Aurora Boreală în Olanda. Fotografia lui Albert Dros a adunat 4,5 milioane de vizualizări pe X/Twitter.
Poate știi povestea sloganului Just Do It!. Poate nu
Este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune sloganuri inventate vreodată de mințile copywiterilor.
Oare e adevărat că acest brandline Nike, Just Do It!, a fost inspirat de ultimele cuvinte ale unui criminal executat în 1977?
Nu avem cum să fim siguri, dar site-ul agenției londoneze Frankly Fluent (impecabil grafic) merită vizitat pentru câteva istorii savuroase (și instructive) ale celor mai bune sloganuri.
Antrenament pe banda de alergare pentru discurs în public
Taylor Swift a declarat recent că, în fiecare zi, timp de șase luni, s-a antrenat pentru turneul său mondial Eras cântând playlist-ul în timp ce alerga pe bandă. S-a asigurat astfel că nu rămâne fără suflu în timp ce se produce timp de patru ore pe scenă încontinuu - scrie Polina Pampliano în newsletterul The Profile.
O idee oarecum asemănătoare poate fi aplicată pentru situațiile când trebuie să vorbești în public, bineînțeles când prezentarea are o importanță cu totul deosebită.
„Am descoperit că efectuarea unui antrenament moderat spre intens (cum ar fi o alergare pe bandă) cu câteva ore înainte de discursul meu face cu adevărat diferența. În timpul alergării îmi exersez discursul pentru a-l transforma în memorie musculară, permițându-i creierului meu să știe că îl pot susține cu calm, indiferent de cât de mult stres fizic (voce în pericol să devină tremurândă, transpirație) trăiesc” - explică Pampliano.
A doua tehnică este utilizarea polisindeton, ca figură de stil, care constă în repetarea unei conjuncții (și, dar, sau, nici) la începutul fiecăreia dintre propozițiile unei fraze sau înaintea fiecărui termen al unei enumerări, pentru a accentua o anumită idee.
Alte nouă tehnici pentru discursuri de succes, tehnici care au adunat aproape două milioane de vizualizări pe X/Twitter, aici.
Util. O aplicație pentru transcris interviuri și discuții
Fondatorul companiei de strategie de brand Narratory Capital recomandă aplicația mobilă Rev (Android, iOS) care transcrie în timp real interviurile, ședințele Zoom, notele vocale înregistrate (în engleză).
Creează și subtitrări pentru video.
Cum arată creierul tău
Cercetători de Google Research & Lichtman Lab și Harvard University au creat un atlas detaliat al unei bucăți minuscule (un milimetru cub) din creierul unei femei, fragment care fusese îndepărtat în timpul unei intervenții chirurgicale. Sunt imaginile la cea mai mare rezoluție a encefalului realizate vreodată.
Un milimetru cub din creierul uman conține aproximativ 57.000 de celule și 150 de milioane de sinapse - conexiunile dintre neuroni. Acest milimetru cub încorporează un volum colosal de date: 1,4 milioane GB (1.4 petabytes), conform Nature.
Proba a fost tăiată în mii de felii de grosime de ordinul nanometrilor și fiecare a fost analizată la microscopul electronic. Instrumentele de inteligență artificială au clasificat apoi diferite structuri și celule și au creat o reconstrucție 3D a eșantionului, pe care o vedem în imaginea de sus. Neuronii sunt colorați în funcție de dimensiune.
Iar în această imagine este reprezentat un neuron (alb) cu 5.600 de axoni - prelungiri pentru transmiterea informației (albastru). Sinapsele sunt reprezentate în verde:
Analiză prezentată de Storia
Cum au evoluat prețurile chiriilor în București și alte nouă orașe din România
Evoluție. Prețurile solicitate pentru închirierea locuințelor din cele 10 orașe analizate de Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX, au crescut cu 15% de la un an la altul (aprilie 2024 vs. aprilie 2023).
De la o lună la alta (aprilie 2024 vs. martie 2024), prețurile au scăzut însă cu 3%.
Astfel, prețul mediu solicitat pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două și trei camere, în aprilie 2024, a fost de 498 euro.
Închiriere versus achiziție. Observăm o cerere ușor în scădere pentru închirieri și o tendință vizibil în creștere pentru achiziții de locuințe. A crescut perioada de listare a proprietăților de închiriat, iar portofoliul disponibil pe piața imobiliară s-a diversificat. Astfel în aprilie 2024, am constatat o creștere semnificativă – cu 15% mai multe apartamente de închiriat disponibile pe platforma Storia, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut - explică Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
Cum a crescut prețul chiriilor în București. Prețurile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+13%, aprilie 2024 versus aprilie 2023) la categoria garsoniere, astfel că prețul mediu de închiriere a fost de 348 de euro.
Chiriile la apartamente au crescut cu 24% în Sectorul 6, cu 23% în Sectorul 2, cu 16% în Sectoarele 3 și 5. Cele mai mici creșteri de preț pe sectoare s-au înregistrat în sectorul 1 (+6%) și în sectorul 4 (+12%).
În aprilie 2024, chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 319 euro (în Sectorul 5) și 400 euro (Sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere variază între 450 de euro (Sectorul 4) și 670 de euro (Sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 530 de euro (Sectorul 6) și 1000 de euro (Sectorul 1).
Moment de stagnare la Cluj și de scădere la Sibiu. În aprilie 2024, prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două sau trei camere din Cluj au rămas constante comparativ cu cele din luna anterioară. Însă, comparativ cu aprilie 2023, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 6% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 17% la apartamentele cu trei camere.
