Hermina, mic mamifer carnivor, surprins în Alpii elvețieni. Foto: Konsta Punkka, finlandez cu 1,2 milioane urmăritori pe Instagram.
Bine că ne-am mai civilizat și blănurile naturale nu mai sunt la modă. Blana de hermină a fost una dintre cele mai scumpe pe piață. Milioane de astfel de animale au fost ucise pentru industria luxului.
Știm dar uităm. Activitatea în Social Media devine parte din CV
Fiind prima generație care a crescut cu social media, Generația Z (n: 1997-2012) a postat online o mulțime de informații personale. Angajatorii pot scotoci pe Internet pentru a alcătui un portret suplimentar al candidatului.
Orice postare (clip pe TikTok, status pe Facebook etc) poate fi folosit împotriva Gen Z în timpul interviurilor de angajare, în special opiniile politice, care nu erau neapărat vizibile pentru HR în cazul generațiilor anterioare.
De asemenea, activitatea în social media a prietenilor unui candidat poate să se reflecte negativ în ochii unui potențial angajator.
Singurele modalități prin care Generația Z poate evita astfel de consecințe sunt ștergerea istoricului lor timpuriu pe rețelele sociale sau ștergerea completă a acestor conturi.
Acestea sunt opiniile economistului și politicianului grec de stânga Ioannis Varoufakis.
Cuvinte și expresii noi introduse de dictionary.com
Range anxiety - teama că bateria unui vehicul electric se va epuiza înainte de a ajunge la destinație sau la o stație de încărcare.
Girl dinner - o gustare care arată bine și implică o pregătire redusă, cum ar fi cantități mici de mezeluri, brânză, fructe, roșii cherry etc., considerată suficientă pentru o persoană, de obicei o femeie tânără puțin dispusă să gătească.
Mid - mediocru, dezamăgitor. Pe la mijlocul…
Bussin’- grozav, minunat; uimitor. Cuvânt popular în rândul generației Z.
Enshittification - degradarea treptată a funcționalității unei platforme sau a unui serviciu online, ca parte a unui ciclu în care platforma sau serviciul oferă mai întâi beneficii utilizatorilor pentru a-i atrage, apoi urmărește să obțină din ce în ce mai multe profituri în detrimentul utilizatorilor.
Bed rotting - a petrece mai multe ore în pat în timpul zilei, adesea cu gustări sau cu un dispozitiv electronic, ca o retragere voluntară din activitate sau stres.
Greedflation - o creștere a prețurilor, a chiriilor sau a altor elemente similare, care nu se datorează presiunii pieței sau oricărui alt factor real al economiei, ci este cauzată de managerii unor companii sau de consiliile de administrație, de proprietarii de imobile etc., doar pentru a crește profiturile deja excesive.
Mai multe cuvinte și expresii intrate oficial în vocabular, aici.
La noi cine ar putea să învie?
M Karunanidhi, personalitate indiană importantă, fost șef de partid, apare din nou public, dar sub formă de avatar (în imagine) construit cu ajutorul inteligenței artificiale și proiectat pe ecrane uriașe. Ține discursuri electorale - povestește Al Jazeera.
Dl Karunanidhi a decedat în 2018.
Cum există destule înregistrări video de arhivă cu acest personaj și destui copywriteri de discursuri politice, realizarea unor clipuri electorale deepfake, în care politicianul mort acum cinci ani se adresează alegătorilor actuali pentru a sprijini anumiți candidați, nu e deloc dificilă.
La noi cine ar putea fi înviat pentru a deveni agitator electoral? Vadim, Păunescu, Ceaușescu?
Pentru că vrea să devină președinte, i-au infectat telefonul
În perioada mai-septembrie 2023, comunicațiile mobile ale fostului deputat egiptean Ahmed Eltantawy au fost posibil urmărite de programul spion Predator al companiei Cytrox prin intermediul unor link-uri trimise prin SMS și WhatsApp. Atacul a avut loc după ce Eltantawy și-a declarat public intenția de a candida pentru funcția de președinte la alegerile egiptene din 2024.
Concluzia aparține Citizen Lab, specializat în securitatea pe Internet și drepturile omului. Citizen Lab a lucrat la acest caz împreună cu Google.
