Harta etnografică a României și împrejurimilor. Planșă color dintr-un manual/atlas pentru clasele primare, apărut după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Exponat din fondul Muzeului Național de Istorie.
Legendă: roz - teritorii locuite în majoritate de români: verde - teritorii locuite de maghiari; bleu - teritorii locuite de germani. Sursa.
Nu există în realitate, dar are o mulțime de fani
Aitana a fost creată pe computer pentru că agenția de modeling din Barcelona unde „lucrează” acum nu o ducea foarte bine cu banii și căuta soluții.
Această influenceriță virtuală și AI câștigă 1000 de euro pentru fiecare promovare a unui brand.
„Am inventat-o pentru a nu depinde de alte persoane (influenceri în carne și oase, n.m.) care au orgolii și manii” - explică un oficial al agenției.
În doar câteva luni, ea a reușit să adune peste 145.000 de urmăritori pe Instagram. Primește chiar și mesaje private de la unii care cred că este o persoană reală.
Alte avantaje pentru agenție: nu e nevoie de ședințe foto sau de outfit-uri costisitoare, ci doar de maeștri ai Photoshop pentru ca Aitana să devină personaj în diverse scenarii. (Euronews)
Londra va arăta (aproape) ca New York
În City-ul londonez vor apărea până la finalul acestui deceniu noi turnuri de birouri, deja aprobate de municipalitate.
Detalii.
Cu cât au crescut acțiunile tech anul acesta
Nvidia: +277%; Meta: +181%; Uber: +124%; Tesla: +91%; Adobe: +84%; Amazon: +75%; Salesforce: +69%; Netflix: +63%; Microsoft: +57%; Alphabet: +56%; Apple: +46%.
Ca previziuni medii aparținând unor analiști pentru 2024 (nu e indicat să le luăm prea în serios) avem: Nvidia: $651, +36% ; Amazon: $176, + 20%; Alphabet: $153, +12%; Tesla: $240, +2% - scrie Jon Erlichman, jurnalist la Bloomberg.
Confruntarea AI între doomers și accelerationists
Telenovela OpenAI îl dăm afară pe Sam Altman/ ba nu, îl punem la loc a conturat public cele două tabere rivale semnificative care se vor înfrunta pe viitor și mai intens pe tema inteligenței artificiale.
Doomers. Se tem de un viitor distopic și cer încetinirea semnificativă a dezvoltării AI. Sunt îngrijorați de riscurile existențiale pentru omenire, punând accentul pe probleme de siguranță și etică.
Accelerationists. Sunt în favoarea dezvoltării rapide a AI. Sunt convinși că inteligența artificială poate rezolva probleme globale ale omenirii, iar unii cred că AI transcende existența umană, remodelând însăși umanitatea.
Un documentar pe această temă, aici.
Mic manual de Call To Action
Cum arată și cum sună cele mai eficiente astfel de mesaje.
Un gadget pentru zâmbetul tău
Înlocuirea de calitate a unui dinte costă cel puțin 1000 de euro (și dintele „fals” nu va fi vreodată la fel cu unul natural), așa că nu mai e nevoie să explicăm de ce igiena orală e esențială.
Tehnologia ne ajută și în acest caz, fie că avem o dantură perfectă, că purtăm o vreme aparat dentar sau avem fixate niște coroane dentare.
Irigator bucal AENO ADI0002, cu 5 moduri de curățare și autonomie de 100 zile între încărcări, curăță perfect spațiile interdentale, acolo unde periuța de dinți - oricât de performantă ar fi - nu ajunge.
Remarcăm presiunea jetului de apă pe care o livrează acest irigator bucal – 140 PSI, astfel că și cele mai dificile și mici resturi sunt eliminate rapid. Adăugăm puterea impulsurilor de înaltă frecvență (până la 1900 de ori pe minut), cu o contribuție eficientă la reducerea la minimum a plăcii bacteriene.
