Fotografie de Apolo Sales, Brazilia, selectată la categoria Street Photography a Sony World Photography Awards 2024.
La aceeași categorie, în shortlist, găsim și un fotograf român, Panfil Pîrvulescu.
Galeriile cu lucrări remarcate în competiție, aici.
Un nou robot, complet electric, de la Boston Dynamics. Elon Musk îl ironizează
Boston Dynamics, companie fondată la Massachusetts Institute of Technology și aflată acum în portofoliul Hyundai, a prezentat o nouă versiune a robotului Atlas, electrică, gândită să preia sarcini solicitante și periculoase de la muncitorii umani reali.
Noul Atlas electric „va fi mai puternic, cu o gamă mai largă de mișcări" - promit inginerii Boston Dynamics, companie care comercializează deja Spot, un robot cu patru picioare folosit pe șantiere, și Stretch, conceput pentru a lucra în depozite. (qz.com)
Cum Tesla are propriul proiect de robot electric humanoid, pe nume Optimus, Elon Musk (sau echipa lui de comunicare) a ironizat creația Boston Dynamics printr-un comentariu la știrea de pe X sub forma acestei imagini:
Am ajuns și aici: concurs Miss AI
Unele agenții digitale au generat pe computer, prin programe de inteligență artificială, influencerițe virtuale care arată ideal, promovează branduri 24/7, fără salariu și fără comportament de divă căreia omenirea nu-i înțelege valoarea.
A apărut, natural, și primul concurs de frumusețe pentru aceste concurente virtuale - „Miss AI". Concursul este prima etapă a unui program prezentat de World AI Creator Awards (WAICA) și de partenerul său, Fanvue.
Juriul va ține cont de elementele clasice ale unui concurs de Miss, precum înfățișarea, prestanța și răspunsurile la întrebări, dar concurentele vor câștiga puncte și pentru performanța tehnică AI.
O nouă aplicație AI complexă cu care poți compune ușor muzică
Vă povesteam acum o lună despre Suno, o platformă de inteligență artificială care îți permite să compui muzică. Observ că s-a dezvoltat și că oferă și opțiunea unor stiluri bizare gen „Russian Roots Reggae”.
Între timp a apărut udio.com, o aplicație asemănătoare. E gratuită, dar trebuie să te înregistrezi. Dacă îi oferi instrucțiuni (prompt-uri) bine scrise, chiar livrează melodii interesante, instrumentale sau cu voce.
I-am dat indicația aceasta neglijentă: „a song about an ocean voyage braving storms jazz”. Si mi-a livrat asta.
Salvador Dalí se plictisește și e gata să stea de vorbă cu tine
La Muzeul Salvador Dalí din St. Petersburg, Florida, ai ocazia să conversezi, la un telefon vintage sub formă de homar, cu artistul suprarearealist de mult plecat în alte dimensiuni.
Este o experiență, bazată pe AI, destinată vizitatorilor, numită „Ask Dalí", concepută de o agenție digitală din San Francisco.
Răspunsurile pe care le dă robotul sunt derivate din textele și documentele personale ale artistului, iar vocea, cu accentul specific, este emulată din mai multe interviuri înregistrate cu Dalí din arhivele muzeului.
UniCredit Bank România ne oferă noi oportunități de investiții prin parteneriate cu lideri mondiali în administrarea fondurilor mutuale
UniCredit Bank ne oferă soluții exclusive de investiții, odată cu lansarea onemarkets Fund. Această platformă vine cu o gamă diversă de soluții de investiții oferite clienților UniCredit Bank România prin parteneriate cu lideri mondiali în administrarea fondurilor mutuale, cum sunt BlackRock, Fidelity, Pictet, J.P. Morgan, Pimco, Allianz Global Investors, Amundi.
Selecția exclusivă a noilor soluții de investiții este gestionată de o echipă de experți din cadrul Grupului UniCredit, într-un cadru conceput pentru a asigura calitatea și profilul specific risc-randament al strategiei selectate, pe tot parcursul ciclului investițional.
În 2022, platforma onemarkets Fund a fost lansată cu succes de grupul UniCredit în Italia, Germania și Austria, pentru ca în 2023 să fie extinsă pentru clienții băncii din Europa Centrală și de Est, din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, și, acum, în România.
Mai multe informații despre aceste oportunităși de investiții, aici.
