Albastru pe plajă. Fotografie semnată Angius (Italia) câștigătoare la The Urban Photo Awards 2023.
Vine vara. Administrațiile destinațiilor de top vor ca turiștii să nu le mai considere locuri de joacă în care le e permis orice
Anul acesta, numărul de turiști va atinge un nou record pe plan mondial, iar cazurile de comportament de neacceptat se vor înmulți.
Petrecerile accesibile mai tuturor în trecut se cam încheie în mod oficial în unele dintre cele mai importante destinații turistice din lume, în special în Europa.
Locuri precum Barcelona, Veneția, Ibiza, Amsterdam și Bali au introdus sau introduc taxe de acces pentru turiști (de la 5 la 100 de dolari pe zi), elimină rutele de autobuz din Google Maps și restricționează accesul la alcool.
Țări precum Noua Zeelandă, Islanda și Insulele Canare încearcă să-i atragă mai ales pe călătorii care își propun să fie mai respectuoși față de mediu, cultura locului și obiceiuri, și nu să trateze orașele ca pe propriile terenuri de joacă.
Amsterdam, care are de mult timp reputația de a fi o destinație pentru turiștii turbulenți, intenționează chiar să controleze numărul de locuri disponibile în hoteluri și să limiteze construcția de noi locuri de cazare pentru a reduce supraaglomerarea.(TheFutureParty)
O consecință clară: vacanțele noastre în locuri emblematice devin mai scumpe.
Foto: Pixabay
Youtube Music ia pâinea de la gura Shazam, aplicație cumpărată de Apple cu 400 milioane de dolari
Ce trebuie să faci:
În aplicația YouTube Music pentru Android, click pe căutare în colțul din dreapta sus.
Apoi, click pe pictograma sub formă de undă de lângă microfon.
Apare o pagină cu „Redă, cântă sau fredonează o melodie”.
Fredonezi cântecul și aplicația se străduiește să caute cele mai apropiate linii melodice asemănătoare și afișează titlurile respective.
Recunoaște instantaneu și piesele pe care le aude în jur, de pe Spotify, de la radio etc.
Există și o variantă pentru iOS, dar care n-a ajuns la toți utilizatorii.
Puterea Instagram Stories
Probabil că ai văzut deja online imaginea „All Eyes On Rafah” care atrage atenția lumii asupra atacurilor israeliene îndreptate împotriva populației civile palestiniene.
În mai puțin de 48 de ore, a fost distribuită pe Instagram de 44 de milioane de ori și continuă să se răspândească masiv.
Imaginea, generată AI, a fost postată inițial pe Instagram Stories de un fotograf din Malaezia și are șanse să devină cea mai virală astfel de creație, depășind de pildă fake-ul cu Papa Francisc purtând fastuoasa canadiană Balenciaga.
Unii comentatori au criticat-o spunând că dacă oamenii se simt mai confortabil să distribuie o imagine generată AI decât o fotografie dură, reală, cu oameni uciși, asta e revelator de cât de mult ne-am deconectat de la umanitate.
Cei care se arată dezgustați uită însă că metode noi prin care sunt antrenați utilizatorii de internet în cauze politice apar tot timpul, pornind istoric de la măștile Guy Fawkes și hashtag-uri la clipuri mobilizatoare user generated.
Instagram marchează avertismente în cazul conținutului generat AI, dar platforma nu pare să le aplice la fel de agresiv în cazul imaginilor încărcate pe Stories.
Imaginea pro-Palestina despre care vorbim este suficient de vagă și abstractă pentru a ocoli atât cenzorii, cât și filtrele Instagram. A reușit astfel să viralizeze un mesaj politic și va intra fără îndoială în manualele de activism online, ca o reușită deosebită.
Cum să ne ferim de manipulările și intoxicările online (III)
Încă din primii ani de școală ni se inculcă ideea cum că „dacă așa scrie, așa este”. Mai târziu, la maturitate, se poate întâmpla să luăm de bune informații complet false - text, foto, video, doar pentru că ne ating emoțional și corespund convingerilor proprii.
