Maimuțe japoneze de zăpadă meditând într-un izvor termal. Autor: Azkin.
Stetoscopul se pregătește de pensie
Stetoscopul a fost inventat cu 200 de ani în urmă de către chirurgul francez René Laënnec, care căuta o metodă de a evita să își pună urechea pe pieptul pacientelor excesiv de pudice.
Instrumentul a cunoscut perfecționări și rafinări de-a lungul timpului, dar în curând ar putea ieși la pensie.
Ingineri de la Universitatea din Glasgow au dezvoltat o cameră cu laser bazată pe AI care poate citi activitatea inimii unei persoane de la distanță și poate identifica cu precizie semnele unor boli cardiovasculare. Fasciculul laser este îndreptat spre gâtul pacientului.
Monitorizarea inimii de la distanță ar fi deosebit de valoroasă, deoarece neregulile în funcționare ar putea avertiza că persoana în cauză este în pericol de a suferi un accident vascular cerebral sau un stop cardiac. (theguardian.com)
Cele mai scumpe orașe din lume
Orașul-stat Singapore și Zurich au fost desemnate drept cele mai scumpe orașe din lume.
Ascensiunea celui din urmă, care a sărit de pe locul șase unde se afla în 2023, este atribuită puterii francului elvețian, prețurilor ridicate ale produselor alimentare, ale bunurilor de uz casnic și ale activităților recreative.
În Singapore, transportul și îmbrăcămintea costisitoare contribuie la scumpirea vieții. Deși anul trecut New York a fost la egalitate cu Singapore pe primul loc, anul acesta a coborât pe locul al treilea, la egalitate cu Geneva - comentează CNN.
Made in Romania.
Astăzi, despre bumper.club, noul proiect al lui Ariel Constantinof
„Am cochetat cu programarea încă de când eram adolescent - învățasem pe la 14 ani să fac site-uri cu HTML și CSS și părinții mei au fost șocați când am venit acasă cu primii bani. Îmi amintesc și acum: era o hârtie de 100 de dolari, îi primisem așa, cash, când am terminat site-ul unui client - povestește Ariel. Ai mei au luat banii la verificat, era ireal.
Anii au trecut și m-am distanțat de programare, deși mi-am dorit de-a lungul anilor să pot face „platforme mai complexe".
Acum un an m-am apucat de no-code. Adică programare fără cod. Da, ai nevoie de toată logica de programator... dar, nu scrii efectiv cod. E totul destul de vizual. După prima noapte nedormită și prima mini-platformă „codată" fără cod, care lucra cu o bază de date... „I was truly hooked", ca să zic așa.
Proiectele pe care le-am testat au devenit tot mai complexe. Cea mai recentă provocare a fost să văd dacă pot să pun reclame pe tablete în mașini care fac ridesharing.
În teorie ... ce avea să fie așa greu? În practică: implica multă programare, dar și multă muncă „fizică" - să vezi că reclamele rulează bine pe tablete, că tabletele sunt prinse bine în suport etc.
De pe 19 octombrie am lansat în București primele tablete cu reclame în mașini care fac ridesharing (Uber și Bolt) printr-o platformă „codată" cap-coadă de mine: www.Bumper.Club. Am început cu reclame statice: imagini și GIF-uri, iar azi am ajuns să dezvoltăm video-uri cu content educativ.
Sper pe viitor să facem activări mai complexe, precum degustări de produse în timp real, chiar pe bancheta din spate a unui Uber.
O cursă este previzibilă, adesea plictisitoare: fie eviți să vorbești cu șoferul, fie te uiți pe geam, fie în telefon. Sigur, haterii vor spune că un ecran în plus în mașină nu „face bine", ci dimpotrivă.
Eu cred că poate să îți schimbe complet experiența dintr-o cursă plictisitoare, în ceva neașteptat și cu plus-valoare.
Nu credeam că această "joacă" no-code poate deveni business, dar iată-mă aici.”
Din poveștile fascinante ale anului 2023. Călugări carmelitani înalță singuri o mânăstire gotică cu ajutorul tehnologiei de azi
Este de notorietate că americanii nu au nicio reținere în a copia fidel arhitectura veche europeană, așa că niște călugări carmelitani din Wyoming s-au gândit să construiască o mare mânăstire gotică (gotic = stil arhitectural caracteristic anilor 1140-1500). Problemă însă: dacă zidurile și ornamentațiile din piatră ar fi fost cioplite și sculptate manual, așa cum s-a întâmplat cu secole în urmă, costurile ar fi fost uriașe.
