Cu mii de ani în urmă, oamenii preistorici creau artă, cu mijloacele simple pe care le aveau, într-o peșteră din Argentina de astăzi. Antropologii au două teorii: mâinile au fost imprimate în cadrul unor ceremonii de trecere în maturitate a adolescenților tribului sau reprezintă un ritual menit să aducă noroc la vânătoare. Detalii.
Rescrie scene din filmele favorite cu NeedsMoreBoom
E o aplicație AI care reface scenariile unor filme cunoscute pe baza indicațiilor tale scrise (mai multe explozii, împușcături), în stilul regizorului Michael Bay (Armageddon, Pearl Harbour, seria Transformers), celebru prin pasiunea sa pentru efecte pirotehnice.
I-am dat aplicației să introducă un pic mai multă acțiune în scena nunții din Nașul și s-a descurcat foarte bine:
La ce folosește practic? E distractivă și, poate, îți stârnește pofta de a deveni scenarist.
Cea mai mare navă aeriană începe testele de zbor
Dirijabilul Pathfinder 1 este electric, mai lung ca trei Boeing 737 și proiectat să transporte tone de marfă sau pasageri, ecologic, sute de kilometri.
Proiectul este finanțat de cofondatorul Google, Sergey Brin.
Aeronava a preluat tehnologia dronelor, precum motoarele electrice și senzorii LiDAR
Dezvoltarea a durat zece ani. Compania producătoare plănuiește construcția unui dirijabil și mai mare, după teste, și apoi producția de serie.
Cum va funcționa complexa infrastructură IT a Sistemului de Garanție – Returnare care va curăța România de miliarde de ambalaje aruncate până acum în natură
După cum povesteam în ediția anterioară a Civilization, peste trei săptămâni, în România, se va da startul celui mai ambițios program național de economie circulară, Sistemul de Garanție - Returnare (SGR).
România are astfel șansa deosebită ca în timp să devină mai curată: milioane și milioane de recipiente de băuturi nu vor mai fi aruncate în natură ca până acum, pentru că reciclarea va deveni mai atractivă.
Pe rafturile magazinelor vor începe să apară băuturi - de la apă la spirtoase - pe al căror ambalaj va exista un logo specific.
Noi, consumatorii, vom plăti garanția de 0,5 lei pentru fiecare băutură marcată astfel, pe care o vom putea recupera odată ce vom returna ambalajul gol.
SGR are capacitatea de a contribui la reciclarea a miliarde de recipiente de băuturi. Este un sistem extrem de complex, al doilea cel mai mare după cel similar care funcționează în Germania.
Infrastructura IT pe care se va baza SGR este de asemenea de o complexitate unică în România, iar punerea la punct a venit cu multe provocări, mai ales în privința timpului foarte scurt de implementare.
RetuRO, societatea care va administra sistemul, a dezvoltat într-un timp record platforma IT pentru înregistrarea în SGR a 80.000 de operatori economici - producătorii de băuturi, comercianții, importatorii, distribuitorii și întreaga industrie HoReCa. Peste 63.000 s-au înregistrat deja.
Platforma va susține informațiile colectate de la zeci de mii de operatori economici, prin corelarea datelor de identificare, stoc, returnare, colectare pentru aproape 7 miliarde de ambalaje.
Ca elemente de complexitate deosebită, platforma IT trebuie să îndeplinească cerințele de integrare cu modulele existente, să asigure protocoale solide de securitate a datelor și să gestioneze planificarea resurselor companiei, care acoperă o gamă vastă de funcții, de la procesarea facturilor la elaborarea mecanismelor detaliate de raportare.
În dezvoltarea acestei infrastructuri, RetuRO are ca partener compania Sensoneo, care va juca un rol crucial în succesul SGR din România, datorită soluțiilor ingenioase de gestionare a deșeurilor.
„Dezvoltarea și implementarea sistemului IT au fost puncte-cheie pe agenda noastră și s-au făcut pași importanți în acest sens. Restricțiile de timp au reprezentat o provocare majoră, limitând testarea detaliată a componentelor de bază, însă sistemul IT se află într-o etapă avansată de dezvoltare pentru a deveni robust și fiabil pe termen lung. Misiunea noastră este de o complexitate extraordinară, dar suntem pe deplin dedicați implementării cu succes a celui mai mare proiect național de economie circulară al României - Sistemul de Garanție-Returnare” - a declarat Cristian Mihai, Director IT RetuRO SGR.
