Cu o descendență imperială, nepoată a Reginei Victoria și a Țarului Alexandru al II-lea, Maria Prințesă de Edinburgh, sosea, la 17 ani, într-o țară mică, cvasi-primitivă, ca soție a principelui moștenitor Ferdinand.
După primul război mondial, într-o Europă care își redesena drastic granițele statelor, Maria, ajunsă după moartea lui Carol I regină, a avut o contribuție diplomatică uriașă în crearea României Mari, convingând marile puteri că regiunile populate în majoritate de români trebuie să ajungă natural între aceleași granițe.
Un film - avându-l pe co-fondatorul eMAG Radu Apostolescu printre producători - povestește romanțat istoria acelor ani și contribuția Mariei la crearea statului român modern:
Trimite-l pe unul dintre directori să se cloneze. Economisești bani
V-am mai povestit despre startup-ul AI HeyGen, creat de doi chinezi veniți pentru masterat în SUA și rămași în Silicon Valley ca antreprenori.
HeyGen și-a ales ca target clienții de business cărora le pune la dispoziție vreo sută de avataruri „de-a gata”. Alegi unul, îi transferi un text pe care să-l citească și obții rapid conținut video de marketing sau un curs online generate AI. Platforma se bucură de succes, dovadă că veniturile anuale au ajuns la 18 milioane de dolari.
HeyGen a anunțat un nou produs care va permite clienților să creeze mai ușor avataruri AI personalizate pentru videoclipuri. Adică, poți să te clonezi ca imagine și voce. Sau să o trimiți pe directoarea HR să se cloneze pentru a produce conținut de training cu costuri mult reduse.
Anterior, pentru ca HeyGen să îți realizeze un avatar personalizat trebuia să îi dai fotografii profesionale, iar procesul dura zile întregi.
Acum, revoluție: noul produs poate genera avataruri AI folosind imagini înregistrate cu un smartphone și în doar cinci minute.
Avantaj: vei produce o mulțime de clipuri video doar transferând textul clonei tale digitale, fără să te mai înregistrezi în studio, fără post producție etc.
O investitoare în startup-uri și membră în CA HeyGen și-a realizat deja clona AI.
Tineri de care vei mai auzi
Paul Hill (24 de ani) a fondat galeria de artă Strada din New York la vârsta de 22 de ani, devenind astfel cel mai tânăr galerist din metropolă. Strada s-a transformat acum într-un ecosistem pentru tinerii artiști, funcționând, de asemenea, ca un magazin online și ca o sursă importantă de știri despre artă. Hill a încheiat parteneriate cu companiile Nike, Spotify și Meta și cu muzicieni precum Doja Cat și Teezo Touchdown. Metropolitan Museum of Art a achiziționat lucrări expuse la Strada.
Cercetătorii Emily Wenger, Shawn Shan și Jenna Cryan de la University of Chicago au găsit modalități de a proteja operele unor artiști utilizate neetic de inteligența artificială pentru a genera noi imagini. Cei trei au dezvoltat aplicații precum Glaze, care le permit artiștilor să adauge pixeli invizibili în lucrările lor, ceea ce sabotează procesul de antrenare a algoritmilor AI. Co-creatorul Shawn Shan spune că un milion de artiști au folosit Glaze pentru a-și proteja proprietatea intelectuală.
Tradiționalul documentar de final de an Forbes 30 under 30, care prezintă cei mai promițători tineri americani din diverse industrii - și de unde am cules aceste exemple -, e o lectură captivantă pe care o recomand.
Un gadget absolut necesar la casa omului gospodar la vremuri de sărbătoare
Vin sărbătorile, probabil că vei avea oaspeți la masă și veți ciocni un pahar ca să vă meargă bine în 2024.
Se poate întâmpla ca dopul să se ambiționeze să nu iasă, mai ales dacă sticla a poposit un pic la frigider - că doar nu o să bem un vin roșu bun „la temperatura camerei”, iar în cameră să fie 22 de grade. În astfel de situații, nu are sens să ne punem mintea cu dopul, trăim în vremurile tehnologiei capabile să rezolve ușor astfel de mici tragedii familiale.