În acest sens, una dintre tehnicile de manipulare prin care suntem intoxicați informațional este Scoaterea din context.
De pildă, o fotografie culeasă de pe internet cu un automobil care arde accidental de la un scurtcircuit ne poate fi prezentată drept o incendiere intențională provocată de manifestanți care au avut, în realitate, o revendicare benignă și au fost pașnici.
Sau, printr-o editare simplă, declarația înregistrată a unei personalități de genul „Sunt de acord cu revendicările, dar nu cu violența manifestanților” poate fi transformată, credibil, în „Sunt de acord cu violența manifestanților”.
Cum orice afirmație scandaloasă are mare potențial de viralizare, mii de oameni pot fi convinși că personalitatea X a incitat la violențe.
Astfel, sunt înrădăcinate în opinia publică convingeri convenabile și utile unor oculți, dar bazate în totalitate pe informații false.
Soluția pentru a nu deveni victime ale dezinformării prin metoda Scoaterii din context este simplă: verificarea informației prin căutare pe internet.
Dacă e vorba de o imagine, folosim Image Search care ne oferă instantaneu o colecție de imagini asemănătoare. Dacă imaginea pe care o bănuim discutabilă apare sporadic pe site-uri obscure și dubioase, sau deloc, e clar că a fost manipulată.
În cazul unei știri, dacă aceasta nu figurează în medii online profesioniste (cotidiene, agenții de presă online), posibilitatea de a fi fabricată este semnificativă.
Aș menționa aici că falsificarea conținutului online text, foto, video nu-și propune întotdeauna propaganda pentru o idee sau alta, ci câștigul bănesc din activități online. O știre falsă despre scheletul unui om uriaș de câțiva metri descoperit într-o peșteră din Apuseni poate aduce „fabricantului” destui bani din trafic încât acesta să lanseze o „fabrică” de astfel de fake-uri.
O a doua metodă de promovare a informațiilor false este cea a Exagerărilor dramatice (Slippery Slope)
Prin această metodă, manipulatorii prezic consecințe majore, adesea dezastruoase, pornind de la un singur gest sau o realitate de moment.
De pildă, un politician ar putea să ne spună că „modificarea acelui paragraf dintr-un proiect de lege ar putea să determine sfârșitul societății democratice”, iar un părinte exigent ar putea să dea un verdict sumbru, dar deloc realist, spunându-i copilului că „dacă nu iei testul de mâine, nu vei intra la facultate și nu o să ai un viitor”.
Metoda exagerării dramatice lucrează tot pe plan emoțional și induce temerile că un pas într-o anumită direcție va conduce către consecințe grave și inevitabile. Aceste argumente nu iau în calcul o analiză critică și complexă a situației.
Cum te poți apăra
Pune-ți un semn de întrebare în cazul în care consecințele speței rezultă în mod inevitabil doar dintr-un singur pas sau o singură situație. Un eveniment este consecința mai multor factori.
Citește și despre alte tehnici de manipulare, precum falsa dihotomie.
Acest text este inspirat de Ghidul de prebunking* (tehnică de creare a rezistenței preventive la dezinformare) conceput de Google (click!) pentru a-i ajuta pe utilizatorii de internet să identifice conținutul online manipulator.
*Prebunkingul se bazează pe munca de pionierat a psihologului social William McGuire despre „teoria inoculării”, începând cu 1960. În anii ce au urmat, teoria și aplicațiile practice ale teoriei inoculării au fost promovate de persoane și instituții din toată lumea, care au testat prebunkingul pe diferite subiecte, de la propaganda legată de ura față de grupuri până la mesaje de sănătate publică.
Iar dacă nu ai apucat să joci Bad News online, click aici. E distractiv. Oprește-te mai întâi la secțiunea „despre” pentru a înțelege pe deplin regulile.
Un laureat Nobel spune că inteligența artificială ar putea să fie o bulă asemănătoare cu cea cripto
Încrederea exagerată în inteligența artificială riscă să repete greșelile cripto de acum doi ani, a avertizat profesorul de economie laureat al premiului Nobel Paul Romer (69 de ani), fost economist-șef al Băncii Mondiale.
