Releul radio-TV de pe Vârful Coștila din Bucegi, fotografiat pe furtună, de pe Vârful Omu. Turnul este cel mai înalt punct din România - 2578 de metri. A fost inaugurat în 1968, iar construcția a durat 15 ani.
Foto: Sergiu Olteanu.
Orice tehnologie suficient de avansată este imposibil de distins de magie
Citatul din titlu îi aparține celebrului scriitor SF și viitorolog Arthur C. Clarke. Pare să descrie sugestiv noua aplicație de inteligență artificială generativă Suno.
În ultimul an, inteligența artificială generativă a făcut progrese majore în producția de text credibil, de imagini (prin servicii precum Midjourney) și chiar de videoclipuri, în special cu noul instrument Sora de la OpenAI.
Dar generarea de conținut audio, și în special muzică, a rămas în urmă.
Suno pare să fi descifrat, în sfârșit, codul muzicii produse de inteligență artificială. Cel mai entuziast dintre cofondatorii startup-ului, Mikey Shulman, doctor în fizică la Harvard, își imaginează un miliard de oameni din întreaga lume care plătesc 10 dolari pe lună pentru a crea melodii cu Suno.
Cum să te apuci de compus cântece: intri aici, îți faci cont, scrii prompturi în engleză și Suno îți livrează instantaneu un cântec cu versuri, orchestrație și voce. O mostră de piesă compusă de Suno, aici.
Microsoft a integrat Suno în Copilot.
Google Vlogger Project creează video cu o singură fotografie a unei persoane
Un cercetător Google a prezentat aplicația AI Vlogger. Încarci fotografia unei persoane plus o înregistrare audio tip monolog și aplicația convertește imaginea în video (va crea, probabil, un tsunami de deepfake :) .
În colectivul de cercetători apar și trei români.
Vlogger nu este deocamdată disponibilă public.
Ce este apneea de e-mail
Aproape 80% dintre persoanele care lucrează la birou suferă de o afecţiune numită atenție continuu parţială. Ne verificăm e-mailul, scriem ceva, intrăm pe rețelele de socializare și reluăm ciclul, fără a ne concentra vreodată pe deplin asupra unui lucru anume.
În această stare de perpetuă distragere, respiraţia devine superficială și neregulată. Uneori nu respirăm deloc timp de jumătate de minut sau chiar mai mult. Problema a devenit atât de gravă încât Institutul Național de Sănătate din SUA a înrolat mai mulţi cercetători pentru a studia efectele acestui comportament, cunoscut sub numele de apnee de e-mail, și care poate contribui la apariţia acelorași boli precum periculoasa apnee din timpul somnului.
Din excelenta carte Respirația semnată de James Nestor.
.
Mercedes-Benz a lansat un asistent virtual bazat pe AI și cipuri Nvidia pentru automobilele sale, capabil să converseze natural cu șoferul. Ce mai știe să facă
Este remarcabil că Mercedes-Benz a dezvoltat in house propriul sistem de operare, MB.OS, pentru echiparea automobilele sale. Această realizare îi permite instalarea unui asistent virtual remarcabil, MBUX pe numele său, alimentat de inteligența artificială generativă și bazat pe super cipurile Nvidia. Acest asistent vine cu un comportament asemănător cu cel al omului real și este capabil de conversație naturală și inteligentă cu șoferul.
Vrei un exemplu sugestiv de ce e capabil MBUX în materie de confort?
Să spunem că ești la volan, spre casă, după o zi obositoare. La comanda ta, asistentul virtual, MBUX pe numele său, reglează iluminarea ambietală într-o variantă liniștitoare, alege o muzică plăcută și pornește un masaj relaxant. Dar aceasta nu este cea mai spectaculoasă funcție.
Asistentul MBUX oferă o experiență de condus hiperpersonalizată și integrează și capabilități de conducere sigură, de video meeting, de productivitate, de entertainment la bord, plus alte diverse aplicații de la terți. Să le luăm pe rând:
• Hey Mercedes. Șoferul poate alege să dialogheze natural, prin voce, cu asistentul său virtual, inclusiv folosind cuvântul-cheie Hey Mercedes, pe baza tehnologiei LLM (modele lingvistice mari), obținând răspunsuri la întrebări și comenzi.
Astfel, MBUX răspunde la întrebări pe baza cunoștințelor generale și poate, de asemenea, să pună întrebări inteligente pentru a clarifica intențiile șoferului uman și a formula concluzii. Fiind predictiv, oferă, de asemenea, sugestii proactive, bazate pe context și pe comportamentul învățat. Este empatic cu șoferul, iar acesta îl poate adapta la propriile preferințe prin opțiunile oferite de hub-ul central.
• Avatar 3D. Dialogul natural cu asistentul MBUX este completat de prezența unui avatar 3D pe monitorul de bord, realizat cu motorul grafic pentru jocuri Unity. Avatarul exprimă diverse emoții, de la calm la entuziasm și chiar sensibilitate, sau indică dacă asistentul vorbește, ascultă, gândește, face o sugestie sau oferă un avertisment.
• MBUX Surround Navigation. Șoferul vede în timp real ceea ce „vede” și mașina. Vine cu un plus de informații din trafic oferite cu ajutorul graficii 3D, accesibile dintr-o singură privire - de exemplu pietonii din apropierea drumului, precum și potențialele pericole sau unde anume îl va duce următoarea curbă.
Productivitate, divertisment și confort. Actualizările over-the-air permit actualizări ale sistemului de operare cu cel mai recent conținut și cele mai noi aplicații la bordul unor modele Mercedes. De pildă, în acest an, productivitatea la bordul Clasei E va fi sporită prin adăugarea aplicației Meetings, prin care șoferii pot participa la conferințe Microsoft Teams. Vom găsi și aplicații Zoom și WebEx.