Lansarea din 30 noiembrie se va baza pe o versiune care va include funcționalitățile esențiale. În etapa ulterioară, începând din ianuarie 2024, RetuRO va dezvolta o versiune completă a sistemului IT, bazată și pe feedback-ul obținut din perioada de test.
RetuRO s-a dovedit capabilă să depășească obstacolele și să îndeplinească termenele strânse, depășind așteptările pentru un astfel de proiect complex. De exemplu, durata tipică a unei licitații pentru o soluție IT este de cel puțin trei luni, dar RetuRO a reușit să pregătească în doar trei săptămâni un proces global. Implementarea versiunii de bază a sistemului în trei luni este, de asemenea, remarcabilă, în timp ce majoritatea estimărilor arătau că ar putea dura un an sau chiar un an și jumătate.
RetuRO face apel către toate companiile cu astfel de activități legate de producția, importul și comercializarea băuturilor îmbuteliate să se înregistreze în SGR, înregistrare obligatorie din punct de vedere legal, și să semneze contractul cu RetuRO, disponibil deja pe platforma lor, pentru că altfel nu vor putea face parte din sistem.
Succesul acestui complex proiect de economie circulară, element esențial al civilizației din România, va depinde de sprijinul fiecăruia dintre noi.
Cum să pui AI să îți facă un reel. Sau mai multe
E foarte simplu. Deschizi aplicația Vidiofy, încarci niște instrucțiuni și în câteva minute îți livrează clipul fără ca tu să mai faci ceva.
Eu i-am dat să prelucreze acest text cules la repezeală de pe X: About 95% of serotonin is produced in the gastrointestinal tract which is lined with a hundred million neurons, that are influenced by bacteria. The inner workings of the digestive system don’t just help digest food, but also guide moods and emotions.
Și a ieșit acest clip, cu animație și voice over. E de-a dreptul spectaculos.
Black Friday la eMAG. O listă de produse cu cel mai bun preț din an pe care să le pui la favorite
Acum 13 ani, eMAG aducea pentru prima dată în România conceptul de Black Friday – o zi cu reduceri masive de prețuri.
Cu fiecare an care a trecut, acest eveniment a căpătat amploare, iar varietatea de articole vândute cu discount a crescut. De Black Friday 2023, poți comanda la eMAG de la electronice la aur, de la carne și mezeluri la vouchere pentru bilete de avion.
Vinerea aceasta, pe 10 noiembrie, eMAG va avea peste 2,5 milioane de oferte din toate categoriile de produse.
Avem mai jos o listă cu produse care sigur vor avea prețuri speciale vineri - cele mai bune preț din an.
Pentru a-ți crește șansele să prinzi aceste oferte, intră pe link-uri și adaugă produsele pe care le dorești la favorite (vezi în dreapta sus lângă coș), în contul propriu eMAG:
Detergent. Are termen mare de garanție, deci poți să-l depozitezi o vreme, iar dacă prinzi o ofertă bună, vei putea face o economie utilă în bugetul familiei.
Aspirator Dyson. E super brand, iar calitatea, indiscutabilă.
Mașină de spălat Samsung. O mașină cu tehnologie nouă e mai silențioasă și consumă mai puțină apă și electricitate.
Șampon. La fel, îl poți depozita, iar cu banii economisiți adăugați la bugetul familiei pentru diverse, rezolvi alte probleme.
Mașină de găurit Bosch. Ce fel de român e acela care nu are o bormașină în debara?
Televizor Samsung, smart, 4K. Ca să te bucuri și mai mult de filme.
Laptop Lenovo, 15”, SSD, DDR5. Meriți un upgrade cu un laptop performant.
Rom Don Papa Baroko. Vin sărbătorile, să ai pentru oaspeți.
Televizor LG, OLED, 139 cm diagonala, 4K. Îmbogățește livingul cu culori.
