Fotografie de Yan Hidayat (Indonezia).
Fenomenul Hamster Kombat a adunat o comunitate de sute de milioane de utilizatori în doar câteva luni
Când vreun oficial se enervează public, s-ar putea să facă involuntar o promovare gratuită și foarte eficientă produsului pe care îl critică.
Este cazul unui lider militar de la Teheran, care i-a acuzat, în iunie, pe creatorii jocului online Hamster Kombat că sunt mână în mână cu Occidentul dușmănos și au misiunea de a distrage atenția cetățenilor iranieni de la alegerile prezidențiale din iunie.
Așadar, ce este Hamster Kombat?
Ești un hamster, vrei să te îmbogățești și joci rolul de manager al unei burse de criptomonede.
Jocul, lansat în martie, rulează pe Telegram, iar creatorii rămân anonimi. De ce hamsteri? „Pentru că ne plac și ne aduc aminte de copilărie.”
Jucătorii câștigă monede virtuale pe care speră să le transforme în bani reali la un moment dat.
Numărul de utilizatori
Nu poate fi verificat, dar creatorii Hamster Kombat spun că ar fi 300.000.000 – asta înseamnă mai mult decât toți locuitorii din Franța, Spania, Italia și Regatul Unit la un loc.
Comunități adiacente
Canalul Telegram al Hamster Kombat are 53 de milioane de abonați (cel mai mare din aplicație), canalul lor YouTube, aproape 35 de milioane (mai mult decât cele 27 de milioane ale lui Beyoncé), iar contul X a adunat 12 milioane.
Venituri
„Suntem deja profitabili. Avem mai multe canale de venituri", susțin fondatorii. „Vindem reclame în jocul nostru. Obținem bani din reclamele noastre de pe YouTube - avem 18 canale în diferite limbi. Avem cel mai mare canal Telegram, iar Telegram împarte veniturile din publicitate cu proprietarii canalelor."
Viitorul
Hamster Kombat și-a propus să dea utilizatorilor o idee despre ce înseamnă cripto. CEO Telegram a declarat că are potențialul de a familiariza sute de milioane de utilizatori cu „beneficiile blockchain".
„Vrem să conectăm un miliard de oameni la Web3, așa că arătăm tuturor cum funcționează de fapt Web3, spun fondatorii. Iar cel mai simplu mod de a face acest lucru este prin joc". (pe larg în Wired$)
Backgroud
Aplicația de instant messaging Telegram a fost creată de frații Nikolai și Pavel Durov din Rusia.
Anterior, Pavel Durov a fost co-fondator VKontake, o rețea socială rusească copie a Facebook.
În prezent, Telegram are sediul în Dubai.
Top Fortune Global 500: cele mai mari companii din lume, după venituri
Lista completă aici.
Iar aici, o hartă interactivă.
Mark Zuckerberg despre o posibilă bulă AI
Ați căscat și voi de plictiseală, uneori, când ați încercat să citiți/urmăriți în media online autohtonă vreun interviu cu vreun CEO.
Pentru ca un interviu să fie atractiv și util brandului, sunt două condiții fără de care nu se poate: intervievatul să fie dezinvolt, uman și deschis la minte, consiliat de o echipă de comunicare competentă, iar intervievatorului să-i meargă mintea și să știe când să intervină. Și, bineînțeles, publisherul să aloce resursele necesare, deloc ieftine dacă lucrezi cu meseriași.
Exemplul de studiat: interviul-PR de 24 de minute luat de Bloomberg lui Mark Zuckerberg, la sediul Meta (grup cu o capitalizare de piață de 1.200 miliarde de dolari, înainte de căderea acțiunilor de luni) dar și la Lake Tahoe, zona în care fondatorul Facebook are o casă de vacanță.
Interviul marchează la final și latura umană a lui Zuckerberg (PR). Secvențele cu jurnalista Bloomberg invitată să facă surfing e amuzantă. Business și entertainment.
Și un fragment din interviu:
Despre posibilitatea ca Ai să fie o bulă supraevaluată
„Cred că bulele sunt interesante pentru că multe dintre ele au sfârșit prin a fi lucruri care s-au dovedit foarte valoroase în timp, chiar și bula dotcom.
