Foto: Theron Humphrey - 1,3 milioane de urmăritori pe Instagram.
O mini-poveste despre Sam Altman, cel revenit la cârma OpenAI
Copilărind la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90, Sam Altman (38 de ani) s-a hrănit cu SF și Star Wars. În acest univers al ficțiunii, oamenii conviețuiau sau concurau adesea cu sisteme de inteligență artificială. Ideea unor computere care să egaleze sau să depășească capacitățile umane l-a încântat pe Altman încă de pe atunci. Când avea opt ani, părinții i-au cumpărat un Macintosh LC II. „Într-o zi, acest computer va învăța să gândească", și-a spus el după ce i-a descifrat funcționarea. Când a ajuns, în 2003, student la Stanford, s-a înscris la cursuri de inteligență artificială. Dar domeniul stagna, astfel că Altman a renunțat la școală pentru a intra în lumea startup-urilor. Compania pe care a creat-o în 2005, Loopt, a primit prima rundă de finanțare de la Y Combinator (YC), care avea să devină cel mai renumit incubator din lume.
În februarie 2014, Paul Graham, guru fondator al YC, l-a ales pe Altman, pe atunci în vârstă de 28 de ani, să îi succeadă. „Sam este unul dintre cei mai inteligenți oameni pe care îi cunosc", a scris Graham în anunț, „și înțelege startup-urile mai bine decât poate oricine altcineva”. Dar Altman a văzut YC ca pe ceva mai complex decât o platformă de finanțare pentru startup-uri. În opinia lui Altman, scopul finanțării unor tinere companii nu este acela de a umple ulterior portofelele partenerilor, ci de a potența transformarea la nivel de specie. În mintea sa, inteligența artificială era singurul domeniu al inovației care le poate domina pe toate celelalte; crearea unei superinteligențe* ar putea rezolva problemele omenirii mai bine decât ar putea-o face însăși omenirea. (wired.com)
Unele surse apreciază averea lui Sam Altman, ca antreprenor și investitor între 250-500 de milioane de dolari.
______________
*Cercetători de la OpenAI au dat alarma cum că omenirea s-ar afla în pericol din cauza inteligenței artificiale. Modelul Q*, dezvoltat de companie, poate rezolva probleme de matematică de bază pe care nu le-a văzut anterior. Capacitatea de a rezolva probleme de matematică ar fi privită ca o evoluție semnificativă în domeniul inteligenței artificiale.
Conversațiile voce cu ChatGPT sunt accesibile și utilizatorilor free
Deschizi aplicația Chat GPT (Android sau iOS), apeși pictograma „căști", rostești o întrebare, iar o voce robotizată îți va da răspunsul.
Gata cu tastatul! Un demo.
Perspective reduse de creștere a salariilor
Angajările în sectorul tehnologic european s-au prăbușit cu 40% în 2023, deoarece managerii au devenit precauți în privința suplimentării numărului de angajați, pe fondul lipsei de finanțare și al creșterii dobânzilor.
Trei concepte AI explicate relaxat pentru a înțelege lumea în care vom trăi
Inteligența artificială (AI) tinde să devină un termen indigest pentru mulți din cauza volumului uriaș de știri și trimiteri cu care suntem copleșiți zilnic. E noua obsesie a presei.
Aplicațiile AI au intrat însă deja în viața noastră, chiar fără să ne dăm seama, de la roboții customer service care înțeleg (mai mult sau mai puțin, depinde de calitatea antrenamentului la care au fost supuși) ce spunem, la afișarea ofertelor în magazinele online la care suntem autentificați și până la traducerea automată a postărilor de pe rețelele sociale – ca să luăm doar niște exemple elementare.
Înțelegerea și stăpânirea conceptelor de bază ale AI devin obligatorii pentru orice persoană activă cu obiectivul de a înțelege cum se modifică, substanțial și accelerat, mediul de lucru.
Am ales astfel trei dintre aceste concepte ale inteligenței artificiale pentru a le defini, deloc exhaustiv, ci cât mai accesibil.
Machine learning (ML). Sintagma a fost tradusă în românește prin învățare automată. Machine learning reprezintă abilitatea computerelor de a învăța și de a-și îmbunătăți performanțele fără a fi programate în mod explicit. Aceasta se realizează prin analiza datelor și identificarea tiparelor și a tendințelor.
Termenul de machine learning a fost creat în 1959 de pionierul inteligenței artificiale Arthur Samuel, inginer la MIT, preocupat să construiască o mașină de calcul capabilă să-l învingă pe campionul mondial la jocul de dame.
Cantitatea uriașă de date generată de dezvoltarea internetului a urgentat ulterior identificarea unor modalități de a organiza această informație în modele semnificative.
