O altfel de comoară.
O familie din Austin, Texas, a cumpărat un birou - o piesă de mobilier vintage - și au descoperit în interior, ascunse sau căzute între sertare, fotografii vechi marcate cu numele orășelului britanic Nuneaton, aflat la mii de kilometri distanță.
E un mister cum de biroul a ajuns până în Texas, dar internetul a ajutat la identificarea unor persoane din colecția foto. Noul proprietar al piesei de mobiler a postat într-un grup online de istorie locală a Nuneaton o parte din imaginile vechi descoperite (precum cea de sus), iar unii britanici și-au recunoscut apropiați în instantaneele istorice. (BBC)
Roboți în bucătărie
Colierul din imagine este perfect comestibil. Îl găsim în meniul restaurantului Disfrutar din Barcelona, care a adunat trei stele Michelin. Perlele sunt create din sucul fructului asiatic litchi (apare uneori și în supermarketurile noastre) prin tehnica culinară numită sferificare.
Pentru chefii cu experiență, sferificarea (m-am documentat pe net) nu are secrete, doar că cere mult timp și tehnică precisă. Presupune mixarea unui lichid (în cazul nostru, sucul de litchi) cu alginat de sodiu și la final o baie de calciu. Rezultatul sunt niște mici sfere semisolide - „perlele” din fotografie.
Cum restaurantul Disfrutar are în meniu trei feluri bazate de sferificare, patru bucătari petrec trei ore în fiecare zi pentru a le prepara - de unde prețul semnificativ al unei porții.
De acum, la restaurantul barcelonez, preparatele sferificate vor fi livrate de un robot, de mărimea unui cuptor cu microunde, care lucrează rapid - aparatul „ouă” sfere perfecte, de diferite dimensiuni, în câteva secunde - și fără greș. Bucătarii ocupați înainte cu sferificarea pot folosi orele eliberate pentru alte feluri experimentale.
Oare într-o bună zi restaurantele vor fi formate dintr-un singur chef care va elabora rețete pe care o echipă de roboți le va executa? - întreabă retoric MAD Digest.
Vei mai auzi de Perplexity
Mi-a dat rezultate foarte bune la căutare, așa că poate merită să încerci acest search engine conversațional.
Vorbim de Perplexity, un start-up de inteligență artificială din San Francisco, care își propune să conteste dominația Google în domeniul căutării pe internet. A obținut recent o nouă finanțare, ceea ce i-a adus o evaluare de aproximativ un miliard de dolari.
Platforma utilizează modele avansate de inteligență artificială pentru a oferi răspunsuri elaborate la interogările de căutare, și nu o listă de linkuri.
Eforturile anterioare de a detrona Google în industria de search nu au mers prea bine. Microsoft a avut dificultăți în a face o breșă în dominația Google, după ce a lansat o nouă versiune a motorului său de căutare Bing, alimentat de modele lingvistice mari. Startup-ul Neeva, care a operat un produs similar cu Perplexity, s-a închis anul trecut. (wsj.com)
1000 de unelte pentru creator economy
Această aplicație a adunat într-o listă peste o mie de startup-uri, instrumente și resurse pentru creatorii și profesioniștii online.
Găsim tool-urile aranjate pe categorii, dar și o funcție de căutare după cuvinte cheie.
Înscrieri deschise pentru amplul festival Romanian Design Week - Unlock the City
În primăvară (24 mai – 2 iunie), Bucureștiul își demonstrează forța creativ-artistică prin tradiționalul festival Romanian Design Week (RDW), desfășurat în numeroase locuri convenționale și mai puțin convenționale.
Dacă ești creator și vrei să prezinți o expoziție, să deschizi ușile atelierului tău, să lansezi un produs sau să creezi orice fel de experiență orientată spre design, atunci înscrie-te în circuitul oficial de evenimente al RDW 2024 și intră în comunitatea festivalului.