Astfel, poți cuminți elegant o sticlă de vin bine înfundată (e semn bun ăsta, să știi) cu tirbușonul electric automat premium Prestigio Garda, pe care ți-l recomand, mai ales că e ca un briceag elvețian – face mai multe în privința vinului.
Cum funcționează?
Îl scoți din caseta în care vine sub formă de trusă oenologică, îl așezi pe standul de încărcare wireless, pe care stand îl bagi în priză. Ledul te va anunța când e încărcat complet (de acum poți să desfaci 50 de sticle de vin până la următoarea reîncărcare). Iei tăietorul de capișoane din casetă și dezvelești gâtul sticlei.
La următoarea fază, mesenii se vor strânge în jurul tău să vadă minunea. Așezi cu gesturi măsurate tirbușonul Prestigio Garda pe gâtul sticlei, apeși pe buton și dopul iese ascultător. Magie. Tocmai te-ai dovedit puternic intelectual (pentru că ți-a dat prin cap să cumperi un astfel de gadget).
Prestigio Garda, fiind un echipament premium, vine și cu un aerator care se montează la gâtul sticlei înainte de a turna în pahare, pentru ca anumite tipuri de vin să destăinuie tot ce știu, dar și cu un adaptor-pompă de vid care scoate aerul din sticlă și conservă vinul rămas.
Prestigio ne propune mai multe tipuri de tirbușoane electrice, rămâne să vezi care ți se potrivește. La această categorie găsești separat și un dop special pentru conservarea vinului rămas în sticlă, care mi se pare util.
Și da, un astfel de gadget merge perfect ca dar de Crăciun.
Un proiect util și cu rezultate excelente: șah în școlile românești
Rompetrol sprijină proiectul #ȘahÎnȘcoală încă din 2021, fiind unul dintre programele de educație pe care compania le susține pentru un viitor sustenabil, generând oportunități de dezvoltare pentru comunități.
Obiectivul principal al proiectului #ȘahÎnȘcoală constă în promovarea șahului în rândul tinerilor și introducerea acestuia ca disciplină opțională în programa școlară. Prin acest sport al minții, copiii dezvoltă abilități precum gândirea analitică și strategică, capacitatea de a lua decizii, îmbunătățirea nivelul de concentrare și anticipare încă de la o vârstă fragedă.
La final de an, Rompetrol a tras linie și comunică cu satisfacție rezultatele remarcabile ale proiectului în 2023:
𝟔𝟎.𝟎𝟎𝟎 de copii au fost antrenați, iar 𝟑𝟎.𝟎𝟎𝟎 au participat la diferite competiții de șah;
Peste 𝟑𝟎𝟎𝟎 de profesori au fost implicați în proiect;
Au fost tipărite și distribuite gratuit mai mult de 𝟒𝟖.𝟎𝟎𝟎 de manuale de șah, atât în mediul rural, cât și în mediul urban.
Cum a crescut speranța de viață în ultimii 250 de ani
În 2021, speranța medie de viață la nivel mondial a fost de aproximativ 70 de ani. În urmă cu doar două sute de ani, era la mai puțin de jumătate.
Speranța medie de viață a crescut în mod constant și semnificativ în toate regiunile datorită progreselor în domeniul sănătății - nutriție mai bună, apa mai curată, salubritate, asistența medicală neonatală, apariția antibioticelor și vaccinurilor, precum și datorită îmbunătățirii nivelului de trai și reducerii sărăciei. (sursa)
Invitație pentru copiii cuminți (și mai puțin cuminți) de Sfântul Nicolae
„Legenda spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae, călare pe un cal alb, face înconjurul planetei și le lasă cadouri în bocanci copiilor.
Vom sări peste partea în care numai copiii cuminți primesc lucruri frumoase, iar cei care fac năzbâtii capătă nuielușe.
Noi, la MARe, ne dorim să fim darnici în general, așa că pe 6 decembrie, cei mici și cei mai puțin mici, elevi și studenți, au intrare liberă la expoziția Efectul Picasso.
Cadou de la Moș Nicolae și de la Pablo Picasso, cel mai iubit artist neastâmpărat al tuturor vremurilor.
Expoziția Efectul Picasso este prezentată de MARe & UniCredit Bank.