În Sibiu, prețurile medii de închiriere solicitate în luna aprilie 2024 au înregistrat stagnări la categoria garsonierelor, față de cele din luna anterioară, în timp ce apartamentele cu două (-5%) și trei camere (-7%) s-au închiriat cu prețuri mai mici.
Față de luna aprilie 2023, prețurile medii solicitate în aprilie 2024 pentru închiriere au crescut în Sibiu la toate categoriile de apartamente – cu 20% pentru garsoniere, cu 9% pentru apartamentele cu două camere și cu 11% în cazul apartamentelor cu trei camere.
Poți citi o analiză detaliată realizată de Storia, despre piața închirierilor din București, Constanța, Iași, Oradea, Cluj, Sibiu, Brașov, Timișoara, Craiova și Arad, aici.
Despre Storia
Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX, este locul unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele.
Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare.
În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă care oferă informații despre traiul în cartierele din România, măsurând standardul de viață, dincolo de cei patru pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte. În 2024, indexul a fost actualizat cu secțiunea „Vocea Cartierelor” în care sunt integrate date subiective despre cartiere, obținute direct de la locuitorii din fiecare zonă evaluată. Oricine dorește să-și evalueze cartierul în care locuiește este invitat să completeze acest chestionar.
Când mintea îți cere o pauză de la muncă. Trei uși de evadare
Intri pe site-ul One Minute Park și te uiți la scene banale cu parcuri înregistrate în lumea asta mare. După 60 de secunde, site-ul te mută în alt parc, iar dacă te plictisești și nu-ți place locul afișat, ai în stânga jos un buton browse.
Înțeleg că oricine poate trimite către site propriile imagini cu parcul prin care se plimbă.Retro. Emisiuni care au rulat la televiziune în anii 90 și anii 2000. Parcă a trecut un secol.
O colecție cu 108 sculpturi cinetice. Una dintre ele:
Invitație la RAD ART FAIR 2024
UniCredit Bank este partenerul RAD ART FAIR 2024, cel mai important eveniment dedicat scenei de artă contemporană din România.
În cadrul festivalului, UniCredit Bank prezintă RAD Design și Parcul de Sculptură, două secțiuni care reunesc lucrările a peste 30 de artiști români și internaționali.
RAD FAIR (16 și 19 mai, la Hotel CARO București) a devenit posibil prin prezența a 26 de galerii și peste 90 de artiști expozanți.
Vestea bună e că toți clienții UniCredit Bank au discount de 20% la achiziționarea biletelor pentru acces. La plata cu cardul UniCredit pe platforma Entertix, reducerea se aplică automat.
SCURTE
Youtube. Sintagma „Școala vieții” e de evitat în românește, dar în engleză găsim un canal de psihoterapie, The School of Life, cât se poate de serios.
_________________
Experiment. Voci generate AI într-un clip al artistului absolvent de Oxford Eric Drass, dornic să exploreze „ramificațiile filosofice ale inteligenței artificiale, ale big data și ale relației dintre oameni și mașini”. „Văd că mi-ai citit jurnalul meu de coșmaruri de când eram copil, după ce m-am uitat din greșeală la Tetsuo, omul de fier” - a comentat un utilizator Youtube.
____________
Culinare. Perrystead Dairy, producător de brânză artizanală, a lansat primul automat de vânzare a produselor sale în Philadelphia. Mașina livrează în afară de brânzeturi și mezeluri și alte gustări, cât să faci un platouaș.
___________________
Aplicații. Obscurity Music spune că îți face o fișă a gusturilor tale muzicale dacă te loghezi cu contul de Spotify.
________
Muzică. Poate găsești ceva pe gustul tău. Cele mai bune albume alternative indie apărute în ultima vreme, în viziunea britanicilor de la Far Out: That Golden Time – Villagers; A Spider Will Come To Eat Your Flesh – Ultimate Thunder; I’m totally fine with it don’t give a fuck anymore – Arab Strap.
Reportaj. Despre Paștele Blajinilor din Basarabia.
_______________
Comic. Fotografiile finaliste la Comedy Pet Photo Awards 2024.
___________
AI. 25 de stiluri de artă MidJourney pe care le poți încerca.
Un art stunt: care-i originalul?
Un Banksy original în valoare de 100.000 de dolari este vândut alături de 299 de reproduceri a câte 500 de dolari. Niciunul dintre cumpărători nu va ști dacă deține originalul sau o copie.
Experimentul este pus la cale de un grup de pasionați de artă, care insistă că au rațiuni înalte în acest demers și că sancționează astfel „ipocrizia pretențioasă” a lumii artei.
Așadar, grupul a cumpărat un print Banksy original, căruia i-a anulat certificatul de autenticitate și l-au reprodus de 299 de ori. Au amestecat originalul cu copiile și le-au scos pe toate la vânzare cu 500 de dolari bucata.
Cum era de așteptat, au apărut cârcotașii, pe care nu prea ai cum să-i contrazici: dacă originalul nu are niciun semn distinctiv, de unde știm că se află printre exemplarele scoase la vânzare? (mymodernmet.com)
Insecte pe care le-ai mâncat fără să știi
Dacă vezi trecute în lista ingredientelor unui aliment aceste denumiri - E120, natural red 4 sau carmin -, atunci e vorba despre un colorant natural (roșu) obținut prin zdrobirea insectelor sud-americane numite coșenile. Nu e o invenție recentă, carminul de coșenilă este folosit de europeni de sute de ani. Un documentar (05:16):