Te vei alătura astfel unor designeri independenți, întreprinderi creative, parteneri HoReCa, showroom-uri, galerii, instituții culturale și multor altor parteneri RDW 2024 - Unlock the City.
Formularul de înscriere poate fi completat până pe 25 martie, aici.
Romanian Design Week este un proiect The Institute, prezentat de UniCredit Bank.
Și unde pleci în coolcation?
Coolcation (vacanță răcoroasă) este una dintre cele mai importante tendințe pentru vacanța 2024. Ce înseamnă?
De pildă, că valurile de căldură sufocantă din iulie și august fac ca o vacanță în Norvegia să pară mai atractivă decât una în Sicilia sau în sudul Franței. Bonus: orașele nordice sunt mai puțin aglomerate.
Islanda, Finlanda și Scoția sunt deja destinații populare, ca și micile republici baltice.
Idei de afaceri eco
Unul din zece produse agricole (legume, fructe etc) sunt aruncate de producători pentru că nu sunt „frumoase”. O roșie diformă sau un castravete strâmb sunt refuzate de lanțurile de retail din motive estetice.
Trei tineri francezi au lansat serviciul de livrare a acestor produse eco respinse de comerțul tradițional, în Franța și Spania, cu succes, dovadă că au obținut o finanțare de 10 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerii.
Bene Bono salvează și alte produse alimentare sau nealimentare cu risc de a ajunge la pubelă.
Obezitatea îi îmbogățește pe danezi
Economia Danemarcei va crește cu 2,1% în 2024, datorită în primul rând companiei Novo Nordisk, care produce medicamentul pentru diabet Ozempic și medicamentul pentru slăbit Wegovy.
Vânzările uriașe ale celor două produse farmaceutice au ajutat Danemarca și să evite o contracție a PIB-ului în 2023.
Novo Nordisk a vândut anul trecut medicamente de 33,8 miliarde de dolari și de 25 de miliarde de dolari în 2022. Anul acesta, vânzările ar putea crește cu până la 26%.
Novo Nordisk a devenit cea mai valoroasă companie din Europa, depășind anul trecut conglomeratul de lux LVMH.
Pe de altă parte, ascensiunea meteorică a acestor medicamente care taie pofta de mâncare generează o scădere a vânzărilor de alimente în SUA, după cum declară CEO Walmart. (qz.com)
__________________
Novo Nordisk are, clar, viitor. Din cele 8 miliarde de pământeni, un miliard sunt obezi, iar 43% dintre adulți sunt supraponderali.
Regizor de capul lui
Texanul Baron Ryan urcă pe Instagram scurtmetraje filozofic-amuzante, condimentate cu paradoxuri, de genul „Trebuie să lucrăm la echilibrul dintre muncă și viață, iar prin muncă înțeleg mai puțină muncă și mai multă viață”.
Are mare succes: 983.000 de urmăritori pe Instagram și 2,8 milioane pe TikTok.
Într-o vreme a fost trainer de „story structure, public speaking, and modern American culture”, domenii pe care le stăpânește natural, după cum arată creațiile sale.
SCURTE
Playlist. Cam opt ore cu muzica lui David Lynch - compusă de el sau din coloana sonoră a unor filme. Începe, evident, cu Twin Peaks.
______________________
Artă. O colecție de colaje contemporane, poate te pasionează.
__________________________________
Politică. Unii suporteri ai lui Trump creează și răspândesc online imagini false realizate cu aplicații AI, precum aceasta, pentru a induce ideea că populația de culoare îi sprijină candidatura.
_______________________
Cinema. 21 de filme de referință din acest secol în viziunea britanicilor de la Far Out.
____________________
Dicționar. Echivalente pentru bani în slag: dust, dirt, bacon, dead presidents, green, pocket cabbage, spinach, gingerbread. Altele, aici.
___________________________
Real Time Marketing. Marți, când au căzut Facebook și Instagram:
FILM
Premiera, în septembrie.