„Există mult prea multă încredere în ceea ce privește traiectoria viitoare a inteligenței artificiale”, apreciază el. „Când oamenii fac aceste proiecții, cred că riscă să facă o greșeală foarte gravă”.
OpenAI a declanșat un val de entuziasm cu privire la AI mulțumită ChatGPT, extrem de popular la sfârșitul anului 2022, care a dus la investiții uriașe în putere de calcul și capabilități cloud de către giganți din domeniul tehnologiei, de la Microsoft la Alibaba Group. Acest lucru a transformat Nvidia într-o companie de mii de miliarde de dolari, deoarece cipurile sale sunt cele mai eficiente pentru a gestiona instruirea AI. Dar Romer a avertizat că este periculos să ne așteptăm ca ritmul actual de îmbunătățire a serviciilor de inteligență artificială să continue la nesfârșit.
În opinia sa, exemplul concludent de avertizare este cel al vehiculelor autonome. Companii precum Tesla promit de ani de zile mașini care se conduc complet autonome, dar sistemele lor de automatizare continuă să fie afectate de probleme de fiabilitate și de limitări care împiedică realizarea acestei promisiuni.
Peste doi ani, probabil că oamenii vor privi înapoi la momentul actual și vor spune că „a fost într-adevăr o bulă, am supraestimat tehnologia”, a conchis Romer. (bloomberg.com)
Sponsorizat
Soluția verde ENGIE prin care RADOX își reduce emisii echivalente cu 132 de tone de dioxid de carbon anual
Există o legătură între confortul casei sau biroului tău și energia solară?
Un proiect de energie verde realizat în urma parteneriatului dintre ENGIE și RADOX demonstrează că da.
RADOX, companie prezentă în 45 de țări, are o experiență de 30 de ani în distribuția sistemelor de încălzire și climatizare (HVAC), cu destinații rezidențial, comercial și industrial, și produce, de asemenea, calorifere decorative.
RADOX operează în România cea mai performantă stație de cromare din Europa Centrală și de Est, complet automatizată și ecologică.
O astfel de stație consumă, evident, o cantitate importantă de energie, iar compania a selectat ENGIE pentru implementarea unor soluții inovatoare, regenerabile şi sustenabile ȋn fabricile companiei.
Astfel, ENGIE a propus și realizat o soluție de tranziție către surse de energie solară cu un impact neutru asupra mediului înconjurător şi de reducere a costurilor cu energia.
Concret, ENGIE a instalat o centrală fotovoltaică performantă cu următoarele caracteristici:
Putere: 395 kWp
Număr de panouri solare: 724
Suprafața: 2.391 mp
Producția de electricitate: 442 MWh/an
Beneficii pentru RADOX:
Fabrica din Bucureşti a companiei își reduce emisiile dăunătoare mediului cu peste 132 de tone dioxid de carbon în echivalent anual. Cum componenta Environmental, Social, Governance (ESG) devine din ce în ce mai importantă în reputația unei companii, RADOX punctează semnificativ la acest capitol.
RADOX consumă, totodată, cu 29% mai puțină energie electrică din rețele publice și și-a redus astfel costurile energetice
De ce a fost selectată ENGIE
„Au fost mai mulți potențiali parteneri luați în calcul, dar ENGIE a câștigat puncte la absolut toate categoriile, respectiv la expertiza în implementarea acestor soluții verzi, relație interumană, consultanță tehnică și umană.
De la început și până la finalizarea cu succes a proiectului, participarea, implicarea, atât tehnică, cât și umană, a echipei ENGIE a fost 100% și, fără consultanța de care am beneficiat pas cu pas, nu știm cum am fi putut trece peste toate obstacolele întâlnite” – explică un oficial RADOX.