Așa au arătat mesajele cu link-uri infectate pe care le-a primit politicianul egiptean:
Producătorul Cytrox a fost înființată în 2017, se pare ca un startup în Macedonia de Nord și a primit finanțare inițială de la Israel Aerospace Industries. Numeroase personalități din lumea întreagă au fost monitorizate prin acest program spion.
UniCredit consumă exclusiv energie regenerabilă, produsă în România
Toate cele 140 de sedii UniCredit Bank consumă energie 100% regenerabilă, produsă în România.
„UniCredit Bank reușește astfel să mai facă un pas semnificativ către obiectivul <netzero>. Vom continua să susținem tranziția spre o economie durabilă. Fundamentele ESG sunt o parte integrantă a modelului nostru de afaceri, iar trecerea către o economie durabilă este o direcție strategică pentru noi” – spune Mihaela Lupu, CEO.
Totodată, în concordanță cu planul strategic de implementare a principiilor ESG, UniCredit Bank susține companiile și partenerii săi în demersurile pe care le întreprind pentru creșterea eficienței și obținerea independenței energetice. Concret, banca a accelerat acordarea de finanțări pentru realizarea proiectelor de investiții menite să conducă la eficientizarea consumului de energie electrică, inclusiv prin instalarea de panouri fotovoltaice pentru clienții săi, companii din diverse sectoare de activitate.
UniCredit Bank acordă și finanțări pentru proiecte de investiții în capacități noi de producție energie din surse regenerabile solare, proiecte cu un impact pozitiv în tranziția României spre o energie curată. Printre proiectele finalizate cu succes în ultima perioadă se numără și finanțarea în valoare totală de 39,3 milioane de euro acordată Comcris Energy SRL, o subsidiară a companiei de producție electricitate din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finanțare susține dezvoltarea, construcția și exploatarea centralei fotovoltaice Șărmășag de 51,4 MW DC, situată în județul Sălaj.
Top 50 miliardarii lumii
Infografic, aici.
Cum vede Vaticanul inteligența artificială
Călugărul franciscan Paolo Benanti, 50 de ani (foto), este profesor la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma, susținută de Vatican, și consilier al Papei Francisc în domeniul inteligenței artificiale și eticii tehnologiei. Locuiește într-o mănăstire din centrul capitalei Italiei.
Influenta publicație Politico, aflată în portofoliul trustului german Axel Springer, alături de Business Insider, i-a luat un interviu pe tema AI.
Părintele și-a pus amprenta asupra teoriei inteligenței artificiale prin documente strategice precum Rome Call for AI Ethics, o încercare a Vaticanului de a stabili regulile morale de bază pentru această tehnologie emergentă.
Documentul are sprijinul giganților tehnologici Microsoft și IBM, al unor lideri religioși din întreaga lume, al guvernului italian și al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură cu sediul la Roma.
Benanti a devenit așadar un nume cunoscut în rândul VIP-urilor tech. De pildă, președintele Microsoft, Brad Smith, îl cunoaște de ani buni și l-a invitat în podcastul său, iar premierul Italiei, Giulia Meloni i-a oferit rolul de consilier strategic al guvernului în domeniul IT.
Câteva dintre ideile oficialului Vaticanului Paolo Benanti:
Unii oameni tratează inteligența artificială ca pe niște idoli, ca pe niște oracole, ca pe niște semizei. Riscul este ca ei să-și delege gândirea critică și puterea de decizie acestor mașini.
Cel mai mare risc este acela ca AI să ia sau să fie folosită pentru a lua decizii privind viața oamenilor într-un mod clandestin și nedemocratic.
Pe măsură ce inteligența artificială generativă, precum ChatGPT, pune stăpânire pe lume, Benanti este îngrijorat mai ales de două posibile consecințe:
Prima se referă la impactul pe care AI, în special atunci când este controlată de monopolurile Big Tech, l-ar putea avea asupra locurilor de muncă.
În al doilea rând, Benanti este neliniștit de perspectiva ca unii oameni să devină excesiv de dependenți de sistemele de inteligență artificială pentru alegerile importante din viața lor.
„Trebuie să le redăm oamenilor capacitatea de a decide după propria conștiință", spune el.
Benanti vede și avantaje ale tehnologiei. Sugerează, de exemplu, că sistemele generative de inteligență artificială ar putea fi antrenate pe fondul masiv de scripturi, texte și imagini religioase ale Bisericii pentru a le face mai accesibile.