Așa că acești călugări au înlocuit pietrarii medievali cu o mașină cu comandă numerică care le-a prelucrat pietrele automat. Pe lângă programarea și operarea acestor mașini CNC, călugării au mai învățat CAD modelling, tehnici de construcție din piatră și au trecut la treabă. Construcția mânăstirii înaintează după cum vedem în acest documentar:
Site-ul proiectului, aici.
Bang & Olufsen aduce în România o nouă capodoperă a sunetului: boxa Beolab 8
Noua boxa Beolab 8, semnată Bang & Olufsen, arată atât de bine încât pare că a fost proiectată pe altă planetă, de niște designeri extratereștri. Corpul dintr-o singură piesă din aluminiu este o fuziune între o sferă și un cilindru, îmbinate într-o formă solidă, fiind o mostră de excelență a renumitei echipe Factory 5 a Bang & Olufsen.
Proiectată fie cu lamele din lemn fabricate în Danemarca, fie cu o husă frontală din material textil, Beolab 8 păstrează designul specific produselor Bang & Olufsen Beolab și Beosound, printre care Beosound Theatre, Beolab 28 și Beolab 50.
Beolab 8 este versatilă în ecosistemul B & O
Se poate integra într-o configurație home cinema, fie alături de cele mai noi boxe Bang & Olufsen, fie de unele vintage - oricare produse din 1984 încoace. Împreună cu o altă boxă Beolab 8, va crea un sunet stereo puternic și de înaltă fidelitate, dar și folosită individual oferă profunzime, fiind dotată cu un bas puternic pentru dimensiunea sa.
O boxă reglată fin și deosebit de inteligentă în relația cu spațiul
Reglat de specialiștii Bang & Olufsen, sunetul are o configurație cu trei drivere: un tweeter de 16 mm, un mediu de 3” și un woofer de 5,25”. Pornind de la boxa emblematică Beolab 17, specialiștii Bang & Olufsen au selectat cu atenție drivere care asigură aceeași calitate a sunetului.
Performanța Beolab 8 este îmbunătățită însă considerabil datorită încorporării funcțiilor de control al lățimii fasciculului, Room Compensation, reglajului adaptiv, precum și tehnologiei ultra-wideband.
• Controlul lățimii fasciculului permite utilizatorilor să comute ușor între două experiențe de ascultare. Beolab 8 oferă capacitatea de a optimiza punctul ideal pentru ascultător. Alternativ, utilizatorii pot alege un sunet difuz în întreaga cameră, în timp ce LED-urile frontale afișează modul de sunet în care se află boxa.
• Funcția Room Compensation a Beolab 8 oferă un peisaj sonor optimizat bazat pe acustica unică a camerei. Boxa își cartografiază cu atenție mediul pentru a oferi o claritate impecabilă, indiferent de dimensiunea camerei.
• Cu reglarea adaptativă a sunetului, Beolab 8 se pliază pe propria configurație utilizând senzori pentru a detecta capacul frontal și a regla sunetul pentru performanțe optime. Acest lucru este posibil datorită senzorilor mici din difuzor și magneților din carcasă, ceea ce permite Beolab 8 să detecteze tipul de carcasă și să aplice automat reglajul corespunzător.
• Utilizând tehnologia cu bandă ultra-wide, Beolab 8 face mai mult decât să se adapteze la camera în care este așezată. De asemenea, poate direcționa punctul acustic ideal în funcție de locația telefonului utilizatorului, prin aplicația Bang & Olufsen.
Având platforma Mozart de la Bang & Olufsen în centru, ca produs autonom, Beolab 8 se poate conecta cu ușurință prin WiFi 6 și Bluetooth 5.3. Iar cu Powerlink, atât wireless, cât și cu fir încorporat în difuzor, Beolab 8 devine o boxă de sistem, care permite conectarea cu televizoarele și sistemele de sunet Bang & Olufsen.
Beolab 8 este proiectată pentru a trece testul timpului: folosește materiale de calitate care îmbătrânesc frumos, are opțiuni de personalizare continuă, cu posibilitatea de actualizare ușoară în timp, funcționalitate pe termen lung, precum și modulul de streaming înlocuibil, pentru a garanta că Beolab 8 se poate adapta la cele mai recente standarde tehnologice.
Boxa este proiectată folosind principiile Cradle-to-Cradle – o filozofie de design conform căreia produsele sunt proiectate pentru un viitor circular.
Prețuri și disponibilitate
Beolab 8 poate fi livrată în nuanțele Silver / Natural Aluminium, Gold Tone sau Black Anthracite. Husele boxei sunt disponibile în variantele stejar, stejar deschis, stejar închis sau material textil. Prețurile încep de la 2499 euro, iar produsele vor fi disponbile începând de mâine în magazinele AudioForum, AudioMonkey și AVStore.
