În mâinile străbunicului. Fotografie de Yvonne C. Krystovsky, câștigătoare a marelui premiu la 2024 Black & White Minimalist Photography Prize.
Fotografiile și clipurile video nu mai dovedesc nimic
Zilele trecute, mi-a apărut în fluxul Facebook un clip sponsorizat marcat cu logo-ul PRO TV, publicat de contul Rainy Days, sub forma unei știri. Andreea Esca și Mugur Isărescu promovau, chipurile, o investiție tentantă: depuneai într-o aplicație vreo mie de lei și încasai ulterior mult mai mult. Am raportat respectivul deepfake, dar câteva minute mai târziu, mi-a reapărat pe wall, de data asta sponsorizat de contul Happy Dog.
Nu e exclus ca unii să se fi lăsat păcăliți și să depună bani în aplicația falsă - e plină presa de relatări privind victimele escrocheriilor online.
Pe TikTok, are mare succes acest clip fake, bine realizat, în care un dinozaur se plimbă pe stradă:
Dacă ar fi prezentat ca o știre de genul „Chinezii reînvie animale preistorice prin inginerie genetică”, probabil că ar fi numeroși cei care ar crede că e vorba de o informație reală.
Un distins intelectual român a distribuit pe Facebook o fotografie luată de pe Telegram: în fundal, o rafinărie rusească incendiată de o dronă inamică, iar în
prim-plan, un panou electoral înfățișându-l pe Putin (cu un ochi scos de proiectile), alături de sloganul „Stabilitate”. Era încă o imagine falsă din războiul digital propagandistic ucraineano-rus pe care mulți au receptat-o ca reală pentru că, emoțional, i-a convins.
Acum câteva săptămâni, fotografia inabil editată a lui Kate Middleton, Prințesa de Wales, a dat apă la moară adepților conspirației, cu teorii precum „Kate e moartă de mult” sau „membrii familiei regale britanice sunt reptilieni”.
În excelentul articol Photography is no longer evidence of anything, Wired reamintește că manipularea digitală a imaginilor nu este o activitate nouă. Tehnologia a fost la îndemâna presei încă din 1985, când, de pildă, National Geographic muta digital, într-o fotografie, o piramidă egipteană pentru a încăpea pe copertă.
Câțiva ani mai târziu, doi frați din Michigan au inventat ceea ce avea să devină Photoshop, lansat ca produs Adobe în 1990. Aplicația a făcut posibilă manipularea digitală a fotografiilor pe PC-urile de birou, reducând semnificativ costurile și democratizând imaginile mai mult sau mai puțin fake.
Inteligența artificială a dat un impuls uriaș falsificării fotografiilor și conținutului video.
Doar printr-o singură aplicație AI, Firefly, au fost modificate 6,5 miliarde de fotografii.
Au apărut inițiative din partea giganților IT care își propun marcarea vizibilă a fotografiilor și clipurilor video trucate și a celor generate AI. Însă aceste măsuri (dacă vor apărea) vor rezolva doar în parte problema.
Singura soluție în această lume nebună a manipulării este să fim circumspecți față de orice imagine, foto sau video care transmite un mesaj semnificativ.
Nu e paranoia, e o măsură de protecție personală cât se poate de necesară. Pentru că fotografiile și clipurile video nu mai dovedesc nimic.
Cum să te concentrezi mai bine la munca ta
Deschizi pe telefon aplicația Forest, stabilești o perioadă de timp în care vrei să te concentrezi și dai click pe butonul Study. O pădure digitală va germina, apoi va înflori pe ecranul smartphone-ului tău. Cu cât folosești mai intens aplicația, cu atât pădurea ta devine mai luxuriantă. Dacă încerci să iei o pauză în timpul setat și să butonezi telefonul, copacii se ofilesc și mor imediat.
Utilă și pentru a uita de telefon când ieși cu prietenii.
Pe lângă Forest, WSJ mai are în listă alte 11 aplicații mobile interesante. ($).
Viitorul jurnalismului?
Un absolvent de Harvard care a lucrat o vreme ca jurnalist la Forbes a creat extensia browser Zette (Google Chrome, Apple Safari, Microsoft Edge, Mozilla Firefox), care-ți permite să plătești doar pentru articolele paywall care te interesează, și nu pentru acces general la publicații.