Multifuncțional inkjet color HP Deskjet 2320 All-in-One, A4. Mereu avem ceva de printat, scanat, copiat.
Fossil, ceas din oțel inoxidabil. Arată bine, preț bun.
Scaun de birou ergonomic Kring Fit. Ca să nu te mai plângi de spate.
Chiuvetă granit plus baterie. Vei da o nouă față bucătăriei.
Multicooker inteligent cu gătire sub presiune Tefal. Brand premium, prepară cina pentru tine.
Tigaie grill Tefal Jamie Oliver Home Cook. Face cele mai bune omlete și clătite.
Telefon Samsung Galaxy A34. Printre cele mai bine vândute sub acest brand.
Cafea Lavazza, 1 kg. Are review-uri excelente.
Supliment colagen. Pentru articulații sănătoase.
Scutece Huggies, extra care mega 4. Părinții pot face economii serioase.
Consola PlayStation 5 (PS5) 825GB, C-Chassis, White. Îți trebuie neapărat, nu contează vârsta.
Expressor automat Philips. Înviorează diminețile.
Puma, Pantofi sport mid-high de piele și piele ecologică. Brand bun, european.
Banda de alergat electrica Orion Core G100. O poate folosi toată familia.
Lenjerie de pat Kring, pentru 2 persoane, 4 piese, bumbac 100%. Vei dormi mai bine.
LEGO. Mașină de poliție. Poți să o ascunzi până pe 24 decembrie, seara.
Black Friday reușit!
Replica germană la GPT-4
Start-up-ul german de inteligență artificială Aleph Alpha a obținut o rundă de finanțare serie B în valoare de 500 de milioane de dolari de la un consorțiu de șapte investitori noi, precum și de la investitori existenți din rundele anterioare.
Este una dintre cele mai mari investiții în startup-urile AI din Europa.
Aleph Alpha construiește modele lingvistice mari (LLM) similare cu GPT-4 de la OpenAI, organizație în care Microsoft a investit 11 miliarde de dolari.
Consorțiul de investitori în Aleph Alpha este condus de Innovation Park Artificial Intelligence (Ipai), un centru AI cu sediul în orașul Heilbronn din sud-vestul Germaniei și înființat în comun de o fundație creată de Dieter Schwarz, fondatorul Lidl, și de autoritățile landului Baden-Württemberg.
Ipai își propune să devină cel mai mare cluster de inteligență artificială din Europa.
Pe lângă Schwarz Group, runda este condusă și de Bosch Ventures. Printre ceilalți investitori noi se numără Hewlett Packard Enterprise și SAP, precum și Burda Principal Investments.
Nu-i așa că îți trebuie un mouse nou? Mai pune în coș și un aspirator și o periuță de dinți smart. Prețuri excelente, de Black Friday
Civilization îți sugerează câteva idei de cumpărături online în perioada aceasta cu cele mai mici prețuri din an:
Mouse Canyon CNS-CMSW09V Wireless Royal Purple. Un mouse wireless cu o culoare originală care îți înveselește zilele. Șase butoane, rezoluție 1600 dpi, preț excelent.
Mouse Canyon CNE-CMS1 black. Dacă preferi o culoare mai sobră, poți comanda acest model Canyon. Cu cablu, rezoluție 800 dpi, garanție 24 de luni și cu, probabil, cel mai mic preț de pe piață, acum de Black Friday.
Mouse Canyon CNE-CMSW11B Wireless Black. Cu rezoluție bună de 1200 dpi, wireless și cu garanție de 24 de luni, acest model are de asemenea un preț pe care nu-l vei mai reîntâlni. Acum e momentul.
Periuță de dinți sonică electrică smart Aeno DB2S. Prin performanță, nu se compară cu o periuță de dinți clasică. Îți va lustrui zâmbetul cu 46000 rpm, vine cu 12 moduri de curățare smart și trei capete.
O aplicație mobilă pe care o instalezi îți indică pe ecranul telefonului dacă ți-ai periat corect dinții și îți permite reglarea intensității. E waterproof, așa că dacă te grăbești, poți folosi această periuță deșteaptă și sub duș.
Găsești același model și pe alb, dacă preferi.