La rândul lor, reprezentanții ENGIE subliniază: „Scăderea costurilor cu energia electrică şi reducerea amprentei de carbon sunt două dintre beneficiile majore ale instalării unui sistem fotovoltaic. Prin captarea energiei solare, afacerile pot deveni parțial sau total autonome din punct de vedere energetic, ȋn funcţie de puterea instalată a sistemului fotovoltaic, contribuind semnificativ la reducerea amprentei de carbon. Această acţiune nu numai că îmbunătățește imaginea companiei, dar și demonstrează angajamentul ferm față de practici sustenabile și responsabilitate socială”.
Experții ENGIE sunt gata să îți răspundă la întrebări și să îți ofere consultanță pentru soluţii complete și personalizate de panouri fotovoltaice pentru afacerea ta. Contact, aici.
13 servicii pe care ți le oferă aplicațiile mobile Mercedes me
Posesorii de automobile Mercedes-Benz de nouă generație au la dispoziție o mulțime de informații utile și pot controla mașina de pe smartphone, prin aplicațiile mobile din familia Mercedes me.
Să punctăm unele dintre opțiunile pe care ni le oferă aceste aplicații:
- Verifici de pe smartphone presiunea aerului din anvelope
- Afli dacă nu cumva a rămas un geam lateral sau trapa de pe plafon deschise
- Afli câți kilometri poți parcurge cu cantitatea de combustibil din rezervor sau cu rezerva de energie a acumulatorului
- Ai la dispoziție, tot pe ecranul aplicației, hărți de navigație, cu poziția mașinii marcată, poziție pe care o poți transmite via smartphone
- Mașina îți poate indica pe hartă locul în care se află. Util în parcările mari, gen aeroport sau mall
- Pentru siguranță, ai opțiunea să dezactivezi deschiderea cu cheia
- Setezi simplu co-useri (membri ai familiei) în aplicațiile conectate la automobilul Mercedes-Benz. Aceștia primesc acces la aplicație pe baza unui QR cod pe care li-l transmiți
- Dacă e caniculă sau frig, pornești climatizarea de la distanță, de pe telefon, astfel încât să fie confortabil când te sui la volan
- Primești notificare pe smartphone dacă se declanșează alarma mașinii
- Aplicația Mercedes Service îți amintește când trebuie să faci următoarea verificare și rezolvă, ca un asistent digital prompt, o programare la partenerul Mercedes-Benz agreat
- Ai acces la videoclipuri explicative cu sfaturi pentru întreținerea și funcționarea mașinii tale
- Poți aviza o daună către partenerul de service agreat, urmând să fii contactat proactiv de reprezentații acestuia, pentru stabilirea unei constatări
- Prin aplicația Mercedes me Store, clienții pot sa administreze extraopțiunile standard pentru orice autoturism (Remote, Navigație, Încărcare, Urban Guard și Entertainment). Acestea sunt gratuite 36 de luni de la data cumpărării unei mașini noi și pot fi apoi prelungite din câteva clicuri.
Mai multe informații despre prețul și configurațiile automobilelor Mercedes-Benz, inclusiv un showroom online, aici.
Yann nu s-a abținut, de teamă că-i pleacă oamenii la Musk
Elon Musk este entuziasmat: a obținut o finanțare de 6 miliarde de la fonduri de investiții și de la Arabia Saudită pentru dezvoltarea companiei sale xAI, care a ajuns să fie evaluată astfel la 18 miliarde de dolari.
xAI are ca slogan „Discover the answers to life, the universe, everything.” și dezvoltă platforma de inteligență artificială Grok, rivală cu ChatGPT, Claude șamd.
Musk a publicat pe propria rețea socială X (Twitter) un anunț de recrutare pentru experți AI, care a avut și un ecou-surpriză: un răspuns ironic de la Yann LeCun, Chief AI Scientist la Facebook AI Research, care-i enumeră lui Musk din păcate, printre care promovarea unor teorii ale conspirației.
Povestea a fost semnalată de newsletterul Semafor, susținut de IBM, un al gigant implicat în aventura inteligenței artificiale.
Câte dintre aceste noțiuni de lucru cu ChatGPT cunoști?
Infograficul la rezoluție mare, aici.