Pentru cei care poartă aparate dentare, AENO DI2 este ideal. Apa sub presiune trece eficient prin zona brackeților pentru a preveni acumularea plăcii în aceste zone greu accesibile, asigurând o igiena orala perfecta.
Vei folosi AENO DI2 trei luni înainte de a cere să fie reîncărcat, ceea ce înseamnă confort, inclusiv când te afli în deplasare.
LED-ul încorporat ne indică modurile selectate și nivelului bateriei. AENO DI2 ține, totodată, minte setările pe care le preferi și le îndeplinește la fiecare utilizare.
Îl recomand, mai ales că are un preț excelent și, da, poate fi comandat și ca dar de Crăciun pentru cineva apropiat.
Un ghid al brandurilor de genți de lux
Vremuri potrivite pentru povestiri distopice
Scriitorul irlandez Paul Lynch a câștigat Premiul Booker 2023 pentru ficțiune cu romanul Prophet Song, caracterizat de juriu drept „zguduitor".
Acțiunea se petrece într-o versiune distopică a Dublinului. Lupta unei femei pentru a-și proteja familia în timp ce Irlanda se prăbușește în totalitarism și război constituie firul narativ al volumului.
SCURTE
Istorie. Anul 2023 povestit în 100 de fotografii dramatice.
_____________
Muzică. Playlistul cu cele 302 piese preferate de Anthony Bourdain. (via)
______________________
Pet. Stache terrierul, campionul 2023 National Dog Show SUA.
_____________
TED. Istoria concentrată (5 minute) a bărbierilor chirurgi și dentiști din Evul Mediu. Aveau ca reclamă la intrare un borcan plin cu sânge.
___________________
Rețete. De sărbători, punch pentru zece invitați cu ananas caramelizat.
________________
Idei de cadouri. Volumul de lux Dolce Vita.
___________________
Istorie. Extragerea petrolului românesc în 1919. Documentar american (8 minute).
________________________
Rețete. Sarmale moldovenești reinventate. Cu nucă de cocos? De ce nu? Dacă nu sarmale, măcar niște pampuște cu usturoi?
____________________
AI. Aplicația magnific.ai, care crește spectaculos rezoluția imaginilor - așa se laudă, ne invită să ne înscriem pe o listă de așteptare pentru a o testa.
________________
DIY. Tabelul periodic al uneltelor.
_____________________
Mesaje. Ce urări facem joi, vineri, sâmbătă.
___________________
Ad. 13 dintre cele mai creative reclame social media.
__________________
HR. Forbes a desemnat Samsung Electronics drept ,,Cel Mai Bun Angajator din Lume". Au fost chestionați 170.000 de angajați din 50 de țări diferite.
Vești bune: problema șosetelor aruncate prin dormitor va fi rezolvată de roboți
Ingineri de la University of California perfecționează un robot bazat pe inteligența artificială care învață să adune haine împrăștiate. Cam în zece ani am putea avea varianta comercială a robotului în magazine.
Doar un neamț putea construi mașinăria asta
Hupfeld Phonoliszt-Violina este un ansamblu de trei viori și un pian care interpretează împreună, automat, partituri înscrise pe suluri de hârtie perforată. Primul model a fost creat în Germania, la 1907. Prețul unui exemplar restaurat pe piața colecționarilor este de aproximativ 900.000 de dolari.
De 1 Decembrie, expoziția Efectul Picasso este deschisă și ne așteaptă
E o ocazie unică nu numai să vedem lucrări semnate de cel care a reinventat artele plastice, ci și o selecție a operelor unor artiști români influențați de Picasso.
Imagine: Olympia lui Manet, semnată Picasso, despre care Erwin Kessler, curatorul expoziției (foto) spune: „Este creația unui adolescent de 88 de ani. (…) Nu se simte nicăieri secătuire la Picassso”.
Bilete, aici.
Efectul Picasso este prezentată de Muzeul de Artă Recentă și de UniCredit Bank.
FILM
Renaissance by Beyoncé. În curând la cinema.