Deci, se va întâmpla asta (bula AI)? Nu știu. Adică, este greu de prezis ce va fi în următorii câțiva ani.
E o posibilitate semnificativă ca multe dintre companii să construiască prea mult acum și să se uite în urmă și să se gândească: Poate că am cheltuit cu toții câteva miliarde de dolari mai mult decât trebuia. Dar, pe de altă parte, chiar cred că toate companiile care investesc iau o decizie rațională, pentru a nu rămâne în urmă în privința celei mai importante tehnologii din următorii 10-15 ani.”
Un startup fondat de un bărbat a devenit primul femtech unicorn din Europa. Discriminare, strigă o antreprenoare
Aplicația britanică Flo Health de monitorizare a menstruației a adunat noi investiții de 200 de milioane de dolari, depășind un miliard de dolari și devenind primul unicorn femtech din Europa.
Flo are o echipă fondatoare formată numai din bărbați, aspect care a stârnit ceva reacții negative online.
„O companie fondată de bărbați, condusă de bărbați și finanțată de bărbați a devenit prima aplicație de sănătate pentru femei care a obținut statutul de unicorn. Dacă acest lucru nu vă arată tot ceea ce este în neregulă cu ecosistemul…” - a postat Anna-Sophie Hartvigsen, cofondatoare a unei aplicații de consiliere pentru femei în domeniul investițiilor, într-o postare virală pe LinkedIn, cu 3.900 de reacții și 285 de comentarii.
„Nu spun că este rău că o companie femtech merge bine”, a adăugat ea ulterior în comentarii. „Spun că este rău că doar bărbații sunt capabili să aibă succes în acest spațiu”. (sifted.eu)
Interviu. Împreună putem face mai mult decât am putea face fiecare separat
„Probabil că acum câțiva ani această campanie nu ar fi fost posibilă.
Împreună cu noi, an de an, alte cinci bănci vin alături de Festivalul de Teatru de la Sibiu (FITS) mânate de aceeași pasiune pentru artă, cultură și teatru ca și noi. FITS este de altfel singurul festival, singurul proiect, care a reușit să adune în jurul lui atât de mulți jucători din aceeași industrie, cea bancară, o industrie de altfel extrem de concurențială și competitivă.
În acest context, anul acesta, profitând de tema festivalului ni s-a părut absolut firesc să salutăm băncile partenere FITS și acest efort colectiv fără de care festivalul nu ar putea arăta la fel. Pentru că până la urmă așa ar trebui să arate normalul: să putem sta unii alături de ceilalți și să ne bucurăm că împreună putem face mai mult decât am putea face fiecare separat.
Concret, execuțiile campaniei au luat forma unor mesaje de prietenie, personalizate pentru fiecare bancă parteneră în parte. Toate cele cinci bănci, fără excepție, au răspuns mesajelor noastre cu multă căldură și solidaritate de breaslă și au dezvoltat mesaje similare pe conturile lor de social media care au colorat spațiul virtual, poate pentru prima dată în România într-o astfel de campanie, cu un astfel de pretext. A ieșit o "leapșă a prieteniei" în toată regula de care ne-am bucurat cu toții deopotrivă.” - explică Anca Ungureanu, Director de Identitate și Comunicare UniCredit Bank.
Campania: S-a întâmplat la Sibiu, anul acesta, la FITS. De 21 de ani parteneri tradiționali ai Festivalulului Internațional de Teatru de la Sibiu, UniCredit Bank a îmbrățișat tema din 2024 printr-o inițiativă inedită. Sub semnul #Prieteniei, UniCredit Bank a mulțumit tuturor celorlalte bănci partenere și a dat startul unei conversații prin mesajele OOH din Sibiu și în social media. Reacțiile din partea celorlalte bănci au venit imediat, arătând că prietenia e posibilă și în business, între competitori, iar arta poate deschide un spațiu comun pentru dialog.
Text preluat din IQads. Pe larg, aici.