Și tot la un preț incredibil de Black Friday, AENO ne propune Aspiratorul vertical SC1, 0,5 litri, acumulator 2200 mAh, autonomie 45 minute. Mai ales dacă ai animale de casă, se va dovedi harnic și eficient datorită puterii mari de aspirare, de 24.000 Pa, și periei turbo-electrice. Un led luminează suprafața de curățat. Filtrul este lavabil, iar în pachet vei descoperi și un suport de perete.
Spor la cumpărături!
Brandurile Canyon și AENO sunt distribuite de ASBIS.
Roboți de închiriat, specializați în torturarea telemarketerilor sâcâitori
Foarte curând ne va fi destul de greu, dacă nu imposibil, să ne dăm seama dacă suntem apelați pe telefon de un robot sau de o persoană reală.
Inteligența artificială pătrunde perseverent în call centere, care folosesc deja, de exemplu, filtre capabile să atenueze eventualul accent deranjat al englezei operatorilor umani (atunci când aceștia mai există și nu au fost înlocuiți de roboți), operatori care pot răspunde și prin fraze standard pre-înregistrate.
Peste tot în lume telemarketerii enervează cu insistența lor în a ne vinde produse și servicii. De pildă, un american este deranjat în medie de 14 ori pe lună de astfel de vânzători, roboți sau umani.
Roger Anderson, din California, a avut o idee de business strălucită acum zece ani: o aplicație chatbot care îi înnebunește pe telemarketeri prin conversațiile absurde, astfel încât aceștia cedează și închid epuizați apelul. Dezvoltarea ChatGPT4 a perfecționat sistemul.
Ideea i-a venit din frustrare: un astfel de personaj i-a vorbit urât fiului său.
Astăzi are câteva mii de clienți care plătesc 24,99 dolari pe an pentru utilizarea sistemului său de deviere a apelurilor nedorite. Lași chatbotul să vorbească cu call center-ul și tu îți vezi de treabă.
Clienții pot alege dintre diverse personaje virtuale, de pildă un fermier bătrân și ursuz (voce clonată după cea a unui om real), care într-o discuție despre cardurile de credit îl întreabă pe telemarketer cum se schimbă canalele pe telecomanda televizorului, pentru că nu se descurcă, sau îi spune să aștepte puțin pentru că este sâcâit de o albină.
WSJ are o poveste savuroasă pe tema asta.
Cinci reguli elementare care ne pot ajuta să nu cădem victime infractorilor cibernetici
Infractorii cibernetici au postat un anunț plătit pe Facebook care părea a fi o captură de pe site-ul Știrile PRO TV. Anunțul promitea un câștig rapid de 1000 de euro pe săptămână, în cadrul unui „experiment financiar”. Era tentant pentru mulți: tot ce trebuia să faci era să asculți un mesaj vocal pe telefon de 30 de minute. Dacă dădeai click pe link, erai trimis pe un site unde completai numărul tău de telefon și îndemnat să asculți mesajul aducător de bani. Oamenii erau păcăliți astfel să sune la un serviciu de telefonie cu suprataxă, care le încărca factura de mobil.
De la acest scam au trecut trei ani. De atunci, au apărut aplicațiile de inteligență artificială, care permit hackerilor să producă știri video false, rapid și fără să aibă cunoștințe de programare.
Un exemplu real: o companie din energie te îmbogățește și nu mai e nevoie să muncești
Să luăm un exemplu recent – pe care l-am mai menționat succint într-o ediție anterioară: o „știre” (fake), chipurile livrată de o televiziune onorabilă (PRO TV), care a rulat intens pe Facebook și Instagram, prin care o platformă de tranzacționare (fake) ne invita să investim 1200 de lei. Urma să primim sume de zece ori mai mari, neimpozabile, fără să mai facem nimic. Înregistrări video reale cu Andreea Esca, Marcel Ciolacu și alte persoane importante au fost modificate prin tehnologia deepfake, astfel că aceste persoane păreau că explică și promovează avantajele acestei investiții.