Exemplu elementar de machine learning în lumea reală: un astfel de algoritm ML integrat într-un magazin online poate observa că persoanele care fac cumpărături la primele ore ale dimineții sunt, de asemenea, mai predispuse să cumpere un anumit tip de produs. În acest fel, grupurile de clienți țintă pot primi oferte speciale. Sunt stabilite astfel mai multe tipuri diferite de comportament al cumpărătorilor care să potențeze vânzările, să creeze stimulente și să maximizeze retenția.
Neural networks - Rețele neuronale, în românește. Rețelele neuronale AI sunt bazate pe algoritmi de învățare automată care se inspiră din structura și funcționarea creierului uman. Acestea sunt utilizate pentru sarcini precum recunoașterea imaginilor și a vorbirii.
O rețea neuronală este alcătuită dintr-un număr mare de unități simple (neuroni), care primesc semnale/informații unele de la altele și le transmit mai departe. Este un concept definit încă din 1970, dar abia după creșterea semnificativă a puterii de calcul a computerelor au apărut și aplicațiile practice.
Ca exemple de utilizare avem ajutorul dat medicilor de acești algoritmi în interpretarea detaliilor fine din imaginile medicale (radiografii, RMN etc), identificarea facială și a numerelor de înmatriculare pentru accesul automat al autovehiculelor sau aplicațiile AI care transcriu automat și sintetizează discuțiile dintr-un meeting al unei companii.
Natural language processing (NLP) - în românește Procesarea limbajului natural. NLP este o ramură a inteligenței artificiale care se ocupă de interacțiunea dintre computere și limbajele umane. Aceasta implică sarcini precum analiza textelor și traducerile.
Mulțumită procesării limbajului natural, algoritmii AI pot „înțelege" conținutul documentelor, inclusiv nuanțele contextuale. De asemenea, computerele pot extrage informații specifice din documente precum și să le clasifice și să le organizeze.
Ca exemplu elementar de NLP avem filtrele din aplicațiile de email care împart mesajele pe categorii – de exemplu, la Gmail, în principale, promoții și spam.
Conversațiile pe care le putem avea cu asistenții smart Siri de la Apple sau Alexa de la Amazon, precum și roboții de suport clienți ai unor furnizori de servicii au la bază de asemenea Procesarea limbajului natural.
Un domeniu în care NLP este aplicat cu succes este cel juridic, pentru că poate scurta semnificativ termenele de depunere și rezolvare ale dosarelor. Motoarele de căutare juridică bazate pe NLP pot traduce limbajul simplu în „legaleză”, ușurând astfel căutarea/cercetarea efectuată de avocați și juriști prin documente și cazuri/precedente relevante, cu o economie de timp însemnată.
După cum observăm, cele trei concepte sunt corelate, se întrepătrund și funcționează împreună.
(Surse utilizate: LinkedIn, World Economic Forum, Oracle, Elements of AI.)
Text redactat la invitația Rompetrol.
Sistemul EAI mi-a raportat că în ultima vreme…
Ar putea un computer să ne citească emoțiile doar „uitându-se” la noi cu camera video și, pe baza datelor culese, un șef sau softul unui magazin online să ia decizii în ceea ce ne privește?
S-au înmulțit startup-urile care promovează o tehnologie controversată numită Emotion Artificial Intelligence (EAI). Acestea susțin că pot stabili, pe baza unor indicii fizice, cum se simt subiecții umani monitorizați. Unii experți spun că EAI livrează o mulțime de erori și că e o prostie, dar afacerile în domeniu se dezvoltă. Trei exemple de companii care ne propun servicii EAI:
Framery, o companie finlandeză producătoare de module pentru birou de înaltă calitate, cu clienți precum LinkedIn și Nvidia, a început recent să testeze un scaun office cu biosenzori încorporați. „Putem măsura ritmul cardiac, variabilitatea ritmului cardiac, ritmul de respirație și nervozitatea oamenilor", explică un oficial.
De asemenea, Framery a brevetat un instrument de măsurare a râsului bazat doar pe mișcarea corpului, iar inginerii săi cred că, în curând, companiile vor include măsurătorile privind bunăstarea angajaților în rapoartele lor corporative. Framery afirmă că ajută companiile să determine sentimentul general al angajaților și să urmărească situațiile în care aceștia devin mai stresați.
Smart Eye, o companie EAI care susține că tehnologia sa „înțelege, susține și prezice comportamentul uman", a acumulat cantități uriașe de date despre emoții prin analizarea a peste 14,5 milioane de videoclipuri cu expresii faciale realizate cu participanți voluntari.