„S-ar putea construi o interfață care să facă aceste cunoștințe religioase disponibile pentru toate culturile și clasele sociale. Moștenirea scrisă și artistică a Bisericii este plină de simboluri complicate, iar AI ar putea să le explice într-un mod mai simplu"- este de părere el.
Prima facultate pe care a absolvit-o acest călugăr franciscan este cea de inginerie. Acum trebuie să-i explice Papei, printre altele, cum de a apărut și s-a viralizat masiv anul trecut imaginea fake amuzantă a Sfântului Părinte purtând o fastuoasă canadiană albă Balenciaga. Și pe care imagine nu puțini au luat-o drept adevărată.
Primele petunii-licurici apar pe piață
În aprilie, o companie din SUA va livra primul lot de petunii bioluminiscente, la prețul de 29$ firul, anunță respectabila publicație Nature.
Ziua, plantele sunt de culoare albă, dar noaptea luminează (suficient pentru a percepe lumina cu ochiul liber) într-un verde pal. Florile bioluminiscente sunt rezultatul ingineriei genetice.
Cum să te simți mai bine
Gândește-te la telefonul tău ca la o persoană și schimbă-ți relația cu acest dispozitiv.
Ideea e să ne tratăm telefoanele ca și cum ar fi persoane toxice și apoi să adoptăm diverse bune practici, cum ar fi să lăsăm deoparte telefoanele când mâncăm, să desemnăm zonele din casă ca fiind libere de smartphone și să dezactivăm notificările aplicațiilor.
Răsplata pentru aceste schimbări de comportament ar putea fi interesantă. Profesoara de psihologie Laurie Santos de la Yale citează un studiu care arată că a sta departe de social media ar putea avea „un efect mai mare asupra fericirii personale decât a câștiga 100.000 de dolari pe an sau a te căsători cu dragostea vieții tale".
Ia mai puține decizii. Prea multe opțiuni din care să alegem duce la acumularea zilnică de „microdoze de stres". Rezolvarea pentru a lua mai puține decizii este să alegem dintre opțiuni doar atunci când situația chiar contează. Mark Zuckerberg, care poartă cel mai adesea aceleași ținute în fiecare zi cu obiectivul de „a economisi capacitatea cognitivă pentru deciziile importante”, e un exemplu în acest sens. Mai multe, ne spune BBC.
De weekend. Rețete antimahmureală
Suc proaspăt detoxifiant din ananas, castravete, lămâie, pătrunjel, struguri albi fără sâmburi.
Burger consistent și picant.
SCURTE
Mituri. MAC-urile nu sunt invulnerabile la viruși și n-au fost vreodată. Uite un manual aici și istoria aici. Apple a renunțat la sloganul „doesn’t get PC viruses” încă din 2012.
________________
Calcule fiscale. Jeff Bezos, a doua cea mai bogată persoană din lume, va economisi aproape 600 de milioane de dolari datorită recentei sale mutări din Seattle în Miami, Florida. Florida nu impozitează câștigurile de capital, iar Bezos vinde acțiuni Amazon de miliarde de dolari.
_______________
Fonfleu. Am testat Taption, mult lăudata aplicație AI de traducere și subtitrare a clipurilor video „în 40 de limbi”. Taxa e de 12 dolari pe lună. Noroc că oferă 15 minute gratuite. Traducerea unui clip din engleză în română, cu enunțuri simple, a sunat ca un poem absurd.
_____________________
Guiness World Record. O reclamă la Whiskas eficientă (1,3 milioane vizualizări) cu cea mai torcăcioasă pisică.
____________________
Istorie. 16 februarie în muzică. (Poți alege orice altă dată.)
_______________
Valori. Romania Weekly Top Music Youtube. (Rupeam la Eurovision dacă ne duceam :)
Primele două poziții:
_____________________________
Muzică. Dacă vrei să-ți faci update, uite aici o lista cu albume remarcabile care au apărut sau apar în acest an. De pildă, londonezii Libertines vor scoate în martie un nou album de studio, după o pauză de nouă ani:
Tot din Londra, trupa indie rock de fete The Last Dinner Party a scos pe 2 februarie albumul Prelude to Ecstasy:
FILM
Wicked. Îl vom vedea la toamnă, la cinema.
__________________________
Deadpool & Wolverine. Pentru amatorii genului. În vară, la cinema.
Vadim all the way!