cam 1.100 de dolari la compania Silicon Intelligence din Hanjing, care are nevoie de doar un minut de înregistrare video cu o persoană pentru a o clona. Dacă clientul dorește să creeze un streamer sintetic mai complex și mai capabil, prețul poate ajunge la câteva mii de dolari. În afară de generare, această taxă acoperă și un an de întreținere.
O influenceriță-clonă creată pe computer:
China are propria cultură online, dar această știre poate indica evoluții și pe piața de advertising occidentală în viitorul apropiat. (MIT Technology Review)
Cât plătește Youtube?
Cazul unei americance, Zulie Rane, care poveștește pe Medium:
„Cât plătește Youtube? Răspunsul este: depinde.
Depinde de subiectul videoclipului, de lungimea acestuia, de numărul de vizualizări și dacă youtuberul în cauză are sponsorizări externe sau acorduri de afiliere.
Pentru a ilustra cu un exemplu, în iulie anul acesta, am avut în jur de 70k vizualizări, ceea ce mi-a adus 956,26 dolari (13 dolari pe mia de vizualizări)”:
Însă sunt și alte venituri indirecte, de pildă vânzarea de traininguri via clipul postat.
De reținut că acestea sunt venituri din SUA. Dacă urci clipuri din România, Youtube plătește mai slab.
Ce mașină ai? Una vietnameză, electrică
Producătorul vietnamez de vehicule electrice VinFast intenționează să livreze primele sale mașini în Europa în acest an, după ce va primi aprobarea autorităților de reglementare. E interesant de menționat că Uniunea Europeană ia în considerare impunerea de tarife pentru producătorii chinezi de automobile electrice.
Aproximativ 3.000 de crossovere VF8 ar urma să fie livrate în Franța, Germania și Olanda în al patrulea trimestru al acestui an de la fabrica VinFast din nordul Vietnamului.
Compania a livrat în 2023 aproximativ 2.100 de vehicule electrice în Statele Unite.
VinFast a devenit cunoscută mai ales din momentul listării la bursă, în august a.c., când a depășit din punct de vedere al capitalizării producători de prestigiu ca Volkswagen și Ford.
Prețul modelului VF8 (foto) ar urma să pornească de la 50.990 euro în Franța, cu aproximativ 5.000 de euro mai mult decât prețul de bază al unei Tesla fabricată în China. (reuters.com)
Cum funcționează inteligența artificială generativă, care scrie, lucrează, învață, gândește și are halucinații
În ultimii câțiva ani, omenirea a făcut un salt gigantic în încercarea de zeci de ani de a construi mașini inteligente: a creat large language model (LLM).
Această tehnologie, bazată pe cercetări care încearcă să modeleze creierul uman, a condus la un nou domeniu cunoscut sub numele de inteligență artificială generativă - software care poate crea texte, imagini și coduri informatice plauzibile și sofisticate la un nivel care imită abilitățile umane.
Organizațiile din întreaga lume au început să experimenteze noua tehnologie, convinse fiind că aceasta ar putea transforma mass-media, finanțele, justiția, precum și serviciile publice, precum educația.
Financial Times a publicat un documentar vizual instructiv și concentrat care explică elementar cum funcționează inteligența artificială generativă.
Muzeul tancului din Bovington, Marea Britanie, are o audiență online mai mare decât cea a Luvrului
Muzeul tancului colecționează începând din 1947 tot felul de vehicule militare, e situat undeva la țară, în Dorset, oarecum departe de principalele rute turistice, așa că s-a orientat spre online, a devenit producător de conținut și acum este vizitat, virtual, de oameni din toată lumea.
Un sfert din veniturile sale vin de pe Youtube, unde are 557.000 de abonați (Musée du Louvre are „doar” 106.000 de abonați pe Youtube).
În vremea pandemiei, când și-a închis porțiele, a reușit să supraviețuiască tocmai datorită prezenței online.