Retorio, o „platformă de inteligență comportamentală" din Munchen, utilizează o combinație de analiză facială, a poziției corpului și a vocii „pentru a crea profiluri de personalitate și de competențe ale candidaților la angajare”. Acceptarea acestei analize ar fi voluntară pentru cei care dau interviu.
Business Insider are un articol pe această temă.
Un japonez performant ca partener perfect de gaming: iiyama G-MASTER GB2770QSU-B5
Cu o experiență de 51 de ani în producția de consumer electronics, compania japoneză iiyama ne propune G-MASTER GB2770QSU-B5, un monitor super premium de gaming, cu diagonala de 27" (68,5 cm).
Câteva dintre calitățile deosebite care așază acest produs în topul de profil:
Tehnologia Fast IPS ne garantează nu numai scene de înaltă fidelitate și vii pe câmpul de luptă, afișate cu o acuratețe remarcabilă a culorilor, dar oferă și un Moving Picture Response Time (MPRT) excepțional de 0,5 ms.
Tehnologia Freesync Premium PRO. Acest monitor afișează conținut HDR cu culori și luminozitate perfecte. Latența redusă și compensarea la un nivel scăzut a cadrelor elimină orice probleme de distorsiune, indiferent cât de alerte sunt secvențele de joc.
Black Tuner. Poți regla luminozitatea și nuanțele întunecate cu ajutorul Black Tuner, ceea ce sporește performanța de vizualizare în zonele umbrite. Inamicii se ascund mai greu.
Moduri de joc predefinite și personalizate. iiyama MASTER GB 2707QSU-B5 învață atent preferințele tale. Poți alege unul dintre modurile de joc predefinite sau să stabilești propriile setări.
Te joci cu prietenii? Ai pentru asta difuzoarele integrate de înaltă calitate sau opțiunea de a conecta căștile.
Alte câteva date tehnice:
rezoluție nativă: 2560 x 1440 @165Hz;
luminozitate: 400 cd/m²;
raport: 16:9;
contrast static: 1000:1
Monitorul iiyama MASTER GB 2707QSU-B5 este distribuit prin partenerii ASBIS România.
Sponsorizat
UniCredit Bank anunță noi funcționalități 100% online - emiterea și reemiterea cardurilor de debit pentru companii, solicitate direct din aplicația BusinessNet
UniCredit Bank lansează o nouă funcționalitate în aplicația de internet banking BusinessNet pentru clienții persoane juridice - emiterea și reemiterea cardurilor de debit 100% online - oferind companiilor acces și control permanent asupra portofoliului de carduri de debit emise.
„Grupul UniCredit este permanent preocupat să vină în întâmpinarea nevoilor clienților săi, iar digitalizarea serviciilor și produselor este una din principalele direcții urmărite. Prin lansarea functionalității de emitere/reemitere carduri de debit în aplicația BusinessNet, clienții vor economisi timp, efort și resurse pentru afacerile lor.” a subliniat Raluca Popescu, Vicepreședinte Executiv Divizia Corporate & Invesment Banking, UniCredit Bank.
Solicitarea de emitere și reemitere a cardurilor de debit se realizează în câteva minute, direct din aplicația BusinessNet, în modulul <Card Management>, fără a fi necesară prezența la bancă sau completarea unor documente pe hârtie, oferind companiilor confort și control financiar.
Astfel, clienții companii, prin utilizatorii aplicației BusinessNet (reprezentanții companiei cărora le-au fost acordate drepturi de către reprezentanții legali) au posibilitatea să solicite online:
- Emitere și înlocuire/reemitere carduri business de debit;
- Modificarea conturilor atașate cardurilor de debit business sau ordinea conturilor atașate cardurilor;
- Gestionarea limitelor zilnice/lunare/cumulative de tranzacționare ale cardurilor la ATM, POS și Internet;
- Blocarea temporară a cardurilor pentru control și siguranță în tranzacționare și revenirea la starea anterioară, solicitând deblocarea cardurilor;
- Activarea/dezactivarea tranzacțiilor de tip Mail Order/Telephone Order și/sau Fallback (pentru o perioada determinată de maxim 14 zile);
SCURTE
Weekend. 44 de rețete de mâncăruri cu cârnați.
____________________________
Oferte. Black Wine Weekend, cu reduceri de până la 35%. 24-26 noiembrie.
_____________________________
Gadget. Cameră 360 de grade pentru supravegherea animalelor. (Nu am testat-o, dar e pe primul loc în topul Product Hunt.)
_________________________
Natura. Fotografii premiate de North American Nature Photography Association.
_____________________
Călătorii. 3,5 milioane de fotografii, realizate în 10 ani, contopite într-un video de 4 minute.
_______________________
Istorie. Reconstituire interactivă 3D a asasinării președintelui JFK (1963).