Apple cam pleacă treptat din China. Direcția: India, Vietnam și, posibil, Indonezia
Aproximativ 1 din 7 iPhone-uri sunt acum asamblate în India - 14% din producția totală, ca semn al reducerii dependenței de China a Apple (nu se știe când poate izbucni un război).
Dar cât de mult a transferat Apple din competențele și valoarea adăugată în China și, mai nou, în India?
Cea mai mare parte din valoarea adăugată globală a unui iPhone provine din afara celor două țări: componente și echipamente vin de la TSMC (Taiwan), ASML (multinațională olandeză), Samsung, Sony etc. și, bineînțeles, de la Apple însăși. (bloomberg.com)
PS: CEO Apple, Tim Cook, a discutat săptămâna aceasta și cu președintele Indoneziei posibile investiții în această țară.
Icons
Hayao Miyazaki, legendar regizor de animație și excelent povestitor. Cel mai nou film al lui, aclamat de critici și public:
Suzanne Simard, profesor de ecologie forestieră la University of British Columbia. Ea a descoperit că, în adâncul pădurii, copacii comunică prin intermediul unor rețele vaste de ciuperci micorizice. Cam ca oamenii via internet.
Sunt doar două dintre personalități din diverse domenii de activitate care alcătuiesc topul Time100 Most Influential People 2024. O lectură interesantă pe care o recomand.
Fascinantele conexiuni dintr-un milimetru cub din creierul unui șoarece
Punctele mai luminoase sunt neuroni din creierul unui șoarece, iar ghemul de fire reprezintă conexiunile dintre ei.
Un milimetru cub este o dimensiune minusculă, dar acest volum din creierul unui șoarece cuprinde zeci de mii de neuroni și alte celule într-o țesătură arhitecturală uimitor de complexă. Peste 100 de oameni de știință, cu un buget de 100 de milioane de dolari, au reușit să reconstituie 3D această structură complexă
Proiectul reprezintă o piatră de hotar în domeniul conectomicii, știință care se străduiește să deslușească organizarea la scară sinaptică a creierului și să traseze circuitele care coordonează numeroasele funcții ale acestui organ.
Identificarea principiilor arhitecturale ale creierului ar putea, într-o bună zi, să ghideze dezvoltarea unor rețele neuronale biologice artificiale.
Însă mai e un drum extrem de lung până acolo. „Cu cât știm mai multe, cu atât mai greu este să transformăm cunoștințele într-un model simplu, ușor de înțeles, al modului în care funcționează creierul” - spune unul dintre cercetătorii proiectului.
Nu suntem proiectați să procesăm tragedia unei întregi planete
„Creativitatea necesită odihnă și recuperare. Trebuie să îți poți reîncărca energia. Când citești despre războaie, volatilitate, economie, noi tehnologii, tensiuni, voturi, alegeri, corpul tău se activează, sistemul tău nervos se activează, ceea ce înseamnă că trebuie să ne amintim că, de fapt, corpurile noastre umane nu au fost niciodată proiectate să rețină și să proceseze emoțiile, furia, mânia și tragedia unei întregi planete. Așa că trebuie să vă odihniți și trebuie să îi dați corpului vostru șansa de a se deconecta, pentru că fără odihnă nu vă recuperați" - explică Rahaf Harfoush, antropolog digital.
Pe larg, în românește, aici.
SCURTE
Cinema. Zece filme hollywoodiene care au stârnit scandal și au fost boicotate de o parte din public. Cauze: ofensă adusă convingerilor personale, violență și sexualitate considerate exacerbate.
____________________
Turism. CNN a publicat acest top:
____________________
Eveniment Anthony Jeselnik, stand-uper, scriitor, actor și producător, vine la București.
________________
Eveniment. Relax & shop local. Mezanin Market aduce 35 de artiști și antreprenori la Palatul Universul (la Beans&Dots) din București, weekend-ul acesta și în cel următor. Haine, bijuterii, bunătăți, cadouri unice. Tot weekendul, de la 10 până la 19. Intrarea liberă. Str. Ion Brezoianu 23-25, la lângă Cișmigiu. Pet & Kid friendly.
__________________________
Orașe 3D. Cum arată Hiroșima azi.
____________________
Ad. Două reclame cu pisici (via Răzvan Mătășel).