Adevărul e că muzeul produce adevărate documentare istorice, cum este acesta:
Tehnologia evoluează, e timpul să fii campion în conferințele tale video
Cu cât vă vedeți și vă auziți mai bine, cu atât cresc șansele să fiți mai convingători în reuniunile la distanță. Participanții se vor concentra pe mesajele pe care le trimiteți, și nu pe „cine vorbește acum, că nu se înțelege”.
Noua cameră pentru videoconferințe de la Prestigio Solutions, cu nume de cod 4K PTZ Camera Alpha, este concepută pentru săli de meeting medii și mari, proiectate să găzduiască de la câțiva la zeci de participanți.
Are un câmp de vizualizare larg – plus că se rotește cu până la 170 de grade orizontal și cu până la 90 de grade vertical -, claritate excepțională, la rezoluție 4K UHD. Captează imagini cu un senzor Sony și beneficiază de un algoritm AI care urmărește și încadrează automat vorbitorii pentru o prezentare profesională. Camera PTZ 4K Alpha oferă o varietate de opțiuni de interfață care facilitează conectarea simplă și fără complicații, Plug&Play, la cele mai noi dispozitive, datorită gamei generoase de porturi Ethernet, USB, HDMI și 3G-SDI.
Și încă un avantaj la instalare: 4K PTZ Camera Alpha vine cu tehnologia de alimentare Power over Ethernet (PoE), astfel că poate fi amplasată convenabil oriunde, chiar și pe un perete sau cu capul în jos, fără a fi nevoie de acces direct la priză.
E o cameră de ultimă generație care merită investiția.
Pentru achiziționare și consultanță, specialiștii ASBIS – distribuitor Prestigio Solutions în România, vă stau la dispoziție.
Cum se explică nevoia de subtitraj chiar la filmele și clipurile în engleză
Câteva zile până la marea deschidere Efectul Picasso
În 1968, s-a întâmplat o minune: lucrări ale unui artist celebru din Occident, Pablo Ruiz Picasso, au fost expuse la București:
Expoziția i-a influențat semnificativ pe tinerii artiști plastici români din acea vreme, unii dintre ei de notorietate astăzi.
Săptămâna viitoare, după 55 de ani de la primul eveniment, miercuri 27 septembrie, are loc marea deschidere a expoziției Efectul Picasso. Unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale artistului spaniol, împrumutate de la muzeul din Paris, vor fi expuse la Muzeul de Artă Recentă din București, alături de lucrări ale unor artiști români inspirați atunci, în 1968, de el.
Bilete, aici.
Bookmark. Ghidul complet al specificațiilor pentru video urcat pe rețelele sociale
Dacă ești producător de conținut, marketer, advertiser - sau nici una nici alta, dar urci clipuri pe Facebook sau TikTok pentru propria plăcere-, ai aici un ghid care îți spune ce format, rezoluție, durată sau mărime să folosești pentru rezultatele cele mai bune.
Căci nimic nu e mai deprimant decât să înregistrezi un clip bun care se vede prost online.
Prompter ca la televiziune ca să fii fluent
Dacă înregistrezi video ceva gen vlog sau intri în videocall la serviciu cu un punct de vedere, acest telepromter te ajută să fii fluent și să nu uiți nimic din ce ai pregătit. Nu l-am testat, dar e lăudat de mulți. Funcționează și pe computer, și pe telefon.
Alergi? Vrei să plantezi un copac?
Aceasta este o invitație la 𝐑𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐫𝐨𝐥 𝐑𝐔𝐍 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐀𝐑𝐄, un eveniment caritabil în beneficiul copiilor cu afecțiuni grave, în grija Asociatia MAME.
Ce trebuie să faci (e simplu):
1. Aleargă mâine, sâmbătă, între orele 05.00 și 22.00, oriunde, în ritmul tău, cât poți, de la 2 la 42 de kilometri.
2. Înregistrează-ți traseul cu ajutorul oricărei aplicații de alergare și postează public pe Facebook cu hashtag-ul: #rompetrolmame.
Pentru fiecare participant la crosul #Rompetrol Run and Care, Rompetrol va planta un copac împreună cu Plantăm fapte bune în România.