(de aici)
Nu mai bine te întâlnești la o cafea decât să povestești pe email chestii sensibile?
Încă de la începuturile internetului, detectivii particulari au angajat hackeri care să le facă treaba murdară.
Appin, o companie din New Delhi, a revoluționat piața de spionaj, transformând-o într-un fel de platformă de comerț electronic pentru astfel de servicii. Un fost angajat a numit compania „nașul tuturor hackerilor".
Clienții Appin, printre ale căror ținte s-au numărat miliardari ruși sau politicieni malaezieni, puteau selecta din mai multe opțiuni privind modul în care spionii angajați urmau să pătrundă în căsuțele de e-mail ale victimelor pentru a culege informații sensibile.
Un documentar Reuters, aici.
Uber se pregătește să înghită și cab-urile londoneze
Șoferii tradiționalelor taxiuri londoneze sunt invitați de Uber să se înscrie în aplicație, urmând să treacă la treabă anul viitor.
Uber încheie în mod constant înțelegeri cu proprietarii de flote de taxi, cum sunt unele companii de transport din Los Angeles, New York, Paris și Roma, pentru a lista șoferii în aplicație. Uber spune că în Europa și în Orientul Mijlociu peste 10% din cursele Uber sunt acum efectuate de șoferi de taxi.
Șoferii de taxiuri negre din Londra ar putea fi reticenți însă, mai ales că pot fi solicitați deja prin alte câteva aplicații mobile.
Sensul acestei povești (cu o substanță informativă destul de firavă) este că nu te poți opune la nesfârșit unor evoluții economice. Și ne aducem aminte de protestele violente anti-Uber, de pildă cele de la Paris de acum șapte-opt ani, și de isteria anti-ride sharing a unor români.
Noul instrument de inteligență artificială al Google DeepMind a ajutat la crearea a peste 700 de materiale noi
Laboratoarele DeepMind ale Google au dezvoltat tehnologia AI graphical networks for material exploration (GNoME), deja utilizată pentru a imagina structurile a peste 2,2 milioane de materiale noi, dintre care peste 700 au fost create și testate în laborator.
De ce este important: noile materiale pot contribui la realizarea de progrese tehnologice importante în domenii ca baterii pentru vehicule electrice, celule solare sau microcipuri. Descoperirea unor materiale noi necesită, de obicei, luni sau chiar ani de cercetare prin încercări, multe soldate cu eșecuri repetate.
Reclame McDonald’s inserate în filme și seriale
Am regăsit acest clip pe site britanic pentru creativi, It's Nice That.
Efectul minunat al cățeilor asupra bunicilor
Persoanele în vârstă (+65) care dețin câini au un risc cu până la 40% mai mic de a dezvolta demență în comparație cu cei care nu se bucură de compania unui Azorel - a stabilit Institutul Metropolitan de Geriatrie și Gerontologie din Tokyo.
Studiul a durat patru ani și a implicat 11.000 de persoane.
Cu părere de rău, concluzia studiului nu se aplică și deținătorilor de pisici.
SCURTE
AI. Site-ul Sport Illustrated a fost acuzat că publică articole fabricate de roboți AI și „semnate” de niște reporteri inexistenți în realitate. Cândva, în revista Sport Illustrated au scris cronică sportivă nume mari precum William Faulkner sau John Updike.
____________________
Tendințe. Harvard și University of Florida oferă cursuri pe tema fenomenului Taylor Swift. Astfel de cursuri au mai fost predate la University of Texas, Arizona State University, Stanford University și UC Berkeley.
______________________
Gaming. Ana Dumbravă este cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume.
_________________
Natura. Fotografii foarte bune la Wildlife Photographer of the Year.
________________________
CĂLĂTORII
Vacanță pe o insulă (cam) pustie
Pe mica insulă Hamneskär, la câțiva kilometri de coasta de vest a Suediei, clădirile unui vechi far, Pater Noster pe numele său, au fost amenajate ca hotel. Sunt 24 de camere, iar experiența de a locui într-un loc în care sute de nave s-au zdrobit de stânci costă 1300 de euro pe noapte (transport, cazare, masă, ghid).
BBC are o poveste pe tema asta.