Dacă vii, îți construim un stadion special pentru tine, Adele
Adele susține luna aceasta o serie de zece concerte la Munchen. Primele două au fost vineri și sâmbătă, următorul va fi vineri. Nu avea neapărat chef de un turneu (a adunat o avere de 220 de milioane de dolari și a împlinit 36 de ani), dar organizatorul a convins-o cu proiectul unui stadion efemer construit special pentru ea, care nu va mai găzdui vreun alt artist.
Așa a apărut în doar 30 de zile arena provizorie branduită Adele, cu o capacitate de 80.000 de spectatori și dotată cu un ecran LED lung de 220 metri. La finalul concertelor arena va fi demolată, iar materialele vor fi reciclate sau reutilizate, inclusiv stratul de asfalt care va fi măcinat și refolosit la construcția de drumuri.
Cât a costat stadionul provizoriu? 130 de milioane de dolari.
Care vor fi încasările seriei de zece concerte: 500 de milioane de euro.
Showbiz de-adevăratelea. (fastcompany.com)
Și un clip de pe Instagram:
Michelin: Texanii din Houston se uită după stele
Departamentul de turism al capitalei Texasului, Houston, va investi în următorii trei ani 270.000 de dolari pentru ca ghidul Michelin să aibă o prezență locală.
În Houston funcționează aproximativ 11.000 de restaurante și multe își doresc o celebră stea, așa că așteaptă să fie scanate cândva de inspectori ai celebrului ghid francez.
Un reprezentant al Michelin Guide a declarat că termenii contractului sunt confidențiali. (eater.com)
_______________
Celebrul ghid gastronomic, creat acum 125 de ani de către producătorul de anvelope pentru a impulsiona călătoriile cu automobilul, a identificat cele mai multe restaurante de top în Japonia:
SCURTE
Călătorii. Pașaportul românesc este unul dintre cele mai puternice documente de călătorie din lume într-un clasament trimestrial al pașapoartelor cu cea mai mare influență internațională. România se află pe locul 14 în acest clasament; românii pot intra în 177 de țări fără a avea nevoie de viză. (sursa)
_________________
Finanțe. Warren Buffett (93 de ani) a împrumutat guvernul american (prin fondul de investiții Berkshire Hathaway) cu 234 miliarde de dolari în bonuri de trezorerie, la o dobândă de 4-5%. Spre comparație, PIB-ul întregii Românii este de aproximativ 300 de miliarde de dolari. (qz.com)
___________________
Vizual. O istorie ilustrată a Jocurilor Olimpice semnată de meseriașii de la Reuters.
Grecii antici erau înțelepți: în timpul jocurilor olimpice sacre, războaiele dintre cetățile lor luau pauză, iar ei își descărcau nervii și hormonii prin probe sportive.
_______________
Turism. Satul medieval El Fonoll din Catalonia - Spania (fondat în secolul XIV) a fost restaurat de un antreprenor și transformat în localitate rezervată în totalitate pentru nudiști.
___________________
Natura. Seamănă un pic cu noi când ne dăm Pe TikTok, nu? (Imagini dintr-un orfelinat african pentru cimpanzei.)
______________
Sport. Campionatul mondial de dog surfing.
___________
Erori. Niște dorei restauratori au masacrat o biserică de secol XVIII din Spania.
_____________
Rețete. Una neobișnuită: dovlecei + ciocolată. Sau, mai aproape de ce știm noi, cu parmezan.
_____________________
Eveniment. Festivalul Lupilor începe vineri în Basarabia. Muzică și tradiții strămoșești. Interesant. Și pagina de Facebook.
_______________
Stele căzătoare. În nopțile din jurul datei de 12 august asistăm la maximul ploii de meteori Perseide. Condiții pentru a ne bucura de spectacolul cerului: să fie senin, iar locul în care ne aflăm și fie întunecat - pe munte, în deltă sau pe un câmp departe de așezări umane. Informații.
LUXURY
Fotoliul de birou cu prețul cel mai mare listat pe eMAG este modelul Monarch. Tapițat cu piele veritabilă, suportă persoane până la 130 de kilograme și costă 9.249 lei.
FILM
Unul polițist, promițător, în octombrie, la cinema:
Dacă ți-a plăcut, dă mai departe, te rog.