În plus, fiecare kilometru parcurs se va transforma în litri de carburant donați către Asociația M.A.M.E., pentru a susține pacienții cu probleme grave de sănătate.
Ai de ținut un discurs? Te ajută Verble să-l redactezi
E o aplicație bazată pe AI care funcționează ca un antrenor de public speaking (în engleză și olandeză).
„Un lucru pe care l-am învățat de-a lungul anilor este că orice prezentare excelentă începe cu un mesaj foarte clar.
Este vorba de a ști ce vrei să spui și de a te simți suficient de confortabil pentru a prezenta ideile în mod autentic. După aceea, poți adăuga tehnici pentru a-ți face discursul și mai de impact. Acesta este principiul care stă la baza Verble: un instrument care vă sprijină de la început până la sfârșit să aveți o prezentare convigătoare” - spune Devin van den Berg, fondator și public speaking coach.
Te poți juca cu Verble aici. Are bunul simț să nu-ți ceară datele cardului înainte de test.
Topul națiunilor după numărul de startup-uri cu obiect de activitate inteligența artificială
SCURTE
Grafică. Unele dintre cele mai reușite postere rock din anii 70 și 80.
________________
Sănătate. Piața mondială de medicamente pentru slăbit ar urma să ajungă la 100 de miliarde de dolari în 2030. Compania daneză Novo Nordisk, care produce celebrul Ozempic, valorează acum 420 de miliarde de dolari.
____________________
Cinema. 22 de filme noi remarcate de publicația Vox, printre care și cel al lui Radu Jude, Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, care a fost cumpărat de Mubi și așteaptă și lansarea pe piața SUA.
___________________
Istorie. Un arhitect croat al cărui nume are sonorități românești reconstruiește un teatru roman în Croația. (Și în această țară locuiesc vlahi.)
___________
Seriale. Cele mai bune momente din sitcom-ul britanic Peep Show (2003-2015), de pe vremea când umorul insular își păstra calitatea și originalitatea.
________________
Gaming. Ești invitat(ă) să votezi cel mai bun joc co-dezvoltat în România, aici, dintre: EA Sports FC 24 / Electronic Arts Romania; Metal: Hellsinger / Funcom Romania; Secret Neighbor Roblox / Amber; WSOP Texas Holdem Poker Game / Playtika Romania; Domino Dreams / SuperPlay Romania.
____________________
Poate ți-a scăpat: Telefoane recondiționate iPhone 13 și iPhone 14, cu până la 40% mai convenabile ca preț.
_______________
Negocieri. China și Uniunea Europeană au purtat, luni, la Beijing, discuții pe temele inteligența artificială și fluxurile de date transfrontaliere. Subiect important pentru ca firmele europene să poată folosi fără probleme propriile date în China, care a înăsprit legislația în domeniu. Tot pe tema AI au discutat la San Francisco premierul israelian Benjamin Netanyahu și Elon Musk.
________________
Apărare. Tancuri și rachete de miliarde de dolari. Ce conține lista de cumpărături de armament a României.
______________
Istorie. Mare noutate mare acum 30 de ani: Burger King accepta pentru prima dată plata cu cardul. Oamenii nu erau prea încântați de idee, pentru că aprobarea tranzacției dura cum mult.
________________
Munți. O doamnă urs cu progeniturile ei.
_______________
Istorie. Advertisingul în vremea comunistă:
JOCURI
Coloana sonoră completă a jocului EA SPORTS FC 24, care cuprinde melodiile a peste 100 de artiști de renume, este acum disponibilă pe Spotify și pe alte platforme de streaming. Ascultă pe Spotify aici.
EA SPORTS FC 24 va fi disponibil începând cu data de 29 septembrie 2023, iar cu acces anticipat prin intermediul Ultimate Edition, începând de azi 22 septembrie 2023. Precomenzile sunt acum disponibile pentru EA SPORTS FC™ 24, care se va lansa pe PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox SeriesX|S, Xbox One, PC și Nintendo Switch.
FILM
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes. Lansarea, în noiembrie.