Weekend la Festivalul Romanian Design Week (RDW)
Organizat de The Institute, prezentat de UniCredit Bank și finanțat de Ministerul Culturii, amplul festival Romanian Design Week transformă Bucureștiul într-un oraș al descoperirilor și al experiențelor creative, invitându-ne să descoperim designeri și arhitecți din întreaga lume.
RDW înviorează astfel Capitala prin mai multe expoziții în clădirea emblematică a fostului restaurant CINA (Benjamin Franklin 10), dar și prin 130 de evenimente-conexe (vezi aici), care vor avea loc peste tot în București.
În acest weekend, programul RDW este prelungit, între 10:00 și 22:00. Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial. Elevii, studenții și pensionarii au acces gratuit, iar deținătorii de card UniCredit de la Mastercard beneficiază de un discount de 50% la achiziția biletelor.
Suntem supraîncărcați cu informații și opțiuni
Majoritatea consumatorilor (72%) se simt copleșiți de prea multe opțiuni în momentul în care trebuie să ia o decizie de cumpărare, ceea ce a dus la abandonarea unor achiziții de către 74% dintre ei, în ultimele trei luni ale anului 2023, indică un studiu Accenture realizat pe un eșantion de 19.000 de consumatori din 12 țări.
Managerii din toate industriile consultați de Accenture afirmă că consumatorii sunt pe cale să adopte rapid și la scară largă consilierii generativi pe bază de AI (chatboți) în următorii doi ani pentru a-și ușura alegerile. 51% dintre respondenții sondajului au declarat că sunt deschiși să utilizeze soluții de inteligență artificială conversațională.
Studiul, aici.
SCURTE
Investiții. Statul chinez a creat un fond de investiții de 47,5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea industriei de cipuri, în încercarea de a deveni o superputere tehnologică și ca răspuns la sancțiunile americane în domeniul semiconductorilor. (CNN)
__________________
Eveniment. Mii de persoane au participat duminică la un uriaș picnic pe Champs-Élysées.
_______________
Statistici. Poate ți-a scăpat: cât mai valorează apartamentul tău.
______________
Interese. Spre stupefacția multor susținători, Trump a promis că dacă va fi reales va anula obiectivele privind emisiile de gaze de eșapament și va reduce drastic facilitățile fiscale pentru vehiculele electrice. El a cerut greilor din industria petrolului să doneze fonduri substanțiale pentru campania sa electorală. (gizmodo.com)
______________
Exclusivist. Concept Mercedes-AMG PureSpeed, vehicul cu două locuri conceput pentru a crea o „senzație de Formula 1” pentru șofer și pasager.
____________________
Fitness. Kabata este o aplicație AI de lucru cu ganterele care îți numără repetările, îți corectează execuția și recomandă programe de antrenament. A strâns 5 milioane de dolari finanțare. Te poți înscrie pe o listă de așteptare. Abonament: 800 de dolari/an.
__________________
Zoo. Tigrii la vârsta când sunt inofensivi.
_______________________
Biserică. Vom avea un al doilea sfânt al Internetului, un adolescent italian. Recent, Vaticanul a certificat un al doilea miracol realizat de acesta.
____________
Practic. Cum să împachetezi un sandviș.
Cum s-a creat limba engleză actuală
Triburile germanice care au cucerit insula acum 1500 de ani au dus la crearea englezei vechi, care s-a combinat cu franceza (limbă impusă de normanzi la 1066) și cu latina - limbă utilizată în biserici. 05:31
________________
Eveniment
sâmbătă, 1 iunie, și duminică 2 iunie, cafeneaua Beans&Dots de la Muzeul de Artă Recentă din bd. Primăverii îi așteaptă pe copii, părinți, bunici, mătuși.
Rezervări și meniu.
JOCURI
Probabil că pentru gameri este o știre deja „veche”, dar inserez acest trailer pentru că avem de-a face cu o capodoperă în domeniu:
FILM
În noiembrie, doar la cinema:
Ne reauzim curând.
bani de mercedes nu am, insa pentru niste actiuni nu este un moment chiar rau acum