Nissan Hyper Force. Concept expus la Japan Mobility Show, în desfășurare săptămâna aceasta la Tokyo. Producătorii auto niponi (dar și invitați precum BMW sau Mercedes) vin cu viziunea lor asupra viitorului auto, de la automobile sport la taxiuri autonome.
Aici poți vedea ce proiecte sunt expuse.
Un playlist lung-lung care poate da fiori
Doi cercetători specializați în muzică de la Universitatea Queen Mary din Londra au studiat elementele capabile să facă dintr-o piesă una emoționantă, care să dea „fiori” (chills).
Astfel de piese sunt în majoritatea cazurilor mai triste, mai lente, mai puțin intense și mai instrumentale, non-dansante.
A rezultat un playlist cu 715 piese frissons, cu o durată de peste 24 de ore, care cuprinde, de pildă, Purple Rain a lui Prince, Back to Black a lui Amy Winehouse, câteva versiuni ale Hallelujah (Leonard Cohen), dar și ceva techno plus partituri semnate Rahmaninov și Mahler. (qz)
Câinele robot vorbește cu tine
Boston Dynamics, compania de robotică creată în 1992 la Massachusetts Institute of Technology, acum în proprietatea Hyundai Motor Group, a integrat tehnologia ChatGPT în câinele de pază Spot și acum acesta este capabil să converseze inteligent cu oamenii. Poate lucra ca ghid pentru vizitatorii unui obiectiv, de pildă, deși mai are și momente inerente în care halucinează.
„L-am întrebat cine îi sunt părinții - povestește unul dintre inginerii Boston Dynamics. Spot s-a dus la versiunile anterioare (acum exponate într-un birou) Spot V1 și Big Dog și ne-a spus că aceștia sunt strămoșii săi.
Esca clonată pe Facebook și Instagram
Misreport remarcă „reclame” în românește care folosesc tehnologia deepfake într-un mod credibil - vezi video, utilizând tehnicile de clonare de voce și lip syncing (buzele se sincronizează cu vocea).
Asemenea reclame rulează în continuare pe rețelele de socializare deținute de Meta. De data asta, Hidroelectrica ia locul Romgaz, fiind noua companie despre care se spune că îi va îmbogăți pe români cu investiții minime.
O metodă eficientă de încălzire a locuinței la preț bun: AENO Premium Eco Smart LED Heater
A făcut senzație știrea că în weekend unii au făcut plajă pe litoral ca în timpul verii. Vor mai fi zile în care vom ieși în tricou la amiază, dar nu multe. Curând va veni vremea rece și va fi nevoie să ne încălzim casa.
AENO, un brand de electrocasnice inteligente aflat în plină afirmare, ne propune noua ediție Premium Eco Smart LED Heater, încălzitor cu infraroșii deosebit de eficient din punct de vedere energetic și ultra-subțire (11mm). Modelul anterior este câștigător a două Red Dot Award 2023, iar noua variantă preia toate reușitele tehnologice la care a adăugat un display de pe care poți regla manual temperatura.
Poate fi instalat pe podea, pe perete sau pe tavan.
Odată de l-ai instalat (se va integra armonios în peisajul interior), vei putea alege modul de a controla acest încălzitor electric în funcție de preferințe: de la distanță, datorită conectivității Wi-Fi, prin aplicația mobilă (vei găsi astfel temperatura optimă când vei ajunge acasă), prin voce (Google Home sau Amazon Alexa) sau folosind afișajul digital și butoanele de setări.
Toate modelele de încălzitoare AENO sunt mai eficiente decât alte tipuri de încălzitoare și metode de încălzire - prin convecție, aer condiționat, încălzire prin pardoseală, încălzire centrală. Vei face economii de până la 50% - promite producătorul.
Odată ce ajunge la temperatura setată, Premium Eco Smart LED Heater (putere 700+ W) se oprește automat, fără a mai irosi energie electrică, menținând temperatura camerei (în modul SMART). Menținerea temperaturii camerei este întotdeauna varianta mai ieftină.
Încălzitorul AENO Premium LED Eco Smart Heater vine cu caracteristici de siguranță încorporate, cum sunt blocarea pentru copii, protecția împotriva supraîncălzirii și senzorul de răsturnare/cădere. În acest ultim caz, încălzitorul se oprește și lansează o alarmă, inclusiv în aplicația mobilă.
Alte avantaje: încălzitoarele AENO nu usucă aerul, nu consumă oxigenul din locuință și, nefiind aer condiționat, este silențios și nu ridică praful și alergenii de pe podea.
În acest clip de prezentare, vezi cât de elegant arată, placat fiind cu sticlă termorezistentă și cât de subțire este:
Îl găsim la prietenii de la eMAG.
Open Empathic. E aproape ziua în care chatboții dotați cu inteligență emoțională ne vor îndemna să nu mai fim triști
Testele cu sisteme de inteligență artificială care constată, cu ajutorul unor camere video, starea psihică a unor subiecți umani nu sunt tocmai o noutate. În China, astfel de experimente au avut loc în școli; softurile stabileau, pe baza expresiei faciale, dacă elevii sunt veseli, triști, blazați sau cât sunt atenți. Justificarea acestei metode invazive de monitorizare este îmbunătățirea sistemului de învățământ.
E greu de spus cât de răspândită a devenit respectiva tehnologie și cât de mult s-a rafinat, dar mai nou au apărut discuții despre posibilitatea ca AI să fie dotată cu capacități empatice și de inteligență emoțională.