(Mențiune pentru cei mai puțin familiarizați cu noțiunea de deepfake: este de ajuns să existe o înregistrare video sau audio de 10-20 de secunde cu o persoană, pentru ca programe de inteligență artificială să creeze alte clipuri video sau audio, false, în care persoana respectivă rostește orice dorește hackerul.)
La finalul clipului, românii erau îndemnați să dea click „pentru mai multe amănunte” și invitați să „investească”.
Am luat doar un exemplu, însă infractorii cibernetici, pricepuți și în tehnici de inginerie socială, pot folosi imaginea oricărui VIP, logo-ul oricărei companii sau instituții în încercarea de a ne păcăli. Cum ne apărăm?
Câteva reguli elementare pentru a nu deveni victime online:
1. Regula E prea frumos să fie adevărat.
Când ni se promite un câștig teribil de tentant (de pildă, trimiți acum 1200 de lei într-un cont și vei primi apoi 10.000 de lei în fiecare săptămână sau „tocmai ai câștigat 8000 de lei”), e indicat să tragem aer în piept și să gândim la rece dacă un astfel de randament/câștig este posibil în realitate, chiar dacă în anunțul respectiv apar, ilicit, companii sau personalități credibile. E util și să întrebăm un prieten sau pe cineva din familie cum le sună propunerea de câștig pe care tocmai am primit-o.
De asemenea, e sănătos să ne întrebăm și cine ar oferi aceste câștiguri fabuloase și de ce.
2. Regula Cine a postat anunțul? Nu cumva un hacker? E obligatoriu să verificăm identitatea site-urilor, paginilor de Facebook, a altor conturi de social media care ne propun pe neașteptate un câștig, ne invită să ne înscriem în diverse concursuri sau ne oferă informații în exclusivitate. Dacă e vorba de pagina de Facebook a unei companii, de pildă, intrăm și verificăm istoricul postărilor din ultimele luni, dacă corespund cu activitatea companiei. De asemenea, concursurile trebuie să menționeze un regulament și condițiile de participare printr-un link care trebuie să ducă pe site-ul oficial al organizatorului. Majoritatea concursurilor online sunt în regulă, dar se mai strecoară și unele false, postate de infractori.
3. Regula Învață-i să fie vigilenți și pe cei din jur. E indicat să le explicăm celor mai vulnerabili din familie (minori, seniori) să nu descarce aplicații pe telefon al căror link a venit din surse neverificate și să nu ofere informații personale sensibile, gen IBAN-ul cardului personal, drept condiție pentru a participa la un ipotetic concurs sau pentru „a intra în posesia premiului”.
4. Regula Verifică site-ul cu ajutorul unei aplicații antifraudă. Când ne e dificil să discernem dacă un site este ok sau nu, copiem adresa (URL) și o inserăm în fereastra search or scan a acestui site. Primim diagnosticul imediat.
5. Regula Dacă observi un cont sau o postare dubioase, raportează. Nu trebuie să lăsăm postările scam nesancționate. De pildă, pe Facebook, în dreapta sus, avem trei puncte. Click și apoi din nou click pe „raportează”.
Pe lângă multe avantaje indiscutabile, tehnologia vine și cu o parte întunecată. Hackerii au numeroase metode prin care câștigă, la nivel mondial, zeci de miliarde de dolari, din escrocherii online. Fenomenul e imposibil de eradicat, iar singura metodă de apărare este discernământul nostru.
_____________________
Text scris la invitația Rompetrol.
Banii chinezești își văd de treabă
Startup-urile americane specializate AI strâng discret bani de la fondurile chineze de investiții, inclusiv Sequoia Capital China.
Investitorii din China nu par să fie descurajați de preocupările oficialilor americani cu privire la implicarea chineză în companiile locale de tehnologie.
De exemplu, Sequoia Capital China, cea mai mare companie cu capital de risc ca active din China, a investit recent în Universal Travel Assistant (UTA), un start-up cu sediul în California care dezvoltă un chatbot cu inteligență artificială pentru a-i ajuta pe utilizatori să planifice și să rezerve călătorii. Sequoia China a investit, de asemenea, în Opus Clip, un alt start-up american, înființat anul trecut, al cărui instrument video AI ajută creatorii de podcasturi să extragă automat clipuri video scurte, relevante, din episoade lungi, pentru promovare. (theinformation.com)
Investiție nu numai financiară ci și de suflet. Bază complexă de recuperare medicală inaugurată la Bicaz
Zeci de mii de persoane cu probleme medicale, inclusiv copiii, vor putea fi tratate în noua Bază de recuperare medicală, unul dintre cele mai importante proiecte de revitalizare a infrastructurii medicale din regiunea Moldovei.
