Niște marinari japonezi au naufragiat pe țărmurile rusești în 1807 (sau au fost trimiși ca spioni, nu avem cum să știm), cu 60 de ani înainte ca țara lor să se deschidă spre Occident, în 1868. Au desenat ce au văzut în Rusia, cu oarece naivitate. Desenele au fost legate într-o carte și așa au ajuns până la noi. Cartea (poți să o răsfoiești online) a fost vândută recent de un magazin online de antichități nipone.
Apropo, cu câteva sute de dolari, poți cumpăra din anticariatul Bakumatsuya de care pomenesc adevărate rarități japoneze. Nu știu cât trebuie să plătești la vamă când le primești în România, dar oferta e fascinantă.
Haine pentru super hipsteri
Nu-mi dau seama dacă vor ajunge vreodată în magazine, dar aceste haine care conțin alge vii au adus un plus de imagine deloc de neglijat brandurilor producătoare.
Industria modei este responsabilă, printre alte efecte nu prea simpatice, de 4-10% din emisiile de carbon globale.
La Paris Fashion Week, studioul de design Post Carbon Lab, brandul fashion EgonLab și compania auto DS Automobiles au prezentat câteva piese de îmbrăcăminte unisex care conțin alge vii. În câteva săptămâni, algele de pe un astfel de tricou sau geacă extrag din atmosferă 1,4 kilograme de carbon, cam cât un stejar de șase ani.
Evident, hainele sunt greu de întreținut, pentru ca algele să trăiască: trebuie spălate manual, blând, cu un detergent cu pH neutru, expuse zilnic la lumină, pulverizate fin cu apă și ferite de căldură excesivă.
Greu, dar cine va fi hipster invidiat cu un astfel de tricou? (fastcompany.com)
Maeștrii dronelor
E absolut uluitor ce filmări reușesc acești artiști din Minneapolis. Se definesc drept producători de high-end aerial cinematography that brings your story to life.
#cusunet
Recomand: bateria externă Prestigio Graphene PD cu încărcare rapidă
Nu probabil, zic sigur că este cea mai evoluată și elegantă baterie externă pe care o poți cumpăra acum în Europa.
Este construită pe bază pe grafen, un material revoluționar, bun conducător de electricitate, mult mai rezistent decât oțelul dar și mult mai ușor. Grafenul ajută bateria să nu se supraîncălzească în timpul încărcării foarte rapide și îi prelungește viața de cinci ori față de un produs similar obișnuit.
Îți prezint azi bateria externă Prestigio Graphene PD de 10.000 mAh, într-o fișă esențială:
• Vine cu trei porturi de încărcare, unul tip C și două USB 3.0. Astfel poți să încarci trei gadgeturi deodată, de la telefoane la boxe Bluetooth. Soluție potrivită pentru familii sau grupuri în deplasare, că uite acuș vine vara.
• Încarcă wireless dispozitivele compatibile (Qi standard). Scapi astfel de „nu cumva ai văzut cablul meu, că nu-l mai găsesc”.
• Ai în pachet un încărcător de 60W. Astfel această baterie externă Prestigio se încarcă de 3,5 ori mai repede decât una obișnuită, în doar 50 de minute.
• Știe să se încarce în timp ce dă energie gadgeturilor conectate.
• Arată foarte bine, are un design rafinat, minimalist. Carcasa Prestigio Graphene PD este realizată din metal și sticlă securizată, iar pentru transport primești o elegantă husă din piele. Afișaj precis despre gradul de încărcare.
• A fost gândită pentru utilizatori pretențioși în privința electronicelor hi-end, pentru cei care călătoresc des sau utilizează intens mai multe gadgeturi on the go.
Produsele Prestigio sunt distribuite în România de ASBIS.
Preț: 300 de lei
Sneakerși Atari pentru lumi virtuale, licitați NFT
Șase artiști au creat șase modele de sneakerși digitali pentru lumi virtuale, fiecare model fiind produs în serie limitată de 50 de perechi, la comanda producătorului de jocuri video Atari în parteneriat cu crypto-brandul artistic RTFKT Studio. Aceste încălțări sunt parte din campania de lansare a cryptomonedei Atari, care ar urma să fie specializată în achizițiile din entertainmentul digital.
(Ai amețit un pic, așa-i? Obișnuiește-te, e posibil ca așa să sune de acum încolo multe știri economice.) Mai departe:
Perechea de snikerși digitali din imagine (nu există în realitate ci doar ca un fișier grafic într-un server) a fost cumpărată de un colecționar de artă digitală la o licitație NFT (Non-Fungible Token) cu echivalentul a 17.000 de dolari. Peste o lună poate valora 1,7 dolari sau 1,7 milioane de dolari, nimeni nu poate spune care va fi evoluția ca piesă digitală pe piața NFC.
Vezi aici întreaga colecție.
Atlas of beauty
De șapte ani, Mihaela Noroc călătorește prin toată lumea pentru a fotografia mii de femei în cadrul proiectului Atlasul Frumuseții (The Atlas of Beauty). Nu se aștepta să devină un proiect global, cu milioane de fani, despre care să scrie de la Bored Panda până la BBC. Continuarea pe Concentrat.
Dacă suferi de insomnie
Povești pentru oameni mari pe Spotify, menite să te adoarmă. Simpatice. La liber.
Civilization se aude pe
O amplă colecție de hărți apărute în ediții timpurii ale zecilor de romanelor semnate Jules Verne, aici. (editiadedimineata.ro)
(Bănuiesc că pentru copiii de azi e un scriitor depășit, nu?)
Do you look like your dog?
Dacă aveți prieteni care sunt înnebuniți după patrupedul (patrupezii) lor, iată o carte potrivită pe care să le-o faceți cadou și să-i ironizați astfel subtil (ce-a vrut să spună X dându-ne cartea asta, că semănăm cu Rex?). Amazon oferă ca sugestii de achiziție la pachet cu volumul și niște jocuri pe aceeași temă, inclusiv cu pisici.
Recomand. Un nou newsletter în România, semnat Mircea Meșter, despre civilizația auto. Se numește (cum altfel?) Meșter în mașini, fiind lansat sub umbrela proaspătului succes media online Autocritica.
În stânga sus, găsești un buton cu subscribe. Fă-o!
Apropo de publishingul online. Un articol banal dar construit după toate regulile atractivității la public este plătit pe platforma Medium cu 1000 de dolari pentru 58.000 de vizualizări. Autoarea mărturisește că i-a luat mai puțin de o oră să-l scrie.
Dacă încerci să slăbești
Weekend-ul ăsta nu mai încerca, eliberează-te și intră pe Epicurios, e un site culinar aerisit și prietenos, care-mi place.