Poți cumpăra 30 de credite (fiecare deschide un articol) cu 9,9 dolari sau 90 de credite cu 29,9 dolari pe lună.
Zette are în portofoliu 110 publicații, printre care Forbes, New Scientist, Miami Herald.
Oferă și acces de test (funcționează, am verificat), sub forma a 30 de credite gratuite timp de o lună.
De asemenea, algoritmul Zette's AI îți recomandă în mod automat conținut pe baza istoricului de lectură.
Conceptul cu care se prezintă România la Bienala de Artă de la Veneția
De peste 10 de ani, UniCredit Bank România susține discret participarea României la Bienala de Artă de la Veneția.
Acum doi ani, proiectul Adinei Pintilie You are another me - A Cathedral of the Body a pozitionat Pavilionul României în top 10 cele mai vizitate pavilioane din cadrul Giardini della Biennale.
Anul acesta, între 20 aprilie și 24 noiembrie, România va fi prezentă la Bienală cu proiectul What work is / Ce este munca, o expoziție semnată de artistul clujean Șerban Savu și curatoriată de Ciprian Mureșan. Proiectului examinează care este relația dintre muncă și timpul liber și iconografia muncii, inspirându-se din realismul istoric și arta de propagandă din țările care făceau parte din așa-numitul bloc estic.
Păpuși AI pentru seniorii singuri
Autoritățile sud-coreene au distribuit experimental unor vârstnici păpuși-robot dotate cu inteligență artificială, menite a le alina singurătatea și a contribui la îngrijirea acestora.
Acești roboți AI pot purta conversații cu seniorii prin tehnologia ChatGPT, să le ofere remindere, mesaje vocale personalizate, sfaturi de sănătate, idei de exerciții fizice, comentarii religioase și muzică.
Păpușile sunt conectate la o platformă web care permite îngrijitorilor să-i monitorizeze pe seniori de la distanță.
Cost pe bucată: 1700 de dolari.
Meseriile cele mai căutate în diverse țări
Din totalul anunțurilor de angajare publicate în România, 12,4% sunt în industria IT, 11,3% în domeniul vânzărilor cu amănuntul, 9,6% în producție și 9,2% în administrație publică. (via hackingwork)
Infograficul cu cele mai cerute meserii, aici.
Civilizație românească: Caiete de rețete
Trei tineri au avut buna idee să adune pe un site rețete, dar nu oricum, ci scanate din caietele bunicilor și mătușilor noastre. A rezultat o comoară antropologică, practică, care îți dă un sentiment de nostalgie după vremurile trecute când doamnele din casă aveau tot timpul din lume să gătească cu dichis și realizau minuni gastronomice. (Mai prepară cineva, azi, Albă ca zăpada, de pildă?)
Povestea proiectului aici, iar dacă dai click aici, ajungi pe site.
SCURTE
AI. Cum își dezvoltă și antrenează Nvidia, prin Project GR00T, roboții umanoizi, video.
_______________
Istorie. Muzica cu care se hrăneau cei mai puternici oameni din Vestul Europei acum 243 de ani.
__________________
Sănătate. În rândul adulților din SUA, izolarea socială crește riscul de deces prematur cu 29% - mai mult decât fumatul a 15 țigări pe zi. În concluzie, singurătatea ucide.
____________________
Social Media. Dacă ești activ(ă) pe Facebook, îi umfli portofelul lui Zuckenberg cu 50 de dolari anual, in medie, evident - unii mai mult, alții mai puțin.
Social Media. Instagram rămâne cea mai descărcată aplicație mobilă din lume. (appfigures.com)
__________________
Bursă. În ultimii zece ani, acțiunile Apple au crescut cu 800%, iar randamentul total (care include și dividendele) a fost de 922%. În cazul Microsoft, acțiunile au un avans de 969% și un randament total de 1.162%.
___________________
Muzică. Printre atâta trap și atâtea manele, mai răsare și câte ceva remarcabil:
FILM
Sequel al filmului Beetlejuice din 1988. La cinema, în septembrie:
E o nebunie totală cu reclamele acelea despre fake, dar îngrijorător e ca Meta, Google și celelalte companii pe câmpul cărora sunt promovate nu doar ca nu reacționează, dar la orice raportare revin spunând ca nu se încalcă nicio regulă, deși vorbim de fraudă și înșelăciune evidenta. 😞
Am citit acest newsletter mâncând Albă-ca-zăpada. :))