Mercedes-Benz a prezentat proiectul primului său zgârie-nori de marcă din America de Nord, care va fi construit la Miami. Va avea 67 de etaje, cu destinație mixtă: 791 de apartamente sub brand Mercedes-Benz, birouri, săli de fitness, un hotel, spații comerciale.
Deocamdată, constructorii lucrează la fundații. Imensa clădire va fi gata în 2027. (deezen.com)
Roboți AI mai deștepți
BMW colaborează cu startup-ul californian Figure pentru a introduce roboți AI în procesele de producție. Industria auto își dorește o trecere de la roboții tradiționali, specializați într-o singură operațiune, întâlniți în toate uzinele, la roboți mai versatili, cu inteligență artificială, capabili să îndeplinească o varietate de sarcini.
Astfel de roboți avansați pot învăța și se pot adapta pentru a îndeplini sarcini complexe, plictisitoare sau periculoase.
Tesla și Hyundai explorează tehnologii similare. (ukmotor1.com)
De ce nu există ceasuri în mall-uri
„Scopul retailerului este să crească timpul pe care îl petrecem în magazin și numărul de articole pe care le vedem, astfel încât să cumpărăm nu doar ce ne-am propus inițial, ci, în mod ideal, și alte câteva lucruri suplimentare", explică Vassilis Dalakas, profesor de business la California State University San Marcos, expert în psihologia consumatorului.
Timpul petrecut în plus în magazin poate fi aproape la fel de periculos pentru portofel ca și timpul petrecut în cazinou.
Atunci când facem cumpărături, avem la dispoziție aproximativ 20 de minute înainte ca al nostru creier să-și piardă puterea de a ne împiedica să luăm decizii financiare îndoielnice, confirmă cercetători de la Universitatea Bangor din Marea Britanie.
Folosind scanări fMRI (Functional magnetic resonance imaging) pentru a măsura „baza neuronală a luării deciziilor", aceștia au descoperit că după 23 de minute cumpărătorii de la supermarket au început să folosească partea emoțională a creierului mai degrabă decât partea cognitivă. Această schimbare i-a făcut pe oameni să ia mai puțin în considerare costurile cumpărăturilor și să fie mai sensibili la ofertele de marketing. (the hustle.co)
Ce aplicații au mai apărut în multimedia AI
Personajele generate AI vorbesc natural cu ajutorul funcției Lip Sync de la Pika Labs. De acum, orice înregistrare audio (un podcast, de pildă) poate fi transformată în video cu personaje create AI. Pentru a testa aplicația, trebuie să ai cont Pro, de 58 de dolari pe lună.
______________________
EMO, o soluție de la Alibaba Group, generează videoclipuri direct din combinația clip audio + imagine portret. De pildă, un monolog shakespearian înregistrat audio a fost combinat automat cu imaginea Giocondei și a rezultat asta (cu sunet, vă rog):
Project Music GenAI Control de la Adobe permite creatorilor să genereze muzică prin indicații text (prompt) și apoi să editeze fin sunetul în funcție de nevoile lor de ilustrație muzicală pentru conținutul produs.
PROMO
UniCredit este lider de piață și cel mai bun furnizor de servicii în finanțarea comerțului în România și în Europa Centrală și de Est
UniCredit Bank a fost recunoscută ca lider de piață și cel mai bun furnizor de servicii pentru finanțarea comerțului în România, de către revista britanică Euromoney, fondată în 1969.
Totodată, în Europa Centrală și de Est și în alte 9 țări, UniCredit a fost desemnat „cel mai bun furnizor de servicii in finanțarea comerțului“, în urma sondajului Euromoney Trade Finance.
Sondajul Euromoney Trade Finance, care e realizat pentru al 13-lea an consecutiv, adună feedback de la peste 11.000 de corporații și instituții financiare și oferă o imagine obiectivă a expertizei puternice a grupului UniCredit, lider de piață pentru produsele și serviciile oferite clienților, dovedind totodată înțelegerea profundă a principalelor piețe europene.
Sondajul a evidențiat că UniCredit este alegerea numărul unu pentru finanțarea comerțului în România și în alte 9 țări din regiunea Europei Centrale si de Est, în urma voturilor participanțiilor din piață. Rezultatele evaluează băncile sub două aspecte: „Cel mai bun serviciu”, care apreciază calitatea serviciilor oferite clienților, și „Lider de piață”, care combină datele privind prezența și pronderea în piață, cifra de afaceri, pentru a avea clasamentul general al celor mai bune bănci de finanțare a comerțului. Pentru mulți, sondajul este un punct de referință pentru industria globală de finanțare a comerțului.
O plimbare de nouă minute pe Marte în 4K
Clipul merită văzut pe televizor:
De ce era mai ușor să fii skinny în secolul trecut
Un studiu publicat în revista Obesity Research & Clinical Practice arată că este mai greu pentru adulții contemporani să își mențină aceeași greutate precum cei de acum 20-40 de ani, chiar și la aceleași niveluri de aport alimentar și de exerciții fizice.
O persoană contemporană care consumă același număr de calorii și face aceeași cantitate de exerciții fizice precum una de aceeași vârstă din 1988 ar avea un indice de masă corporală cu aproximativ 2,3 puncte mai mare. Cu alte cuvinte, oamenii actuali sunt cu aproximativ 10 procente mai grei decât erau oamenii din anii 1980, chiar dacă urmează exact aceleași planuri de dietă și exerciții fizice.
Sunt trei ipoteze care ar explica schimbarea:
În primul rând, oamenii sunt expuși la mai multe substanțe chimice care ar putea induce creșterea în greutate prin modificări hormonale (pesticide, substanțele din ambalajele alimentare, îndulcitori artificiali).
Consumul de medicamente, precum antidepresivele, a căror utilizare a crescut mult față de anii '70 și '80, de pildă Prozac.
Creșterea consumul de carne și alte produse animale din sistemele industriale tratate cu hormoni și antibiotice. Aceste substanțe schimbă echilibrul bacteriilor intestinale (microbionul) în timp.
Precizare: studiul (via theatlantic.com) este de acum opt ani, subiecții au fost americani, dar este clar că situația nu avea cum să se îmbunătățească de atunci, ci din contră.
Mituri. Cum a apărut modul avion pe telefoanele mobile
Faptul că telefoanele mobile deschise ar putea interfera cu sistemele electronice ale avioanelor și să creeze astfel probleme de securitate este un mit.
Adevăratul motiv pentru care ni se cere/cerea să trecem smartphone-urile pe modul avion: companiile aeriene cred că oamenii nu vor înceta să vorbească la telefoanele mobile în timpul decolărilor, aterizărilor și zborurilor, ceea ce îi poate enerva pe ceilalți călători, cu rezultatul posibil al unor accese de „furie aeriană" (air rage).
Air rage este definită ca furia violentă îndreptată împotriva însoțitorilor de zbor și a pasagerilor, cauzată de factorii de stres din timpul călătoriilor cu avionul și este o problemă serioasă pentru multe companiilor aeriene. (qz.com)
SCURTE
AI. Un robot zidar, creat de startup-ul olandez Monumental:
___________________
Foto. Șase biserici moderniste construite în vestul Europei în secolul trecut.
_________________
Culinar. E weekend, moment de răgaz pentru a citi newsletterul de cultură gastronomică UMAMI moments.
___________________________
Foto. Parisul în Belle Epoque. Documentar arte.tv (26 de minute)
_____________________
(via)
FILM
Cu Kevin Costner, regizor. Premiera la cinema, în iunie.
____________________________
Premiera în România, în iunie.
Documentarul despre Paris - minunat