Actualizarea extinsă include, de asemenea, aplicații regionale pentru confortul de zi cu zi, precum Booking.com, getAbstract, JustEat Takeaway și multe altele. În domeniul divertismentului, există planuri de a introduce jocuri retro bazate pe cloud de la Antstream Arcade și alte experiențe imersive.Oferta de streaming video va fi îmbunătățită prin integrarea serviciului RIDEVU al Sony Pictures Entertainment. RIDEVU permite închirierea și să achiziționarea de conținut Sony Pictures Entertainment la cerere, direct din mașină. Acesta include o videotecă cu filme disponibile pentru streaming, îmbogățind pachetul de divertisment Mercedes-Benz.
Drept concluzie, Markus Schäfer, Chief Technology Officer, spune că „prin progresele în domeniul inteligenței artificiale, automobilul Mercedes-Benz de mâine își va cunoaște șoferul mai bine ca niciodată”.
Pentru alte informații, interesante, proaspete și localizate despre Mercedes-Benz, click aici.
Jocuri pe LinkedIn
În curând, am putea da peste jocuri bazate pe puzzle-uri pe LinkedIn - platformă aflată în patrimoniul Microsoft. Se pare că punctajele obținute de angajați vor stabili un clasament al companiilor la respectivele jocuri. (techcrunch.com)
Cursuri gratuite, online, la Oxford University
Fără taxă, dar cu certificat de absolvire.
Business Management.
Înscrieri deschise pentru amplul festival Romanian Design Week - Unlock the City
În primăvară (24 mai – 2 iunie), Bucureștiul își demonstrează forța creativ-artistică prin tradiționalul festival Romanian Design Week (RDW), desfășurat în numeroase locuri convenționale și mai puțin convenționale.
Dacă ești creator și vrei să prezinți o expoziție, să deschizi ușile atelierului tău, să lansezi un produs sau să creezi orice fel de experiență orientată spre design, atunci înscrie-te în circuitul oficial de evenimente al RDW 2024 și intră în comunitatea festivalului.
Te vei alătura astfel unor designeri independenți, întreprinderi creative, parteneri HoReCa, showroom-uri, galerii, instituții culturale și multor altor parteneri RDW 2024 - Unlock the City.
Formularul de înscriere poate fi completat până pe 25 martie, aici.
Romanian Design Week este un proiect The Institute, prezentat de UniCredit Bank.
Cel mai mare producător de țiței din lume este…
Anul trecut, SUA au produs, în medie, 12,9 milioane de barili de țiței pe zi, cu 28% mai mult decât Rusia, care a fost până de curând principalul producător mondial, și cu 33% mai mult chiar și decât Arabia Saudită. Producția din decembrie a urcat și mai mult: 13,3 milioane de barili pe zi. (pe larg)
De asemenea:
Relaxarea pe care o aduc câinii
Loialii câini sunt un element al civilizației umane încă din Paleolitic, de acum aproximativ 30.000 de ani. Blănoșii pot îmbunătăți starea de spirit a oamenilor, reduce tensiunea arterială și scădea nivelul de cortizol, hormonul stresului. Simplul fapt de a privi câinii în ochi poate crește nivelul de oxitocină, un hormon asociat cu sentimentele de dragoste și încredere.
Cel mai recent studiu publicat vine cu informații noi. Cercetătorii din Coreea de Sud au atașat căști cu senzori unui grup 30 de adulți, apoi au măsurat schimbările din undele cerebrale ale acestor subiecți în timp ce interacționau cu o cățelușă pudel pe nume Aro.
Cercetătorii au descoperit că undele cerebrale alfa ale participanților, care indică stabilitate și relaxare, au devenit mai puternice atunci când s-au jucat cu Aro folosind jucării care chițăie și când au scos-o la plimbare în parc.
Hrănirea cățelușei cu bunătăți și îmbrățișarea ei au îmbunătățit, de asemena, starea de spirit a oamenilor.
Participanții au declarat la finalul experimentului că s-au simțit mai puțin stresați, obosiți și deprimați după interacțiunile cu ARO.
SCURTE
Media. Cel mai mare creator de conținut de pe YouTube, MrBeast, a anunțat că filmează o emisiune de jocuri pentru Amazon Prime Video. Este „cel mai mare game show din istorie: peste 1.000 de concurenți, un premiu de 5.000.000 de dolari și multe alte recorduri mondiale".
______________
Practic. Cum folosește Octavian Jurma, medicul devenit vedetă în pandemie, inteligența artificială.
__________________
AI. Ideea de inteligență artificială a fost conceptualizată pentru prima dată în anul 1666 de Gottfried Wilhelm Leibniz, un matematician și filozof german. Leibniz credea că este posibil să se creeze o mașină care să gândească precum o ființă umană.
____________
AI. Nvidia a prezentat următoarele sale cipuri de inteligență artificială, Blackwell, despre care spune că pot procesa date de 25 de ori mai ieftin și mai eficient în comparație cu H100, cel mai avansat cip de inteligență artificială disponibil în prezent.
___________
Educație. Olimpiada digitală de matematică, clasele I-XII. Start la înscrieri.
____________
Artă urbană. Banksy a confirmat că noul graffiti apărut la Londra este opera lui.
FILM
Biografic. Despre viața scriitoarei Flannery O'Connor. În curând, la cinema.
Mulțumesc pentru toate articolele. Sunt foarte faine, îmi rezerv timp să le citesc în tihnă.
Salut,nu stiu daca a mai fost semnalat de altcineva,dar de cateva editii newsletterul vine de doua ori :)