Ești gata de călătorie?
Când selectezi unul dintre numeroasele programe ale mașinii tale de spălat, meditează un moment asupra mersului civilizației, aducându-ți aminte de acest prototip. Reprezintă o mașină de spălat brevetată în 1871 de americanul John Highbarger. Puneai rufele, apa și săpunul în bazinul de jos (noi vedem o secțiune în schiță), iar un copil angajat trăgea până la epuizare de o manetă înainte-înapoi, mișcând balansoarul prevăzut cu nervuri din bazin.
Cam de aici am pornit cu electrocasnicele.
(Scientific American)
Cât costă un influencer pe Instagram și ce valoare produce
Platforma de influencer marketing MOCAPP a publicat un studiu despre fee-urile cerute de influencerii autohtoni pe Instagram:
De exemplu, un influencer cu 5000-20.000 de followers pe Instagram este plătit cu 19-123 de euro pe postare (unele agenții istețe își dau seama câți followers sunt reali și câți cumpărați din Sri Lanka, altele nu).
Valoarea pe care o produce pentru brand un astfel de influencer (EMV) este de 39-318 euro pe postare.
EMV (Earned Media Value) sau Valoarea Media Obținută este standardul acceptat în industria de publicitate pentru măsurarea activităților de PR și a campaniilor de marketing pentru influenceri.
Studiul, pe România și Bulgaria, poate fi descărcat de aici.
Acum știi câți bani face cineva care ține în mână un telefon sau un șampon și se jură că e excepțional.
Lista cu cei 60 de unicorni europeni. E interesant să o parcurgi.
Nici nu știam că Brew Dog, berea scoțiană pe care o preferam acum câțiva ani, produsă de niște antreprenori absolut geniali în marketing, a depășit valoarea de 1 miliard de euro.
Etna
Cum s-a văzut recenta erupție a vulcanului Etna din centrul orașului sicilian Catania.
Unele dintre cele mai bune fotografii de știință din februarie, într-o selecție Nature, aici.
Utilă, dar îți urez să nu ai nevoie: Medic Chat
Am aflat de această platformă românească de medicină online când a dat anunț cum că își vinde 4,7% din acțiuni pentru o investiție de 162.500 euro.
Medic Chat funcționează simplu: trimiți o intrebare scrisă către un medic și acesta îți răspunde, tot în scris, în câteva ore.
Proprietarii spun că platforma are peste 50.000 de conturi de clienți și peste 200 de medici, din 40 de specialități medicale.
Preţul pentru a pune o întrebare unui doctor porneşte de la 30 de lei, sumă din care platforma reţine un comision. Diferențiatorul principal este reprezentat de selecția mare de medici de specialitate disponibili într-un timp scurt.
Fake news cu balauri acum patru sute de ani
Știrile false de azi, de pildă cu reptilieni care au pus gheara pe omenire, par niște poezii pentru copii în comparație cu ce era în stare să născocească mintea omului din Evul Mediu.
De exemplu, în teritoriile dintre Bavaria și Estonia, în anii 1500, era foarte răspândită credința fermă că dacă o femeie ajungea prosperă, aceasta era obligatoriu în cârdășie cu un dragon (balaur, în mitologia noastră) care îi aducea pe furiș bani, lapte sau unt, intrând pe hornul casei.
Balaurul arăta ca un șarpe de foc cu cap de vacă și zbura, evident. El lua sporul casei de la alții și îl dăruia vrăjitoarelor. Nu conta că o femeie putea să facă bani apucându-se să producă artizanal bere, de pildă. Invidia celorlalți o cam trimitea la tribunalul vrăjitoarelor și de multe ori pe rug, unde au pierit destule femei acuzate de sex cu dragonii.
(Un pasionant eseu pe această temă.)
Poate ți-a scăpat din edițiile trecute: O călătorie în jurul Pământului
Ai 90 de minute de imagini ale Terrei captate de pe Stația Spațială Internațională, acompaniate de o muzică potrivită. Dacă ai de luat hotărâri sau vrei să te odihnești pur și simplu, pune acest film pe televizor sau monitor, la rezoluție HD sau 4K. Privește, ascultă. Și te muți în altă dimensiune.
Civilization se aude pe
Razer Anzu, ochelari smart pentru cei care stau cu ochii în computer
Anzu, ochelarii smart lansați de Razer, știu multe. Protejează ochii de lumina albastră dăunătoare emisă de ecrane. Când ieși în aer liber, poți să le înlocuiești lentilele anti - blue light cu unele polarizate, de soare, pentru protecție UV.
Au montate în ramă un microfon omnidirecțional și difuzoare de 16 mm pentru convorbiri hands-free și funcționare pe post de cască pentru jocuri video și filme. Costă 210 euro + 35 de euro dacă îți iei și lentile de soare.
Fișa tehnică cu detalii.
Un câine salvator în telefonul mobil
Un mic senzor instalat în smartphone-urile bărbaților, senzor care să ruleze un software AI in cloud va putea salva milioane de vieți, detectând cancerul de prostată în stadii incipiente. Actualele teste de sânge în cazul acestei maladii sunt imprecise, iar cele mai bune rezultate (95% acuratețe) le-au obținut câinii special antrenați să detecteze cu ajutorul mirosului semne ale bolii în probe de urină.
Cercetătorii lucrează acum la un „nas de câine” artificial, bazat de inteligență artificială, care să funcționeze simplu și precis, pe telefonul mobil, cum vă spuneam. Detalii.
King of Leon este prima trupă care lansează un album NFT
S-au mai tocit și ei, parcă nu mai au forța de acum câțiva ani și sună oarecum banal.
Noul album semnat Kings of Leon, When you see yourself, lansat vineri, va rămâne însă în istorie fiind primul în format NFT (non-fungible token), tehnologie care diferențiază cumpărătorii.
Foarte pe scurt, NFT-urile sunt un tip de criptocurrency, bazate pe blockchain, care certifică proprietatea asupra unor active, în principal de colecție, precum opere de artă digitală sau muzică, cu valoare subiectivă și fluctuantă. (Îți aduci aminte, nu, de clipul video de 10 secunde vândut cu 6,6 milioane dolari, despre care am povestit în ediția trecută Civilization?)
Albumul When you see yourself oferă tokenuri constând în locuri în față, pe viață, la viitoarele concerte Kings sau lucrări de artă create de partenerul creativ al trupei.
Jack Dorsey face și el un bănuț cu NFT
Fondatorul Twitter își vinde și el primul tweet din istorie în licitație NFT, ca activ de istorie digitală. Nu e deloc o idee rea din moment ce un executiv de la Oracle a oferit deja 2,5 milioane de dolari pe tweet-ul trimis pe 21 martie 2006 de către Jack Dorsey - “just setting up my twttr”.
Îmi e cam greu să înțeleg astfel de achiziții la prețuri exorbitante, dar probabil de aceea nu sunt milionar în dolari.
Cele mai bune hoteluri din lume
Da, știu că nu prea putem călători, dar decât să citești știri sumbre care nu-ți folosesc la nimic, oare nu e mai bine să te documentezi pentru viitoare destinații? (Nu e musai să se întâmple la anul, se poate și peste cinci ani, vremea trece repede.)
Așadar, o listă cu cele mai bune hoteluri din lume și ce oferă.