SCURTE
Muzică. Rockstar, noul album al lui Dolly Parton (77 de ani), a urcat pe prima poziție în top Billboard ca vânzări în Statele Unite. Tare bunicuța.
________________
Economie. Top câștiguri sportivi pe teren și din contracte de promovare & more
_____________________
Animale. Calendarul 2024 al Transportation Security Administration (TSA) cu căței detectivi de droguri, explozibili, arme etc a fost declarat cel mai simpatic dintre cele apărute în Statele Unite
._________________
Rețete. Oliebollen, gogoși olandeze tradiționale.
____________________
Agricultură. Cum au transformat oamenii planeta, extinzând terenurile agricole, începând cu 10.000 de ani în urmă. Infografic interactiv Associated Press.
________________
Top. Cele mai bune 10 cărți de ficțiune și non-ficțiune ale anului 2023 în viziunea editorilor de la de la The New York Times Book Review.
_______________
Călătorii. Hotel nou deschis la Budapesta.
_____________________
Călătorii. Încă o serie de sugestii Best Places to Go in 2024.
___________________
Muzică. Cele mai bune 100 de show-uri muzicale din istoria recentă a BBC.
______________
Arta. Sleeping Beauty. Suprarealismul contemporan în fotografie.
_______________
Insanitate. Nu rezolvă nimic, dar ei îi dau înainte. Activiști de mediu zurlii au întrerupt reprezentația Tannhäuser la Metropolitan Opera New York, afișând un banner cu „No Opera on a Dead Planet”.
________________
Mediu. Infrastructura de colectare deșeuri din România va cunoaște o dezvoltare importantă în următorii ani, 585 de centre cu aport voluntar (CAV) urmând a fi construite până în 2026 prin intermediul PNRR. Knowhow-ul vine din Norvegia - ne anunță ECOTIC.
___________
Cripto. Bitcoin a atins cea mai mare valoare din ultimele 20 de luni.
UniCredit desemnată Global Bank of The Year 2023 de către revista britanică The Banker
UniCredit a fost desemnată „Banca Anului" la nivel mondial pentru anul 2023 în cadrul ceremoniei anuale organizate de The Banker la Londra, în premieră pentru instituția financiară. De asemenea, a fost desemnată „Banca Anului în Europa de Vest", „Banca Anului în Italia" și „Banca Anului în Bulgaria".
Considerate printre cele mai importante standarde de excelență bancară din industrie, premiile „Banca Anului" acordate de The Banker evaluează cele mai importante instituții financiare din lume pe baza capacității lor de a obține randamente, de a obține avantaje strategice și de a-și servi piețele.
The Banker, parte a Financial Times Group, oferă informații economice și financiare pentru sectorul financiar mondial și și-a construit o reputație pentru rapoarte obiective și consistente încă de la înființarea sa, în 1926.
La începutul acestui an, UniCredit a mai fost desemnată cea mai bună bancă pentru inovație în domeniul bancar digital în Europa de Vest și cea mai bună bancă pentru plăți de către The Banker, în cadrul programelor sale de premii pentru inovație în domeniul bancar digital și tranzacții bancare
Noile distincții reprezintă o recunoaștere semnificativă a ritmului pe care UniCredit îl are în continuare în procesul de transformare, atestat deja de premiile Euromoney pentru excelență de anul acesta, când banca a fost desemnată cea mai bună bancă din Europa Centrală și de Est, cea mai bună bancă și cea mai bună bancă de investiții în Italia, precum și în alte patru țări în care banca este prezentă. (p)
Zece piese emblematice ale irlandezului Shane MacGowan (25 decembrie 1957 – 30 noiembrie 2023)
Cântăreț, compozitor, poet, lider al trupei The Pogues, Shane MacGowan a intrat în istoria muzicii drept exponent al curentului celtic punk, care își găsea poveștile în istoria, naționalismul și diaspora irlandeze.
A devenit simpatic și a scandalizat totodată prin panseurile sale dezinvolte și pline de umor de genul „Cel mai important lucru de reținut în legătură cu bețivii este că aceștia sunt mult mai inteligenți decât cei care nu sunt bețivi - ei petrec mult timp dezbătând în pub-uri, spre deosebire de dependenții de muncă, care se concentrează asupra carierei și ambițiilor lor."
Selecția cu cele zece piese, aici. O mostră:
Furiosa. Trailer oficial. Premiera în România pe 25 mai 2024.
Mulțumesc pentru vizită.