Noua bază de recuperare medicală va deservi întreg județul Neamț și aparține Spitalului Orășenesc Bicaz, fiind situată în imediata proximitate.
Inițiativa proiectului aparține organizației nonguvernamentale Volunteer for Life, care a beneficiat de sprijinul Primăriei Bicaz și al conducerii Spitalului Orășenesc Bicaz. Investiția totală pentru realizarea bazei medicale a fost de peste șase sute de mii de euro, UniCredit Bank și Heidelberg Materials România fiind principalii parteneri privați ai proiectului.
Pornită în 2021 ca un centru de recuperare medicală pentru persoanele afectate de virusul SARS CoV2, Baza de recuperare medicală, kinetoterapie, balnefizioterapie și de recuperare medicală Bicaz este acum singura de acest fel din întreg județul Neamț, având ca beneficiari - țintă peste 100.000 de mii de persoane doar pe raza județului Neamț.
UniCredit Bank sprijină demersurile asociației Volunteer for Life încă din anul 2019 și de atunci contribuie anual la realizarea unor proiecte cu caracter medical în zonele și comunitățile cu risc social ridicat din România.
„UniCredit Bank susține, în mod tradițional, comunitățile să progreseze, iar progresul nu poate fi posibil în absența unor servicii care să acopere nevoi sociale stringente, cum ar fi accesul la servicii medicale de calitate pentru toate categoriile sociale.“, a declarat Mihaela Lupu, CEO UniCredit Bank (foto).
În cadrul Bazei de recuperare din Bicaz vor putea fi tratate, gratuit, persoane care suferă de probleme neurologice, patologii oncologice post-tratament chimio sau radioterapie, tumori osoase, paralizii musculo-scheletale, patologii ortopedice sau patologii degenerative post-operatorii. În plus, copii vor beneficia de tratamente amănunțite pentru un spectru foarte larg de boli, de la scolioza specifică celor mici, până la maladii neurologice severe. O atenție deosebită a fost acordată bolilor respiratorii, Baza medicală fiind dotată cu un spațiu special unde au fost aduse 17 tone de cărămizi de sare provenite de la salina Praid.
SCURTE.
Arhitectură. Aeroportul din Singapore. Video, 02.15.
______________________
Pet. Dacă îți iei cățel și nu știi ce nume să-i pui. Cele mai folosite 100 de nume de câini în SUA. Poți alege un nume și pentru un coleg mai nesuferit.
______________
Tendințe. Am tot postat muzică veche, hai să vedem și ce place puștimii mondiale. Trupa aceasta sud-coreeană a adunat, cu noua lor piesă, peste 6 milioane de vizualizări în primele 24 de ore și asta doar pe canalul oficial Youtube.
____________
Lume mică. Producătorii de cipuri americani Nvidia (venituri 27 miliarde de dolari pe an) și AMD (venituri 24 miliarde de dolari pe an) sunt rivali pe piață. Însă șefii lor (CEO) sunt verișori primari. Au emigrat în SUA din Taiwan de mici.
________________
Marketing. TikTok a publicat un ghid de promovare pentru firmele de fashion.
__________________
Foto. Halloween în metroul din New York.
__________________
Muzică. Albume de jazz alternativ care ar putea fi nominalizate la Grammy: Requiem for Jazz, Sun Arcs, Mondays at The Enfield Tennis Academy, Fly or Die Fly or Die Fly or Die ((world war)), Love In Exile.
_________________
Rețete. Pentru diminețile din acest weekend. Frittata. Nu ai cum să greșești.
_______________
Arhitectură. Penthouse în Londra.
________________
Media. The Washington Post (proprietar Jeff Bezos din 2013) pierde 100 de milioane de dolari pe an.