Ne vom aduce aminte, probabil, de ziua de azi, 22 februarie 2021.
Samsung tocmai a anunțat că ceasurile inteligente Galaxy Watch3 sau Galaxy Watch Active2 măsoară tensiunea arterială și monitorizează electrocardiograma și pentru utilizatorii din România.
Cam în 10 ani, e posibil ca echipamentele portabile sau nu, care ne vor monitoriza unii parametri biologici, să trimită datele direct către medic, gata prelucrate.
Cum funcționează aplicația Samsung Health Monitor:
Cum să nu mai zgândări buba. Spre binele tău
Să învățăm un cuvânt nou și să ne ferim de el: doomscrolling. Ne va prinde bine
„Doom” are multiple înțelesuri „vesele” în engleză, în funcție de contex: moarte, distrugere, condamnare, soartă pecetluită.
Scrolling știm ce înseamnă: derularea, în cazul acestei povești - necontrolabilă, a știrilor și statusurilor de pe site-uri și rețele sociale.
Doomscrolling poate definit așadar drept consumul excesiv și obsesiv de știri online negative, distopice, pe subiecte gen pandemie, noi tulpini de virus, recesiune economică, ebola, tulburări politice, catastrofe naturale, scăderea speranței de viață șamd.
Efectul imediat este că vedem lumea mai periculoasă și mai fără viitor decât este, condamnată la pieire de-a dreptul.
Efectul psihologic pe termen lung este acela că ne seacă de energie și ne împiedică să ne ocupăm de binele nostru și al familiei.
Experimentul doamnei Ho
În primăvara 2020, Karen K. Ho, jurnalist la Quartz, a început să posteze pe Twitter sfaturi despre cum să scapi de tirania știrilor catastrofice despre pandemie: de pildă să mergi mai devreme la culcare, fără telefon.
„În primele două luni, am vorbit singură” – povestește Karen. Dar în timp oamenii și-au dat seama că are dreptate în tot acest haos și azi a depășit 44.000 de followers.
Cum poți să eviți doomscrollingul
Să pui pe noptieră o carte în loc de telefonul mobil. Să ieși mai des la plimbare în loc să stai cu ochii pironiți în ecran. Să faci ceva bun de mâncare. Să suni un prieten cu care n-ai mai vorbit de mult. Sau să instalezi o aplicație care să îți blocheze temporar accesul la anumite site-uri, cum este StayFocusd pentru Chrome.
Soluții se găsesc, totul e să ai un pic de voință pentru a scăpa de tirania fluxurilor de știri catastrofice care îi îmbogățesc pe unii din trafic și audiență.
ODD Ball Drum Machine. Cel mai interesant și rezistent instrument muzical
O bilă conectată la o aplicație de mobil în care aplicație primești o serie de background-uri muzicale pentru jam session. Lovești bila cum te taie capul și obții o piesă nouă, căreia poți să-i dai share prietenilor. Poți folosi mai multe bile o dată.
Ne explică omul acesta cum funcționează (dacă nu ai timp, sari direct la momentul 05.10 și îl vezi compunând):
ODD costă 89 de lire și pe site-ul de prezentare găsești toate explicațiile și demo-uri.
Wellbeing
Sănătatea psihică a angajaților, serios pusă la încercare de pandemie, devine preocupare importantă a managementului, deoarece generează pierderi importante.
De pildă, în Marea Britanie, anul trecut, problemele legate de anxietate, depresie, oboseală cronică ale angajaților au produs pagube economice de 14 miliarde de lire.
Ce își doresc mai mult și mai mult oamenii ca măsură de sprijin? Pe primul loc, program flexibil, iar pe locul doi zile libere pentru recuperare.
Un sondaj LinkedIn:
Un emoji detestat de generația Z
Este acesta 😂, recunoscut ca laughing crying (râd cu lacrimi). O seamă de membri ai generației Z (cei născuți după 1996) îi ridiculizează pe cei din generația Millennials (născuți între 1981 și 1996) pentru că folosesc din abundență acest emoji.
Unde se poartă războiul declarațiilor? Unde altundeva decât pe Tiktok.
