Jurnaliștii au fost dintotdeauna dispuși să lanseze fake news pentru a-și vinde publicațiile. Un exemplu de acum 185 de ani:
Ești webdesigner? Fii atent la roboți
Îți mai amintești povestea cu roboții care au scris un blog cap-coadă (și toată lumea a crezut că blogul e autentic) plus un articol, ironic la adresa oamenilor, publicat în The Guardian?
Folosind aceeași tehnologie GPT3 (software bazat pe machine learning), un programator a reușit să creeze un robot webdesigner: scrii într-o fereastră instrucțiunile, ce vrei să-ți construiască (un pătrat albastru, un buton cu „plătește 3$” etc) și robotul realizează grafica plus liniile de cod.
Clipul video postat de autor a stârnit senzație pe Twitter:
Scaunul F
Prototipul de scaun din poză (Scaunul F) mi se pare genial. Sosește într-un pachet plat și oricine poate să-l asambleze în 5 minute fără nicio unealtă, cu mâinile goale. Nu are șuruburi, cuie, adezivi, este 100% lemn și îmbinări meseriașe.
Iar taburetul de alături (poate funcționa și ca măsuță de cafea) este realizat din resturile de material rămase de la fabricarea Scaunului F. Materialul din care au fost realizate ambele obiecte este placajul de mesteacăn.
Cele două piese de mobilier au fost gândite și realizate de arhitectul Marius Neagoie (foto) în atelierul său de design sub brandul fabricate.
Atelierul se află pe fosta platformă industrială de pe Splaiul Unirii 160, centru recunoscut al industriilor creative si culturale din București.
Cel mai valoros fintech din Europa, Klarna
A mai primit 650 de milioane de euro finanțare. Valoarea Klarna (Suedia) ajunge astfel la 11 miliarde de euro.
Klarna permite clienților să plătească mai târziu sau în rate produsele achiziționate online, oferindu-le astfel un împrumut fără dobândă. Pentru asumarea acestui risc de credit, Klarna taxează comercianții cu amănuntul precum Asos sau H&M. Acestora le convine pentru că le sunt impulsionate vânzările online.
Acum cinci ani, un executiv Klarna dădea ca exemplu negativ România, spunând că nu poți avea încredere în români că mai plătesc după ce se văd cu marfa în brațe. (sifted.eu)
Tânăra TikTok e vioaie, bătrânica Facebook nu se lasă
TikTok a fost cea mai descărcată aplicație non-gaming din lume în august, cu peste 63,3 milioane de instalări. Pe primele locuri în top țări: Indonezia și Brazilia.
Zoom s-a clasat pe locul 2 mondial.
Cu ce ne ajută pe noi statistica asta? De pildă, să ne ferim să vorbim prostii, cum că mai e puțin și Facebook moare. Vedem doar că triada lui Zuck – Facebook, Instagram, WhatsApp – nu o duce chiar rău. (SensorTower)
Pandemie de prostie
Apropo de TikTok, pe această rețea cunoscută pentru IQ-ul modest al multor utilizatori se răspândește moda printre adolescente de a-și îndrepta dinții cu pila de unghii. Stomatologii le-au desenat un avertisment: dinții, odată piliți, nu mai cresc înapoi precum unghiile. (Business Insider)
Posibil cea mai evoluată platformă TV
191 de canale TV, 9.000 de ore de filme și seriale pe care le poți vedea oricând, acces la Netflix, YouTube și HBO Go, secțiune pentru copii cu control parental, arhivă la emisiuni etc, pe smart TV, smartphone sau tabletă, asta promite Vodafone TV, abia lansată.
Copiii sunt răzbunați. Infamul test al bezelei a fost revizuit
Imposibil să nu fi auzit până acum de „marshmallow test”. Copiilor li se pune în față câte o bezea și li se spune că dacă se abțin să o mănânce un timp stabilit, vor primi încă una. Testul, vechi de câteva zeci de ani, ar stabili cât de responsabili vor deveni copiii la maturitate. Dacă au rezistat să nu mănânce bezeaua, vor avea succes în viață, pentru că ar da dovadă de autocontrol nativ.
Cercetători de la University of California au refăcut testul: le-au spus copiilor că pot primi imediat un cadou (un autocolant) sau, dacă așteaptă, o recompensă mai mare. Li s-a mai spus că profesorii și colegii lor vor afla dacă au avut sau nu răbdare. Cercetătorii au stabilit că, deși subiecții studiului sunt foarte mici (3-4 ani), ei sunt în stare să facă o analiză de tip cost-beneficiu și sunt preocupați de recunoașterea socială din partea colectivității.
Altfel spus, le pasă destul de mult de reputația lor, mai ales în ochii maturilor, și nu numai de recompensa materială, cum se credea până acum.
Trist
În ultimii șase ani, peste 70 de copii și tineri români au murit electrocutați încercând să își facă selfie-uri spectaculoase urcați pe vagoanele de tren. S-au înmulțit și cazurile celor care mor sub ochii prietenilor din cauza live-urilor făcute la volan.
Acești oameni încercau să scape de un rău - banalitatea vieții de zi cu zi, mai ales că acum se cer superștiri și superstimuli media – a explicat un psihiatru.
Banca de net
Simpatică inițiativa Orange de a crea un spațiu virtual în care clienții să poată dona și, la nevoie, lua gratuit gigabytes.
Nu fi stafie
Cam toate întâlnirile, ședințele și evenimentele de comunicare s-au mutat online. E dezastruos să apari captat de o cameră web mediocră și sub lumină nepotrivită. Poți părea o stafie vorbitoare, îi indispui (sau distrezi) pe ceilalți participanți și pierzi la imaginea personală.
Dacă ai o cameră foto Canon, iată ce trebuie să faci.
Pepsi te adoarme
Rafturile sunt pline de energizante și de băuturi cu cafeină, dar omenirea e stresată și marcată de insomnii.
Pentru acești consumatori, Pepsi scoate pe piață băutura carbogazoasă Driftwell care conține aminoacidul L-teanină, magneziu și un extract de ciuperci, cu efecte antistres și antiinsomnie.
O lume veselă
Fotografii de animale sunt cei mai răbdători din lume, pentru că instantanee ca acestea (vezi galerie) nu se prind chiar ușor. Bineînțeles, contează și performanța tehnică incredibilă la care au ajuns camerele foto.
Dacă ai ceva creativ de dus la capăt azi, poți folosi această muzică zen minimalistă japoneză drept fundal, te va ajuta:
Dacă ți-a plăcut, m-ar ajuta să dai click pe butonul acesta albastru. Weekend cum îți dorești :)