Organizația nonprofit germană LAION (acronimul Large-scale Artificial Intelligence Open Network) a prezentat recent Open Empathic, un proiect open-source care ar urma să doteze sistemele software cu sensibilitate.
„Imaginați-vă roboți de chat care nu numai că vă răspund la întrebări, dar înțeleg și emoțiile dumneavoastră subiacente și manifestă empatie” – citim în manifestul organizației.
Pe măsură ce AI joacă un rol din ce în ce mai important în viața noastră de zi cu zi, de la educație la asistență medicală, de la îngrijirea persoanelor în vârstă la operațiuni comerciale, devin vitale bunăstarea și inteligența emoțională în interacțiunile AI cu oamenii – citim în același document.
Ca exemple de utilizare benefică a proiectatelor noi capacități AI, LAION menționează:
· Responsabilizarea studenților și a elevilor. Un sprijin emoțional și adaptat personalităților elevilor va favoriza un mediu de învățare pozitiv și încurajator pentru atingerea potențialului maxim.
· În cercetarea psihologică, astfel de tehnologii pot ajuta la îmbunătățirea metodelor de intervenție și oferi o perspectivă mai profundă asupra experiențelor și comportamentului uman.
· Inteligența artificială cu suport emoțional poate oferi,de asemenea, o companie empatică, atenuând sentimentele de singurătate și oferind un sprijin valoros în sănătatea mintală pentru persoane izolate social, anumiți pacienți și persoane în vârstă.
· Inteligența emoțională va permite sistemelor AI să ia decizii etice, luând în considerare emoțiile și valorile umane.
· Nu în ultimul rând, sistemele AI cu inteligență emoțională pot transforma industria divertismentului. în diverse moduri. De pildă, creatorii de conținut audio și video vor avea acces la instrumente generative cu posibilitatea de a personaliza poveștile în funcție de preferințele individuale.
Deocamdată, ONG-ul german face apel la voluntari pentru crearea unui „set de date audio open-source care va permite sistemelor de inteligență artificială, cum ar fi chatboții, să înțeleagă emoțiile și să antreneze modele text-to-speech empatice și inteligente din punct de vedere emoțional”.
Așadar, această funcție de inteligență emoțională este definită în acest moment doar teoretic.
Însă este clar că astfel de sisteme sunt în dezvoltare și la diverse alte companii. Datele pe care le pot colecta sunt prețioase pentru marketing, crearea de noi produse și stabilirea tendințelor de consum - pentru a lua doar câteva exemple.
Ziua în care roboții ne vor îndemna să nu mai fim triști pentru că orice trece e aproape.
PS. Pentru specialiști, LAIOn a publicat și un tutorial video de 25 de minute:
Text scris la invitația Rompetrol.
Alfabetul Scripor al culorilor pentru nevăzători
Cum știu cu ce se îmbracă persoanele care nu văd? Ce culoare e tricoul și ce culoare sunt pantalonii? Dacă și-au luat șosete la fel?
Una dintre soluțiile improvizate: etichetele hainelor sunt tăiate în diverse forme, una înseamnă gri, alta albastru. Și da, multe persoane nevăzătoare nu se descalță când merg la cineva acasă pentru că nu știu ce șosete au în picioare.
A apărut însă o soluție mai eficientă și mai organizată! Alfabetul tactil al culorilor denumit și Alfabetul Scripor, care poartă numele inventatorului său, Tudor Paul Scripor. E un sistem de codare care permite nevăzătorilor să citească, scrie, identifice, recunoască și să diferențieze în mod eficient, culorile. În toată lumea. Fără bariere de limbă. Fără să trebuiască să învețe alfabetul Braille – scrie zidebine.ro.
Tudor, pictor și profesor de arte în SUA, s-a pomenit la curs cu un student nevăzător. Și n-a prea știut ce să facă cu el. Studentul, frustrat că profesorul nu știe să-i explice culorile pe limba lui, Tudor, frustrat și uimit deopotrivă, că nu există pe lumea asta niciun sistem de codificare a culorilor pentru nevăzători. Așa că s-a întors în România, și-a făcut o asociație și a dezvoltat codul lipsă.
Alfabetul Braille include cifre, litere, semne de punctuație, diacritice, inclusiv semne muzicale. Doar pentru culori nu exista un limbaj comun. Ca să scrii albastru, de exemplu, trebuie să scrii toate caracterele care compun cuvântul. Însă în sistemul Scripor, cuvântul se reduce la un singur simbol. În alfabet sunt reprezentate culorile printr-o combinație de puncte.
Printre companiile care sprijină proiectul se numără și UniCredit Bank.
Iar dacă vrei să susții și tu proiectul, click aici.
SCURTE
Copy. O colecție de unelte AI pentru automatizarea textelor de marketing. De testat. Poate te ajută.
__________________
Design. Logitech Pebble 2 Combo, în variante pentru Mac și PC. Alte nouă gadgeturi pentru munca de casă, aici.
________________________
Economie. Halloween (Ziua Tuturor Sfinților) este în primul rând o uriașă afacere. Americanii cheltuiesc pentru acestă sărbătoare 12,2 miliarde de dolari.
_________________
Muzică. Beatles va lansa joi cea mai „nouă” piesă a sa (și ultima) cu vocea lui John Lennon (asasinat în 1980), recompusă AI pe baza unei înregistrări de acum 50 de ani. Mâine, miercuri, va fi difuzat și un documentar despre cum a decurs operațiunea.
______________
Muzică. Cine a spus că tinerilor nu le plac orchestrele simfonice? Darude, Sandstorm.
_______________
Muzică. The big indie playlist - the best indie music this week.