Laughing crying este folosit de mama și de frații mei mai mari, dar este atât de depășit - explică un adolescent.
O alternativă acceptabilă pentru generația Z este acest emoji 💀 - care se traduce prin „mor” (de râs).
La ce ne folosește informația asta? Dacă discuți cu un gen Z, poate e bine să nu folosești laughing crying, pentru a nu fi considerat „expirat” :) (CNN)
Un podcast înregistrat în engleză de doi frați români, despărțiți de 2544 km.
Și povestea.
Recomand: Ce ne facem, dom'le, cu influencerii astia?
M-a întrebat destul de multă lume în anii din urmă ce carte românească cu soluții social media aș recomanda. Am cam ridicat din umeri.
Cristian China-Birta a adunat experiența sa de mai mulți ani în această carte, care se pregătește de tipografie. O poți precomanda deja online, la Cărturești.
Fie că ești expert sau angajat în domeniul comunicării, antreprenor, freelancer sau pur și simplu ești curios de puterea pe care o au influencerii astăzi, această carte îți va răspunde la o sumedenie de întrebări, pornind de la cele mai simple și până la cele cu adevărat grele.
Fiți binevenită pe lume, domnișoară Elisabeth Ann
Cred că îți aduci aminte de oaia Dolly, primul mamifer clonat, în 1996.
De data asta, biologii americani au copiat genetic un exemplar de dihor cu picioare negre, specie pe cale de dispariție.
Dihorii cu picioare negre au fost în anii ‘70 declarați ca specie stinsă. Însă cum America e un teritoriu uriaș, în 1981, a fost descoperită în preerie o colonie de 18 indivizi. Au fost capturați și înmulțiți în captivitate până la o comunitate de câteva sute de exemplare.
Problema: fiind cu toții rude, apare pericolul degenerării genetice. Astfel s-a ajuns la ideea clonării. Nucleul unui ovul a fost înlocuit cu materialul genetic al unei femele de dihor congelat acum 30 de ani. Astfel, s-a născut Elisabeth Ann, o dihoriță care ar putea reîmprospăta genetic comunitatea existentă.
Această reușită dă speranțe pentru renașterea altor mamifere dispărute. Material am avea: prin programul Frozen Zoo (San Diego) au fost colectate și crioconservate probe de la 1.100 de specii rare și pe cale de dispariție la nivel mondial. (National Geographic)
Civilization se aude pe
Morgan Wallen a devenit un erou popular
V-am povestit în ediția #29 a Civilization despre execuția publică a cântărețului de muzică country Morgan Wallen. Într-o noapte, acesta s-a întors acasă de la un club, însoțit de niște prieteni, și a glumit cu unul dintre ei pronunțând cea mai dură jignire rasistă: „Take care of this p---- ass n…..". Vecinii au înregistrat scena, au dat-o presei și Wallen s-a trezit a doua zi interzis la posturile de radio din SUA, cu contractul casei de discuri rupt și pus la stâlpul infamiei. Pentru un singur cuvânt.
Rezultatul: albumul său Dangerous se află pentru a cincea săptămână pe locul 1 în Top 200 Billboard.
Vânzările au explodat: într-o singură săptămână au fost cumpărate149.842 de exemplare ale albumului și s-au înregistrat134,8 milioane de stream-uri ale pieselor sale.
Astfel, pedepsirea publică a lui Morgan Wallen nu numai că nu i-a diminuat veniturile și notorietatea, ci chiar i le-au crescut semnificativ. Iar el a devenit pentru milioane de americani un erou popular. Evident nu pentru că a rostit acel cuvânt oribil și care a provocat imensă suferință în ultimele 300 de ani, ci pentru că unii oficiali au reacționat, se pare, exagerat la gafa lui.
Tot în Top 200 Billboard, Morgan Wallen mai are un album, If I know me, aflat pe locul 10 și în urcare.
Poate ți-a scăpat din edițiile trecute: Un documentar fascinant despre furnicile sclavagiste
O specie de furnici leneșe răpește copiii altei specii de furnici, pe care îi transformă în sclavi reprogramându-i mintal. Poți să vezi documentarul chiar acum - e scurt (4.55 minute) și are subtitrare.